Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/41594
Назва: Впровадження елементів концепції сталого розвитку в закладі індустрії гостинності (на прикладі готельно-ресторанного комплексу «Avalon Palace»)
Інші назви: The implementation of sustainability concept elements in the hospitality industry (based on the example of the hotel and restaurant complex "Avalon Palace")
Автори: Будна, Юлія Андріївна
Budna, Yuliia
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет вул. Руська, 56, м. Тернопіль, 46001, Україна
Бібліографічний опис: Будна Ю. А. Впровадження елементів концепції сталого розвитку в закладі індустрії гостинності (на прикладі готельно-ресторанного комплексу «Avalon Palace») : дипломна робота бакалавра за спеціальністю „241 — готельно-ресторанна справа“ / Ю. А. Будна. — Тернопіль: ТНТУ, 2023. — 91 с.
Дата публікації: чер-2023
Дата подання: чер-2023
Дата внесення: 19-чер-2023
Видавництво: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Науковий керівник: Шерстюк, Роман Петрович
Sherstiuk, Roman
Теми: сталий розвиток
готельно-ресторанний комплекс
екологічна сталість
енергоефективність
управління відходами
соціальна відповідальність
конкурентоспроможніст
sustainable development
hotel and restaurant complex
environmental sustainability
energy efficiency
waste management
social responsibility
competitiveness
Діапазон сторінок: 1-91
Короткий огляд (реферат): Кваліфікаційна робота бакалавра на тему «Впровадження елементів концепції сталого розвитку в закладі індустрії гостинності (на прикладі готельно-ресторанного комплексу «Avalon Palace») виконана на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» за спеціальністю 241 «Готельно-ресторанна справа». – Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, факультет економіки та менеджменту. – Тернопіль, 2023. Дана кваліфікаційна робота присвячена впровадженню елементів концепції сталого розвитку в готельно-ресторанний комплекс «Avalon Palace». Метою дослідження є аналіз і оцінка застосування підходів сталого розвитку в галузі гостинності та визначення потенційних переваг та викликів при їх впровадженні. В роботі проведено огляд літературних джерел і аналіз сучасних тенденцій у галузі сталого розвитку та індустрії гостинності. З'ясовано, що сталий розвиток у готельно-ресторанному секторі вимагає збалансованого підходу до економічних, соціальних та екологічних аспектів діяльності. На основі дослідження виконано аналіз поточного стану та практик готельно-ресторанного комплексу «Avalon Palace» у сфері сталого розвитку. З'ясовано, що комплекс має обмежений рівень інтеграції сталих практик, але виявлено потенціал для поліпшення та розширення. Результати дослідження свідчать про потенціал і переваги впровадження сталих практик у готельно-ресторанний комплекс. Це може призвести до зменшення екологічного впливу, покращення ефективності використання ресурсів, залучення нових клієнтів та збільшення конкурентоспроможності комплексу. Кваліфікаційна робота містить рекомендації щодо впровадження елементів концепції сталого розвитку в готельно-ресторанний комплекс «Avalon Palace» на практичному рівні. Ці рекомендації можуть стати вихідною точкою для подальшого покращення сталості комплексу та сприяння збалансованому розвитку галузі гостинності.
The bachelor`s qualification work on the topic «Introduction of elements of sustainable development conception in a hospitality industry establishment (hotel-restaurant complex “Avalon Palace” as a case study) » was performed to obtain the educational qualification level «bachelor» in the specialty 241 «Hotel and restaurant business». - Ternopil Ivan Puluj National Technical University, Faculty of Economics and Management. - Ternopil, 2023. This qualification work is devoted to the implementation of elements of the concept of sustainable development in the hotel and restaurant complex "Avalon Palace". The purpose of the study is to analyze and evaluate the application of sustainable development approaches in the field of hospitality and to identify potential benefits and challenges in their implementation. The work includes a review of literary sources and an analysis of modern trends in the field of sustainable development and the hospitality industry. It was found that sustainable development in the hotel and restaurant sector requires a balanced approach to economic, social and environmental aspects of activity. Based on the research, an analysis of the current state and practices of the hotel and restaurant complex "Avalon Palace" in the field of sustainable development was performed. It was found that the complex has a limited level of integration of sustainable practices, but the potential for improvement and expansion was revealed. The results of the study indicate the potential and advantages of introducing sustainable practices into the hotel-restaurant complex. This can lead to reduced environmental impact, improved efficiency of resource use, attraction of new customers and increased competitiveness of the complex. The qualification work contains recommendations on the implementation of elements of the concept of sustainable development in the hotel and restaurant complex "Avalon Palace" at a practical level. These recommendations can become a starting point for further improving the sustainability of the complex and promoting the balanced development of the hospitality industry.
Зміст: ВСТУП... 10 РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ВИЗНАЧЕННЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ... 12 1.1. Поняття та ідеї сталого розвитку... 12 1.2. Впровадження елементів сталого розвитку, як умова забезпечення конкурентоспроможність... 20 1.3. Досвід використання підходу TBL при аналізі рівня досягнення сталого розвитку... 29 Висновки до розділу 1... 34 РОЗДІЛ 2. ДОСЛІДЖЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО КОМПЛЕКСУ «AVALON PALACE» З МЕТОЮ ВИЯВЛЕННЯ МОЖЛИВОСТЕЙ ДОСЯГНЕННЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ... 36 2.1. Загальна характеристика готельно-ресторанного комплексу «Avalon Palace»…. 36 2.2. Аналіз результатів діяльності готельно-ресторанного комплексу «Avalon Palace»…. 40 2.3. Дослідження ринку та розрахунок інтегральної оцінки конкурентів готельно-ресторанного комплексу «Avalon Palace»…. 46 Висновки до розділу 2…. 57 РОЗДІЛ 3. ПЕРСПЕКТИВИ ВПРОВАДЖЕННЯ ЕЛЕМЕНТІВ СТАЛОГО РОЗВИТКУ В ДІЯЛЬНІСТЬ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО КОМПЛЕКСУ «AVALON PALACE»…. 58 3.1. Корпоративна соціальна відповідальність як важливий елемент вдосконалення сталого розвитку готельно-ресторанного комплексу «Avalon Palace»…. 58 3.2. Ланцюжок формування цінності людських ресурсів готельно-ресторанного комплексу «Avalon Palace” у контексті досягнення сталого розвитку…. 64 3.3. Запровадження практики сталого розвитку TBL у готельно-ресторанному комплексі «Avalon Palace"…. 69 Висновки до розділу 3…. 72 РOЗДIЛ 4. ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ... 74 4.1. Охорона праці в готельно-ресторанному бізнесі…. 74 4.2. Пожежна безпека в готельно-ресторанному комплексі…. 75 Висновки до розділу 4…. 77 ВИСНОВКИ…. 79 БІБЛІОГРАФІЯ…. 81 ДОДАТКИ…. 88
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/41594
Власник авторського права: © Будна Ю.А., 2023
Перелік літератури: 1. Андрушків Б.М. Інноваційні засоби формування концепції оцінювання сталого розвитку у системі: підприємство – галузь – регіон – держава (євроінтеграційні аспекти) [Текст] / Б. М. Андрушків, Л. М. Мельник, О. Б. Погайдак // Український журнал прикладної економіки. – 2016. – Том 1. – № 2. – С. 6-17. – ISSN 2415-8453.
2. Андрушків Б., Кирич Н., Мельник Л., Погайдак О., Шерстюк Р. Соціогуманітарний інструментарій підвищення ефективності гермінативного розвитку адміністративно-територіальної одиниці [Електронний ресурс] / Богдан Андрушків, Наталія Кирич, Лілія Мельник, Ольга Погайдак, Роман Шерстюк // Соціально-економічні проблеми і держава. — 2019. — Вип. 1 (20). — С. 141-152. — Режим доступу до журн.: http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2019/19abmato.pdf
3. Андрушків Б.М. Формування категоріального апарату соціально-відповідальної діяльності бізнесу / Б.М. Андрушків, О.І. Павликівська, Р.П. Шерстюк // Вісник Запорізького національного університету. Економічні науки. - 2017. - № 4. - С. 7-14. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vznu_eco_2017_4_3.
4. Бейкер, Д., Кромптон, Дж. (2000). Якість, задоволення та поведінкові наміри. Аналізи дослідження туризму, 27(3), 785-804.
5. Берсон А., Сміт С., Терлінг К. (2000). Створення додатків для аналізу даних для CRM. McGraw-Hill.: США.
6. Гусар Е.О. Підходи до формування стратегії підвищення конкурентоспроможності підприємства в умовах переходу до сталого розвитку / Е.О. Гусар, Л.М. Мельник // Збірник тез доповідей Ⅶ Міжнародної науково-технічної конференції молодих учених та студентів „Актуальні задачі сучасних технологій“, 28-29 листопада 2018 року. — Т. : ФОП Паляниця В. А., 2018. — Том 3. — С. 163–164. — (Економічні та соціальні аспекти нових технологій).
7. Зінько Ю. Збереження і сталий розвиток Карпат: Навчальний посібник зі сталого туризму / Зінько Ю., Рутинський М., Кудла Н. – К., 2008. – 60 с.
8. Луцишин М.М. Цикл управління проектами з урахуванням концепції сталого розвитку / М.М. Луцишин, Л. М. Мельник // Збірник тез доповідей Ⅹ Міжнародної науково-практичної конференції молодих учених та студентів „Актуальні задачі сучасних технологій“, 24-25 листопада 2021 року. — Т. : ФОП Паляниця В. А., 2021. — Том Ⅱ. — С. 99–100. — (Економічні та соціальні аспекти нових технологій).
9. Мельник Л.М. Впровадження інновацій як чинник забезпечення сталого розвитку промислового підприємства / Л. М. Мельник, І. Є. Максимов // Збірник тез доповідей Ⅵ Міжнародної науково-технічної конференції молодих учених та студентів „Актуальні задачі сучасних технологій“, 16-17 листопада 2017 року. — Т. : ТНТУ, 2017. — Том 3. — С. 196. — (Економічні та соціальні аспекти нових технологій).
10. Мельник Л.М., Андрушків Б.М., Шерстюк Р.П., Співак С.М., Погайдак О.Б., Кирич Н.Б. (2017). Гермінативний розвиток – альтернатива сталості (Алгоритм формування організаційних підходів до забезпечення гермінативного розвитку суспільства). Соціально-економічний розвиток регіонів в контексті міжнародної інтеграції. № 26 (15), 2017. С. 37-48.
11. Мельник, Л.М. (2018). Забезпечення сталого розвитку машинобудівних підприємств засобами управління бізнес-процесами: теорія, методологія, практика: монографія. Тернопіль, ФОП Паляниця В.А.
12. Мельник Л.М. Теоертико-методологічні засади сталого розвитку машинобудівних підприємств на основі управління бізнес-процесами: дисертація на здобуття наук. ступеня д.е.н., спеціальність 08.00.04 - економіка та управління підприємствами. Тернопіль: ТНТУ, 2018. - 508 с.
13. Мельник Л.М. Утилізація відходів як один із шляхів екологізації виробництва / Лілія Мельник // Матеріали шостої всеукраїнської науково-практичної конференції пам’яті почесного професора ТНТУ імені Івана Пулюя, академіка НАН України Миколи Григоровича Чумаченка „Інноваційний розвиток: стратегічний погляд у майбутнє“, 06 квітня 2017 року. — Т. : ФОП Паляниця В. А, 2017. — С. 39–40.
14. Мельник Л., Шерстюк Р., Дяків Л. Формування системи мотиваційних детермінант забезпечення сталого розвитку машинобудівних підприємств [Електронний ресурс] / Лілія Мельник, Роман Шерстюк, Лідія Дяків // Соціально-економічні проблеми і держава. — 2018. — Вип. 2 (19). — С. 60-74. — Режим доступу до журн.: http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2018/18mlmrmp.pdf.
15. Островська Г. Й. Особливості розвитку готельно-ресторанної справи: кухні народів світу : навч. посіб. / Островська Г. Й. – Тернопіль : Підручники і посібники, 2018. – 268 с.
16. Островська Г., Шерстюк Р. Підготовка персоналу підприємств індустрії гостинності в умовах нового освітного та професійного контенту: проблеми та перспективи. IV Всеукраїнська науково-практична конференція «Інновації розвитку харчових технологій та індустрії гостинності у готельно-ресторанному бізнесі», 2023. ДВНЗ «Тернопільський коледж харчових технологій і торгівлі», с. 10-11.
17. Островська Г., Шерстюк Р. Професійна підготовка майбутніх фахівців індустрії гостинності: сучасні підходи до освіти. ІІІ Всеукр. наук.-практ. конф. мол. учених, асп. і студ. з міжнародною участю. Львів : ЛДУФК ім. Івана Боберського, 18.05.2023, с. 112-116.
18. Островська Г.Й., Островський О.Т. (2022). Розвиток когнітивних здібностей працівників та формування мережевих компетенцій в умовах цифрової економіки. Економіка підприємства: сучасні проблеми теорії та, 93.
19. Островська Г.Й. (2021). Соціальні інновації: економічний і соціальний зміст. «Сучасна молодь в світі інформаційних технологій»: матеріали, 25.
20. Проблеми збору та переробки сміття в Україні: економічні ефекти [Текст] / Б.О. Язлюк, Б.М. Андрушків, Н.Б. Кирич, О.Б. Погайдак, С.М. Співак, Р.П. Шерстюк // Український журнал прикладної економіки. – 2017. – Том 2. – Випуск 1. – С. 166-174. – ISSN 2415-8453.
21. Скемська І.О. Конкурентні стратегії підприємств та їх вплив на досягнення стійкої конкурентоспроможності / І.О. Скемська, Р.П. Шерстюк // Збірник тез доповідей Ⅹ Міжнародної науково-практичної конференції молодих учених та студентів „Актуальні задачі сучасних технологій“, 24-25 листопада 2021 року. — Т. : ФОП Паляниця В. А., 2021. — Том Ⅱ. — С. 122. — (Економічні та соціальні аспекти нових технологій).
22. Стратегії сталого розвитку територій в умовах посткризового відновлення [текст] : [монографія] / під заг. ред. д.е.н., проф. Храпкіної В.В., д.ю.н., проф. Устименка В.А. – К.: Інтерсервіс, 2021. – 382 с.
23. Ціх Г.В. Роль малих промислових підприємств у реалізації концепції сталого розвитку України / Ціх Галина, Мельник Лілія // Нарощування фінансово-економічного потенціалу суб’єктів економічних відносин як основа поступального розвитку територіально-господарських систем : моногафія. — Т. : ФОП Паляниця В.А., 2021. — С. 90–98.
24. Чен, Дж.С. (2003). Сегментація ринку за настроями туристів. 30(1), 178-193.
25. Шерстюк Р.П. Конкурентоспроможність як фактор формування сталого розвитку готельно-ресторанного компексу / Р.П. Шерстюк, О. Євгеньєва // ICBuTS-2022, 23-24 листопада 2022 р. — Т. : ФОП Паляниця В.А., 2022. — С. 13–15.
26. Шерстюк Р. Соціальна відповідальність бізнесу в Україні у воєнний і післявоєнний період [Електронний ресурс] / Ігор Стойко, Роман Шерстюк, Ольга Долубовська // Соціально- економічні проблеми і держава. — 2022. — Вип. 2 (27). — С. 93-106. — Режим доступу: http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2022/22siiipp.pdf
27. Bohdan Andrushkiv, Liliya Melnyk, Viktor Palianytsia, Olena Sorokivska, Roman Sherstiuk. Prospects for implementation of corporate environmental responsibility concept: the eu experience for Ukraine Independent Journal of Management & Production (Special Edition ISE, S&P), Vol 11, No 8 (2020), pp. 600-. 614.
28. Brisman A. (2011) Stockholm conference 1972. In: Chatterjee DK (ed) Encyclopedia of global justice. Springer Dordrecht. https://doi.org/10.1007/978-1-4020-9160-5_655.
29. Burke L.; Logsdon J.M.; Mitchell W.; Reiner M.; Vogel D. Corporate Community Involvement in the San Francisco Bay Area. Calif. Manag. Rev. 1986 28 122–141.
30. Business Dictionary (2013) Definition of synergy. Available at: http://www.businessdictionary.com/definition/synergy.html (accessed 16 January 2013).
31. Clarkson M.A stakeholder framework for analyzing and evaluating corporate social performance. Acad. Manag. Rev. 1995 20 92–117.
32. Cooper P.J. & Vargas M. (2004). Implementing sustainable development: From global policy to local action. Lanham MD: Rowman and Littlefield Publishers, Inc.
33. Comparative service quality: German and American ratings across service settings URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0148296301002065?via%3Dihub
34. Dernbach J.C. (2003). Achieving sustainable development: The Centrality and multiple facets of integrated decisionmaking. Indiana Journal of Global Legal Studies 247-285.
35. Dessler G. (1999) “How to earn your employees’ commitment” Academy of Management Executive Vol. 13 No. 2 pp. 58-67.
36. Elkington J (1997) Cannibals with Forks the Triple Bottom Line of 21st Century Business Oxford UK: Capstone Publishing.
37. Freeman R.E.; Reed D.L. Stockholders and Stakeholders: A New Perspective on Corporate Governance. Calif. Manag. Rev. 1983 25 88–106.
38. Fuentes-Moraleda L.; Lafuente-Ibáñez C.; Muñoz-Mazón A.; Villacé-Molinero T. Willingness to Pay More to Stay at a Boutique Hotel with an Environmental Management System. A Preliminary Study in Spain. Sustainability 2019 11 5134.
39. Goldstein K and Primlani RV (2012) Current trends and opportunities in hotel sustainability. HVS Sustainability Services 31 January 2012 Mineola NY.
40. Green G.P.; Haines A. Asset Building & Community Development [Google Books Version]. 2015. Available online: https://books.google.co.th/books.
41. Greening D.W. and Turban D.B. (2000) “Corporate social performance as a competitive advantage in attracting a quality work force” Business and Society Vol. 39 No. 3 pp. 254-280.
42. Hicks J.R. (1946) Value and Capital Second Edition Oxford: Claredon Press.
43. Indicators of Sustainable Development for Tourism Destinations: A Guidebook; World Tourism Organization (Ed.) World Tourism Organization: Madrid Spain 2004; ISBN 978-92-844-0726-2.
44. Klassen R.D.; McLaughlin C.P. The Impact of Environmental Management on Firm Performance. Manag. Sci. 1996 42 1199–1214.
45. Meadows D. H. The Limits to Growth / D. H.Meadows D. L. Meadows J. Randers and W. W.Behrens. – New York : Universe Books 1972. – 205 p.
46. Mercade Mele, P.; Molina Gomez, J.; Garay, L. To Green or Not to Green: The Influence of Green Marketing on Consumer Behaviour in the Hotel Industry. Sustainability 2019, 11, 4623.
47. Ostrovska, H. Y., Sherstiuk, R. P., Tsikh, H. V., Demianyshyn, V. H., & Danyliuk-Chernykh, I. M. (2021). Conceptual principles of learning organization building. Naukovyi Visnyk Natsionalnoho Hirnychoho Universytetu, (3 (183)), 167-172.
48. Peredo A.M.; Chrisman J.J. Toward a Theory of Community-Based Enterprise. Acad. Manag. Rev. 2006 31 309–328.
49. Pereira V.; Silva G.M.; Dias Á. Sustainability Practices in Hospitality: Case Study of a Luxury Hotel in Arrábida Natural Park. Sustainability 2021 13 3164.
50. Pigou A. (1920). The Economics of welfare. London England: Macmillan and Company.
51. Porter M. E. & van der Linde C. (1999). Green and competitive: Ending the stalemate. Journal of Business Administration and Politics 215-230.
52. Redclift MR. 1993. Sustainable development: needs value rights. Environmental Values 2: 7– 19
53. Sloan P Legrand W Chen JS (2012) Sustainability in the Hospitality Industry: Principles of Sustainable Operations 2nd ed. London: Routledge.
54. Stoddard JE Pollard CE Evans MR (2012) The triple bottom line: a framework for sustainable tourism development. International Journal of Hospitality & Tourism Administration 13(3): 233–258.
55. Tarí J.J.; Claver-Cortés E.; Pereira-Moliner J.; Molina-Azorín J.F. Levels of Quality and Environmental Management in the Hotel Industry: Their Joint Influence on Firm Performance. Int. J. Hosp. Manag. 2010 29 500–510.
56. The Vital Components of Restaurant Quality that Affect Guest Satisfaction URL: https://scindeks-clanci.ceon.rs/data/pdf/1450-6661/2013/1450-66611304166G.pdf.
57. Turnover's relationships with sales, tips and service across restaurants in a chain URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0278431902000269.
58. Tyrrell T, Paris CM, Biaett V (2013) A quantified triple bottom line for tourism: experimental results. Journal of Travel Research 52(3): 279–293.
59. United Nations (2015). Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development. https://wedocs.unep.org/20.500.11822/9814.
60. United Nations Conference on the Human Environment. (1992). Rio Declaration on Environment and Development. Rio de Janiero Brazil: United Nations.
61. United Nations General Assembly. (1987). Report of the world commission on environment and development: Our common future. Oslo Norway: United Nations General Assembly Development and International Co-operation: Environment.
62. Yenidogan A.; Gurcaylilar-Yenidogan T.; Tetik N. Sustainability Reporting in the Hospitality Industry: A Research Model Proposal on Sustainability Performance. In Proceedings of the International Conference on Economic Sciences and Business Administration CESBA Bucharest Romania 29 September 2016; Volume 2016 pp. 47–60 85. [Source: https://studycrumb.com/alphabetizer].
63. Weaver D (2010b) Community-based tourism as a strategic dead end. Tourism Recreation Research 35(2): 206–208.
Тип вмісту: Bachelor Thesis
Розташовується у зібраннях:241 — Готельно-ресторанна справа (бакалаври)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
dyplom_Budna YU_A_2023.pdf1,7 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити
Авторська довідка_Будна.doc70 kBMicrosoft WordПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора