Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/27838
Назва: Екотоксикологічний статус і прогнозування стану урбанізованої гідроекоситеми (на прикладі водосховище "Тернопільський став")
Інші назви: Екотоксикологічний статус і прогнозування стану урбанізованої гідроекоситеми (на прикладі водосховище "Тернопільський став")
Автори: Грубінко, В.В.
Гуменюк, Г.Б.
Хоменчук, В.О.
Гарматій, Н.М.
Войтюк, В.Б.
Барна, М.М.
Бібліографічний опис: В.В.Грубінко,Г.Б.Гуменюк, В.О.Хоменчук, Н.М.Гарматій,В.Б. Войтюк, М.М.Барна/Екотоксикологічний статус і прогнозування стану урбанізованої гідроекоситеми (на прикладі водосховище "Тернопільський став").РВВ ДНУ,проп.Гагаріна,72,м.Дніпро,49010 ПП"ліра ЛТД С.202-212.
Конференція/захід: РВВ ДНУ,проп.Гагаріна,72,м.Дніпро,49010 ПП"ліра ЛТД
Дата публікації: 2018
Дата подання: 2018
Дата внесення: 25-лют-2019
Видавництво: РВВ ДНУ,проп.Гагаріна,72,м.Дніпро,49010 ПП"ліра ЛТД", вул.Наукова,5.
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: РВВ ДНУ,проп.Гагаріна,72,м.Дніпро,49010 ПП"ліра ЛТД", вул.Наукова,5.
Теми: екотоксилогічний статус; прогнозування стану урбанізованої гілроекосистеми; прогнозування; ланцюги Маркова
Діапазон сторінок: С.202-212
Короткий огляд (реферат): У результаті комплексного гідроекологічного дослідження водосховища «Тернопільський став» шляхом порівняння отриманих показників з екологічними нормативами та стандартами якості навколишнього середовища оцінено екологічну небезпеку вмісту окремих речовин та екотоксикологічну ситуацію в цілому. Виявлено високі концентрації НСO3- і, критичним фактором у водоймі є накопичення аміаку у значних концентраціях, а також значне перевищення допустимих рівнів для йонів натрію, встановлено поліметалічне забруднення мулу з високою і біологічно небезпечною, крім заліза, часткою рухомих форм металів та переважанням допустимих рівнів у окремих місцях у десятки разів проти норми, відміче Received 16.05.2018; Received in revised form 26.06.2018; Accepted 20.08.2018 V.V.Grubinko,H.B.Humeniuk,V.O.Khomenchuk, N.M.Garmatiy,V.B.Voytiuk,M.M.Barna. Journ.Geol.Geograph.Geoecology,27(2),202-212 ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 203 но високий рівень вмісту рухомих форм металів, які встановлено у точках з значним замуленням. Інструментарієм економіко-математичного моделювання та статистичних методів на основі кореляційно-регресійного аналізу з використанням сучасних інформаційних систем типуMatlab досліджено міру впливу вмісту амонію на кислотність води – показник кореляції є досить вагомий та становить 0,86.
Опис: Проведене дослідження дозволить прогнозувати кислотність води через вміст амонію. Розрахований коефіцієнт еластичності свідчить, що при збільшенні амонію на 10% значення рН води буде змінюватись на 8%. Для дослідження екологічної ситуації на найближчу перспективу, а саме вмісту металів у донних відкладах, здійснено прогноз ситуації по вмісту металів на найближчі два сезонні періоди згідно теорії ланцюгів Маркова. Дана теорія дозволяє здійснювати прогнози чинника, враховуючи можливість випадкових впливів на середовище, та досліджується найбільша ймовірність перебування чинника в певному числовому параметрі.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/27838
ISSN: ISSN 2617-2119
Власник авторського права: В.В.Грубінко,Г.Б.Гуменюк, В.О.Хоменчук, Н.М.Гарматій,В.Б. Войтюк, М.М.Барна
Тип вмісту: Article
Розташовується у зібраннях:Додатки щодо „Галицького економічного вісника“

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
document_геологія_2018р..pdf14,68 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.