Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/47238
Název: Шляхи зниження енергоємності процесів сушіння дисперсних матеріалів
Další názvy: Ways to reduce the energy consumption of processes of drying dispersed materials
Autoři: Лобур, Дмитро Юрійович
Кравець, Олег Ігорович
Affiliation: ТНТУ
Bibliographic description (Ukraine): Лобур Д.Ю. Шляхи зниження енергоємності процесів сушіння дисперсних матеріалів / Д.Ю. Лобур, О.І. Кравець // зб. тез доп. ХІІІ Міжн. наук.-практ. конф. молодих учених та студентів «Актуальні задачі сучасних технологій», 11-12 грудня 2024 р. Тернопіль : ТНТУ, 2024. С. 335-336.
Datum vydání: pro-2024
Submitted date: pro-2024
Date of entry: 9-led-2025
Nakladatel: ТНТУ
Country (code): UA
Place of the edition/event: ТНТУ
UDC: 637.3
Klíčová slova: сушіння
дисперсний матеріал
Abstrakt: Складність зниження енергоємності сушіння та його інтенсифікації обумовлюється тим, що незважаючи на значне поширення даний процес є найменш дослідженим, у зв’язку із труднощами з якими зіштовхуються вчені при створенні математичної моделі одночасного перенесення теплових потоків, сухих речовин та вологи. Тому на даний час перед харчовою галуззю гостро стоїть завдання пошуку нових технологічних прийомів, що дозволять знизити питому енергоємність процесів сушіння Під час сушіння відбуваються наступні фізичні явища: передача теплоти від теплоносія до матеріалу; рух вологи з централь¬них шарів матеріалу до поверхневих; випаровування вологи з поверхні матеріалу та дифузія її в навколишнє середовище
Popis: На даний час перед харчовою галуззю гостро стоїть завдання пошуку нових технологічних прийомів, що дозволять знизити питому енергоємність процесів сушіння. На даний час актуальними є шляхи зниження енергоємності процесів сушіння, які спрямовані на створення комбінованих способів на основі результатів досліджень закономірностей процесу та із врахуванням властивостей об’єкту сушіння. Зокрема перспективним напрямком є збільшення площі поверхні контакту фаз (матеріалу та сушильного агенту) для теплопередачі та масообміну.
Content: На даний час актуальними є шляхи зниження енергоємності процесів сушіння, які спрямовані на створення комбінованих способів на основі результатів досліджень закономірностей процесу та із врахуванням властивостей об’єкту сушіння. Зокрема перспективним напрямком є збільшення площі поверхні контакту фаз (матеріалу та сушильного агенту) для теплопередачі та масообміну.
URI: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/47238
Copyright owner: © Лобур Д.Ю., Кравець О.І. 2024
References (Ukraine): Марценюк О.С. Процеси і апарати харчових виробництв : підручник / О.С. Марценюк, Л.М. Мельник – К. : НУХТ. – 2011. – 407 с.
T. M. Afzal, T. Abe, Y. Hikida. Energy and quality aspects during combined FIR-convection drying of barley. Journal of Food Engineering. 1999 Dec; 42(4):177-182.
A. Sumorek, W. Pietrzyk. Influence of corona wind on the convective drying course. International Agrophysics. 2001 Jan; 15:125-129.
D.Wray, H.S. Ramaswamy Novel Concepts in Microwave Drying of Foods. Drying Technology. 2015 Apr; 7(33):769-783.
M. Zhanga, J. Tangb, A. S. Mujumdarc, S. Wangb. Trends in microwave-related drying of fruits and vegetables. Trends in Food Science and Technology. 2006 Oct; 10(17):524-534
Малежик І.Ф. Дослідження процесу НВЧ-сушіння морквяних вичавок при одержанні каротиновмісного збагачувача / І.Ф. Малежик, О.С. Бессараб, Г.М. Бандуренко, Т.М. Левківська // Наукові праці ОНАХТ. – 2014. – №45. – С.51-55.
Сучасні тенденції розвитку наукових досліджень в сушильних технологіях / В. В. Шутюк, С. М. Василенко, О. С. Бессараб, В. П. Василів // Науковий вісник НУБіП України. – К., 2013. – №185, Ч. 1. – С. 278-287.
Матківська І. Я. Кінетика сушіння зерна пшениці фільтраційним методом / І. Я. Матківська, В. М. Атаманюк, І. Р. Барна // Вісник Нац. техн. ун-ту "ХПІ". – Харків : НТУ "ХПІ". – 2014. – № 17 (1060). – С. 130-138.
Шинкарик М. М. Комплексний підхід до оцінки якості технологічного процесу виробництва сиру кисломолочного неперервним способом / М. М. Шинкарик, О.І. Кравець, Паперняк Р.В.// Зб. тез доп. ХIV Міжнародної науково-практичної конференції Комплексне забезпечення якості технологічних процесів та систем 23-24 травня 2024 р. м. Чернігів, 2024. С. 310-312.
Improvement of environmental sustainability of milk processing enterprises / Oleh Kravets, Mariia Shynkaryk, Viktor Kravets // Scientific Journal of TNTU. — Tern.: TNTU, 2024. — Vol 114. — No 2. — P. 111–118.
Кравець О.І., Шинкарик М.М. Компресійно-фільтраційне сушіння пружно-пластичних харчових мас. Збірник тез Міжнародної науково-практичної конференції «Розвиток технічних наук: проблеми та рішення», м. Брно (Чеська Республіка), 2018. C. 56-59.
Кравець О.І. Особливості фільтраційно-компресійного сушіння харчових мас / О.І. Кравець, М.М. Шинкарик // матеріали Міжн. наук.-техн. конф. «Фундаментальні та прикладні проблеми сучасних технологій», 14-15 трав. 2020 р. Тернопіль : ТНТУ, 2020. С. 223.
Шинкарик М.М. Дослідження компресійно-фільтраційних характеристик білкової дисперсної фази / М.М. Шинкарик, О.І. Кравець // Прогресивна техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. – 2012. – №1(15). – С.476-484.
Кравець О.І. Дослідження компресійно-фільтраційних властивостей казеїну-сирцю / О.І. Кравець, М.М. Шинкарик, В.І. Кравець, М.А. Стадницький // Таврійський науковий вісник. Технічні науки. №.4, 2024. С. 227-237
Сушильний комплекс для казеїну : пат. 157765 Україна : A23J 1/22, A23J 3/10. № u 2024 01978 ; заял. 15.04.2024 ; опубл. 20.11.2024, Бюл. № 47/2024
Спосіб зневоднення казеїну: пат. на корисну модель 156196 Україна: МПК A23J1/22, A23J3/10. u202305280; заявл. 07.11.2023; опубл. 22.05.2024, Бюл. № 21/2024
Content type: Conference Abstract
Vyskytuje se v kolekcích:Наукові публікації працівників кафедри обладнання харчових технологій

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Лобур_тези.pdfтези160,49 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

Nástroje administrátora