Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/39432
Назва: Інвестиційно-інноваційна діяльність підприємств
Автори: Федишин, Ірина Богданівна
Гарматій, Наталія Михайлівна
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет ім. І.Пулюя
Бібліографічний опис: Федишин І., Гарматій Н. Інвестиційно-інноваційна діяльність підприємств / І. Федишин, Н. Гарматій // Галицький економічний вісник. - Т.: ТНТУ, 2020. - Том 63. - № 2. - С. 26-34. - (Економіка).
Дата публікації: 2020
Дата подання: 2020
Дата внесення: 21-гру-2022
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: ТНТУ
УДК: 338.2; 658
Теми: науково-технічний розвиток
промисловість
кореляційно-регресійний аналіз
інновації
інвестиції
теорія ланцюгів Маркова
Діапазон сторінок: 26-34
Серія/номер: ТНТУ;
Короткий огляд (реферат): У статті проаналізовано інвестиційно-інноваційну активність підприємств промислового сектора економіки України та подано характеристику їх конкурентоспроможності на світовому ринку. Проаоналізовано фінансування інноваційної діяльності промислових підприємств, як високоризикових процесів, які характеризуються наявністю безлічі кількісних і якісних параметрів, взаємозв'язок між якими носить невизначений характер. Виявлено, що за рівнем технологічності українська промисловість на третину позаду показників ЄС, за часткою хай-тек-продукції в експорті відстає в чотири-вісім разів, з енергоефективності - в десять. Із 143300,0 млн.грн вкладених у промисловість України у 2017 році, лише 9117,5 млн. грн. спрямовано на інноваційну діяльність. Обсяг реалізованої інноваційної продукції промисловими підприємствами має негативну тенденцію до зниження із 2011 по 2017 роки. За аналізований період частка реалізованої інноваційної продукції в обсязі промислової щорічно різко скорочується. Здійснено оцінку показників залучення прямих іноземних інвестицій (ПІІ) з ЄС в українську економіку. Досліджено кореляційну міру впливу фінансових показників загальної суми витрат на фінансування інноваційної діяльності промислових підприємств та ВВП України у фактичних цінах. У статті використано інструментарій для виявлення динаміки розвитку складних соціально-економічних систем, який враховує стохастичність та непередбачуваність у можливості здійснювати інвестиційну політику, враховувати ендогенні чинники та інші показники які суттєво впливають на обсяг інвестування інноваційної діяльності промислових підприємств і на притік інвестицій у національну економіку загалом. Здійснено аналіз закономірності фінансування інноваційної діяльності промислових підприємств у майбутньому, застосовуючи теорію ланцюгів Маркова - послідовності випадкових подій з кінцевим числом можливих фіналів, в яких майбутнє залежить від поточного стану, але не залежить від минулого. Виявлено, що у міжнародному русі капіталів наявний значний ризик нестабільності для малорозвинених країн.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/39432
ISSN: 2409-8892
URL-посилання пов’язаного матеріалу: https://galicianvisnyk.tntu.edu.ua/pdf/63/805.pdf
Перелік літератури: Гладинець Н. Ю. Прогнозування інноваційного розвитку промисловості України. Бізнес Інформ. 2014. № 4. С. 147–152. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/binf_2014_4_25.
Греція прогнозує свій вихід з рецесії у 2014 році. Інтернет-газета Кореспондент 7 жовтня 2013. URL: http://ua.korrespondent.net/bbc/1612124-greciya-prognozue-svij-vihid-z-recesiyi-u-2014-roci.
Державна служба статистики України. URL: ukrstat.gov.ua.
Инновации или смерть: как бизнесу выжить на тонущем корабле «Украина». URL: https://news.finance.ua/ru/news/-/408612/innovatsii-ili-smert-kak-biznesu-vyzhit-na-tonushhem-korable-ukraina.
Інноваційний розвиток промислових підприємств в контексті підвищення ефективності їх діяльності : монографія / за наук. ред. П. С. Харіва, Р. С. Чорного. Нововолинськ: Бізнес Інтернет Центр, 2015. 393 с.
Прейскурант цін на природній газ НАК Нафтогаз. URL: http://www.naftogaz.com/www/3/ nakweb.nsf/0/486E117B34CF13EEC2257BCE0041B995?OpenDocument.
Собкевич О. В., Шевченко А. В., Михайличенко К. М., Русан В. М., Бєлашов Є. В. та ін. Реальний сектор економіки України: пріоритети розвитку в умовах зміни вектора економічної політики: аналіт. доп.
Роздрібні тарифи на електроенергію для непобутових споживачів. URL: http://www.nerc.gov.ua/ ?id=13844.
Росохата А. С. Формування методичного апарату прогнозування напрямів інноваційної діяльності промислового підприємства. Економіка і управління. 2014. № 2. С. 115–121.
Тип вмісту: Article
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації працівників кафедри управління інноваційною діяльністю та сферою послуг

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
805.pdfФедишин І., Гарматій Н. Інвестиційно-інноваційна діяльність підприємств / І. Федишин, Н. Гарматій // Галицький економічний вісник. - Т.: ТНТУ, 2020. - Том 63. - № 2. - С. 26-34. - (Економіка).3,78 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора