Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/30002
Назва: Експрес метод аналізу білків сироватки молока
Інші назви: Express-method of lactoserum proteins analysis
Автори: Лучканін, Наталія Василівна
Luchkanin N.V.
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Бібліографічний опис: Лучканін Н.В. Експрес метод аналізу білків сироватки молока : дипломна робота магістра за спеціальністю „181 — харчові технології“/Н.В. Лучканін. — Тернопіль: ТНТУ, 2019. — 65 с.
Дата публікації: 2019
Дата внесення: 2-січ-2020
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопіль
Науковий керівник: Юкало, Володимир Глібович
Члени комітету: Зварич, Наталія Миколаївна
УДК: 651. 4/7
Теми: 181
харчові технології
протеїни сироватки молока
фракційний склад
електрофорез
whey proteins
fractional composition
electrophoresis
Кількість сторінок: 65
Короткий огляд (реферат): Лучканін Н. В. Експрес-метод аналізу білків сироватки молока. 181 «Харчові технології» – Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя. – Тернопіль, 2019. Дослідження на здобуття кваліфікації магістра з спеціальності 181 “Харчові технології”. – Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, Тернопіль, 2019. Магістерська кваліфікаційна робота присвячена електрофорезу протеїнів сироватки молока. Запропонований спрощений варіант електрофорезу в однорідному гелі для експрес аналізу білків сироватки молока. Ключові слова: протеїни сироватки молока, фракційний склад, електрофорез.
Luchkanin N.V. Express-method of lactoserum proteins analysis. 181 "Food Technologies" - Ternopil National Technical University named after Ivan Puliuy. - Ternopil, 2019. Research on qualification of master's degree in specialty 181 "Food technologies". - Ternopil Ivan Pulyuy National Technical University, Ternopil, 2019. Master's qualification work is devoted to electrophoresis of milk whey proteins. A simplified version of homogeneous gel electrophoresis is proposed express serum protein analysis of milk. Keywords: whey proteins, fractional composition, electrophoresis.
Опис: Захист відбудеться 27 грудня 2019 р. о 900 годині на засіданні екзаменаційної комісії №17 у Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя за адресою: м. Тернопіль, вул. Танцорова 2, навчальний корпус №5, аудиторія №14.
Зміст: Вступ Мета і завдання роботи 1. Огляд літератури 1.1. Білки сироватки молока. 1.2. β -Лактоглобулін. 1.3. а-Лактальбумін. 1.4. Імуноглобуліни. 1.5. Альбумін сироватки крові. 1.6. Мінорні білки. 1.7. Лактоферин. 1.8. Використання сироваткових білків в дитячому харчуванні. 1.9. Сироваткові білки в ентеральному харчуванні. 1.10. Використання сироваткових білків в лікувально-дієтичних продуктах. 1.11. Альбумін-казеїновий концентрат. 2. Матеріали і методи досліджен. 2.1. Гель-фільтрація білків сироватки молока. 2.2. Електрофорез сироватки молока. 3. Результати власних досліджень та їх обговорення. 3.1. Електрофорез протеїнів сироватки молока. 3.2. Обговорення результатів експрес-аналізу фракційного складу протеїнів сироватки. Висновки і пропозиції виробництву. 4. Обґрунтування економічної ефективності. 5. Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях. 5.1. Організація охорони праці на підприємствах. 5.2. Актуальність проблеми електробезпеки. 5.3. Організація цивільного захисту хімічно небезпечного об’єкта. 6. Екологія. 6.1. Екологічні вимоги до харчових продуктів. 6.2. Методи аналізу забруднення харчових продуктів Бібліографічний опис Додатки
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/30002
Власник авторського права: © Лучканін Н.В., 2019
Перелік літератури: 1. Биохимия молока и молочных продуктов / к. К. Горбатова, п. И. Гунькова - Санкт-Петербург: ГИОРД, 2010 – 36 с. 2. Производство и использование белков молочной сыворотки / В.В. Молочников, П.Г. Нестеренко, В.Н. Задорожная, А. В. Серов, Обзорная информация. – ЦНИИТЭИмясопром, 1983. – 47 с. 3. Продукты энтерального питания на молочной основе / Г. Ю. Сажинов В.Г. Высоцкий, В.И. Круглик и др.: Обзорная информация. М.: АгроНИИТЭИММП, 1989. – 28 с. 4. Характеристика молочной сыворотки и использование ее составных частей в продуктах питания: методические указания к изучению дисциплины «технология молока и молочных продуктов / А.Г. Храмцов, С.В. Василисин, С. А, Рябцева, П. Г. Нестеренко. – Ставрополь: СГТУ, 1999. – 41 с. 5. Біохімія молока і молочних продуктів / Курс лекцій для здобувачів вищої освіти ступеня «магістр» спеціальності 204 «ТВППТ» денної форми навчання /О. С. Крамаренко – МИКОЛАЇВ: 2017. – 20 с. 6. ГОСТ 3626-73. Молоко и молочные продукты. Методы определения влаги исухого вещества. – Введ. 01.07.74. – М.: Изд-во стандартов, 1989. – С. 218 – 219. Группа Н 19. 7. ГОСТ 23327-98. Молоко и молочные продукты. Метод измерения массовой доли общего азота по Кьельдалю и определение массовой доли белка. – Введ. 01.01.2000. Группа Н 19. 8. ГОСТ 25179-90. Молоко. Методы определения белка. – Введ. 01.01.91. – М. : ИПК Изд-во стандартов. 1996. – С. 273 – 280. Группа Н 19. 9. ГОСТ 5867-90. Молоко и молочные продукты. Методы определения жира. – Введ. 01.07,93. – М. : ИПК Изд-во стандартов, 1998. – С. 254 – 261. Группа Н 19. 10. ДСТУ 6066:2008. Молоко та молочні продукти. Методики визначення температури і маси нетто. – Надано чинності 31.12.2008. –Київ : Держспоживстандарт України, 2008. – 7 с. 11. ДСТУ 6082:2009. Молоко та молочні продукти. Методи визначення густини. – Надано чинності 20.01.2009. – Київ : Держспоживстандарт України, 2009. – 15 с. 12. ГОСТ 3624-92. Молоко и молочные продукты. Титриметрические методы определения кислотности. – Введ. 01.01.94. – М. : ИПК Изд-во стандартов, 1996. – С. 35 – 45. Группа Н 19. 13. ГОСТ 26781-85 Молоко. Метод измерения pH. – Введ. 01.12.86. – М. : ИПК Изд-во стандартов, 1998. – С. 290 – 293. Группа Н 19. 14. ДСТУ ISO 1211:2002 Молоко. Гравіметричний метод визначення вмісту жиру (контрольний метод). – Надано чинності 18.09.2002. – Київ : Держспоживстандарт України, 2004. – С. 41 – 56 15. Залашко М.В. Исследование протеолитической активности молочнокислых бактерий / М.В. Залашко, Н.В. Образцова, Е.И. Савченко // Физиология и биохимия микроорганизмов. – Минск : Наука и техника, 1970. – С. 121 – 128. 16. Крусь Г.И. Методы исследования молока и молочних продуктов / Г.Н. Крусь, А.М. Шалыгина, З.В. Волокитина. Под общ. ред. А.М. Шалыгиной. – М. : Колос, 2000. – 368 с. 17. Ленинджер А. Основы биохимии: Т. 3. Пер. с англ. / А. Ленинджер – М. : Мир, 1985. – 350 с. 18. Охрименко О.В. Лабораторный практикум по химии и физике молока / О.В. Охрименко, К.К. Горбатова, А.В. Охрименко. – СПб.: ГИОРД, 2005. – 256 с. 19. Рудавская А.Б. Химико-товароведная характеристика гуцульской брынзы и биохимические процессы, протекающие в ней при созревании и хранении:дис. на соискание учен. степени кандидата техн. наук / АннаБогдановна Рудавская; Львовский торгово-экономический институт. –Львов, 1955. – 144 с. 20. Стандарт ФРН ДІН 10344-82. Молоко и молочные продукты. Метод определения галактозы. – Введ. 01.01.2000. – М. : Стандартинформ, 2009. Группа Н 19. 21. Столяр, О.Б. Біологічна хімія : навч. посібн. / О.Б. Столяр. – Тернопіль : Підручники і посібники, 2014. – 368 с. 22. Тепел А. Химия и физика молока / А. Тепел. – М.: Пищевая промышленность, 1979. – 624 с. 23. Теплы М. Молокосвертывающие ферменты животного и микробного происхождения / М. Теплы, Я. Машек, Я. Гавлова. – М. : Пищевая промышленность, 1980. – 272 с 24. Чагаровський О.П. Хімія молочної сировини : навчальнийпосібник для студентіввищихнавчальнихзакладів / О.П. Чагаровський, Н.А. Ткаченко, Т.А. Лисогор. – Одеса : «Сімекс-прінт», 2013. – 268 с. 25. Юкало А.В. Протеїни казеїнового комплексу молока корів (Bos taurus) як попередники біологічно активних пептидів / А.В. Юкало, Л.А. Сторож, В.Г. Юкало // Біотехнологія. – 2012. –Т. 5, № 4. – С. 21 – 33. 26. Юкало А.В. Біоактивні пептиди протеїнів сироватки молока корів (BosTaurus) / А.В. Юкало, К.Є. Дацишин, В.Г. Юкало // Biotechnologia Acta. – 2013. – Т. 6, № 5. – С. 49 – 61. 27. Юкало В.Г. Влияние ренниномокурина и некоторых поверхносно активних веществ на вязкость казеиновых растворов : дис. на соискание учен. степени кандидата хим. наук / Владимир Глебович Юкало; ИНЭОС АН СССР. – Москва, 1984. 28. Юкало В.Г. Білки казеїнового комплексу коров’ячого молока та продукти їх протеолізу за дії ферментів молочнокислих бактерій : дис. на здоб. вченого ступеня доктора біол. наук : 03.00.04 / Володимир Глібович Юкало; ІБТ ААНУ. – Львів, 2007. – 359 с. 29. Basch J.J. Quantitation of сaseins and whey proteins of processed milks and whey protein concentrates, application of gel electrophoresis, and comparison with harland-ashworth procedure / J.J. Basch, F.W. Douglas, L.G Procino et. al // J. Dairy Sci. – 1985. – V. 68, № 1. – Р. 23 – 31. 30. Davis B.J. Disc electrophoresis. II. Method and application to human serum protein / B.J. Davis // Ann N Y Acad Sci. – 1964. – V. 121. – P. 404 – 427. 31. Farrell H.M. Nomenclature of the proteins of cows’ milk – sixth revision / H.M. Farrell, R. Jimenez-Flores, G.T. Bleck // J. Dairy Sci. – 2004. – V. 87, № 6. – P. 1641 – 1674. 32. Fox P.F. Dairy Chemistry and Biochemistry (Second Editon) / P.F. Fox, T. Uniacke-Lowe, P.L.H. McSweeney, J.A. O’Mahony. – New York: Springer, 2015. – 585 p. 33. Gaucheron F. Milk Salts: Distribution and analysis. In: John W. Fuquay, Patrick F. Fox , Paul L.H. McSweeney. Encyclopedia of sairy sciences (2 nd ed.). – Academic Press, Oxford, UK, 2011. – P. 908 – 916. 34. Handbook of Dairy Foods Analysis / Edited by Leo M.L. Nollet, Filed Toldra. – Boca Raton : CRC Press, 2010. – 918 p. 35. HoltC. Caseins and the casein micelle: Their biological functions, structures, and behavior in foods / C. Holt, J.A. Carver, H. Ecroyd, D.C. Thorn// Jornal of Dairy Science. – 2014. – V. 96 – P. 6127 – 6146. 36. Lukalo A.V. Milk-coagulation and proteolytic activity of «Glek» – Carpathian enzyme preparation /A.V. Iukalo // BiotechnologiaActa. – 2015. – V. 8, № 2. – P. 91 – 95. 37. Schmidt D.G. Associationof caseins and casein micelle structure. In: P.F. Fox (ed.).Developments in Dairy Chemistry, Vol. 1. Protein. – London: Elsevia Applied Science, 1982. – Pр. 61 – 86. 38. Swaisgood H.E. Chemistry of the casein. In: P.F. Fox, McSweeney (ed.). Advanced Dairy Chemistry. Vol. 1: Proteins (3 rd. ed., Part A.) – New York : Kluwer Academic / Plenum Publishers, 2003. – P. 139 – 201. 39. Nomenclature of the proteins of cow’s milk–sixth revision [Text]/ H.M.Farrell, R.JimenezFlores, G.T.Bleck, E.M.Brown et al. // Journal of Dairy Science -2004. Vol. 87, № 6, Pages 1641-1674. 40. Quantitation of Caseins and Whey Proteins of Processed Milks and Whey Protein Concentrates, Application of Gel Electrophoresis, and Comparison with Harland-Ashworth Procedure [Text]/ Jay J.BaschFrederic W.Douglas et al. // Journal of Dairy Science – 1985. Vol. 68, №1, Pages 23-31. 41. Electrophoretic separation of the milk protein [Text]/A. Yukalo, V. Yukalo, M. Shynkaryk // Proceeding of the International Conference on Bio and Food Electrotechnologies, - 2009. P. 227-231. 42. Вивчення різних форм казеїну у молоці методом диск-електрофорезу [Текст]/В.В. Скалка, О. М. Савчук // Фізика живого. – 210. С. 36-38. 43. Identification of protein fractions of milk cows casein complex A. Lukalo // Ukrainian Biochemical journal. – 2015. – Vol. 87, № 4. P. 87-91. 44. Остерман Л. А. Методы исследованя белков и нуклеиновых кислот. Электрофорез и ультрацентрифугирование (Практическое пособие) – М: Наука, 1981. 288 с. 45. Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»/ Верховна Рада України. Закон від 23.12.1997, №771/97-ВР, Остання редакція від 04.04.2018. Внесення змін (закон від 18.05.2017 N 2042-VIII /2042-19/)// http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/771/97- %D0%B2%D1%80 46. Екологічні засади забезпечення якості та безпеки харчових продукті [Електронний ресурс]/ Толок Г. А., КНУКіМ, 2018 URL: http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/6_2018/50.pdf 47. В Впровадження системи HACCP на підприємстві – 12 кроків [Електронний ресурс]/ Птахівництво України і cвіту | менеджмент, аналітика, реформи, стандарти, 2016 URL: http://market.avianua.com/?p=4183 48. Забруднювачі харчових продуктів: види та шкідливість [Електронний ресурс]/ Освіта, 2011 URL: https://osvita.ua/vnz/reports/ecology/21054/ 49. ГОСТ 26932 Сырье и продукты пищевые. Методы определения свинца (с Изменением N 1) [Чинний від 1986-12-01] МЕЖГОСУДАРСТВЕННЫЙ СТАНДАРТ 50. ГОСТ 26933 Сырье и продукты пищевые. Методы определения кадмия (с Изменением N 1) [Чинний від 1986-12-01] МЕЖГОСУДАРСТВЕННЫЙ СТАНДАРТ 51. ГОСТ 26930 Сырье и продукты пищевые. Метод определения мышьяка (с Изменением N 1) [Чинний від 1987-01-01] МЕЖГОСУДАРСТВЕННЫЙ СТАНДАРТ 52. Сырье и продукты пищевые. Метод определения ртути (с Изменением N 1) [Чинний від 1986-12-01] Межгосударственный стандарт 53. ГОСТ 26934-86 Сырье и продукты пищевые. Метод определения цинка (с Изменением N 1) [Чинний від 1986-12-01] МЕЖГОСУДАРСТВЕННЫЙ СТАНДАРТ 54. Шудренко І. В. Цивільний захист : навч. посіб. / І. В. Шудренко. – Житомир : Житомирський національний агроекологічний університет, 2014. – 248 с. 55. Про затвердження Методики прогнозування наслідків виливу (викиду) небезпечних хімічних речовин при аваріях на промислових об'єктах і транспорті, Законодавство країни 56. Про затвердження Правил техногенної безпеки, Законодавство країни 57. Обережно аміак! Пам'ятка населенню! [Електроний ресурс]/ Уманська районна державна адміністрація черкаської області. URL: https://umanrda.gov.ua/oberezhno-amiak-pamyatka-naselennju-13-14-19-25-10-2017/ 58. Е.Є.Стрежекуров Охороні праці в галузі. Конспект лекцій. Дніпроджерзинськ: Дніпродзержинський державний технічний університет. 2013. 48 с. 59. Ткачук К. Н., Халімовський М. О., Зацарний В. В. та ін. Основи охорони праці: Підручник. – 2-ге вид., допов. і перероб. – К.: Основа, 2006. – 444 с 60. . Справочная книга по светотехнике / Под ред. Ю.Б.Айзенберга. - 3-е изд., перераб. и доп. - М. : Знак, 2006. - 972 с. 61. Освітлення промислових об’єктів: Навч. посібник / Укл. Говоров П.П., Пилипчук Р.В., Токань А.І. та ін.– Тернопіль: Джура, 2008. – 388 с. 62. Кроль Ц.Е., Мясоедова Е.И., Терешкевич С.Г. Качество промышленного освещения .-М.:Энергоатомиздат,1991 .-224 с. 63. . Оболенцев Ю.Б., Гиндин Э.Л. Электрическое освещение общепромышленных помещений .-М.:Энергоатомиздат,1990 .-112 с. 64. Азалиев В.В., Варсанофьева Г.Д., Кроль Ц.Е. Эксплуатация осветительных установок промышленных предприятий .-М.:Энергоатомиздат, 1984.-160 с.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Aref Luchkanin.pdfАвтореферат250,48 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити
Dyplomna Luchkanin.pdfДипломна робота2,39 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора