Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/49664
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.advisorШинкарук, Оксана Юріївна-
dc.contributor.advisorShynkaruk, Oksana-
dc.contributor.authorСавич, Владислав Романович-
dc.contributor.authorSavych, Vladyslav-
dc.date.accessioned2025-07-09T06:07:00Z-
dc.date.available2025-07-09T06:07:00Z-
dc.date.issued2025-
dc.date.submitted2025-
dc.identifier.citationСавич В. Р. Проєкт цеху з виробництва м'яких сирів : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня бакалавра : спец. 181 - харчові технології / наук. кер. К. Є. Дацишин. Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2025. 70 с.uk_UA
dc.identifier.urihttp://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/49664-
dc.description.abstractМетою даної кваліфікаційної роботи є розробка проєкту цеху з виробництва м’яких сирів: Брі, Камамбер та Адигейський. У першому розділі «Техніко-економічне обґрунтування» надано характеристику місця розташування підприємства та характеристику сировинної зони. Також обґрунтовано асортимент молочної продукції, який планується виготовляти та подано характеристику каналів реалізації готової продукції. Другий розділ присвячено технологічній частині, яка стосується технологічних розрахунків, вибору та обґрунтування технологічних процесів і режимів виробництва, технохімічного і мікробіологічного контролю виробництва молочних продуктів, підбору технологічного обладнання, організації санітарно-гігієнічного оброблення технологічного обладнання та розрахунку площ виробничих і допоміжних приміщень. Третій розділ стосується безпеки життєдіяльності та основ охорони праці, а саме розглядаються шляхи підвищення життєдіяльності людини і загальні вимоги безпеки з охорони праці для користувачів ПК.uk_UA
dc.description.abstractThe purpose of this qualification work is to develop a project for a workshop for the production of soft cheeses: Brie, Camembert and Adygea. The first section, “ Technical and Economic Justification”, provides a description of the location of the enterprise and a description of the raw material zone. The range of dairy products that are planned to be produced is also justified and a description of the channels for the sale of finished products is given. The second section is devoted to the technological part, which concerns technological calculations, the selection and justification of technological processes and production modes, technochemical and microbiological control of the production of dairy products, the selection of technological equipment, the organization of sanitary and hygienic treatment of technological equipment and the calculation of the areas of production and auxiliary premises. The third section concerns the safety of life and the basics of labor protection, namely, it considers ways to improve human life and general labor protection safety requirements for PC users.uk_UA
dc.description.tableofcontentsВСТУП 5 1 ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ 7 1.1 Характеристика місця розташування підприємства 7 1.2 Характеристика сировинної зони 10 1.3 Обґрунтування асортименту молочної продукції 11 1.4 Характеристика каналів реалізації продукції 16 2 ТЕХНОЛОГІЧНА ЧАСТИНА 18 2.1 Технологічні розрахунки виробництва запроєктованого асортименту 18 2.1.1 Таблиця вихідних даних для розрахунку запроєктованого асортименту 18 2.1.2 Схема напрямків технологічної переробки сировини 19 2.1.3 Сировинно-продуктовий розрахунок 20 2.1.4 Зведена таблиця розрахунку продуктів 24 2.2 Вибір та обґрунтування технологічних процесів та режимів виробництва молочних продуктів 25 2.2.1 Вимоги до сировини, використовуваної для виробництва молочних продуктів 25 2.2.2 Опис загальних технологічних операцій виробництва продуктів запроєктованого асортименту 27 2.2.3 Опис технології продуктів запроєктованого асортименту 32 2.2.4 Нормативні показники продуктів запроєктованого асортименту 38 2.3 Технохімічний і мікробіологічний контроль виробництва продуктів запроєктованого асортименту 40 2.4 Підбір технологічного обладнання 44 2.5 Організація санітарно-гігієнічного оброблення технологічного обладнання 49 2.6 Розрахунок площ виробничих та допоміжних приміщень 53 3 БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ, ОСНОВИ ОХОРОНИ ПРАЦІ 57 ВИСНОВКИ 63 СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ ДЖЕРЕЛ 64uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherТернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюяuk_UA
dc.subjectм’які сири,uk_UA
dc.subjectмолокопереробна промисловість,uk_UA
dc.subjectпроектуванняuk_UA
dc.subjectsoft cheeses,uk_UA
dc.subjectdairy industry,uk_UA
dc.subjectdesigninguk_UA
dc.titleПроєкт цеху з виробництва м'яких сирівuk_UA
dc.title.alternativeProject of a workshop for the production of soft cheesesuk_UA
dc.typeBachelor Thesisuk_UA
dc.rights.holder© Савич В. Р., 2025uk_UA
dc.contributor.committeeMemberКравець, Олег Ігорович-
dc.contributor.committeeMemberKravets, Oleh-
dc.coverage.placenameТНТУuk_UA
dc.subject.udc664uk_UA
dc.relation.references1. Нові погляди на багатофункціональні аспекти біоактивних пептидів, отриманих з молока. URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2772753X24000248.uk_UA
dc.relation.references2. Перспективи ринку молочних продуктів. URL: https://ahdb.org.uk/dairymarket-outlookuk_UA
dc.relation.references3. Cream and Soft Cheese Market: Understanding the Role of User-Generated Content. URL: https://www.linkedin.com/pulse/cream-soft-cheese-marketunderstanding-ynqff/uk_UA
dc.relation.references4. Аналіз та прогноз ринку сиру: 2025-2032. URL: https://www.coherentmarketinsights.com/market-insight/cheese-market-3511uk_UA
dc.relation.references5. Звіт про обсяг та аналіз зростання ринку молочної продукції – Глобальні можливості та прогноз, 2023-2030 роки. URL: https://www.gmiresearch.com/report/dairy-market/uk_UA
dc.relation.references6. Розмір, частка та тенденції ринку молочних продуктів з 2024 по 2034 рік. URL: https://www.precedenceresearch.com/dairy-products-marketuk_UA
dc.relation.references7. Ринок вершків та м’яких сирів досягне 11,31 мільярда доларів до 2033 року: звіт Fact.MR. URL: https://www.globenewswire.com/newsrelease/2023/10/18/2762805/0/en/Cream-and-Soft-Cheese-Market-to-Reach-11-31- Billion-by-2033-Fact-MR-Report.htmluk_UA
dc.relation.references8. ТОП-10 найбільших виробників молочної продукції в Україні. URL: https://www.milkua.info/uk/post/top-10-najbilsih-virobnikiv-molocnoi-produkcii-vukrainiuk_UA
dc.relation.references9. Відкриваємо світ м’яких ферментованих сирів. URL: https://io.ua/vidkryvayemo-svit-m-yakyh-fermentovanyh-syriv/uk_UA
dc.relation.references10. Методичні вказівки до виконання кваліфікаційної роботи для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» зі спеціальності 181 «Харчові технології» денної та заочної форм навчання/ Крупа О.М., Дацишин К.Є., Карпик Г.В., Сторож Л.А. Тернопіль: ТНТУ, 2023. 34 с.uk_UA
dc.relation.references11. Петриченко Олександр Анатолійович. Розвиток молокопродуктового підкомплексу в Україні : монографія. Київ : ННЦ «ІАЕ», 2018. 348 с.uk_UA
dc.relation.references12. Розвиток підприємства: стратегічні наміри, ризики та ефективність [Електронний ресурс] : колективна монографія / Г. О. Швиданенко, К. С. Бойченко. К. : КНЕУ, 2015. 231 с.uk_UA
dc.relation.references13. Сеник Ю.І. Аналіз проблематики організації транспортних перевезень молочної сировини. Економіка та суспільство. 2023. № 54. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/2815uk_UA
dc.relation.references14.Поголів’я корів продовжує скорочуватися/ URL: https://avmua.org/uk/post/pogoliva-koriv-prodovzue-skorocuvatisa-v-listopadiuk_UA
dc.relation.references15. Сільгосппідприємства збільшили виробництво молока. URL: https://infagro.com.ua/ua/2024/11/01/silgosppidpriyemstva-zbilshili-virobnitstvomoloka/uk_UA
dc.relation.references16. Операційний огляд цін на сировину та фракції в Україні. Щотижневий звіт Infagro [Електронний ресурс].uk_UA
dc.relation.references17. Чисельність населення (за оцінкою) по районах на 1 січня 2022 року. URL: https://www.te.ukrstat.gov.ua/files/DS/arxivDS/DS1_202112.htmuk_UA
dc.relation.references18. Семисал А.В. Дисертація «Організаційно-економічний механізм формування та функціонування ринку молока», 2024. URL: https://rep.btsau.edu.ua/bitstream/BNAU/12113/1/Orhanizatsiyno_ekonomichnyy_mek hanizm.pdfuk_UA
dc.relation.references19. Резильентність молочної сфери як ключовий фактор продовольчої безпеки.URL:https://www.researchgate.net/publication/391148689_Rezilentnist_moloc noi_sferi_ak_klucovij_faktor_prodovolcoi_bezpekiuk_UA
dc.relation.references20. Гладій М. Р., Просович О. Сучасний стан та перспективи розвиток молочної галузі України //Вісник Національного університету «Львівська політехніка». Сер. Проблеми економіка та управління. 2022 рік. Вип. 6. С. 20–31uk_UA
dc.relation.references21. Сенишин О. С., Хіч Р. Я. Державна підтримка розвитку молочної промисловості в Україні як основний елемент системи стратегічного66 маркетингового планування //Агросвіт. 2024 рік. № 15. URL: https://www.nayka.com.ua/index.php/agrosvit/article/view/4278/4313uk_UA
dc.relation.references22. Власенко В.В., Касянчук В.В., Кольчак В.В. Ветеринарно-санітарна експертиза молока і молочних продуктів: Навчальний посібник. Вінниця: ПП «Едельвейс і К», 2008. 132с.uk_UA
dc.relation.references23. Технологія молочних продуктів : підручник / Г. Є. Поліщук, О. В. Грек, Т. А. Скорченко та ін.; М-во освіти і науки України, Нац. ун-т харч. технол. Київ: НУХТ, 2013. 502 сuk_UA
dc.relation.references24. Машкін М.І., Париш Н.М. Технологія виробництва молока і молочних продуктів. Навчальне видання. – К.: Вища освіта, 2006. – 351 с.uk_UA
dc.relation.references25. Директива 92/46/ЄЕС від 16.06.92 «Медико-санітарні правила з виробництва та розміщення на ринку сирого молока, термічно обробленого молока і продуктів на молочній основі».uk_UA
dc.relation.references26. Соломон А. М. Молоко і молочні продукти. Методичні вказівки для лабораторних занять. Рівень вищої освіти – перший (бакалаврський), галузь знань – 20 Аграрні науки та продовольство, спеціальність 204 – технологія виробництва і переробки продукції тваринництва, освітньо-професійна програма – технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. Вінниця, 2024. 88 сuk_UA
dc.relation.references27. Наталія Рябченко, к.т.н., технолог ТОВ "Брусилівський маслозавод". Особливості виробництва м'яких сирів. URL: https://dspace.nuft.edu.ua/server/api/core/bitstreams/dd78baa9-c53f-45d9-b333- a93700ce82c2/contentuk_UA
dc.relation.references28. The Royal History of Brie, King of Cheeses. URL: https://chefiq.com/blogs/blog/the-royal-history-of-brie-king-of-cheesesній елемент системи стратегічного маркетингового планованийні //Агросвіт. 2024 рік. № 15.uk_UA
dc.relation.references29. Brie 101: What’s in A Name? When it Comes to Brie, Everything! URL: https://www.cheeseprofessor.com/blog/brie-101uk_UA
dc.relation.references30. The Many Faces of Brie. URL: https://www.cheeseconnoisseur.com/themany-faces-of-brie/uk_UA
dc.relation.references31. Brie de Meaux, a Protected Designation of Origin cheese. URL: https://www.meaux-marne-ourcq.com/en/discover/brie-is-life/brie-de-meaux-aprotected-designation-of-origin-cheese/uk_UA
dc.relation.references32. True Foodies World Cheese Encyclopedia. URL: https://www.truefoodies.com/world-cheese-encyclopaedia/tag/Brie+de+Melunuk_UA
dc.relation.references33. Історія Марі Арель (винахідниці сиру Камамбер). URL: https://cheesescientist.com/stories/marie-harel/uk_UA
dc.relation.references34. Хто винайшов сир Камамбер? URL: https://cheesegrotto.com/blogs/journal/who-invented-camembertcheese?srsltid=AfmBOoqQgaBTbMyWhVOC5L7nQ_XstzeKPIsUu4aR1L8sWPPVRl W3otaZuk_UA
dc.relation.references35. Тонкі відмінності. В чому різниця між брі та камамбером. URL: https://nv.ua/ukr/food/eat/bri-ta-kamamber-v-chomu-spilni-ta-vidminni-risi-mizh-cimidvoma-sirami-ta-yakiy-krashche-obrati-50414903.html#goog_rewardeduk_UA
dc.relation.references36. Адигейський сир. URL: https://press-news.com.ua/eda/adigejskij-sir.htmluk_UA
dc.relation.references37. Комбіноване виробництво: адигейський сир, м'який сир, формовий кисломолочний сир. URL: https://www.ekokom.com/blog/testovaya-zapis-v-statiuk_UA
dc.relation.references38. Characterisation of aroma-active compounds, chemical and sensory properties of acid-coagulated cheese: Circassian cheese. URL: file:///C:/Users/user/Downloads/cerkezcheese.pdfuk_UA
dc.relation.references39. Оцінка поліциклічних ароматичних вуглеводнів у черкеському сирі методом високоефективної рідинної хроматографії з флуоресцентним детектуванням. URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889157514001586uk_UA
dc.relation.references40. What Is Brie? Nutrition, Benefits, and More. URL: https://www.healthline.com/nutrition/what-is-brieuk_UA
dc.relation.references41. Сир Камамбер — поживні речовини, користь для здоров'я та поради щодо покупок. URL: https://listonic.com/p/nutrition/camembert-cheeseuk_UA
dc.relation.references42. The best and worst cheeses for your health. URL: https://www.saga.co.uk/magazine/health-and-wellbeing/best-cheeses-for68 health?srsltid=AfmBOooZYWmi1L1ZtQMT5HIFfFQEvLYOm9oARmgbQMsyCe0pz MccYX87uk_UA
dc.relation.references43. Канали збуту молочних продуктів. URL: https://retailmarketing.co.in/dairy-products-distribution-channels/uk_UA
dc.relation.references44. Освоєння каналів збуту молочної продукції. URL: https://www.numberanalytics.com/blog/mastering-dairy-distribution-channelsuk_UA
dc.relation.references45. Прямі продажі споживачам: формула успіху для молочної промисловості. URL: https://www.packagingstrategies.com/articles/96604-direct-toconsumers-a-winning-growth-formula-for-the-dairy-industryuk_UA
dc.relation.references46. Де споживачі купують молочні продукти та їх альтернативи: Зміна каналів, магазинні канали, поза магазинні канали та майбутній розвиток. URL: https://www.businesswire.com/news/home/20220630005648/en/Where-ConsumersShop-for-Dairy-Products-and-Alternatives-2022-Study-Channel-Shifts-Store-BasedChannels-Non-Store-Channels-Future-Developments---ResearchAndMarkets.comuk_UA
dc.relation.references47. ДСТУ 3662:2018 «Молоко- сировина коров’яче. Технічні умови», 2018 р.uk_UA
dc.relation.references48. Milk hygiene and antibiotic residues. URL: https://www.food.gov.uk/business-guidance/milk-hygiene-and-antibiotic-residuesuk_UA
dc.relation.references49. Вплив сезонності у системах виробництва на пасовищах на склад та функціональність молока. URL: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7998991/uk_UA
dc.relation.references50. Стандартизаційний блок GEA standomat для вершкового або молочного жиру. URL:https://www.gea.com/en/products/liquid-processing/standardizationunit/standardization-unit-standomat-cream-milk-fat/uk_UA
dc.relation.references51. Пастеризація. URL: https://www.sciencedirect.com/topics/foodscience/pasteurizationuk_UA
dc.relation.references52. Сир Брі. URL: https://www.sciencedirect.com/topics/food-science/briecheeseuk_UA
dc.relation.references53. Огляд загальної технології виробництва сиру, біохімічних шляхів формування смаку та впливу дріжджів на сир. URL: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8358398/uk_UA
dc.relation.references54. Line for the production of cottage chesse. URL: http://tewesbis.com/ouroffer/line-for-the-production-of-cottage-chesse/uk_UA
dc.relation.references55. Власенко В.В., Машкін М.І., Бігун П.П. Технологія виробництва і переробки молока та молочних продуктів. 2000. 306 с.uk_UA
dc.relation.references56. Кузнєцов В.В. Довідник технолога молочного виробництва. Технології та рецептури Т.3.Сири / В.В. Кузнєцов, Г.Г. Шілер; За заг. ред. Г. Г. Шілера. СПб.: ГІОРД, 2003. 512 с.uk_UA
dc.relation.references57. Технологія м’якого сиру типу Камамбер з різними бактеріальними препаратами. І. М. Сливка, О. Й. Цісарик, Л. Я. Мусій. 2020. URL: https://www.researchgate.net/publication/347313905_The_technology_of_soft_Camem bert_cheese_with_the_usage_of_different_bacterial_preparationsuk_UA
dc.relation.references58. ДСТУ 4395:2005 «Сири м’які», 2005 р.uk_UA
dc.relation.references59. Ромоданова В. О., Костенко Т. П. Лабораторний практикум з технохімічного контролю підприємств молочної промисловості.: Навч. посіб. К.: НУХТ, 2003. 168 с.uk_UA
dc.relation.references60. Інновації в системах очищення та санітарії для харчової промисловості. URL: https://www.fortrexsolutions.com/2024/02/innovations-in-cleaning-andsanitation-systems-for-food-processing/uk_UA
dc.relation.references61. Dairy equipment cleaning. URL: https://www.neologicengineers.com/blogs/how-to-clean-dairy-equipmentuk_UA
dc.relation.references62. Технологічні розрахунки у молочній промисловості / Г.Є. Поліщук, О.В. Грек, Т.А. Скорченко та ін.: Навч. посіб. К.: НУХТ, 2013. 343 c.uk_UA
dc.relation.references63. Лапін В. М. Безпека життєдіяльності: навч . п осіб . / В. М. Лапін. 6-те вид., перероб. і доп . К.: Знання, 2007. 335 с.uk_UA
dc.relation.references64. Ярошевська В. М. Безпека життєдіяльності: підручник / В. М. Ярошевська . Рівне: НУВГП, 2003. 403 с.uk_UA
dc.relation.references65. Основи охорони праці / М.П. Купчик, М.П. Гандзюк, І.Ф. Степанець та ін. К.: Основа, 2000. 416 с.uk_UA
dc.relation.references66. Good Practices for Computer Users. URL: https://www.york.ac.uk/biology/current-students-staff/health-safety/healthmatters/health-issues/musculoskeletal/good-practices/uk_UA
dc.contributor.affiliationТернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, вул. Руська 56, Тернопіль, Тернопільська область, 46001uk_UA
dc.coverage.countryUAuk_UA
Розташовується у зібраннях:181 — Харчові технології (бакалаври)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
КР_Савич.pdf2,57 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити
авторська довідка_Савич.pdf239,99 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора