Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/30501
Назва: Розроблення заходів із зниження енергоємності сушіння зерна на барабанній сушарці марки СЗСБ-8А із дослідженням процесу теплообміну
Автори: Ваверчак, Андрій Степанович
Бібліографічний опис: Ваверчак А.С. Розроблення заходів із зниження енергоємності сушіння зерна на барабанній сушарці марки СЗСБ-8А із дослідженням процесу теплообміну : автореферат дипломної роботи магістра за спеціальністю „133 — галузеве машинобудування“/ А.С. Ваверчак. — Тернопіль: ТНТУ, 2019 РІК. — 87 с.
Дата публікації: гру-2019
Дата внесення: 16-січ-2020
Видавництво: ТНТУ
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: ТНТУ
Науковий керівник: Кравець, Олег Ігорович
УДК: 637.3
Теми: 133
галузеве машинобудування
барабанна сушарка, вологість, сушіння
Діапазон сторінок: 87
Короткий огляд (реферат): Ваверчак А.С. Розроблення заходів із зниження енергоємності сушіння зерна на барабанній сушарці марки СЗСБ-8А із дослідженням процесу теплообміну. Дипломна робота магістра за спеціальністю 133 Галузеве машинобудування. Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, Тернопіль, 2019. Дипломна робота присвячена зниженню енергоємності процесу сушіння зерна пшениці. Проведено дослідження теплообміну, що відбувається між матеріалом та сушильним агентом при роботі барабанної сушарки. Встановлено дисперсний складу зерна пшениці. Здійснено моделювання переміщення зерна пшениці під час його сушінні у барабані сушарки. Досягнуто зниження енергоємності процесу сушіння зерна на барабанній сушарці за рахунок встановлення раціонального значення швидкості руху гарячого повітря.
Опис: Дипломна робота присвячена зниженню енергоємності процесу сушіння зерна пшениці. Проведено дослідження теплообміну, що відбувається між матеріалом та сушильним агентом при роботі барабанної сушарки. Встановлено дисперсний складу зерна пшениці. Здійснено моделювання переміщення зерна пшениці під час його сушінні у барабані сушарки. Досягнуто зниження енергоємності процесу сушіння зерна на барабанній сушарці за рахунок встановлення раціонального значення швидкості руху гарячого повітря.
Зміст: У вступі висвітлено стан проблеми, обґрунтовано актуальність проведення досліджень. В розділі «Огляд сучасного стану обладнання для сушіння. Аналіз об’єкту дослідження, вибір основних напрямків дослідження» проведено аналіз сучасного стану обладнання для сушіння. Визначено мету роботи та завдання, сформульовано практичне значення отриманих результатів. В розділі «Методи досліджень та математичного моделювання» представлено методи досліджень, що використовувалися при виконанні дипломної роботи. В розділі «Дослідження тепло-масообміну під час роботи барабанної сушарки» представлено результати дослідження дисперсного складу продукту сушіння – зерна пшениці. Досліджено зміну температури сушильного агенту та матеріалу по довжині барабану сушарки при прямотечійній компоновці (рис. 1). Рисунок 1. Зміна температури сушильного агенту та зерна пшениці по довжині барабанної сушарки Встановлено залежність швидкості сушіння від тривалості процесу. Наведено результати моделювання переміщення зерна пшениці під час його сушінні у барабані сушарки (рис. 2). Рисунок 2. Модель переміщення зерна пшениці у барабані сушарки Отримані результати дозволили встановити раціональні, з точки зору зниження енергоємності, значення швидкості руху сушильного агенту. В розділі «Розрахунок та конструювання барабанної сушарки» наведено результати розрахунку та конструювання барабанної сушарки. В розділі «Спеціальна частина» описано прикладне програмне забезпечення, яке використовували для вирішення задач дипломної роботи, наведено методику аналізу даних, побудови графіків та діаграм засобами комп’ютерних технологій. В розділі «Організаційно-економічна частина» розглянуто організацію процесу сушіння зерна та розраховано економічний ефект від запропонованих в роботі рішень. В розділі «Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях» проаналізовано умови праці у харчовій галузі за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, розглянуто сучасні заходи першочергових напрямків поліпшення стану виробничого середовища, зменшення важкості та напруженості трудовогo процесу. Описано послідовність планування заходів з питань цивільного захисту на підприємствах харчової та переробної промисловості. Розглянуто зони ураження під час техногенних вибухів та методи розрахунку характеристик зон ураження. У розділі «Екологія» описано можливі забруднення атмосфери та гідросфери в результаті сушіння зерна. Графічна частина дипломної роботи складається із наступних листів формату А1: технологічна схема сушіння зерна; Барабанна сушарки. Загальний вигляд; опорна станція. складальне креслення; привід сушарки. складальне креслення; циклонний пиловловлювач; гранулометричний склад зерна; зміна вологості зерна та сушильного агенту при переміщенні вздовж барабану; зміна швидкості сушіння по вздовж барабану; моделювання переміщення зерна пшениці під час його сушінні у барабані сушарки; залежність вологості зерна від швидкості руху сушильного агенту.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/30501
Власник авторського права: © Ваверчак Андрій Степанович, 2019
Перелік літератури: 1. Кирпа М. Технологія післязбиральної обробки та сушіння зерна / М. Кирпа // Пропозиція - Головний журнал з питань агробізнесу. – 2017. – Режим доступу: https://propozitsiya.com/ua/tehnologiya-pislyazbiralnoyi-obrobki-ta-sushinnya-zerna. 2. Кармелюк Г. І. Теорія ймовірностей та математична статистика: посібник з розв’язування задач. / Г. І. Кармелюк – К.: Центр учбової літератури, 2007. – 576с. 3. Чубик Н. А. Справочник по теплофизическим характеристикам пищевых продуктов и полуфабрикатов / Н. А. Чубик, Л. Н Маслов. – М: Пищевая промышленность, 1970. – 184с. 4. 5. Шинкарик М.М. Аналіз гранулометричного складу білкової дисперсної фази / М.М. Шинкарик, О.І. Кравець // Наукові праці Одеської національної академії харчових технологій. – 2011. – Т. 2,№ 40. – С. 266-269 5. Гинзбург А. С. Сушка пищевых продуктов. – М.: Пищепромиздат, 1960. – 683 с 6. Васійчук В.О. Основи цивільного захисту. Навч. посібник / В.О. Васійчук, В.Є Гончарук, С.І. Качан, С.М. Мохняк. - Львів: Видавництво НУ "ЛП", 2010. - 417с. 7. Запольський А.К., Українець А.І. Екологізація харчових виробництв: Підручник.-К: Вища школа, 2005.-433 с. 8. Мостенська Т. Г. Екологічні загрози при виробництві харчових продуктів // Екологічні проблеми. – 2015. № 3. – С.93-99. 9. Кошицька Н.А., Фещенко В.П. Екологічні аспекти переробки ріпаку // Вісник ЖНАЕУ. – 2011. – № 1(28). – С. 436–440. 10. Кравець О.І.. Дослідження теплообміну між матеріалом та сушильним агентом при роботі барабанної сушарки / О.І. Кравець, А.С. Ваверчак // Матеріали VІІІ Міжнародної науково-технічної конференції молодих учених та студентів – 2019. – 218с.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:133 — галузеве машинобудування

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ДР Ваверчак.pdfВаверчак А.С. Розроблення заходів із зниження енергоємності сушіння зерна на барабанній сушарці марки СЗСБ-8А із дослідженням процесу теплообміну.2,52 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити
autoreferat_Vaverchak.pdf352,38 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора