Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/29964
Назва: Дослідження пробіотичних властивостей молочнокислих мікроорганізмів виділених з молочних продуктів
Інші назви: Study of probiotic properties of lactic-acid microorganisms obtained from milk products.
Автори: Лясота, Олена Богданівна
Liasota O.B.
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Бібліографічний опис: Лясота О.Б. Дослідження пробіотичних властивостей молочнокислих мікроорганізмів виділених з молочних продуктів : дипломна робота магістра за спеціальністю „181 — харчові технології“/ О.Б. Лясота. — Тернопіль: ТНТУ, 2019. — 92 с.
Дата публікації: 2019
Дата внесення: 29-гру-2019
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопіль
Науковий керівник: Кухтин, Микола Дмитрович
Члени комітету: Зварич, Наталія Миколаївна
УДК: 664.8
Теми: 181
харчові технології
пробіотик
йогурт
лактобактерії
мікрофлора
probiotic
yogurt
lactobacilli
microflora
Кількість сторінок: 92
Короткий огляд (реферат): Лясота О.Б. Дослідження пробіотичних властивостей молочнокислих мікроорганізмів виділених з молочних продуктів. – Рукопис. Дослідження на здобуття кваліфікації магістра з спеціальності 181 “Харчові технології”. – Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, Тернопіль, 2019. Магістерська робота присвячена вивченню впливу різних хімічних чинників на виживаність молочнокислих мікроорганізмів виділених з ферментованих молочних продуктів. Встановлено, що закваска, яка призначена для виробництва йогурту і складається з 𝐿𝑎𝑐𝑡𝑜𝑏𝑎𝑐𝑖𝑙𝑙𝑢𝑠 𝑏𝑢𝑙𝑔𝑎𝑟𝑖𝑐𝑢𝑠 і 𝑆𝑡𝑟𝑒𝑝𝑡𝑜𝑐𝑜𝑐𝑐𝑢𝑠 𝑡ℎ𝑒𝑟𝑚𝑜𝑝ℎ𝑦𝑙𝑢𝑠 не здатна витримати 2,0 % 𝑁𝑎𝐶𝑙 і тільки від 5 до 10 % виділених культур мікроорганізмів здатні витримувати 20% концентрації жовчі. Ключові слова: пробіотик, йогурт, лактобактерії, мікрофлора.
Liasota O.B. Study of probiotic properties of lactic-acid microorganisms obtained from milk products. – The manuscript. Master of Science in Food Industry Technologies.- Ternopil Ivan Puluj National Technical University, Ternopil, 2019. The influence of different chemical factors for the survival of lactic acid microorganisms isolated from fermented dairy products was studied in master's work. The leaven consisting of Lactobacillus bulgaricus and Streptococcus thermophylus unable to withstand 2.0% NaCl and only 5 to 10% of isolated microorganisms able to withstand 20% of bile concentration was established. Keywords: probiotic, yogurt, lactobacilli, microflora.
Опис: Захист відбудеться 24 грудня 2019 р. о 1300 годині на засіданні екзаменаційної комісії у Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя за адресою: 46000, м. Тернопіль, вул. Танцорова, 5, навчальний корпус №5, ауд.
Зміст: Вступ 1 Огляд літератури 1.1 Молочні продукти які виготовляються з використанням молочно-кислих мікроорганізмів 1.2 Класифікація молочно-кислих мікроорганізмів 1.3 Мікробіологічні, фізико-хімічні вимоги до молочних продуктів, які виготовляються з допомогою мікроорганізмів 1.4 Методи вибору молочнокислих організмів при розробці ферментованих продуктів. 1.5 Підсумки з огляду літератури 2 Матеріали і методи проведення досліджень 3 Результати власних досліджень 3.1 Характеристика йогуртів за вмістом молочнокислих мікроорганізмів на відповідність вимогам ДСТУ. 3.2 Оцінка пробіотичних властивостей у молочнокислих мікроорганізмів виділених з йогуртів різних торгових марок. 3.3 Вивчення антагоністичних властивостей у молочнокислих мікроорганізмів виділених з йогуртів різних торгових марок 3.4 Дослідження антагоністичних властивостей у виділених з йогурту молочнокислих мікроорганізмів 3.5 Висновки і пропозиції виробництву 4 Обґрунтування економічної ефективності 5 Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях 5.1 Розробка заходів безпеки праці на молокопереробних підприємствах 5. 2 Забезпечення стійкості роботи молокопереробного підприємства в умовах хімічного зараження 6 Екологія 7.1 Забруднення навколишнього середовища молочних підприємств та заходи по їх зменшенню Бібліографія Додатки
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/29964
Власник авторського права: © Лясота О.Б., 2019
Перелік літератури: 1. Коваленко В.О. Мікробіологія молока та молочних продуктів [Текст]: навчальний посібник / В.О. Коваленко, В.В. Євлаш, Л.О.Чернова. – Х.:ХДУХТ, 2011.-136 с. 2. Пирог Т.П. Харчова біотехнологія [Текст]: підручник /Т.П. Пирог, М.М. Антонюк, О.І. Скроцька, Н.Ф. Кігель. – К.: Видавництво ЛіраК.,2016. – 408 с. 3. МашкінМ.І., ПаришН.М. Технологія виробництва молока і молочних продуктів[Текст]/М.І.Машкін, ПаришН.М. //К.:Вищаосвіта, 2006.–351с.:іл. 4.БредихинС.А.Технология и техника переработки молока [Текст] /С.А.Бредихин, Д.В.Космодемьянский, В.Н.Юрина //М.:Колос, 2003.–400с. 5. СкоротченкоТ.А. Технологія незбирано молочних продуктів [Текст] / Т.А.Скоротченко, Г.Є.Поліщук, О.В.Грек, О.В.Кочебей // заред.. СкоротченкоТ.А. –Вінниця: Новакнига, 2005.–264с. 6. RichardK.Robinson Dairy Microbiology Handbook: The Microbiology of Milk and Milk Products-Wiley-Interscience; 3 edition (April15,2002) -765p. 7. International Commissionon Microbiological Specificationfor Foods. 1989. Microorganismsin Foods 4. Application of hazard analysis and critical control point (HACCP) system to ensure microbiological safety and quality. Black well Scientific Publications, Boston. 8. Мамцев А. Н. Управление безопасностью пищевых продуктов на основе принципов ХАССП / А. Н. Мамцев, Е. В. Кузнецова // Достижения науки и техники АПК. – 2007. – № 12. – С. 30-31. 9. Степаненко П.П. Микробиология молока и молочных продуктов. –М: Колос, 1996. – 270 с 10. Экспертиза молока и молочных продуктов. Качество и безопасность: учебно-справочное пособие [Текст]/Дунченко Н.И., Храмцов А.Г., Макеева И.А., Смирнова И.А. и др.- Новосибирск: Сибирское университетское издательство, 2007.—488с. 11. Миронюк Г. Посібник для малих та середніх підприємств молокопереробної галузі з підготовки та впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів на основі концепції ХАССП /Г.Миронюк, О.Дорофєєва, Г.Василенко.—К.:Проект USAID, 2008.—131с. 12. Бацукова Н. Л. Микробиологический контроль за качеством пищевых продуктов и санитарным режимом на пищевых предприятиях: учебно-методическое пособие./ Н. Л. Бацукова, Н. В. Борушко, П. Г. Новиков. – Минск: БГМУ, 2011. – 35с. 13. Наказ №548 від 19.07.2012 Про затвердження Мікробіологічних критеріїв для встановлення показників безпечності харчових продуктів - МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ. – 29 с. 14. Регламент Європейського Парламенту та Ради 852/2004 від 29 квітня 2004 року 15. Регламент Європейського Парламенту та Ради 882/2004 від 29 квітня 2004 року. 16. Закон України «Про молоко та молочні продукти» від 24.06.2004 № 1870-IV (http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/1870-15) 17. Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.1997 № 771/97-ВР (http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/771/97-вр). 18. Регламент Європейського Парламенту та Ради 178/2002 від 28 січня 2002 року. 19. Регламент Європейського Парламенту та Ради 854/2004 від 29 квітня 2004 20. American Meat Institute Foundation. HACCP: The Hazard Analysis and Critical Control Point System in the Meat and Poultry Industry. 1994. Washington, D.C. 21. Tolle, A. 1980. The microflora of the udder. p. 4. In Factors Influencing the Bacteriological Quality of Raw Milk. International Dairy Federation Bulletin, Document 120. 22. Глазунова, Н.В. Экспресс-анализатор «ТЕМРО» в сфере контроля за качеством и безопасностью пищевой продукции / Н.В. Глазунова, Л.А. Малышева // Ветеринарная патология. – 2013. - Вып. № 3.– С. 78-81. 23. Kurweil, R., and M. Busse. 1973. Total count and microflora of freshly drawn milk. Milchwissenschaft 28:427. 24. Молочне скотарство в особистих селянських господарствах: О.Ф. Гончар, Ю.М. Сотніченко, В.М. Бащенко: Монографія. – Черкаси: Черкаська дослідна станція біоресурсів, 2012. – 281 с. 25. Afroz H, Sultana F, Fakruddin Md, Kamrunnahar, Khan ZUM, Datta S. Isolation of Escherichia coli and Staphylococcus aureus from full cream powder milk sold under market condition at Dhaka, Bangladesh and their antibiotic susceptibility. Journal of Advanced Scientific Research 2013; 4(3):27- 31. 26. Вдосконалення ветеринарно-санітарного контролю виробництва молока на фермі – основний важіль у забезпеченні населення високоякісною продукцією:Матеріали I Міжнар. наук.-практ. конф. “Екотрофологія”. Сучасні проблеми / В.В.Касянчук, Я.Й.Крижанівський, І.П.Даниленко, Т.В.Полтав- чанко. – Біла Церква. – 2005. – С.105–108. 27. Белоусов В.И. Санитария производства молока // Ветеринария. – 2002. – №5. – С. 3–6. 28. Souto, L.I., et al., Relationship between occurrence of mastitis pathogens in dairy cattle herds and raw-milk indicators of hygienic-sanitary quality. J Dairy Res, 2008. 75(1): p. 121-7. 29. Бергілевич О. М. Теоретичне та експериментальне обгрунтування оцінки мікробіологічного ризику Enterobacter sakazakii в молоці корів [Текст] : автореф. дис. ... д-ра вет. наук : 16.00.09, 16.00.06 / Бергілевич Олександра Миколаївна ; Нац. ун-т біоресурсів і природокристування України. - К., 2011. - 41 с. 30. Кухтин М. Д. Критерії ефективності одержання якісного та безпечного молока / М. Д. Кухтин // Тваринництво України. – 2007. – №7. – С. 7 − 8. 31. Barkema, H.W., J.D. Van der Ploeg, Y.H. Schukken, T.J.G.M. Lam, G. Benedictus, A. Brand. 1999. Management style and its association with bulk milk somatic cell count and incidence rate of clinical mastitis. J Dairy Sci 82:1655-1663. 32. Fenlon, D.R., D.N. Logue, J. Gunn, and J. Wilson. 1995. A study of mastitis bacteria and herd management practices to identify their relationship to high somatic cell counts in bulk tank milk. Brit. Vet. J. 151:17. 33.КарташоваВ.М. Изменение видового состава микроорганизмов сырого молока // В.М.Карташова, О.Н.Якубчак. Доклады Российской академии.-Х.наук.–1995.–№5.–С.15–16. 34. Кухтын, Н. Д. Крыжанивский, Я. Й., Даниленко, И.П. Свергун. Ж.Г. (2008). Микробиологические нормативы эффективности технологий получения молока, отвечающего мировым стандартам. Ветеринарная патология, 4, 93 – 96. 35.Чубенко,Н.В. Микробиологический контроль за качеством и безопасностью пищевой продукции /Н.В.Чубенко, Л.А.Малышева //Ветеринарная патология.–2010.-Вып.№4.–С.92-96. 36. Бергилевич А.Н. Изучение количества микроорганизмов семейства Enterobacteriaceae в сыром сборном коровьем молоке в Украине / А.Н.Бергилевич // Инновационные процессы в АПК: сборник статей ІІІ Международной научно-практической конфиренции преподаватедей, молодых ученых, аспирантов и студентов, посвящённой 50-летию образования аграрного факультета РУДН. – 2011. – С. 299–301. 37. Кухтин, М. Д., Перкій, Ю.Б. Семанюк, В.І., Мурська, С.Д. (2012). Сучасні погляди на санітарну обробку технологічного устаткування у харчовій промисловості. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені СЗ Ґжицького, 14, 3-3 (53), 302-307. 38. Никифорова Т.Е. Биологическая безопасность продуктов питания / Т.Е. Никифорова. – Иваново: ГОУ ВПО «ИГХТУ», 2009. – 179 с. 38. Waters A.E., Contente-Cuomo T., Buchhagen J. et al. // Clin. Infect. Dis. - 2011. - Vol. 52, N 5. - P. 1227-1230. 39. Bar-Oz B. Enterobacter sakazakii infection in the newborn / B. BarOz, A. Preminger, O. Peleg [et аl.] //Acta Paediatrica, (2001)90, 356–358. 40. Jayarao, B.M., et al., A survey of foodborne pathogens in bulk tank milk and raw milk consumption among farm families in pennsylvania. J Dairy Sci, 2006. 89(7): p. 2451-8. 41. Kivaria, F.M., J.P. Noordhuizen, and A.M. Kapaga, Evaluation of the hygienic quality and associated public health hazards of raw milk marketed by smallholder dairy producers in the Dar es Salaam region, Tanzania. Trop Anim Health Prod, 2006. 38(3): p. 185-94. 42. Oliver, S.P. and Murinda, S.E. (2011). Milk and raw milk consumption as a vector for human disease. (Edited by D.O. Krause and S. Hendrick). CAB International. Zoonotic Pathogens in the Food Chain. 231 pp. 43. Мікробіологія молока і молочних продуктів з основами ветеринарно-санітарної експертизи / [Бергілевич О. М., Касянчук В. В., Салата В. З., Семанюк В. І. та ін.]; за ред. доктора ветеринарних наук, професора В. В. Касянчук. – Суми: Університецька книга, 2010. – 319с. 44. Swai, E.S. and Schoonman, L. (2011). Microbial quality and associated health risks of raw milk marketed in the Tanga region of Tanzania. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine 1(3): 217 - 222. 45. Shitandi, A. (2004). Risk factors and control strategies of antibiotic residues in milk at farm level in Kenya. Thesis for award of degree of Doctor of Philosophy (PhD) at the Swedish University of Agricultural Sciences, Uppsala, Sweden, 36pp. ISSN 1401-6249. ISBN 91-576-6477-3. 46. Brisabois A1, Lafarge V, Brouillaud A, de Buyser ML, Collette C, Garin-Bastuji B, Thorel MF. Rev Sci Tech. 1997 Aug;16(2):452-71. Pathogenic organisms in milk and milk products: the situation in France and in Europe 47. Mayer S. Eingenschaften von aus Kuhmilch isolaten Staphylokokken in Hinblick auf die Beurteilung von Milch. – Milchwissenschaft.-1999. - № 30. - р.607-608. 48. Zagare MS, Deshmukh AM, Patil SS. Analysis of dairy pack food for presence of bacterial pathogens. DAV International Journal of Science 2012; 1(1):25-28.. 49. Pangloli, P., et al., Seasonal Incidence and Molecular Characterization of Salmonella from Dairy Cows, Calves, and Farm Environment. Foodborne Pathogens and Disease, 2008. 5(1): p. 87-96. 50. Holt, J., et al., Multistate Outbreak of Salmonella Serotype Typhimurium Infections Associated with Drinking Unpasteurized Milk --- Illinois, Indiana, Ohio, and Tennessee, 2002--2003. Morbidity and Mortality Weekly Report, 2003. 52(26): p. 613-15. 51. Karns et al., 2005J.S. Karns, J.S. Van Kassel, B.J. McKluskey, M. Perdue Prevalence of Salmonella enteric in bulk tank milk from US dairies as determined by polymerase chain reaction J Dairy Sci, 88 (2005), pp. 3475–3479 52. Кухтин М. Д. Контамінація доїльного устаткування і молока сирого бактеріями роду Pseudomonas в залежності від ефективності санітарної обробки / М. Д. Кухтин, В. В. Касянчук // Вісник Сумського національного аграрного університету. – 2010. – Вип. 8. – С. 56 – 59. 53. Gwida M. M. Research Article Culture versus PCR for Salmonella Species Identification in Some Dairy Products and Dairy Handlers with Special Concern to Its Zoonotic Importance/Mayada M. Gwida and Maha A. M. ALAshmawy. - Veterinary Medicine International Volume, 2014. - 5 p. 54. Teshome Tadesse and Anbessa Dabassa, 2012. Prevalence and Antimicrobial Resistance of Salmonella Isolated from Raw Milk Samples Collected from Kersa District, Jimma Zone, Southwest Ethiopia. Journal of Medical Sciences, 12: 224-228. 55. Кухтин, М. Д. Ветеринарно-санітарна експертиза молока коров’ячого сирого за вмістом Staphylococcu saureus. Дис. канд. вет. наук. /Кухтин Микола Дмитрович.–Львів–2004.–156с.. 56. Bianchi DM, Gallina S, Bellio A, Chiesa F, Civera T, Decastelli L (2014). Enterotoxin gene profiles of Staphylococcus aureus isolated from milk and dairy products in Italy. Letters in Applied Microbiology, 58:190-196. 57. Ветеринарно-санітарна експертиза з основами технології і стандартизації продуктів тваринництва / О.М. Якубчак, В.І. Хоменко, С.Д. Мельничук та ін.; За ред. О.М. Якубчак, В.І. Хоменка. - Київ, 2005. - 800 с 58. Безпека харчування: сучасні проблеми: Посібник-довідник / Укл.: А. В. Бабюк, О. В. Макарова, М. С. Рогозинський, Л. В. Романів, О. Є. Федорова - Чернівці: Книги - XXI, 2005. - 456 с 59. Левицька С.А. Мікробіологічні та клінічні аспекти стафілококового носійства // Інфекційні хвороби.-2003. -№2. -С. 24-27. 60. Nawras N. Jaber. Isolation and biotyping of Staphylococcus aureus from white cheese in basrah local markets -Bas.J.Vet.Res.-2011-88(10)-p.56-65. 61. Кухтин М. Д. Гігієнічне і технологічне нормування психротрофної мікрофлори молока / М. Д. Кухтин, О. С. Покотило, Перкій Ю. Б. // Наукові праці національного університету харчових технологій. – К., 2015. − №3 . – Т. 21. – С. 38 – 45. 62. Rajeev and Amit, 2010 K. Rajeev, P. Amit Detection of E. coli and Staphylococcus in milk and milk products in and around pantnagar Vet World, 3 (11) (2010), pp. 495–496 63. Ali and Abdelgadir, 2011 A.A. Ali, S.W. Abdelgadir Incidence of Escherichia coli in raw cow's milk in Khartoum state Br J Dairy Sci, 2 (1) (2011), pp. 23–26 64. Abriouel H., Omar N.B., Molinos A.C., López R.L., Grande M.J., Martinez-Viedma P., Ortega E., CañameroM.M., Galvez A. Comparative analysis of genetic diversity and incidence of virulence factors and antibiotic resistance among enterococcal populations from raw fruit and vegetable foods, water and soil, and clinical samples // Int. J. Food Microbiol. – 2008. – 123, N 1–2. – P. 38-49. 65. John, E.C., Yvonne, J., Nicholas, J.S. and Mary, F.H. (2001). A survey of the prevalence of Escherichia coli O157 in raw meats, raw cow’s milk and raw-milk cheeses in south-east Scotland. International Journal of Food Microbiology 66: 63 - 69. 66. Franz, C., M.E. Stiles, K.H. Schleifer, and W.H. Holzapfel, Enterococci in foods--a conundrum for food safety. International Journal of Food Microbiology, 2003. 88(2-3): p. 105-122. 67. Garg, S.K. and B.K. Mital, Enterococci in Milk and Milk-Products. Critical Reviews in Microbiology, 1991. 18(1): p. 15-45. 68. Giraffa, G., Enterococci from foods. Fems Microbiology Reviews, 2002. 26(2): p. 163-171. 69. Кухтин М. Д. Динаміка мікробіологічного та біохімічного процесу в молоці незбираному при зберіганні за різних температур / М. Д. Кухтин // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Гжицького. − Л.: ЛНУВМБ ім. С. З. Гжицького, 2008. − Т. 10, №3 (38). − Ч. 3. – С. 229 – 237. 70. Кинетика термоактивации спор бактерий при диссипативном нагревании молока / Н.А. Шергин, Н.М.Кушакова, Г.Г. Шилер и др. // Молочная промышленность. – 1986. – №10. – С. 18-22. 71. Волчков И. И. Теплообменные аппараты для молока и молочных продуктов. – М.: Пищевая промышленность, 1972. – 216 с. 72. Гольберг Д. Производство питьевого молока с увеличенным сроком хранения // Молочная промышленность. – 2007. – №9. – с. 29-30. 73. Здановская В.Г. Машины и оборудование для переработки молока в фермерских хозяйствах: Каталог НИИ информации и техн.-экон. исследований по инженерно-техническому обеспечению агропромышленного комплекса, пос. Правдинский Московской обл. – М., 1995. – 206 с. 74. Краснокутский Ю.В., Панченко Ю.Б. Машины и оборудование для получения цельномолочной продукции. – М. : Росагропромиздгт, 1990. – 255 с. 75. Крусь Г.Н. К вопросу строения мицеллы казеина и механизма сычужной коагуляции казеина // Молочная промышленность. – 1992. – №4. – С. 23-28. 76. Gaylord A.M., Warthesen J.J., Smith D.E. Influence of milk fat, milk solids and light intensity on vitamin A and nboflavin in low fat milk // Dairy Sci. –1986. – Vol. 69. – P. 2779. 77. Gilmor A., McGuiggan J.T.M. Thermization of milk. Safety aspects with respect to yersinia entercolitical // Milchwissenschaft. – 1989. – Vol. 44. – P. 418-422. 78. О воздействии лазерного излучения на молоко / С.Ф.Антонов, Г.И.Смирнов, Е.К.Матвеева и др. // Молочная промышленность. – 1980. – №7. – С. 38-39. 79. Патратий А.П. Ускоренный метод определения пастеризации молока и молочных продуктов // Молочная промышленность. – 1971. – № 5. – С. 11-42. 80. Мікробіологія молока і молочних продуктів / О. Бергілевич, В. Касянчук, І. В., Власенко, М. Кухтин // Суми: Університетська книга, 2010. 205 с. 81. Сметана. Технічні умови: ДСТУ 4418:2005. - [чинний від 01-10- 2006]. - К. : Держспоживстандарт України, 2006. — 15с. — (Національні стандарти України). 82. Уварова В. М., Мазаев А. Н., Шель И. А., Попова М. А., Шкаева Н. А. Микробиологический контроль молочной продукции // Молодой ученый. — 2014. — №12. — С. 110-112. 83. Молоко-сировина коров'яче. Технічні умови: ДСТУ 3662-2015. – [Чинний від 2018-01-01]. – К.: Держспоживстандарт України, 2018. – 9 с. – (Національний стандарт України). 84. Простокваша. Технічні умови: ДСТУ 4539:2006. - [чинний від 01- 07-2007]. - К. : Держспоживстандарт України, 2007. — 14с. — (Національні стандарти України). 85. Кефір. Технічні умови: ДСТУ 4417:2005. - [чинний від 01-07- 2006]. - К. : Держспоживстандарт України, 2006. — 8 с. — (Національні стандарти України). 86. Напої ацидофільні. Технічні умови: ДСТУ 4540:2006. - [чинний від 01-07-2007]. - К. : Держспоживстандарт України, 2006. — 9 с. — (Національні стандарти України). 87. Йогурти. Загальні технічні умови: ДСТУ 4343:2004. - [чинний від 01-10-2005]. - К. : Держспоживстандарт України, 2005. — 14с. — (Національні стандарти України). 88. Ряжанка та варенець. Технічні умови: ДСТУ 4343:2006. - [чинний від 04-10-2007]. - К. : Держспоживстандарт України, 2007. — 12с. — (Національні стандарти України). 89. Лясота О.Б. Аналіз показників якості продуктів харчування /О.Б.Лясота, Г.С. Пилипець// Збірник тез доповідей VІ Міжнародної науково-технічної конференції молодих учених та студентів «Актуальні задачі сучасних технологій» Том ІІІ, ТНТУ імені Івана Пулюя.- Тернопіль, 2017 – С.176-177. 90. Лясота О.М. Обґрунтування застосування інноваційних технологій виробництва пробіотиків/ О.М.Лясота, М.Д. Кухтин // Актуальні задачі сучасних технологій : тези доповідей -V Міжнародна науково- технічна конференція “Стан і перспективи харчової науки та промисловості”. (Тернопіль 10–11 жовтня 2019 року) / МОН України, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2019. – С. 152.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Dyplomna Liasota.pdfДипломна робота3,8 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити
Aref Liasota.pdfАвтореферат368,24 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора