Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/49640
Назва: Проєкт цеху із виробництва масла вершкового з переробленням знежиреного молока
Інші назви: Project of a workshop for the production of butter with the processing of skimmed milk
Автори: Величко, Інна Андріївна
Velychko, Inna
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, вул. Руська 56, Тернопіль, Тернопільська область, 46001
Бібліографічний опис: Величко І. А. Проєкт цеху із виробництва масла вершкового з переробленням знежиреного молока : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня бакалавра : спец. 181 - харчові технології / наук. кер. Л. А. Сторож. Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2025. 62 с.
Дата публікації: 2025
Дата подання: 2025
Дата внесення: 8-лип-2025
Видавництво: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: ТНТУ
Науковий керівник: Сторож, Людмила Анатоліївна
Storozh, Liudmyla
Члени комітету: Вовчко, Олег Мирославович
Vovchko, Oleh
УДК: 637.23
Теми: Вершкове масло,
високожирні вершки,
сепаратор,
знежирене молоко,
сухе молоко
Butter,
high-fat cream,
separator,
skim milk,
dry milk
Короткий огляд (реферат): Ця робота описує проєтування цеху з виробництва масла вершкового різних видів, а саме солодковершкового, кисловершкового та масла з наповнювачем (цикорієм), способом ПВЖВ потужністю переробки 33 т молока за зміну. Підприємство працює у дві зміни. Також проєкт включає переробку вторинної сировини – знежиреного молока, способом його сушіння. Робота включає пояснювальну записку та кресленики графічної частини: апаратурно-технологічну схему, графік організації виробництва, розроблений план цеху та розріз цеху. У першому розділі подано техніко-економічне обґрунтування проєктованого об’єкту. Здійснено вибір місця розташування, розглянуто сировинну зону та маршрути її постачання на підприємство, описується обраний асортимент продукції, канали реалізації готової продукції. Другий розділ присвячено виробничим розрахункам продуктів асортиментного ряду за вихідними даними, передбаченими завданням. Наведена зведена таблиця за отриманими результатами. У цьому розділі розміщена інформація з вимогами до сировини та іншими нормативними документами, необхідними для функціонування виробництва. Також розділ містить опис проєктних рішень, пояснюється вибір асортименту та технологічних процесів, які будуть проводитися в проєктованому цеху, наведена схема переробки молока-сировини. Проєктна частина розміщена у наступному підрозділі технологічної частини. Вона зображує проєктні рішення, а саме тут описано технологію виробництва та здійснено підбір обладнання, розрахунок виробничих площ, організацію санітарно-гігієнічного оброблення обладнання. Третій розділ охоплює тему безпеки життєдіяльності та охорони праці на підприємстві. Розглядаються питання щодо діяльності на робочих місцях з дотриманням вимог безпеки.
This work describes the design of a workshop for the production of various types of butter, namely sweet cream butter, sour cream butter, and butter with a chicory additive, using the high-fat cream conversion method (HFCM), with a milk processing capacity of 33 tons per shift. The enterprise operates in two shifts. The project also includes the processing of secondary raw materials – skim milk – by means of drying. The work consists of an explanatory note and graphic materials, including a process flow diagram, a production schedule, a developed layout of the workshop, and a sectional view of the workshop. The first section presents the technical and economic justification of the designed facility. It includes the selection of the location, an analysis of the raw material supply area and logistics, a description of the selected product range, and the distribution channels for the finished products. The second section is dedicated to production calculations for the product assortment based on the initial data provided by the project assignment. A summary table of the results is included. This section also contains information on raw material requirements and other regulatory documents essential for production. It explains the design decisions, the choice of product assortment and technological processes to be implemented in the planned workshop, and includes a diagram of raw milk processing. It presents the design solutions, specifically describing the production technology, selection of equipment, calculation of production areas, and the organization of cleaning and sanitation of the equipment. The third section addresses life safety and occupational health and safety at the enterprise. It covers workplace activities in compliance with safety requirements.
Зміст: ВСТУП 5 1 ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ 7 1.1 Характеристика місця розташування підприємства 7 1.2 Характеристика сировинної зони 9 1.3 Обґрунтування асортименту молочної продукції 10 1.4 Характеристика каналів реалізації продукції 12 2 ТЕХНОЛОГІЧНА ЧАСТИНА 13 2.1 Технологічні розрахунки виробництва запроєктованого асортименту 13 2.1.1 Таблиця вихідних даних для розрахунку запроєктованого асортименту 13 2.1.2 Схема напрямків технологічної переробки сировини 14 2.1.3 Сировинно-продуктовий розрахунок 15 2.1.4 Зведена таблиця розрахунку продуктів 19 2.2 Вибір та обґрунтування технологічних процесів та режимів виробництва молочних продуктів 20 2.2.1 Вимоги до сировини, використовуваної для виробництва молочних продуктів 23 2.2.2 Опис загальних технологічних операцій виробництва продуктів запроєктованого асортименту 27 2.2.3 Опис технології продуктів запроєктованого асортименту 29 2.2.4 Нормативні показники продуктів запроєктованого асортименту 32 2.3 Технохімічний і мікробіологічний контроль виробництва продуктів запроєктованого асортименту 35 2.4 Підбір технологічного обладнання 40 2.5 Організація санітарно-гігієнічного оброблення технологічного обладнання 48 2.6 Розрахунок площ виробничих та допоміжних приміщень 51 3 БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ, ОСНОВИ ОХОРОНИ ПРАЦІ 55 ВИСНОВКИ 60 СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ ДЖЕРЕЛ 61
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/49640
Власник авторського права: © Величко І. А., 2025
Перелік літератури: 1. Бедрій І.Я., Нечай В.Я. Безпека життєдіяльності. Навчальний посібник. Львів: Манголія, 2006, 2007. 499 с.
2. Грек О. В., Онопрійчук О. О. Наукові основи безвідходних технологій відновлюваної сировини: Підруч. – К.: НУХТ, 2020. – 323 с.
3. ДСТУ 3662-2018. Молоко-сировина коров`яче. Технічні умови. [Чинний від 2019-01-01]. Вид. офіц. Київ: Державне підприємство «Український науководослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості», 2018. 12с.
4. ДСТУ 4273:2015 Молоко та вершки сухі. Загальні технічні умови. [Чинний від 2016-01-21]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 2016.
5. ДСТУ 4399:2005. Масло вершкове. Технічні умови. [Чинний від 2005-04-28]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 2006. 15 с.
6. ДСТУ 8131-2015. Вершки-сировина. Технічні умови. [Чинний від 2017-01-01]. Вид. офіц. Київ: Державне підприємство «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості», 2017. 14 с.
7. Єресько Г. О., Шинкарик М. М., Ворощук В. Я. Технологічне обладнання молочних виробництв. Київ : Фірма «ІНКОС», Центр навчальної літератури, 2007. 344 с.
8. Крупа О.М. Проектування підприємств молочної промисловості: курс лекцій. Тернопіль: ВЦ «Вектор», 2019. 129с.
9. Методичні вказівки до виконання кваліфікаційної роботи для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» зі спеціальності 181 «Харчові технології» денної та заочної форм навчання / Крупа О.М., Дацишин К.Є., Карпик Г.В., Сторож Л.А. Тернопіль: ТНТУ, 2023. 34 с.
10. Методичні вказівки до виконання практичних робіт із дисципліни «Технологія молока і молочних продуктів. Частина 1» для здобувачів освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» денної та заочної форм навчання спеціальності 181 «Харчові технології» / Уклад.: Дацишин К.Є., Крупа О.М, Сторож Л.А. Т.: ТНТУ, 2022. 86 с.
11. Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України № 118 від 12.03.2019 року «Про затвердження Вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів» [Електронний ресурс]/ Режим доступу до ресурсу: https://ips.ligazakon.net/document/re33564?an=1&ed=2020_12_24.
12. Наказ Міністерства охорони здоров’я України №190 від 20.10.1995року «Про проведення державної санітарно – гігієнічної експертизи щодо розробки, виробництва, застосування продукції, яка може негативно впливати на здоров’я людини» [Електронний ресурс]/ Режим доступу до ресурсу: https://ips.ligazakon.net/document/REG1027Z.
13. Основи охорони праці : підручник / О. І. Запорожець, О. С. Протоєрейський, Г. М. Франчук, І. М. Боровик. К. : Центр учбової літератури, 2009. 264 с.
14. Практикум з технології молока та молочних продуктів : навчальний посібник / О.В. Грек, Н.М. Ющенко, Т.Г. Осьмак та ін. К.: НУХТ, 2015. 431 с.
15. Рашевська Т.О. Технологія молока і молочних продуктів. Розділ Технологія вершкового масла. Київ : НУХТ, 2013. 50 c.
16. Скобло Ю.С., Соколовська Т.Б., Морозенко Д.І. та ін. Безпека життєдіяльності. Навчальний посібник для вищих навчальних закладів 3-4 рівнів акредитації. К.: Кондор, 2003. 424 с.
17. Технології молока і молочних продуктів : підруч. / укладач. Крупа О. Тернопіль : Підручники і посібники, 2024. 777 с.
18. Технологічні розрахунки у молочній промисловості / Поліщук Г.Є., Грек О.В., Скорченко Т.А. та ін.: Навч. посіб. К.: НУХТ, 2013. 343 с.
19. Технологія молочних продуктів : підручник / Г. Є. Поліщук та ін. Київ : НУХТ, 2013. 502 с.
20. Технологія продуктів зі знежиреного молока, молочної сироватки і маслянки : навчальний посібник / О.В. Грек, Г.Є. Поліщук, О.О. Онопрійчук. К : НУХТ, 2011. 210 с.
21. Шульга Н. М., Млечко Л. А. Санітарія та гігієна. Навчальний посібник. – К.: ІПДО НУХТ, 2011. 34 с.
Тип вмісту: Bachelor Thesis
Розташовується у зібраннях:181 — Харчові технології (бакалаври)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
КР_Величко Інна.pdf5,05 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити
Авторська довідка_ Величко І.А..pdf416,3 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора