Please use this identifier to cite or link to this item: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/38657
Title: Формування та застосування концепцій антикризового управління підприємством (на прикладі готелю «Forest Life»)
Other Titles: Formation and application of the enterprise anti-crisis management concepts (on the hotel "Forest Life" example)
Authors: Жарко, Валерія Євгенівна
Affiliation: Тернопільський національний технічний університет вул. Руська, 56, м. Тернопіль, 46001, Україна
Bibliographic description (Ukraine): Жарко В.Є. Формування та застосування концепцій антикризового управління підприємством (на прикладі готелю «Forest Life»): дипломна робота бакалавра за спеціальністю „241 — готельно-ресторанна справа“ / В.Є. Жарко . — Тернопіль: ТНТУ, 2022. — 85 с.
Issue Date: Jun-2022
Submitted date: Jun-2022
Date of entry: 23-Aug-2022
Publisher: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Country (code): UA
Place of the edition/event: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Supervisor: Островська, Галина Йосипівна
UDC: 658.64
Keywords: фінансова криза
банкрутство
антикризове управління
експрес-діагностика
фундаментальна діагностика
дискримінантний метод
механізм антикризового управління
ефективність антикризового управління
financial crisis
bankruptcy
anti-crisis management
crisis express-diagnostics
fundamental diagnostics
discriminant method
mechanism of anti-crisis management
effectiveness of anti-crisis management
Abstract: Жарко В. Є. Формування та застосування концепцій антикризового управління підприємством (на прикладі готелю «Forest Life»). Дослідження на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра за спеціальністю 241 «Готельно-ресторанна справа». Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя. Тернопіль, 2022. Розглянуто теоретичні засади антикризового управління в системі управління підприємством. Проаналізовано сучасні методи і моделі прогнозування банкрутства. Обґрунтовано необхідність проведення діагностики наявності фінансової кризи на підприємстві. Розроблено інформаційний опис підприємницької моделі антикризового управління й алгоритм її реалізації. Проведено діагностику кризоутворювальних чинників фінансового стану підприємства. Здійснено аналіз фінансово-господарської діяльності готелю. Сформовано механізм реалізації антикризового управління, що є інструментом запобігання та ліквідації кризових явищ, який також суттєво підвищує оперативність управлінських санаційних рішень. Удосконалено процедуру визначення доцільності та підвищення ефективності впровадження заходів антикризового управління.
Zharko V E. Formation and application of the enterprise anti-crisis management concepts (on the hotel "Forest Life" example). Research on the receipt of educational level of bachelor's degree on speciality 241 «Hotel and restaurant business». Ternopil Ivan Pul'uj National Technical University. Ternopil, 2022. The theoretical principles of anti-crisis management in the management system has been reviewed. Modern methods and models of bankruptcy forecasting are analyzed. The necessity of diagnosing the financial crisis existence at the enterprise is substantiated. An informational description of crisis management business model and an algorithm for its implementation have been developed. Diagnosis of the enterprise financial condition crisis-forming factors is carried out. An analysis of the financial and economic activities of the hotel is done. A mechanism for implementing crisis management has been formed, that is a tool for preventing and eliminating crisis phenomena, which also significantly increases the efficiency of management remediation decisions. The procedure for the feasibility determining and efficiency of anti-crisis management measures implementation has been improved.
Content: ЗМІСТ ВСТУП ................................................................................................................... 6 РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ АНТИКРИЗОВОГО УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ .......................................................................................... 10 1.1. Економічна природа кризових явищ ............................................................ 10 1.2. Економічна сутність та особливості антикризового управління підприємством ...................................................................................................... 19 РОЗДІЛ 2. АНТИКРИЗОВА ДІАГНОСТИКА В КОНТЕКСТІ УПРАВЛІННЯ ГОТЕЛЬНИМ ПІДПРИЄМСТВОМ.................................... 27 2.1. Діагностика кризоутворювальних чинників фінансового стану підприємства......................................................................................................... 27 2.2. Фінансовий аналіз готелю «Forest Life» ...................................................... 34 2.3. Оцінювання готелю «Forest Life» на основі дискримінантних моделей .. 40 РОЗДІЛ 3. УДОСКОНАЛЕННЯ АНТИКРИЗОВОГО УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ .......................................................................................... 47 1.3. Побудова механізму реалізації антикризового управління готельним підприємством .................................................................................................... ..47 3.1. Процедура визначення доцільності та підвищення ефективності впровадження заходів антикризового управління ............................................ .54 РОЗДІЛ 4. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ, ОСНОВИ ОХОРОНИ ПРАЦІ ………………………………………………………………………. 72 4.1. Концепція забезпечення безпеки сучасного готелю ................................... 72 4.2. Міжнародний досвід у контексті пожежної безпеки ................................... 74 ВИСНОВКИ ......................................................................................................... 77 СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ......................................................... 81
URI: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/38657
Copyright owner: © Жарко В.Є., 2022
References (Ukraine): 1. Антикризове управління підприємством: навч. посіб. / Л. О. Лігоненко, М. В. Тарасюк, О. О. Хіленко. К.: Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2015. 377 с. 2. Банкрутство і санація підприємства: теорія і практика кризового управління . Х. : ВД «ІНЖЕК», 2017. 272 с. 3. Бєляєв О. О. Системно-економічна трансформація: теорія та практика здійснення в Україні: навч. посіб. К.: КНЕУ, 2006. 176 с. 4. Біловол Р. І. Методологічні підходи до розробки концепції антикризового управління підприємством. Регіональні перспективи. 2007. №7. С. 12–14. 5. Білошкурський М. В. Деякі особливості діагностики кризового стану підприємства. Актуальні проблеми економіки. 2005. № 3. С. 85–89. 6. Бланк И.А. Антикризисное финансовое управление предприятием. К.: Эльга, Ника-Центр, 2006. 672 с. 7. Бланк И. А. Управление финансовой стабилизацией предприятия. К.: Эльга, 2003. Вып. 4. 483 с. 8. Важинський Ф. А. Колодійчук А. В. Антикризове фінансове управління як економічна система. Науковий вісник НЛТУ України. 2013. Вип. 20.3. С. 127–131. 9. Василенко В. О. Антикризове управління підприємством: навч. посіб. К.: ЦУЛ, 2013. 504 с. 10. Гальчинський А. С. Глобальні трансформації: концептуальні альтернативи: Методологічні аспекти. Інститут стратегічних оцінок. К.: Либідь, 2006. 310 с. 11. Готелі на карантині: працюємо до останнього клієнта та впроваджуємо інновації. URL: https://propertytimes.com.ua/gostinichnaya_nedvizhimost/ (дата звернення: 06.04.2022).12. Дергунова М. В. Сучасна модель антикризового фінансового управління. Вчені записки. 2018. № 3. С. 96–110. 13. Єпіфанова І. Ю., Оранська Н. О. Сутність антикризового управління підприємства. Економіка і суспільство. 2016. Вип. 2. С. 265–269. 14. Кононенко О., Маханько О. Аналіз фінансової звітності Х. : ФАКТОР, 2016. 200 с. 15. Кульгінський Є. А. Суть «кризи» та «антикризового управління». Інвестиції: практика та досвід. 2014. №17. С. 119–120. 16. Лігоненко Л.О. Антрикризове управління підприємством: теоретико- методологічні засади та практичний інструментарій. К., 2000. 390 с. 17. Невмержицька С. М. Причини виникнення та шляхи подолання фінансової кризи на підприємстві. Ефективна економіка. 2018. № 1. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/1_2018/68.pdf (дата звернення: 08.03.2022 р.). 18. Оранська Н. О. Сутність антикризового управління підприємства. Економіка і суспільство. 2016. Вип. 2. С. 265-269. 19. Островська Г. Й., Квасовський О. Р. Аналіз практики використання зарубіжних методик (моделей) прогнозування ймовірності банкрутства підприємств. Галицький економічний вісник. Тернопіль, 2011. № 2. С. 99–111. 20. Островська Г. Й. Фінансовий менеджмент: підруч. Тернопіль: Підручники і посібники, 2017. 512 с. 21. Пандемія COVID-19 та її наслідки у сфері туризму в Україні. URL: http://www.ntoukraine.org/assets/files/ EBRD-COVID19-Report-UKR.pdf (дата звернення: 04.04.2022). 22. Пігул Н., Семенець В. Сутність та значення санації підприємства в сучасних умовах господарювання. Економіка та суспільство. 2020. № 21. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/34 (дата звернення: 08.03.2022 р.). 23. Планування діяльності підприємств : навч. посіб. / П. С. Березівський та ін. ; за ред. Н. І. Михалюк. Львів : Новий світ – 2000, 2015. 620 с.24. Поворознюк І. М. Формування та реалізація антикризового управління на підприємствах індустрії гостинності в період пандемії СOVID-19. Економіка та суспільство. 2021. Вип. 29. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-29- 18 25. Показники ліквідності і платоспроможності підприємства. Фінансовий менеджмент. Веб-сайт. URL: https://buklib.net/books/28009/ (дата звернення: 12.04.2022) 26. Петьченко Р.О. Фінансова санація підприємства: навч. посіб. К. : КНЕУ, 2014. 212 с. 27. Прийняття рішень в управлінні економічними об’єктами: методи та моделі / Я. Г. Берсуцький, Н. Н. Лепа, А. Я. Берсуцький та ін.. Донецьк. 2012. 276 с. 28. Саати Т. Л. Принятие решений при зависимостях и обратных связях: Аналитические сети. М. : Издательство ЛКИ, 2008. 360 с. 29. Сало А.В. Характеристика сутності та поняття антикризового фінансового управління. Глобальні та національні проблеми економіки, 2018. № 22. С. 412–418. 30. Самойленко В. В. Удосконалення методiв антикризового менеджменту в умовах сучасних iнформацiйних технологiй. Ефективна економіка. 2020. № 4. – URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=7839 (дата звернення: 13.04.2022). DOI: 10.32702/2307-2105-2020.4.103 31. Ситник Л. С. Організаційно-економічний механізм антикризового управління підприємством. Донецьк: ІЕП НАН України, 2010. 503 с. 32. Скібіцький О. М. Антикризовий менеджмент : навч. посіб. Київ : Центр учбової літератури, 2009. 568 с. 33. Соціально-економічні проблеми та перспективи розвитку підприємницької діяльності / за наук. ред. Д. М. Стеченка. Донецьк. 2006. 430 с. 34. Стешенко О. Д., Каленський О. В. Антикризове фінансове управління підприємством. Вісник економіки транспорту і промисловості. 2016. Вип. 54. С. 362–367.35. Стешенко О. Д., Масалигіна В. В.Антикризове управління в умовах пандемії. Вісник економіки транспорту і промисловості. 2020. № 70-71. С. 75– 82. 36. Теребух, А.А. Діброва Н.О. Порівняльний аналіз моделей оцінювання фінансових загроз суб’єктів господарювання. Науковий вісник НЛТУ України. 2010. Вип. 20.11. С. 228–240. 37. Терещенко О. О. Антикризове фінансове управління на підприємстві. К.: КНЕУ, 2004. 268 с. 38. Тридід О. М. Методичні рекомендації щодо аналізу та оцінки фінансової стійкості підприємства. Х.: ХНЕУ, 2017. 24 с. 39. Фінансова звітність тотелю «Forest Life». 40. Хіт Р. Кризовий менеджмент для керівників / пер. з англ. К.: Всеувито, Наук. думка, 2012. 566 с. 41. Черленяк І. І., Курей О. А., Виклики антикризового управління економікою в умовах пандемії. Науковий вісник Ужгородського Університету. Серія Економіка. 2020. Випуск 1(55). С. 10–18. (дата звернення: 06.04.2022). 42. Шарий В. І. Державне антикризове управління: технологічний процес. Актуальні проблеми державного управління. 2013. Вип. 2. С. 171–182. 43. Шварц І. В. Механізм забезпечення ефективності антикризового управління підприємством: атореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. екон. наук: спец. 08.00.04 «Економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності)». 2018. 25 с. 44. Штангрет А. М., Копитюк О. І. Антикризове управління підприємством: навч. посіб. К.: Знання, 2007. 335 с. 45. World Travel Market Trends Report – 2019 by Euromonitor International. URL: http://www.slovenia.info/ pictures/TB_board/atachments_1/2019/global (дата звернення: 07.04.2022). 46. World Travel & Tourism Council. URL: https://wttc.org/ (дата звернення: 06.04.2022).
Content type: Bachelor Thesis
Appears in Collections:241 — Готельно-ресторанна справа (бакалаври)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
dyplom_Zharko V_YE_2022.pdf1,67 MBAdobe PDFView/Open
Авторська довідка _Жарко.doc43,5 kBMicrosoft WordView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

Admin Tools