Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/29955
Назва: Обґрунтування мікробіологічної стійкості молочних продуктів залежно від кількісного вмісту мікрофлори молока-сировини
Інші назви: Substantiation of microbiological resistance of milk products due to the amount of raw milk microflora content
Автори: Щур, Юлія Андріївна
Shchur Y.А.
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Бібліографічний опис: Щур Ю.А. Обґрунтування мікробіологічної стійкості молочних продуктів залежно від кількісного вмісту мікрофлори молока-сировини : дипломна робота магістра за спеціальністю „181 — харчові технології“/ Ю.А. Щур. — Тернопіль: ТНТУ, 2019. — 85 с.
Дата публікації: 2019
Дата внесення: 29-гру-2019
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопіль
Науковий керівник: Кухтин, Микола Дмитрович
Члени комітету: Лясота, Оксана Михайлівна
УДК: 664.8
Теми: 181
харчові технології
молоко-сировина
молоко пастеризоване
мезофільна і термостійка мікрофлора
raw milk
pasteurized milk
mesophilic and heat-resistant microflora
Кількість сторінок: 85
Короткий огляд (реферат): Щур Ю.А. Обґрунтування мікробіологічної стійкості молочних продуктів залежно від кількісного вмісту мікрофлори молока-сировини. – Рукопис. Дослідження на здобуття кваліфікації магістра з спеціальності 181 “Харчові технології”. – Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, Тернопіль, 2019. Магістерська кваліфікаційна робота присвячена вивченню впливу різних режимів пастеризації на вміст мезофільної і термостійкої мікрофлори. Запропоновано для зниження термостійкої мікрофлори у молочних продуктах використовувати молоко-сировину із незначним мікробним обсіменінням (екстра-гатунку), а молоко нижчих ґатунків піддавати пастеризації за температури 85 ± 0,5 °С і вище. Ключові слова: молоко-сировина, молоко пастеризоване, мезофільна і термостійка мікрофлора.
Shchur Y.А. Substantiation of microbiological resistance of milk products due to the amount of raw milk microflora content. - The manuscript. Master's study on specialty 181 "Food Technologies". - Ternopil Ivan Pul'uj National Technical University, Ternopil, 2019. Master's qualification work is devoted to the study of the influence of different pasteurization regimes on the content of mesophilic and heat-resistant microflora. It is proposed to use milk-raw materials with a small microbial contamination (extra-grade) to reduce heat-resistant microflora in dairy products, and to pasteurize the milk of lower grades at temperatures of 85±0.5°C and above. Keywords: raw milk, pasteurized milk, mesophilic and heat-resistant microflora.
Опис: Захист відбудеться 24 грудня 2019 р. о 9 .00 годині на засіданні екзаменаційної комісії №17 у Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя за адресою: 46000, м. Тернопіль, вул. Танцорова, 5, навчальний корпус №5, ауд. 14.
Зміст: Вступ 6 Мета і завдання роботи 1 Огляд літератури 1.1 Новітні наукові засадс щодо проведення мікробіологічного контролю безпечності та якості молока-сировини та виготовлених молочних продуктів 1.2 Контамінація молока сирого та молочних продуктів умовнопатогенною і патогенною мікрофлорою 1.3 Основні поняття про пастеризацію молока 1.4 Формування сучасних підходів до теплової обробки (пастеризації) молока-сировини 1.5 Підсумки з огляду літературних джерел 2 Матеріали і методи досліджень 2.1 Визначення кількості мезофільних аеробних факультативно анаеробних мікроорганізмів (МАФАМ) 2.2 Визначення кількості термостійких мікроорганізмів 2.3 Визначення органолептичних показників кисломолочного продукту з різним вмістом термостійких мікроорганізмів 3 Результати власних досліджень та їх обговорення 3.1. Характеристика молока-сировини коров’ячого за мікробіологічними показниками, яке переробляється на підприємствах Тернопільської області протягом останніх років 3.2 Дослідження впливу теплової обробки (73,5 °С) молокасировини на вміст термостійкої мікрофлори 3.3 Дослідження впливу теплової обробки (85,0 °С) молокасировини на вміст термостійкої мікрофлори 3.4 Дослідження впливу термостійкої мікрофлори на строки зберігання і органолептичні властивості йогурту Висновки і пропозиції виробництву 4 Обґрунтування економічної ефективності 5 Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях 5.1 Розробка заходів безпеки праці при виготовлені питного молока 5.2 Опис технологічного процесу виробництва та логічне моделювання небезпек 6 Екологія 6.1 Джерела забруднення гідросфери підприємствами харчової промисловості Список використаних джерел Додатки
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/29955
Власник авторського права: © Щур Ю.А., 2019
Перелік літератури: 1. Димань Т.М. Безпека продовольчої сировини і харчових продуктів: підручник / Т.М. Димань, Т.Г. Мазур. – К.: ВЦ «Академія», 2011. – 520 с. 2. Машкін М.І., Париш Н.М. Технологія виробництва молока і молочних продуктів / М.І.Машкін, Париш Н.М. // К.: Вища освіта, 2006. – 351 с. :іл. 3. Регламент Європейського Парламенту та Ради 882/2004 від 29 квітня 2004 року. 4. Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.1997 № 771/97-ВР. Режим доступу: (http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/771/97-вр). 5. Мікробіологія молока і молочних продуктів / О. Бергілевич, В. Касянчук, І. В., Власенко, М. Кухтин // Суми: Університетська книга, 2010. 205 с. 6. Микробиологические нормативы эффективности технологий получения молока, отвечающего мировым стандартам / Н. Д. Кухтын, Я. Й. Крыжанивский, И. П. Даниленко, Ж. Г. Свергун // Ветеринарная патология. 2008. №4. С. 93–96. 7. Мікробіологічні нормативи ефективності технологій одержання молока сирого екстра-ґатунку / М.Д. Кухтин // Ветеринарна медицина України. 2008. №2. С. 45–46. 8. Касянчук, В., Бергілевич, О., Крижанівський, Я., Кухтин, М. (2006). Організація ветеринарно-санітарного контролю виробництва молока коров’ячого на фермі відповідно до вимог СОТ. Ветеринарна медицина України, 7, 38-40. 9. Миронюк Г. Посібник для малих та середніх підприємств молокопере- робної галузі з підготовки та впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів на основі концепції ХАССП / Г. Миронюк, О. Дорофєєва, Г. Василенко. — К. : Проект USA ID, 2008. — 131 с. 10. Наказ №548 від 19.07.2012 Про затвердження Мікробіологічних критеріїв для встановлення показників безпечності харчових продуктів - МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ. – 29 с. 11. Степаненко П.П. Микробиология молока и молочных продуктов. – М: Колос, 1996. – 270 с 12. Регламент Європейського Парламенту та Ради 882/2004 від 29 квітня 2004 року. 13. Tolle, A. 1980. The microflora of the udder. p. 4. In Factors Influencing the Bacteriological Quality of Raw Milk. International Dairy Federation Bulletin, Document 120. 14. Закон України «Про молоко та молочні продукти» від 24.06.2004 № 1870-IV (http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/1870-15) 15. Регламент Європейського Парламенту та Ради 882/2004 від 29 квітня 2004 року. 16. Молочне скотарство в особистих селянських господарствах: О.Ф. Гончар, Ю.М. Сотніченко, В.М. Бащенко: Монографія. – Черкаси: Черкаська дослідна станція біоресурсів, 2012. – 281 с. 17. Бергилевич А.Н. Изучение количества микроорганизмов семейства Enterobacteriaceae в сыром сборном коровьем молоке в Украине / А.Н.Бергилевич // Инновационные процессы в АПК: сборник статей ІІІ Международной научно-практической конфиренции преподаватедей, молодых ученых, аспирантов и студентов, посвящённой 50-летию образования аграрного факультета РУДН. – 2011. – С. 299–301. 18. Bar-Oz B. Enterobacter sakazakii infection in the newborn / B. Bar-Oz, A. Preminger, O. Peleg [et аl.] //Acta Paediatrica, (2001)90, 356–358. 19. Jayarao, B.M., et al., A survey of foodborne pathogens in bulk tank milk and raw milk consumption among farm families in pennsylvania. J Dairy Sci, 2006. 89(7): p. 2451-8. 20. Kivaria, F.M., J.P. Noordhuizen, and A.M. Kapaga, Evaluation of the hygienic quality and associated public health hazards of raw milk marketed by smallholder dairy producers in the Dar es Salaam region, Tanzania. Trop Anim Health Prod, 2006. 38(3): p. 185-94. 21. Bryan, F.L., Epidemiology of milk-borne diseases. Journal of Food Protection, 1983. 46(7): p. 637-649. 22. Oliver, S.P. and Murinda, S.E. (2011). Milk and raw milk consumption as a vector for human disease. (Edited by D.O. Krause and S. Hendrick). CAB International. Zoonotic Pathogens in the Food Chain. 231 pp. 23. Мікробіологія молока і молочних продуктів з основами ветеринарно-санітарної експертизи / [Бергілевич О. М., Касянчук В. В., Салата В. З., Семанюк В. І. та ін.]; за ред. доктора ветеринарних наук, професора В. В. Касянчук. – Суми: Університецька книга, 2010. – 319с. 24. Димань Т.М. Безпека продовольчої сировини і харчових продуктів: підручник / Т.М. Димань, Т.Г. Мазур. – К.: ВЦ «Академія», 2011. – 520 с. 25. Никифорова Т.Е. Биологическая безопасность продуктов питания / Т.Е. Никифорова. – Иваново: ГОУ ВПО «ИГХТУ», 2009. – 179 с. 38. Waters A.E., Contente-Cuomo T., Buchhagen J. et al. // Clin. Infect. Dis. - 2011. - Vol. 52, N 5. - P. 1227-1230. 26. Swai, E.S. and Schoonman, L. (2011). Microbial quality and associated health risks of raw milk marketed in the Tanga region of Tanzania. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine 1(3): 217 - 222. 27. Shitandi, A. (2004). Risk factors and control strategies of antibiotic residues in milk at farm level in Kenya. Thesis for award of degree of Doctor of Philosophy (PhD) at the Swedish University of Agricultural Sciences, Uppsala, Sweden, 36pp. ISSN 1401-6249. 28. Brisabois A . , Lafarge V., Brouillaud A., de Buyser ML, Collette C, Garin-Bastuji B, Thorel MF. Rev Sci Tech. 1997 Aug;16(2):452-71. Pathogenic organisms in milk and milk products: the situation in France and in Europe 29. Mayer S. Eingenschaften von aus Kuhmilch isolaten Staphylokokken in Hinblick auf die Beurteilung von Milch. – Milchwissenschaft.-1999. - № 30. - р.607-608. 30. Zagare MS, Deshmukh AM, Patil SS. Analysis of dairy pack food for presence of bacterial pathogens. DAV International Journal of Science 2012; 1(1):25-28. 31. Fashae K., Ogunsola F., Aarestrup F.M., Hendriksen R.S. Antimicrobial susceptibility and serovars of Salmonella from chickens and humans in Ibadan, Nigeria J Inf Dev Count, 4 (2010), pp. 484–494. 32. Pangloli, P., et al., Seasonal Incidence and Molecular Characterization of Salmonella from Dairy Cows, Calves, and Farm Environment. Foodborne Pathogens and Disease, 2008. 5(1): p. 87-96. 33. Holt, J., et al., Multistate Outbreak of Salmonella Serotype Typhimurium Infections Associated with Drinking Unpasteurized Milk --- Illinois, Indiana, Ohio, and Tennessee, 2002--2003. Morbidity and Mortality Weekly Report, 2003. 52(26): p. 613-15. 34. Соколов Д.М. Ускоренные методы выявления бактерий рода Salmonella в пищевых продуктах и сырье / Д.М. Со-колов, М.С. Соколов // Вопросы питания. – 2013. – Т. 82, № 1. – С. 33–40. 35. Епідеміологічні особливості сальмонельозів на території Запорізької області / [Поліщук Н.М., Козирєва В.Г., Ковязіна Л.С. та ін.] // Запорож. мед. журн . – 2012. – № 5. – С. 46–48. 36. Karns et al., 2005J.S. Karns, J.S. Van Kassel, B.J. McKluskey, M. Perdue Prevalence of Salmonella enteric in bulk tank milk from US dairies as determined by polymerase chain reaction J Dairy Sci, 88 (2005), pp. 3475–3479 37. Ebrahim Rahimi (2013). Enterotoxigenicity of Staphylococcus aureus isolated from traditional and commercial dairy products marketed in Iran. Brazilian Journal of Microbiology 44(2): 393-399. 38. Gwida M. M. Research Article Culture versus PCR for Salmonella Species Identification in Some Dairy Products and Dairy Handlers with Special Concern to Its Zoonotic Importance/Mayada M. Gwida and Maha A. M. AL-Ashmawy. - Veterinary Medicine International Volume, 2014. - 5 p. 39. Teshome Tadesse and Anbessa Dabassa, 2012. Prevalence and Antimicrobial Resistance of Salmonella Isolated from Raw Milk Samples Collected from Kersa District, Jimma Zone, Southwest Ethiopia. Journal of Medical Sciences, 12: 224-228. 40. Кухтин М.Д. Ветеринарно-санітарна експертиза молока коров’ячого сирого за вмістом Staphylococcus aureus. Дис. канд. вет. наук. / Кухтин Микола Дмитрович. – Львів – 2004. – 156 с.. 41. Bianchi DM, Gallina S, Bellio A, Chiesa F, Civera T, Decastelli L (2014). Enterotoxin gene profiles of Staphylococcus aureus isolated from milk and dairy products in Italy. Letters in Applied Microbiology, 58:190-196. 42. Ветеринарно-санітарна експертиза з основами технології і стандартизації продуктів тваринництва / О.М. Якубчак, В.І. Хоменко, С.Д. Мельничук та ін.; За ред. О.М. Якубчак, В.І. Хоменка. - Київ, 2005. - 800 с 43. Безпека харчування: сучасні проблеми: Посібник-довідник / Укл.: А. В. Бабюк, О. В. Макарова, М. С. Рогозинський, Л. В. Романів, О. Є. Федорова - Чернівці: Книги - XXI, 2005. - 456 с 44. Бухарин О. В., Усвяцов Б. Я., Чернова О. Л. и др. Резидентное стафилококковое бактерионосительство в популяции человека, как показатель микроэкологического мониторинга среды его обитания. // Журн. микробиол. — 1996. —№3. — с. 71—74. 45. Левицька С.А. Мікробіологічні та клінічні аспекти стафілококового носійства // Інфекційні хвороби. —2003. —№2. —С. 24—27. 46. Nawras N. Jaber. Isolation and biotyping of Staphylococcus aureus from white cheese in basrah local markets – Bas.J.Vet.Res. – 2011 – 88(10) – p. 56- 65. 47. Ефимочкина Н. Р. Значение некоторых потенциально патогенных микроорганизмов в возникновении пищевых токсикозов. Сообщение 1. S. aureus и стафилококковые энтеротоксины/ Н. Р. Ефимочкина, И.Б. Куваева, Ф.С. Флуер. - Вопросы питания, 2011. - №2 – С. 21-27 48. Oliveira L. P. Study of Staphylococcus aureus in raw and pasteurized milk consumed in the Reconcavo area of the State of Bahia, Brazil /Lílian Porto de Oliveira, Ludmilla Santana Soares e Barros, Valdir Carneiro Silva, Marina Gonçalves Cirqueira de Oliveira et al., - J Food Process Technol, 2011. - 2:6. 49. Акатов А.К., Зуева В.С. Стафилококки. – М.: Медицина, 1983. – 256с. 50. Ostyn, A., et al. First evidence of a food poisoning outbreak due to staphylococcal enterotoxin type E, France, 2009. Eurosurveillance, 2010. 15, pii=19528. 51. Imani Fooladi A.A., Tavakoli H.R., Naderi A. Detection of enterotoxigenic Staphylococcus aureus isolates in domestic dairy products // Iran. J. Microbiol. - 2010. – N 3. – P. 135-140. 52. Флуер Ф.С. Стафилококковые энтеротоксины, их свойства и роль в качестве факторов патогенности // Ж. микробиол. – 2012. - № 2 . – С. 99-108. 53. Ikeda, T., et al., Mass Outbreak of Food Poisoning Disease Caused by Small Amounts of Staphylococcal Enterotoxins A and H. Appl. Environ. Microbiol., 2005. 71(5): p. 2793-2795. 54. Бейлбаева М. Л., Рамазанова Б. А., Езепчук Ю. В. Использование иммуноферментного анализа для изучения распространенности энтеротоксигенных штаммов Staphylococcus aureus, выделенных из разных источников // Журн. микробиол. – 1990. – №4. – С. 115. 55. Rajeev and Amit, 2010 K. Rajeev, P. Amit Detection of E. coli and Staphylococcus in milk and milk products in and around pantnagar Vet World, 3 (11) (2010), pp. 495–496 56. Virpari PK, Nayak JB, Brahmbhatt MN, Thaker HC. Study on isolation, molecular detection of virulence gene and antibiotic sensitivity pattern of Escherichia coli isolated from milk and milk products. Vet World 2013; 6(8):541- 545. 57. McIntyre, L., et al., Escherichia coli O157 outbreak associated with the ingestion of unpasteurized goat's milk in British Columbia. Canada Communicable Disease Report, 2001. 28: p. 6-8. 58. John, E.C., Yvonne, J., Nicholas, J.S. and Mary, F.H. (2001). A survey of the prevalence of Escherichia coli O157 in raw meats, raw cow’s milk and rawmilk cheeses in south-east Scotland. International Journal of Food Microbiology 66: 63 - 69. 59. Afroz H, Sultana F, Fakruddin Md, Kamrunnahar, Khan ZUM, Datta S. Isolation of Escherichia coli and Staphylococcus aureus from full cream powder milk sold under market condition at Dhaka, Bangladesh and their antibiotic susceptibility. Journal of Advanced Scientific Research 2013; 4(3):27-31. 60. Ali and Abdelgadir, 2011 A.A. Ali, S.W. Abdelgadir Incidence of Escherichia coli in raw cow's milk in Khartoum state Br J Dairy Sci, 2 (1) (2011), pp. 23–26 61. Gwida MM, Gohary FAE. Zoonotic Bacterial Pathogens Isolated from Raw Milk with Special Reference to Escherichia coli and Staphylococcus aureus in Dakahlia Governorate, Egypt. Open Access Scientific Reports 2013; 2(4):1-4. 62. Murphy and Boor, 2000 S.C. Murphy, K.J. Boor Trouble-shooting sources and causes of high bacterial counts in raw milk Dairy food Environ Sani, 20 (2000), pp. 606–611 63. Кухтин М.Д. Теоретичне обґрунтування ветеринарно-санітарних нормативів і розроблення системи контролю виробництва молока коров’ячого незбираного охолодженого : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня докт. вет. наук : спец. 16.00.06 “Гігієна тварин та ветеринарна санітарія” / М.Д. Кухтин. – Львів, 2011. – 40, [1] с. 64. Abriouel H., Omar N.B., Molinos A.C., López R.L., Grande M.J., Martinez-Viedma P., Ortega E., CañameroM.M., Galvez A. Comparative analysis of genetic diversity and incidence of virulence factors and antibiotic resistance among enterococcal populations from raw fruit and vegetable foods, water and soil, and clinical samples // Int. J. Food Microbiol. – 2008. – 123, N 1–2. – P. 38-49. 65. Franz, C., M.E. Stiles, K.H. Schleifer, and W.H. Holzapfel, Enterococci in foods--a conundrum for food safety. International Journal of Food Microbiology, 2003. 88(2-3): p. 105-122. 66. Garg, S.K. and B.K. Mital, Enterococci in Milk and Milk-Products. Critical Reviews in Microbiology, 1991. 18(1): p. 15-45. 67. McAuley C. M. Prevalence, seasonality, and growth of enterococci in raw and pasteurized milk in Victoria, Australia/McAuley C. M., Britz M. L., Gobius K. S., Craven H. M. / Dairy Sci. 2015 Dec;98(12):8348-58. 68. Tolle, A., 1980. The microflora of the udder. Factors Influencing the Bacteriological Quality of RawMilk, International Dairy Federation Bulletin, Document 120, pp: 4. 69. ICMSF., 1996a. Staphylococcus aureus. In: Microorganisms in Foods, Microbiological Specificationsof Food Pathogens, Roberts, T.A., A.C. BairdParker and R.B. Tompkin (Eds.). Vol. 5, BlackieAcademic and Professional, London, pp: 299-333. 70. Teka, G., 1997. Food hygiene principles and food borne disease control with special reference toEthiopia. Faculty of Medicine, Department of Community Health, Addis Ababa University,Ethiopia, pp: 73-86 71. FAO/WHO., 2004. Code of hygienic practice for milk and milk products. Joint FAO/WHO FoodStandards Programme-Codex Committee on Food Hygiene, 26th Session , March 29-April 2,2004, Washington, DC., USA.FDA., 2009. Grade A pasteurized milk ordinance. Food and Drug Administration, USA., pp: 1-26. 72. Hudson, A., T. Wong and R. Lake, 2003. Pasteurisation of dairy products: Times, temperatures andevidence for control of pathogens. Institute of Environmental Science and Research Limited,Christchurch Science Centre, New Zealand, pp: 1-55. 73. FDA., 2009. Grade A pasteurized milk ordinance. Food and Drug Administration, USA., pp: 1-26. 74. Okura, H., N. Toft and S.S. Nielsen, 2012. Occurrence of Mycobacterium avium subsp.paratuberculosis in milk at dairy cattle farms: A systematic review and meta-analysis.Vet. Microbiol., 157: 253-263. 75. Holsinger, V.H., Rajkowski, K.T., Stabel, J.R., 1997. Milk pasteurisation and safety: a briefhistory and update. Revue Scientifique et Technique Office International des Epi-zooties 16, 441–451 76. Lewis, M.J., 2003. Improvements in the pasteurisation and sterilisation of milk. In: Smit,G. (Ed.), Dairy Processing, Improving Quality. Woodhead Publishing Limited, Cam-bridge, pp. 81–103 77. FSANZ, 2004. Processing Requirements, Standard 1.6.2. 78. Holsinger, V.H., Rajkowski, K.T., Stabel, J.R., 1997. Milk pasteurisation and safety: a briefhistory and update. Revue Scientifique et Technique Office International des Epi-zooties 16, 441–451 79. Garg, S.K., Mital, B.K., 1991. Enterococci in milk and milk products. Clinical Reviews inMicrobiology 18, 15–45. 80. Giraffa, G., 2003. Functionality of enterococci in dairy products. International Journal ofFood Microbiology 88, 215–222. 81. Giraffa, G., 2002. Enterococci from foods. FEMS Microbiology Reviews 26, 163–171. 82. Franz, M.A.P., Holzapfel, W.H., Stiles, M.E., 1999. Enterococci at the crossroads of foodsafety? International Journal of Food Microbiology 47,1–24. 83. Martinez, S., Lopez, M., Bernardo, A., 2003. Thermal inactivation ofEnterococcus fae-cium: effect of growth temperature and physiological state on microbial cells. Let-ters in Applied Microbiology 37, 475–481 84. Kukhtyn M. D., Kovalenko V. L., Horyuk Yu. V., Horyuk V. V. 2016. Bacterial biofilms formation of Cattle mastitis pathogens. Veterinary Medicine, Biotechnology and Biosafety, 2, 4, 30-32. 85. The effect of antimicrobial agents on planktonic and biofilm forms of bacteria that are isolated from chronic anal fissures / I.M. Kozlovska, N.Y. Romanjuk, L.M. Romanjuk, M.D. Kukhtyn, Y. V. Horiuk, G.V. Karpyk // Regul. Mech. Biosyst., 2017. 8(4), 577–582 86. Вдосконалення ветеринарно-санітарного контролю виробництва молока на фермі – основний важіль у забезпеченні населення високоякісною продукцією:Матеріали I Міжнар. наук.-практ. конф. “Екотрофологія”. Сучасні проблеми / В.В.Касянчук, Я.Й.Крижанівський, І.П.Даниленко, Т.В.Полтав- чанко. – Біла Церква. – 2005. – С.105–108. 87. Карташова В.М. Изменение видового состава микроорганизмов сырого молока // В. М. Карташова, О.Н. Якубчак. Доклады Российской академии с.-х. наук. – 1995. – № 5. – С.15–16. 88. Бредихин С.А.Технология и техника переработки молока / С.А.Бредихин, Д.В.Космодемьянский, В.Н. Юрина // М.: Колос, 2003. – 400с. 89. Молоко-сировина коров'яче. Технічні умови: ДСТУ 3662-2015. – [Чинний від 2018-01-01]. – К.: Держспоживстандарт України, 2018. – 9 с. 90. Молоко коров’яче питне. Загальні технічні умови:ДСТУ 2661:2010. – [Чинний від 2010-10-11]. – К.: Держспоживстандарт України, 2018. – 17 с. 100. «Органолептические свойства молока и молочных продуктов / В.П. Шидловская // Справочник. – М. : Колосc, 2004. – 359 с.». 101. Закон України “Про охорону праці” № 2695-XII від 14.10.1992 в редакції Закону № 229-IV від 21.11.2002. 102. Пяхін В. М. Безпека життєдіяльності людини в умовах мирного і воєнного часу – М: Іспит, 2006. − 453 с. 103. Основи охорони праці /Д. Г. Сегда, М.П. Гендзюк, І.Ф. Степанець, В.Н. Вендиченський та ін. – К.: Основа, 2000. − 416 с.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Aref Shchur.pdfАвтореферат359,72 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити
Dyplomna Shchur.pdfДипломна робота2,15 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора