Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/48777
Назва: | Інноваційний продукт підприємства: сутність, ознаки, вимоги та класифікація |
Інші назви: | Innovative product of the enterprise: essence, features, requirements and classification |
Автори: | Мариненко, Наталія Юріївна Синоверський, Назар Іванович Marynenko, Nataliia Synoverskyi, Nazar |
Приналежність: | Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, Тернопіль, Україна Ternopil Ivan Puluj National Technical University, Ternopil, Ukraine |
Бібліографічний опис: | Мариненко Н. Ю. Інноваційний продукт підприємства: сутність, ознаки, вимоги та класифікація / Мариненко Наталія Юріївна, Синоверський Назар Іванович // ГЕВ. — Т. : ТНТУ, 2025. — Том 93. — № 2. — С. 148–159. — (Підприємництво та торгівля). |
Бібліографічне посилання: | Мариненко Н. Ю., Синоверський Н. І. Інноваційний продукт підприємства: сутність, ознаки, вимоги та класифікація // ГЕВ, Тернопіль. 2025. Том 93. № 2. С. 148–159. |
Bibliographic citation (APA): | Marynenko, N., & Synoverskyi, N. (2025). Innovatsiinyi produkt pidpryiemstva: sutnist, oznaky, vymohy ta klasyfikatsiia [Innovative product of the enterprise: essence, features, requirements and classification]. Galician economic journal, 93(2), 148-159. TNTU. [in Ukrainian]. |
Bibliographic citation (CHICAGO): | Marynenko N., Synoverskyi N. (2025) Innovatsiinyi produkt pidpryiemstva: sutnist, oznaky, vymohy ta klasyfikatsiia [Innovative product of the enterprise: essence, features, requirements and classification]. Galician economic journal (Tern.), vol. 93, no 2, pp. 148-159 [in Ukrainian]. |
Є частиною видання: | Галицький економічний вісник, 2 (93), 2025 Galician economic journal, 2 (93), 2025 |
Журнал/збірник: | Галицький економічний вісник |
Випуск/№ : | 2 |
Том: | 93 |
Дата публікації: | 29-кві-2025 |
Дата подання: | 10-бер-2025 |
Дата внесення: | 11-чер-2025 |
Видавництво: | ТНТУ TNTU |
Місце видання, проведення: | Тернопіль Ternopil |
DOI: | https://doi.org/10.33108/galicianvisnyk_tntu2025.02.148 |
УДК: | 658.624 |
Теми: | інноваційна діяльність інноваційний продукт потреби споживачів конкурентоспроможність цифровізація innovative activity innovative product consumer needs competitiveness digitalization |
Кількість сторінок: | 12 |
Діапазон сторінок: | 148-159 |
Початкова сторінка: | 148 |
Кінцева сторінка: | 159 |
Короткий огляд (реферат): | Представлено сутність, ознаки, різновиди інноваційного продукту як результату
інноваційних процесів та інноваційної діяльності підприємства. Встановлено ключові підходи до визначення
поняття «інноваційний продукт» – функціонально-технічний, ринковий, комплексний, які формують
його особливості та специфіку, а також подано власне визначення дефініції «інноваційний продукт».
Відзначено основні ознаки, якими повинен характеризуватися процес створення та впровадження
інноваційного продукту – новизна, підвищення рівня споживчих якостей, конкурентоспроможність,
ринковий потенціал зростання, відповідність законодавчим вимогам, економічна ефективність. Підкреслено,
що представлені ознаки в сукупності формують цінність інноваційного продукту, визначаючи його
унікальність і значущість як для споживачів, так і для підприємств. Наведено класифікації інноваційних
продуктів, визначено їх різновиди (базові, поліпшуючі, псевдоінновації, стратегічні, реактивні,
диверсифікаційні, раціоналізаційні, субститутні, новий варіант товару, новий вид товару, нове покоління
товару, новий рід товару та інші). Загалом, представлена класифікація дає можливість встановити
масштаби впливу інновацій та орієнтуватися на різні ринки або рівні розроблення і їх впровадження.
Ідентифіковано ключові вимоги, яким повинен відповідати інноваційний продукт, а саме: він повинен бути
впровадженням об’єкта інтелектуальної власності, його розроблення та впровадження значно підвищують
науково-технічний рівень у галузі, продукт має бути виготовленим та реалізованим вперше, є більш
конкурентноздатним і має суттєво вищі техніко-економічні та споживчі показники, а також відповідає усім
споживчим запитам. Відзначено важливість інноваційного продукту в умовах цифровізації та розвитку
Індустрії 4.0, адже такий продукт є ключовим інструментом трансформації ринків, що забезпечує
інтеграцію передових цифрових технологій для створення нових можливостей, а також стає драйвером
ефективності, автоматизації, персоналізації та екологічності, задовольняючи сучасні потреби споживачів і
відкриваючи нові ринкові сегменти. The essence, features, and types of an innovative product as a result of innovation processes and innovative activities of an enterprise are presented in the article. Key approaches to defining the «innovative product» are identified – functional and technical, market, and complex ones, which determine its features and specifics, and the actual definition of the studied phenomena of the «innovative product» is presented as well. The main features that should characterize the process of creating and implementing an innovative product – novelty, increasing the level of consumer qualities, competitiveness, market growth potential, compliance with legislative requirements and economic efficiency are noted by the authors. It is emphasized that the presented features in total form the value of an innovative product, determining its uniqueness and significance for both consumers and enterprises. Various classifications and types of innovative products are provided and their types are defined (basic, improving, pseudo-innovations, strategies, reactive, diversification, rationalization, substitute, new product variant, new type of product, new generation of product, new kind of product, etc.). In general, the presented classification makes it possible to determine the scale of the impact of innovations and focus on different markets or levels of development and implementation of innovations. Key requirements that an innovative product must meet have been identified, namely: it must be an implementation of an intellectual property object, its development and implementation significantly increase the scientific and technical level in the industry, the product must be manufactured and sold for the first time, be more competitive and have significantly higher technical, economic and consumer indicators, and also meet all consumer demands. The importance of the innovative product in the context of digitalization and the development of Industry 4.0 is noted in the article, as such a product is a key tool for transforming markets, ensuring the integration of advanced digital technologies to create new opportunities, and also becoming a driver of efficiency, automation, personalization, and environmental friendliness, satisfying modern consumer needs and opening up new market segments. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/48777 |
ISSN: | 2409-8892 |
Власник авторського права: | © Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2025 |
URL-посилання пов’язаного матеріалу: | https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/551 http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/8_2021/98.pdf https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/40-15#Text |
Перелік літератури: | 1. Кириченко А. В., Березовська Л. О. Інноваційні товари як основа інноваційного підприємництва. Економіка та суспільство. 2021. № 29. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/551 (дата звернення: 10.01.2025). 2. Ткаченко А. М. Поняття, види продуктових інновацій та запровадження їх на підприємстві. Держава та регіони. Серія: Економіка та підприємництво. 2015. № 3. С. 130–133. 3. Москаленко В. А., Рябченко І. С. Інновації як об’єкт маркетингу. Ефективна економіка. 2021. № 8. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/8_2021/98.pdf (дата звернення: 11.01.2025). 4. Про інноваційну діяльність: Закон України від 04.07.2002 № 40-IV. Відомості Верховної Ради України. 2002. № 36. Ст. 266. Ст. 1. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/40-15#Text (дата звернення: 12.01.2025). 5. Комерціалізація інновацій : навч. посіб. для студ. спеціальності 073 «Менеджмент», освітньо професійної програми «Менеджмент інвестицій та інновацій» / уклад. С. О. Пермінова. Київ : КПІ ім. Ігоря Сікорського. 2020. 127 с. 6. Данько Т. В., Сметана Ю. О. Підприємницький підхід до розробки інноваційного товару. Вісник Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут». Збірник наукових праць. Тематичний випуск: Актуальні проблеми управління та фінансово-господарської діяльності підприємства. Харків: НТУ «ХПІ». 2012. № 11. С. 40–47. 7. Запірченко Л. Д., Рябоволик Т. Ф. Особливості інноваційної діяльності та впровадження інновацій у виробничу діяльність аграрних підприємств. Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки. 2018. Вип. 34. С. 259–268. 8. Чучмарьова С. Ю. Підходи до класифікації товарних інновацій. Вісник Національного університету «Львівська політехніка». 2012. № 739. С. 183–188. 9. Комерціалізація інновацій в умовах індустрії 4.0 : монографія / за заг. ред. канд. екон. наук, доц. Л. Ю. Сагер. Суми : Сумський державний університет, 2023. 385 с. |
References: | 1. Kyrychenko A. V., Berezovska L. O. (2021) Innovatsiini tovary yak osnova innovatsiinoho pidpryiemnytstva [Innovative goods as the basis of innovative entrepreneurship]. Ekonomika ta suspilstvo, no. 29. Available at: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/551 (accessed: 10 January 2025). 2. Tkachenko A. M. (2015) Poniattia, vydy produktovykh innovatsii ta zaprovadzhennia yikh na pidpryiemstvi [The concept and types of product innovations, their implementation at the enterprise]. Derzhava ta rehiony. Seriia: Ekonomika ta pidpryiemnytstvo, no. 3, pp. 130–133. 3. Moskalenko V. A., Ryabchenko I. S. (2021) Innovatsii yak obiekt marketynhu [Innovations as a marketing object]. Efektyvna ekonomika, no. 8. Available at: http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/8_2021/98.pdf (accessed: 11 January 2025). 4. Pro innovatsiinu diialnist: Zakon Ukrainy [On Innovative Activity : Law of Ukraine] vid 04.07.2002 № 40 IV. (2002). Vidomosti Verkhovnoi Rady Ukrainy. No 36. Cl. 266. Cl. 1. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/40-15#Text (accessed: 12 January 2025). 5. Komertsializatsiia innovatsii [Commercialization of innovations]: navch. posib. dlia stud. spetsialnosti 073 “Menedzhment”, osvitno-profesiinoi prohramy «Menedzhment investytsii ta innovatsii» (2020). KPI im. Ihoria Sikorskoho; uklad. S. O. Perminova. Kyiv: KPI im. Ihoria Sikorskoho, 127 p. 6. Danko T. V., Smetana Yu. O. (2012). Pidpryiemnytskyi pidkhid do rozrobky innovatsiinoho tovaru [Entrepreneurial approach to innovative product development]. Visnyk Natsionalnoho tekhnichnoho universytetu “Kharkivskyi politekhnichnyi instytut”. Zbirnyk naukovykh prats. Tematychnyi vypusk: Aktualni problemy upravlinnia ta finansovo-hospodarskoi diialnosti pidpryiemstva. Kharkiv: NTU “KhPI”, no. 11, pp. 40–47. 7. Zapirchenko L. D., Riabovolik T. F. (2018) Osoblyvosti innovatsiinoi diialnosti ta vprovadzhennia innovatsii u vyrobnychu diialnist ahrarnykh pidpryiemstv [The features of innovative activity and implementation the innovations to the production activities of agrarian enterprises]. Tsentralnoukrainskyi naukovyi visnyk. Ekonomichni nauky, vol. 34, pp. 259–268. 8. Chuchmariova S. Yu. (2012) Pidkhody do klasyfikatsii tovarnykh innovatsii [Approaches to classifying product innovations]. Visnyk Natsionalnoho universytetu “Lvivska politekhnika”. no. 739, pp. 183–188. 9. Komertsializatsiia innovatsii v umovakh industrii 4.0: monohrafiia [Commercialization of innovations in the context of industry 4.0: monograph] / za zah. red. kand. ekon. nauk, dots. L. Yu. Saher. Sumy: Sumskyi derzhavnyi universytet, 385 p. |
Тип вмісту: | Article |
Розташовується у зібраннях: | Галицький економічний вісник, 2025, № 2 (93) |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
GEJ_2025v93n2_Marynenko_N-Innovative_product_of_148-159.pdf | 2,92 MB | Adobe PDF | Переглянути/відкрити | |
GEJ_2025v93n2_Marynenko_N-Innovative_product_of_148-159__COVER.png | 1,18 MB | image/png | Переглянути/відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.