Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/30085
Назва: Порівняльна характеристика казеїну, отриманого із коров’ячого молока при використанні різних кислот
Інші назви: Comparative analysis of casein obtained from cow milk at different acids use
Автори: Гунчак, Марія Михайлівна
Hunchak M.M.
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Бібліографічний опис: Гунчак М.М. Порівняльна характеристика казеїну, отриманого із коров’ячого молока при використанні різних кислот : дипломна робота магістра за спеціальністю „181 — харчові технології“/ М.М. Гунчак. — Тернопіль: ТНТУ, 2019. — 92 с.
Дата публікації: 2019
Дата внесення: 5-січ-2020
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопіль
Науковий керівник: Сторож, Людмила Анатоліївна
Члени комітету: Лясота, Оксана Михайлівна
УДК: 577.112
Теми: 181
харчові технології
казеїн
кислоти
осадження
електрофорез
casein
acids
sedimentation
electrophoresis
Кількість сторінок: 92
Короткий огляд (реферат): Гунчак Марія Михайлівна. Порівняльна характеристика казеїну, отриманого із коров’ячого молока при використанні різних кислот. 181 «Харчові технології». – Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя. – Тернопіль, 2019. В дипломній роботі проведено порівняльну характеристику осадженного із коров’ячого молока казеїну при використанні різних кислот. Підтверджено, що при виборі кислоти (органічної або неорганічної) для виділення казеїну із знежиреного коров’ячого молока необхідно врахувати здатніть деяких з них викликати гідроліз (хлоридна), або спичиняти підвищення кількості золи (сульфатна). Досить перспективною для отримання харчового казеїну є молочна кислота, яка дає твердий коагулят, і разом з тим, не гідролізує казеїн. Ключові слова: КАЗЕЇН, КИСЛОТИ, ОСАДЖЕННЯ, ЕЛЕКТРОФОРЕЗ.
Hunchak Maria Mikhailovna. Comparative analysis of casein obtained from cow milk at different acids use. 181 «Food Technologies». Ternopil Ivan Puluj National Technical University. – Ternopil, 2019. The comparative characteristic of casein deposited from cows milk using different acids was carried out in the thesis. It has been confirmed that when selecting an acid (organic or inorganic) to extract casein fromskimmed milk, it is necessary to take into account the ability some of them to cause hydrolysis (chloride), or to evoke the increase in ash content (sulphate). The most promising in the production of edible casein is lactic acid, which gives a solid coagulate, and, at the same time, does not hydrolyse casein. Keywords: CASEIN, ACIDS, SEDIMENTATION, ELECTROPHORESIS
Опис: Захист відбудеться 24 грудня 2019 р. о 14.00 годині на засіданні екзаменаційної комісії №18 у Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя за адресою: м. Тернопіль, вул. Танцорова 2, навчальний корпус №5, аудиторія №14.
Зміст: ВСТУП………. МЕТА І ЗАВДАННЯ РОБОТИ ……. 1. ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ……… 1.1 Класифікація, склад та властивості казеїнів молока........... 1.1.1 Характеристика фракцій казеїну…… 1.1.2 Структура казеїну…….. 1.2 Фізико – хімічні властивості казеїну……… 1.3 Способи виробництва казеїну……… 2. МАТЕРІАЛИ І МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕНЬ......... 2.1 Визначення масової частки жиру……. 2.2 Визначення активної та титрованої кислотності………. 2.3 Осадження казеїну………… 2.4 Визначення концентрації білків…… 2.5 Електрофорез казеїну у поліакриламідному гелі…… 3. ВЛАСНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ……… 3.1. Результати власних досліджень та їх обговорення…… 3.1.1. Отримання знежиреного коров’ячого молока та визначення його показників………………… 3.1.2. Одержання казеїну із знежиреного молока шляхом ізоелектричного осадження з використанням різних кислот ………… 3.1.3. Порівняльна характеристика отриманих зразків казеїну……. 3.2. Розрахунок економічної ефективності проведених досліджень…… 4. ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА У НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ 4.1 Охорона праці………… 4.2 Безпека у надзвичайних ситуаціях………. 5. ЕКОЛОГІЯ……. ВИСНОВКИ І ПРОПОЗИЦІЇ ……….. СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ ……… ДОДАТКИ........... АПРОБАЦІЯ РЕЗУЛЬТАТІВ МАГІСТЕРСЬКОЇ РОБОТИ …
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/30085
Власник авторського права: © Гунчак М.М., 2019
Перелік літератури: 1. Арапов В.П., Полянский К.К. Анализ развития техники и технологии сушки казеина //Молочная пром-сть. –1996. -№4. С. 14-16. 2. Атаназевич В.И. Сушка пищевых продуктов. – М.: ДеЛи 2000 . 269с. 3. Алексеева Н.Ю. Состав и свойства молока как сырья для молочной промышленности. Справочник. Агропромышленность. 1986. 239 с. 4. Бабінська О.В. Екологічна компонента діяльності міжнародних корпорацій / О.В. Бабінська // Актуальні проблеми економіки. – 2013. – № 5. С. 112–118. 5. Барабанщиков Н.В. Качество молока и молочних продуктов. – М.: Колос, 1980. 324 с. 6. Бедрій Я. І., Геврик Є. О., Кіт І. Я., Мурін О. С., Єнкало В. М. Охорона праці. — Л., 2000. 7. Бережна А. Состояние мировой молочной промышленности. Молочная промышленность. – 2004. - № 6. с.12-14. 8. Білявський Г.О. Основи екології : навч. посіб. / Г.О. Білявський. – К. : Либідь, 2006. 408 c. 9. Біологічна хімія / Н.Г. Марінцова, Л.Р. Журахівська, І.І. Губицька, Л.Д. Болібрух, М.С. Курка, В.П. Новіков: Підручник. – Львів: Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2009. 324с. 10. Богатова О.В., Дога рева Н.Г. Химия и физика молока. – Оренбург: ГОУ ОГУ, 2004. 137 с 11. Бредихин С.А. Технология и техника переработки молока – М.: Колос, 2001. 400 с. 12.Вітвіцький В.В. Харчова промисловість : екологічний стан та перспективи / В.В.Вітвіцький, А.Л.Солошонок // Економіка АПК. – 2011. – № 7. С. 22–25. 13. Влияние некоторых пищевых добавок на органолептические свойства казеина при хранении в течение года /Н.К. Ростроса и др. //Современные достижения в разработке процессов сухих молочных продуктов. –М., 1987. С. 24-31. 14. Властивості основних хімічних речовин, що застосовуються у виробничих процесах[Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: http://leg.co.ua/knigi/pravila/pravila-bezpechnoyi-eksplu 15. Власенко В.В., Машкін М.І., Білун П.П. Технологія виробництва та переробки молока та молочних продуктів. – Вінниця: Гіпніс, 2000. 306 с. 16. Гришин М.А., Погожих Н.И., Потапов В.А. Тепловая сушка творога //Прогрессивные технологии и формирование рыночных отношений в общественном питании: сб. науч. тр. ХИОП. –Харьков, 1992. с. 57-60. 17. Гвоздєв О.В., Ялпачик Ф.Ю., Рогач Ю.П., Кюрчева Л.М. Технологічне обладнання для переробки продукції тваринництва-Суми: «Довкілля»,2004.420с. 18. Горбатова, К.К. Биохимия молока и молочных продуктов : учеб. / К.К. Горбатова, П.И. Гунькова; под общ. ред. К.К. Горбатовой. – 4-е изд., перераб. и доп. – СПб.: ГИОРД, 2010. 336 с. 19. Джигерей В. Безпека життєдіяльності. – К., 2000. 20.Донская Г.А. Функциональные молочные продукты. Молочная промышленность. – 2007.-№3. С 52-53. 21. ДСТУ 8553:2015. Молоко-сировина та вершки-сировина. [Чинний від 2015-12-18]. Київ,2015. 5С. (Інформація та документація). 22. ДСТУ 3662:2018. Молоко-сировина коров`яче. [Чинний від 2018-06-27]. Київ, 2018. 8С. (Інформація та документація). 23. ДСТУ 4639:2006. Казеїн технічний. [Чинний від 2006-07-04]. Київ 2006.(Інформація та документація). 24. Дідух Н.А. Заквашувальні композиції для виробництва молочних продуктів функціонального призначення / Н.А.Дідух, О.П.Чагаровський, Т.А.Лисогор; Одеськ.нац.академія харч. технологій – Одеса: «Поліграф», 2008. 234с. УДК 637.147.2:544.351.3 25. Ересько.І.О., Шинкарик Н.М.Порощук В.Я. «Технологія обладнання молочних виробництв» Київ «Токс» 2002. Ст. 50 – 251. 26. Євчук Л.А. Проблеми ринку молокопродуктів // Економіка АПК, 2002, №12 27. Желібо Є.П, Заверуха Н.М., Зацарний В.В. Безпека життєдіяльності. – К., 2002. 28. Инихов Г.С., Брио Н.П. Методы анализа молока и молочных продуктов. – М.: Пищепромиздат, 1971. 423 с. 29. І.Ф. Малежик. Процеси та апарати харчових виробництв [Текст] / - К.: НУХТ, 2003. 400 с. 30. Кановская М. Молоко:— Санкт-Петербург, 2007 г.159 с. 31. Кальницкий Б. Д. Биологическая роль и метаболизм минеральных веществ у жвачных // Кальницкий Б.Д. Животноводство и ветеринария. Итоги науки и техники. – М. : Наука, 1978. – Т. 11. С. 79–155. 32. Капрельянц Л.В. Функціональні продукти: Моногр. / Л.В.Капрельянц, К.Г.Іоргачева – Одеса: Друк., 2003. 312с. 33. Несколько слов казеине/ Т.В. Козонов. Молочное Dело. 2007.№8,С.54-55. 34. Несколько слов казеине/ Т.В. Козонов. Молочное Dело. 2007.№9,С.52-53. 35. Крусь Г.Н., Шалыгина А.М., Волокитина З.В. Методы исследования молока и молочных продуктов. – М.: Колос, 2002.368 с. 36.Літвак С.М. Безпека життєдіяльності: навчальний посібник / Літвак С.М., Михайлюк В.О. – Миколаїв, 2000. 208 с. 37. Лозовська Н. М. Вплив українських підприємств харчової галузі на довкілля / Н. М. Лозовська // Інтелект XXI. – 2014. – № 2. – С. 136–144. – Режим доступу : http://nbuv.gov.ua/UJRN/int_XXI_2014_2_17. 38.Мельничук Д.О. Клінічна біохімія : методичні вказівки / Мельничук Д.О., Томчук В.А., Калінін І.В. – К. : НАУ, 1999. 64 с. 39. Никитин Г.А. Метановое брожение в биотехнологии: Учеб. Пособие. - К.:Выща шк., 1990. 207 с. 40. Охорона праці: Підручник для студ. гірн. спец. вищих закл. освіти/ Ред. К.Н.Ткачук. - К., 1998. 320 с. 41. Охорона праці в Україні: Нормативні документи/ Упоряд. О. М. Роїна, Ред. О. А. Кривенко. - 2-ге вид., виправлене і доповнене. - К.: КНТ, 2006. 418 с. 42. Отруєння сірчаною кислотою, симптоми і перша допомога[Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: http://hollydolly.com.ua/отруєннясірчаною-кислотою-сиптоми. 43. Пістун І.П. Безпека життєдіяльності. – Суми, 2000. 44. Петрович О. Не дождётесь! Украинская молочная индустрия сдаваться не собирается // Продукты питания. – 2005. - № 12. с. 10-18. 45. Руководство по лабораторным методам исследований // Предтеченс-кий В.Е., Боровская В.М., Марголина Л.Т. – М.–Л., 1993. С. 131–165. 46. Савицька В. Актуальні проблеми розвитку ринку молока і молочних продуктів // Економіка АПК. – 2002. - № 11. с. 102-138. 47. Сабодаш С.М. Якуба О.Р.Касянчук.В.В. «Дослідження процесу сушіння молока в сушарках із псевдо зрідженим шаром».Вісник СНАУ, №3 (19), 2008, ст.. 111 – 114. 48. Саблукатаін П.Т. Агропромисловий комплекс України: стан, тенденції та перспективи розвитку. Інформаційно-аналітичний збірник (випуск 6) /. –К.: ІАЕУААН, 2003. 764с 49. Силинский Ю.С. О производстве казеина //Молочная пром-сть. –1983. - №10. С. 31-35. 50.Скрипніченко Д.М., Котляр Є.О., Галкіна Д.В., ПанфіловМ.О., Куделько С.Ю. Дослідження способів отримання та сушіння харчового казеїну. Вчені записки ТНУ імені В.І. Вернадського. Серія: технічні науки. С. 176-181. 51. Смирнова Л. Молоко:— Москва, 2007 г. 62 с. 52. Столяр, О.Б. Біологічна хімія : навч. посібн. / О.Б. Столяр. – Тернопіль : Посібники і підручники, 2014. 368 с. 53.Сульфатна кислота[Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: https://uk.wikipedia.org/wiki/Сульфатна_кислота 54. Фостолович В.А. Екологічна політика у системі тактичного планування підприємства / В.А. Фостолович // Інноваційна економіка. – 2013. – Випуск 2 (40). С. 153-155. 55. Харитонов В. Д, Шепелєва Е. Д., Пороки сирого молока [Текст] / Харитонов В. Д. академік, д. т. н, Шепелєва Е. Д.,к. т. н. 56. Храмцов А.Г. Рыночная концепция полного и рационального использования молочной сыворотки // Молочная промышленость. – 2006. - №6. с.7-9. 57. Чабан Г.В. Молочна промисловість: стан, проблеми і перспективи // Економіка АПК. – 2003. - № 5. с. 51-56. 58. Чагаровський О.П., Хімія молочної сироини: навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів./ О.П.Чагаровський, Н.А. Ткаченко, Т.А. Лисогор.- Одеса: «Сімекс-прінт», 2013. 268с. 59. Шкарупа В. Основи екології та безпеки товарів народного споживання: підручник / В.Ф. Шкарупа. – К. : КНТЕУ, 2002. 314 с. 60. Юкало, В.Г. Електофорез білків молока / В.Г. Юкало // Медична хімія. – 2000. – Т. 2, № 4. С. 79-82. 61. Юкало.В.Г., Лабораторний практикум з хімії та фізики молока і молочних продуктів: навчальний посібник/Юкало В.Г.-Тернопіль: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2018.176с. 62. Якуба, О.Р. Інтенсифікація процесу сушіння харчових продуктів [Текст] / О. Р. Якуба, М.Ю. Савченко // Вісник СНАУ. Серія тваринництво - 2006. -№ 10. С. 140-144. 63. Якуба, О.Р. Критическая скорость псевдоожижения в конических аппаратах [Текст] / О.Р. Якуба, И. Ф. Кузьмин // ЖПХ. -.1989. № 6. 391-1392. 64. Carr, A. Functional Milk Proteins Production and Utilization: Casein-Based Ingredients. In: Advanced Dairy Chemistry. Volume 1B: Proteins: Applied Aspects. Fourth Edition (eds. P.L.H. McSweeney, J.A. O'Mahony) / Carr, A., M. Golding. – New York : Springer, 2016. 498 p. 65. Farrell, H.M. Nomenclature of the proteins of cows’ milk – sixth revision / H.M. Farrell, R. Jimenez-Flores, G.T. Bleck // J. Dairy Sci. – 2004. – Vol. 87, № 6. P. 1641-1674. 66. Farrell H.M, Qi P.X., Brown E.M. Molten globule structures in milk proteins: implications for potential new structure – function relationships // J. Dairy Sci. – 2002. – Vol. 85, № 3. P. 459-471. 67. Huppertz, T. Chemistry of Caseins. In: McSweeney, P.L.H., Fox, P.F. (eds.), Advanced Dairy Chemistry, Proteins: Basic Aspects, 4th ed., Vol. 1A / T. Huppertz. – New York : Springer, 2013. P. 130-160. 68. Kumaresan A., C. Selma., NV Reshma I. N., Angelin Jacinth. Quantitative Analysis of Casein Precipitation from the Various Milk Samples. Jounal of Chemical and Pharmaceutical Research. 2017. 9(9):113-115.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Dyplomna Hunchak.pdfДипломна робота3,48 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити
Aref Hunchak.pdfАвтореферат171,69 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора