Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/47238
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorЛобур, Дмитро Юрійович-
dc.contributor.authorКравець, Олег Ігорович-
dc.date.accessioned2025-01-09T13:13:13Z-
dc.date.available2025-01-09T13:13:13Z-
dc.date.issued2024-12-
dc.date.submitted2024-12-
dc.identifier.citationЛобур Д.Ю. Шляхи зниження енергоємності процесів сушіння дисперсних матеріалів / Д.Ю. Лобур, О.І. Кравець // зб. тез доп. ХІІІ Міжн. наук.-практ. конф. молодих учених та студентів «Актуальні задачі сучасних технологій», 11-12 грудня 2024 р. Тернопіль : ТНТУ, 2024. С. 335-336.uk_UA
dc.identifier.urihttp://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/47238-
dc.descriptionНа даний час перед харчовою галуззю гостро стоїть завдання пошуку нових технологічних прийомів, що дозволять знизити питому енергоємність процесів сушіння. На даний час актуальними є шляхи зниження енергоємності процесів сушіння, які спрямовані на створення комбінованих способів на основі результатів досліджень закономірностей процесу та із врахуванням властивостей об’єкту сушіння. Зокрема перспективним напрямком є збільшення площі поверхні контакту фаз (матеріалу та сушильного агенту) для теплопередачі та масообміну.uk_UA
dc.description.abstractСкладність зниження енергоємності сушіння та його інтенсифікації обумовлюється тим, що незважаючи на значне поширення даний процес є найменш дослідженим, у зв’язку із труднощами з якими зіштовхуються вчені при створенні математичної моделі одночасного перенесення теплових потоків, сухих речовин та вологи. Тому на даний час перед харчовою галуззю гостро стоїть завдання пошуку нових технологічних прийомів, що дозволять знизити питому енергоємність процесів сушіння Під час сушіння відбуваються наступні фізичні явища: передача теплоти від теплоносія до матеріалу; рух вологи з централь¬них шарів матеріалу до поверхневих; випаровування вологи з поверхні матеріалу та дифузія її в навколишнє середовищеuk_UA
dc.description.tableofcontentsНа даний час актуальними є шляхи зниження енергоємності процесів сушіння, які спрямовані на створення комбінованих способів на основі результатів досліджень закономірностей процесу та із врахуванням властивостей об’єкту сушіння. Зокрема перспективним напрямком є збільшення площі поверхні контакту фаз (матеріалу та сушильного агенту) для теплопередачі та масообміну.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherТНТУuk_UA
dc.subjectсушінняuk_UA
dc.subjectдисперсний матеріалuk_UA
dc.titleШляхи зниження енергоємності процесів сушіння дисперсних матеріалівuk_UA
dc.title.alternativeWays to reduce the energy consumption of processes of drying dispersed materialsuk_UA
dc.typeConference Abstractuk_UA
dc.rights.holder© Лобур Д.Ю., Кравець О.І. 2024uk_UA
dc.coverage.placenameТНТУuk_UA
dc.subject.udc637.3uk_UA
dc.relation.referencesМарценюк О.С. Процеси і апарати харчових виробництв : підручник / О.С. Марценюк, Л.М. Мельник – К. : НУХТ. – 2011. – 407 с.uk_UA
dc.relation.referencesT. M. Afzal, T. Abe, Y. Hikida. Energy and quality aspects during combined FIR-convection drying of barley. Journal of Food Engineering. 1999 Dec; 42(4):177-182.uk_UA
dc.relation.referencesA. Sumorek, W. Pietrzyk. Influence of corona wind on the convective drying course. International Agrophysics. 2001 Jan; 15:125-129.uk_UA
dc.relation.referencesD.Wray, H.S. Ramaswamy Novel Concepts in Microwave Drying of Foods. Drying Technology. 2015 Apr; 7(33):769-783.uk_UA
dc.relation.referencesM. Zhanga, J. Tangb, A. S. Mujumdarc, S. Wangb. Trends in microwave-related drying of fruits and vegetables. Trends in Food Science and Technology. 2006 Oct; 10(17):524-534uk_UA
dc.relation.referencesМалежик І.Ф. Дослідження процесу НВЧ-сушіння морквяних вичавок при одержанні каротиновмісного збагачувача / І.Ф. Малежик, О.С. Бессараб, Г.М. Бандуренко, Т.М. Левківська // Наукові праці ОНАХТ. – 2014. – №45. – С.51-55.uk_UA
dc.relation.referencesСучасні тенденції розвитку наукових досліджень в сушильних технологіях / В. В. Шутюк, С. М. Василенко, О. С. Бессараб, В. П. Василів // Науковий вісник НУБіП України. – К., 2013. – №185, Ч. 1. – С. 278-287.uk_UA
dc.relation.referencesМатківська І. Я. Кінетика сушіння зерна пшениці фільтраційним методом / І. Я. Матківська, В. М. Атаманюк, І. Р. Барна // Вісник Нац. техн. ун-ту "ХПІ". – Харків : НТУ "ХПІ". – 2014. – № 17 (1060). – С. 130-138.uk_UA
dc.relation.referencesШинкарик М. М. Комплексний підхід до оцінки якості технологічного процесу виробництва сиру кисломолочного неперервним способом / М. М. Шинкарик, О.І. Кравець, Паперняк Р.В.// Зб. тез доп. ХIV Міжнародної науково-практичної конференції Комплексне забезпечення якості технологічних процесів та систем 23-24 травня 2024 р. м. Чернігів, 2024. С. 310-312.uk_UA
dc.relation.referencesImprovement of environmental sustainability of milk processing enterprises / Oleh Kravets, Mariia Shynkaryk, Viktor Kravets // Scientific Journal of TNTU. — Tern.: TNTU, 2024. — Vol 114. — No 2. — P. 111–118.uk_UA
dc.relation.referencesКравець О.І., Шинкарик М.М. Компресійно-фільтраційне сушіння пружно-пластичних харчових мас. Збірник тез Міжнародної науково-практичної конференції «Розвиток технічних наук: проблеми та рішення», м. Брно (Чеська Республіка), 2018. C. 56-59.uk_UA
dc.relation.referencesКравець О.І. Особливості фільтраційно-компресійного сушіння харчових мас / О.І. Кравець, М.М. Шинкарик // матеріали Міжн. наук.-техн. конф. «Фундаментальні та прикладні проблеми сучасних технологій», 14-15 трав. 2020 р. Тернопіль : ТНТУ, 2020. С. 223.uk_UA
dc.relation.referencesШинкарик М.М. Дослідження компресійно-фільтраційних характеристик білкової дисперсної фази / М.М. Шинкарик, О.І. Кравець // Прогресивна техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. – 2012. – №1(15). – С.476-484.uk_UA
dc.relation.referencesКравець О.І. Дослідження компресійно-фільтраційних властивостей казеїну-сирцю / О.І. Кравець, М.М. Шинкарик, В.І. Кравець, М.А. Стадницький // Таврійський науковий вісник. Технічні науки. №.4, 2024. С. 227-237uk_UA
dc.relation.referencesСушильний комплекс для казеїну : пат. 157765 Україна : A23J 1/22, A23J 3/10. № u 2024 01978 ; заял. 15.04.2024 ; опубл. 20.11.2024, Бюл. № 47/2024uk_UA
dc.relation.referencesСпосіб зневоднення казеїну: пат. на корисну модель 156196 Україна: МПК A23J1/22, A23J3/10. u202305280; заявл. 07.11.2023; опубл. 22.05.2024, Бюл. № 21/2024uk_UA
dc.contributor.affiliationТНТУuk_UA
dc.coverage.countryUAuk_UA
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації працівників кафедри обладнання харчових технологій

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Лобур_тези.pdfтези160,49 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора