Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/29957
Назва: Обґрунтування термінів зберігання плодів і овочів упакованих під вакуумом у плівку
Інші назви: Substantiation of fruits and vegetables term of storage under vacuum packing conditions
Автори: Фечан, Іван Андрійович
Fechan І.A.
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Бібліографічний опис: Фечан І.А. Обґрунтування термінів зберігання плодів і овочів упакованих під вакуумом у плівку : дипломна робота магістра за спеціальністю „181 — харчові технології“/ І.А. Фечан. — Тернопіль: ТНТУ, 2019. — 87 с.
Дата публікації: 2019
Дата внесення: 29-гру-2019
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопіль
Науковий керівник: Кухтин, Микола Дмитрович
Члени комітету: Лясота, Оксана Михайлівна
УДК: 664.8
Теми: 181
харчові технології
полуниця свіжа
регульоване газове середовище
мікробіологічні показники
органолептичні властивості
fresh strawberries
regulated gas environment
microbiological parameters
organoleptic properties
Кількість сторінок: 87
Короткий огляд (реферат): Фечан І. А. Обґрунтування термінів зберігання плодів і овочів упакованих під вакуумом у плівку. – Рукопис. Дослідження на здобуття кваліфікації магістра з спеціальності 181 “Харчові технології”. – Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, Тернопіль, 2019. Магістерська кваліфікаційна робота присвячена вивченню впливу різних способів зберігання полуниці на динаміку зміни мікробіологічних показників і органолептичних властивостей. Для ефективного зберігання свіжої полуниці без значних змін мікробіологічних показників і органолептичних властивостей запропоновано використовувати спосіб її зберігання в регульованому газовому середовищі з вмістом (5 % вуглекислий газі 3 % кисень). Ключові слова: полуниця свіжа, регульоване газове середовище, мікробіологічні показники, органолептичні властивості.
Fechan І.A. Substantiation of fruits and vegetables term of storage under vacuum packing conditions. - The manuscript. Master's study on specialty 181 "Food Technologies". - Ternopil Ivan Pul'uj National Technical University, Ternopil, 2019. Master's qualification work is devoted to the study of the influence of different methods of storing strawberries on the dynamics of changes in microbiological parameters and organoleptic properties. For efficient storage of fresh strawberries without significant changes in microbiological parameters and organoleptic properties, it is proposed to use a method of storing it in a controlled gas environment with a content (5% carbon dioxide and 3% oxygen). Keywords: fresh strawberries, regulated gas environment, microbiological parameters, organoleptic properties.
Опис: Захист відбудеться 26 грудня 2019 р. о 9 .00 годині на засіданні екзаменаційної комісії №17 у Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя за адресою: 46000, м. Тернопіль, вул. Танцорова, 5, навчальний корпус №5, ауд. 14.
Зміст: Вступ Мета і завдання роботи 1 Огляд літератури 1.1 Збирання і транспортування сировини 1.2 Приймання і зберігання рослинної плодово-овочевої продукції 1.3 Мікробне забруднення сировини рослинного походження 1.4 Регульоване газове середовище для зберігання фруктів та ягід 1.5 Висновки з огляду літературних джерел 2 Матеріали і методи досліджень 2.1 Визначення кількості мезофільних аеробних факультативно анаеробних мікроорганізмів (КМАФАМ) 2.2 Визначення дріжджів і пліснявих грибів 2.3 Визначення органолептичних показників 3 Результати власних досліджень та їх обговорення 3.1. Характеристика свіжої полуниці за показниками якості та безпечності, яка реалізується на агропродовольчих ринках м. Тернополя 3.2 Дослідження зміни мезофільних аеробних та факультативноанаеробних мікроорганізмів під час зберігання полуниці різної стиглості в різних регульованих газових середовищах протягом 20 діб за температури + 3±1 °С 3.3 Дослідження зміни грибкової мікрофлори під час зберігання полуниці різної стиглості в різних регульованих газових середовищах протягом 20 діб за температури + 3±1 °С 3.4 Дослідження зміни органолептичних показників під час зберігання полуниці різної стиглості в різних регульованих газових середовищах протягом 20 діб за температури + 3±1 °С Висновки і пропозиції виробництву 4 Обґрунтування економічної ефективності 4.1 Методика визначення економічної ефективності впроваджених заходів 4.2 4.2. Розрахунок ефективності впровадження запропонованих заходів 5 Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях 5.1 Охорона праці. Класифікація шкідливих речовин за ступенем впливу на організм людини 5.2 Безпека в надзвичайних ситуаціях. Захист продуктів харчування від радіоактивного, хімічного і бактеріологічного ( біологічного) забруднення 6 Екологія 6.1 Екологічна безпека харчових продуктів 6.2 Екологізація виробництва харчових продуктів Список використаних джерел Додатки
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/29957
Власник авторського права: © Фечан І.А., 2019
Перелік літератури: 1. Фізико-хімічні і біологічні основи консервного виробництва / Б.Л. Флауменбаум, А.Т. Безусов, В.М. Сторожук, Г.П. Хомич. – Одеса: Друк, 2006. – 400 с. 2. Рабинер Н.Я. Механизация производства консервов / Н.Я. Рабинер, А.Ш. Шмуклер, Я.М. Гольденберг. —. М.: Пищевая пром-сть, 1970. - 187 с. 3. Рогов И.А. Физические методы обработки пищевых продуктов / И.А. Рогов, А.В. Горбатов. — М.: Пищевая пром-сть, 1974. - 583с . 4. Солмс Дж. Обзор методов хранения и переработки продуктов // Химия и обеспечение человека пищей / Дж. Солмс, М. Бахман: Пер с англ. — М.: Мир, 1986. Щг 514 с. 5. Технологическое оборудование консервных заводов / М.С. Аминов, М.Я. Дикие, А.Н. Мальский, А.К. Гладушняк. – 5-е изд. перер. и доп. — М.: Агропромиздат, 1986. – 319 с. 6. Технологія консервованих плодів, овочів, м'яса й – М.: «Харчова промисловість», 1980.– №3. – C.24-26. 7. Миколаєва А. М.Товароведение плодів і овочів – М.: «Економіка», 1990.– №1. – C.20-22. 8. Широков Є. П.,Полегаев У. М. Зберігання і переробка продукції рослинництва з засадами стандартизації та сертифікації – М.: «Колос», 1999. 9. Дослідження продовольчих товарів - М.: «Економіка», 1986.– №1. – C.17-19. 10. Зберігання та переробка сільськогосподарської продукції /О. В. Богомолов, Н. В. Верешко, О. М. Сафонова та ін. Під ред. О. 1. Шаповаленка, О, М. Сафоновой Харків: Еспада, 2008. – 544 с.: іл. 11. Всеобщее управление качеством: Учебник для вузов /О. П. Глудкин, Н. М. Гобунов, А. И. Гуров и др.; Под ред. О П. Глудкина. – М.: Радио и связь, 1999. — 600 с. 12. Гинзбург А. С., Громов М. А., Красовская Г. И., Уколов В. С. Теплофизические характеристики пищевых продуктов и материалов. – М.: Пищевая пром-сть, 1975. –223 с. 13. Гореньков Э. С., Горенькова А. Н, Усачев Г. Г Технология консервирования. — М., 1987. –315 с. 14. Скопецька Л. В. Технологія зберігання і переробки продукції рослинництва. Практикум: Навчальний посібник /Л. В. Скалецька, Т. М. Духовська, А. М. Сеньков. — К.: Вища школа, 1994. – 303 с.: ил. 15. Скрипников Ю. Г. Технология переработки плодов и ягод. – М.: Агропромиздат, 1988.–182 c 16. Сокол П. Ф. Зберігання картоплі та овочів. — К.: Урожай, 1968. – 252 с. 17. Широков Е. П., Полегаев В. И. Хранение и переработка плодов и овощей. – М.: Агропромиздат, 1989. – 267 c. 18. Kharitonov, M. M. Environmental assessment of the variability of nitrate content in vegetable and fruit and berry crops in the Dnipropetrovsk region [Text] / M. M. Kharitonov, O. M. Lazareva, S. M. Lemishko // Newsletter of the Poltava State Agrarian Academy. – 2015. – N. 3. – P. 29–31. 19. Quijano, L. Risk assessment and monitoring programme of nitrates through vegetables in the Region of Valencia (Spain) [Text] / L. Quijano, V. Yusà, G. Font, C.Allister, C.Torres, O. Pardo // Food and Chemical Toxicology. – 2017. – Vol. 100. – P. 42–49. doi: 10.1016/j.fct.2016.12.010 20. Засипка, Л. Г. Проблема забруднення овочевої продукції нітратами [Текст] / Л. Г. Засипка, Ю. М. Ворохта, Л. В. Степанова, В. В. Бабієнко // Проблеми харчування. – 2008. – № 3-4. – С. 32–34. 21. Habermeyer, M. Nitrate and nitrite in the diet: how to assess their benefit and risk for human health [Text] / M. Habermeyer, A. Roth, S. Guth, P. Diel, K. H. Engel, B. Epe, P. Fürst, V. Heinz, H.-U. Humpf, H.-G. Joost, D. Knorr // Molecular nutrition and food research. – 2015. – Vol. 59, Issue 1. – P. 106–128. 22. Околітенко Н. І. Основи системної біології / Н. І. Околітенко, Д. М. Гроздінський. − К. : Либіль, 2005. − 358 с. 23. Monitoring the content of nitrates in vegetables and the influence of the pickling technology on the denitrification process / Mykola KUKHTYN, Yulia HORIUK, Tetiana YAROSHENKO ET. ALL // Eureka: Life Sciences. – № 1. – р. 22-32. 24. Технічна мікробіологія / Л.В. Капрельянц, Л.М. Пилипенко, А.В. Єгорова, О.М. Кананихіна, С.М. Кобєлева, Т.О. Величко; За ред. Л.В. Капрельянца. – Одеса: Друк, 2006. – 308 с. 25. Бондар І.В. Промислова мікробіологія. Харчова і агробіотехнологія / І.В. Бондар, В.М. Гуляєв. – Дніпродзержинськ : ДДТУ, 2004. – 280 с. 26. Рудавська Г.Б. Мікробіологія / Г.Б. Рудавська, Л.І. Демкевич. – К.: КНТЕУ, 2007 – 407 с. 27. Асонов Н.Р. Микробиология: учебник / Н.Р. Асонов. – М.: Колос, 2000. – 352 с. 28. Мармузова Л.В. Основы микробиологии, санитарии и гигиены в пищевой промышленности: учебник / Л.В. Мармузова – М.: Издательский центр «Академия», 2001. – 133 с. 29. Мікроорганізми у кругообігу речовин у природі [Електронний ресурс]: Режим доступа: https://ukrbukva.net/print:page,1,56402- Mikroorganizmy-v-k...hestv-v-prirode.html30. 30. Kukhtn, M., Horiuk, Y., Yaroshenko, T., Laiter - Moskaliuk, S., Levytska, V., Reshetnyk A. EFFECT OF LACTIC ACID MICROORGANISMS ON THE CONTENT OF NITRATES IN TOMATO IN THE PROCESS OF PICKLING / Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. – 2018. − №1/11, V.89. − P. 69−75. 31. Салата, В.З., Кухтин, М.Д., Семанюк, В.І. та Перкій, Ю.Б. (2017). Динаміка мікрофлори охолодженої і примороженої яловичини за її зберігання. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини і біотехнологій імені С.З. Ґжицького, 19 (73), 178– 182. 32. Салата, В.З. та Кухтин, М.Д. (2017). Фізико-хімічні і мікробіологічні зміни в охолодженій і примороженій яловичині під час її зберігання. Аграрний вісник Причорномор’я: Збірник наукових праць Одеського державного аграрного університету. «Ветеринарні науки», 83, 217–223. 33. Гусєв М. В., Мінєєва Л. А. Мікробіологія. - М: Изд-во Московського університету, 2004. –376 с. 34. Заварзін Г. А. Лекції з природознавчої мікробіології/Г. А. Заварзін; Відп. ред. Н. Н. Колотилова; Ін-т мікробіології. - М.: Наука, 2003. – 175 с. 35. Сучасна мікробіологія. Прокаріоти: У 2-х томах. Пер. з англ./Под ред. Й. Ленглера, Г. Древса, Г. Шлегеля. - М.: Мир, 2005. 36. Герхардт Ф., Методи загальної бактеріології. Тома 1-3. М.: Мир, 1983. 37. А. В. Пиневич. Мікробіологія прокариотов. М.: ГОЕТПР-Медіа, 2008. – 201 с. 38. Цуранов О.А. Холодильная техника и технология / О.А. Цуранов, А.Г. Крысин. − С.Пб.: Лидер, 2004. − 448 с. 39. Масліков М.М. Холодильна технологія харчових продуктів: навч. посіб. – К.: НУХТ, 2007. – 335 с. 40. Тележенко Л.М. Наукові основи збереження біологічно активних речовин в технологіях переробки фруктів та овочів: Автореф. дис. док. тех. наук: 05.18.13 / Нац. ун-т харч. технологій. – Одеса, 2004. – 37 с. 41. Холодильная техника и технология / Под ред. А.В. Руцкого. – М.: ИНФРА-М, 2000. – 286 с. 42. Технологія консервування плодів, овочів, м’яса і риби / Б.Л. Флауменбаум, Є.Г. Кротов, О.Ф. Загібалов та ін.. – К.: Вища школа, 1995. – 301 с.: іл. 43. Зберігання яблук [Електронний ресурс]: Режим доступа:https: https://holodprom.com.ua/ua/zberigannya-yabluk 44. Методи створення регульованого і модифікованого складів газового середовища. [Електронний ресурс]: Режим доступа: https: https://pidruchniki.com/1327051263721/tovaroznavstvo/metodi_stvorennya_regul ovanogo_modifikovanogo_skladiv_gazovogo_seredovischa 45. Сховища-холодильники з регульованим чи модифікованим газовим середовищем. [Електронний ресурс]: Режим доступа: https://buklib.net/books/26161/ 46. Якісне зберігання запорука успіху. [Електронний ресурс]: Режим доступа: https://svholod.com/galuzi-zastosuvannya/fruktoshovyshha/ 47. Пакувальні газові суміші. . [Електронний ресурс]: Режим доступа: http://www.lhz.com.ua/ua/produktsiya/harchovi_gazovi_sumishi/pakuvalni_gazovi _sumishi.html 48. Приміщення з регульованим середовищем. [Електронний ресурс]: Режим доступа: http://tectumbud.com/about/regulatory_environment/ 49. Переваги та недоліки наявних технологій зберігання плодів. [Електронний ресурс]: Режим доступа: https://propozitsiya.com/ua/perevagi-tanedoliki-nayavnih-tehnologiy-zberigannya-plodiv 50. Фруктосховища, або камери з регульованим газовим середовищем. [Електронний ресурс]: Режим доступа: http://tbstandart.com/ru/fruktoshovischaabo-kameri-z-regulovanim-gazovim-seredovischem-2/ 51. Кухтин М.Д. Методичні рекомендації до лабораторних робіт з курсу “Мікробіологія галузі” для студентів напрямку 6.0517 «Харчові технології та інженерія» / М.Д. Кухтин – Тернопіль, 2013. – 64 С. 52. Кухтин М.Д. Методичні рекомендації до лабораторних робіт з курсу “Технічна мікробіологія” для студентів напрямку 6.0517 «Харчові технології та інженерія» / М.Д. Кухтин – Тернопіль, 2013. – 83 С. 53. ГОСТ 8756.1-79 Продукты пищевые консервированные. Методы определения органолептических показателей, массы нетто или объема и массовой доли составных. [Чинний від 1980-01-01]. Вид. офіц. Москва: Стандартинформ, Россия, 2010. 14 с. (Інформація та документація). 54. Основи охорони праці /Д. Г. Сегда, М.П. Гендзюк, І.Ф. Степанець, В.Н. Вендиченський та ін. – К.: Основа, 2000. − 416 с. 55. Русак О.Н. Безпека життєдіяльності / О.Н. Русак, К.Р. Мала, Н.Г. Занько. – Спб.: Изд-во «Лан», 2001. – 345 с. 56. Пяхін В. М. Безпека життєдіяльності людини в умовах мирного і воєнного часу – М: Іспит, 2006. − 453 с. 57. Петров С. В., Макашов В. А. Небезпечні ситуації техногенного характеру та захист від них – Москва НЦКНАС, 2008. − 343 с. 58. Васюкова Г., Грошева О. Екологія: підручник для студентів вищих навчальних закладів. К.: Кондор, 2009 р., 524 с. 59. Джигердай В.С., Екологія та охорона навколишнього природного середовища .- К:«Знання», 2002 р., 203 с. 60. Джигердай В.С., Сторожук В.М., Яцюк Р.А. Основи екології та охорона навколишнього природного середовища (Екологія та охорона природи). Навчальний посібник. Вид.2-ге доп. – Львів, Афіша, 2000 р., 274 с. 61. Сухарев С. Основи екології та охорони довкілля. Навчальний посібник. Міністерство освіти і науки України, Ужгородський нац. Центр навчальної літератури, 2006.− 391 с. 62. Запольський А. К. Екологізація харчових виробництв: Підручник для студентів ВНЗ – К: Вища школа, 2005. − 428 с. 63. Пішак В. П., Радько М. М., Бабюк А. В. Вплив харчування на здоров’я людини: Підручник – Чернівці: Книги – ХХІ /2006 р., 499 с.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Aref Fechan.pdfАвтореферат358,41 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити
Dyplomna Fechan.pdfДипломна робота2,15 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора