Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/36288

Назва: Аналіз і прогнозування фінансової стійкості підприємства
Інші назви: Analysis and forecasting of the enterprise financial stability
Автори: Роганова, Ганна
Кравченко, Інна
Rohanova, Hanna
Kravchenko, Inna
Приналежність: Національний університет харчових технологій, Київ, Україна
National University of Food Technologies, Kyiv, Ukraine
Бібліографічний опис: Роганова Г. Аналіз і прогнозування фінансової стійкості підприємства / Ганна Роганова, Інна Кравченко // Галицький економічний вісник. — Т. : ТНТУ, 2021. — Том 71. — № 4. — С. 59–68. — (Фінанси, банківська справа та страхування).
Bibliographic description: Rohanova H., Kravchenko I. (2021) Analiz i prohnozuvannia finansovoi stiikosti pidpryiemstva [Analysis and forecasting of the enterprise financial stability]. Galician economic journal (Tern.), vol. 71, no 4, pp. 59-68 [in Ukrainian].
Є частиною видання: Галицький економічний вісник Тернопільського національного технічного університету, 4 (71), 2021
Galician economic journal of the Ternopil National Technical University, 4 (71), 2021
Журнал/збірник: Галицький економічний вісник Тернопільського національного технічного університету
Випуск/№ : 4
Том: 71
Дата публікації: 31-сер-2021
Дата подання: 14-лип-2021
Дата внесення: 16-гру-2021
Видавництво: ТНТУ
TNTU
Місце видання, проведення: Тернопіль
Ternopil
DOI: https://doi.org/10.33108/galicianvisnyk_tntu2021.04.059
УДК: 336.6
Теми: фінансова стійкість
фінансовий стан
фінансовий аналіз
коефіцієнтний аналіз
тренд
прогнозування
фінанси підприємства
харчова промисловість
financial stability
financial status
financial analysis
coefficient analysis
trend
forecasting of enterprise finance
food industry
Кількість сторінок: 10
Діапазон сторінок: 59-68
Початкова сторінка: 59
Кінцева сторінка: 68
Короткий огляд (реферат): Метою статті є визначення ролі аналізу фінансової стійкості як важливої складової комплексного аналізу фінансового стану суб’єкта господарювання. Систематичне оцінювання фінансової стійкості дозволяє вчасно коригувати стратегію і тактику розвитку підприємства, приймати обгрунтовані управлінські рішення, контролювати ліквідніст ь, платоспроможність і фінансову стабільність підприємства. У результаті дослідження для досягнення мети вирішено завдання: з’ясовано тип фінансової стійкості підприємства кондитерської промисловості; здійснено коефіцієнтний аналіз фінансової стійкості; пр оаналізовано динаміку змін фінансової стійкості; здійснено прогнозування фінансової стійкості за допомогою інтегрального показника на основі таксономічного підходу. Під час вирішення поставлених завдань використано загальноекономічні та спеціальні методи і прийоми дослідження економічних задач: синтез, індукція, дедукція, узагальнення, агрегатний метод, порівняльний аналіз відхилень, коефіцієнтний і маржинальний метод, стандартизація показників, прогнозування, метод аналізу трендів, графічний метод. Об’єктом дослідження виступає ПрАТ «Монделіс Україна». Результати аналізу за період 2017–2020 років свідчать про нестійкий фінансовий стан, порушення фінансової стійкості підприємства. Але за допомогою лінії тренду ми прогнозуємо підвищення інтегрального таксономічного показника фінансової стійкості у майбутньому. Узагальнюючий показник зміни фінансової стійкості підприємства підтверджує зроблений висновок про покращення фінансової стійкості підприємства в динаміці. Вирішення проблеми підвищення фінансової стійкості й рівноваги ПрАТ «Монделіс Україна» та збільшення наявності власних коштів є можливим перш за все за рахунок збільшення обсягу реалізації продукції, розмірів прибутку та відповідно підвищення рентабельності. Проте заходи щодо зміцнення фінансової стійко сті можуть дати позитивні результати лише за умови комплексного, системного та обов’язкового їх застосування. Перспективи подальших досліджень полягають у виявленні взаємозв’язків рівня фінансової стійкості з синхронністю формування у часі збалансованих за розміром грошових потоків підприємства.
The purpose of the articles is to determine the role of financial stability analysis as an important component of the comprehensive analysis of the entity financial condition. Systematic assessment of financial stability makes it possible to use timely the strategy and tactics of enterprise development, take reasonable management decisions, control liquidity, solvency and financial stability of the enterprise. As a result of the investigation, the following tasks are solved in order to achieve the goal: the type of the financial stability of confectionery enterprise is clarified; qualitative analysis of financial stability is carried out; the dynamics of changes in financial stability is analyzed; financial forecasting by means of integrated indicator based on taxonomic approach is done. General and special methods and techniques of economic problems research for tasks solution such as: synthesis, induction, deduction, generalization, aggregate method, comparative analysis of deviations, coefficient and margin method, standardization of indicators, forecasting, trend analysis method, graphical method are used. The object of the investigation is PJSC «Mondeliz Ukraine». The results of the analysis for the period 2017–2020 indicate the unstable financial condition, violation of the enterprise financial stability; but due to the trend line we forecast the increase in the integrated taxonomic indicator of financial stability in future. The generalized indicator of the change of enterprise financial stability confirms conclusion about the increase of enterprise financial stability in dynamics. The solution of the problem of increasing the financial stability and balance of PJSC «Mondeliz Ukraine» and increasing the availability of own funds is possible primarily by increasing sales, profits and, accordingly, increase profitability. However, measures to strengthen financial stability can give positive results only if they are comprehensive, systematic, mandatory. The prospects for further investigation are to identify the relationship between the level of financial stability and the synchronicity of the enterprise time-balanced cash flows formation
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/36288
ISSN: 2409-8892
Власник авторського права: © Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2021
URL-посилання пов’язаного матеріалу: https://doi.org/10.5958/2249-7307.2017.00175.X
https://doi.org/10.32983/2222-4459-2021-2-286-292
https://doi.org/10.35940/ijeat.A2926.109119
https://doi.org/10.15388/batp.v0i1.11955
https://doi.org/10.9770/jesi.2019.7.2(60
https://ua.mondelezinternational.com/
Перелік літератури: 1. Роганова Г. О., Кравченко І. В. Оцінка ліквідності та платоспроможності підприємства на прикладі кондитерської фабрики ПАТ «Ласощі». Вісник Чернівецького торговельно-економічного інституту. 2020. Вип. IIІ (79). Економічні науки. С. 92–103.
2. Sreelakshmi P. Are we financially stable? An Analysis of Financial Stability based on the Financial Indicators with reference to the Indian Economy. Asian Journal of Research in Business Economics and Management. 2017. Vol. 7. Issue 10. P. 12 –25. DOI: https://doi.org/10.5958/2249-7307.2017.00175.X
3. Шуміло О. С., Савченко К. В. Взаємозв’язок категорії «Фінансова безпека підприємства» і «фінансова стійкість підприємства». Економічний вісник Запорізької державної інженерної академії. 2017. Вип. 2–2 (08). С. 38–42.
4. Роганова Г. О., Ярина В. В. Визначення фінансової стратегії підприємства кондитерської промисловості в рамках аналізу його фінансової стійкості. БізнесІнформ. 2021. № 2. С. 286–292.DOI: https://doi.org/10.32983/2222-4459-2021-2-286-292
5. Eshov M. Impact of Financial Sustainability on Enterprise Value Expansion. InternationalJournal of Engineering and Advanced Technology (IJEAT). 2019. Vol. 9. Issue 1. Р. 4640–4645.DOI: https://doi.org/10.35940/ijeat.A2926.109119
6. Savchenko I., Nagorna I. «The Evaluation of Methodological Aspects of the Trade EnterprisesFinancial Stability Analysis», Buhalterinės apskaitos teorija ir praktika, 2018. Vol. 17–18. P. 85–96.DOI: https://doi.org/10.15388/batp.v0i1.11955
7. Natocheeva N., Borodin A., Rud. N., Kutsuri G., Zholamanova M., Namitulina A. Development of tools for realizing the potential of financial stability of enretprises. Entrepreneurship and sustainability issues. 2019. Vol. 7. № 2. Р. 1654–1665. DOI: https://doi.org/10.9770/jesi.2019.7.2(60)
8. Косарєва І. П., Бут А. С. Механізм управління фінансовою стійкістю підприємства. Молодий вчений. 2017. № 4 (44). С. 678–682.
9. Харченко Ю. А. Моделювання фінансової стійкості промислового підприємства. Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. 2019. № 10. С. 199–206.
10. Фінансова звітність ПрАТ «Монделіс Україна». URS: https://ua.mondelezinternational.com/.
11. Тютюнник Ю. М., Тютюнник С. В. Моделювання факторів формування фінансової стійкості підприємства. Формування ефективної моделі розвитку підприємства в умовах ринкової економіки: тези IV міжнар. науково-практ. конференції (м. Житомир 24–25 лист. 2016 р.). Житомир, 2016. С. 306–309.
12. Козлова О. С. Методика оцінки фінансової стійкості підприємства. Молодий вчений. 2017. № 10 (50). С. 914–918.
References: 1. Rohanova H. O., Kravchenko I. V. (2020). Otsinka likvidnosti ta platospromozhnosti pidpryyemstva na prykladi kondyters'koyi fabryky PAT “Lasoshchi”. Visnyk Chernivets'koho torhovel'no-ekonomichnoho instytutu. Chernivtsi: ChTEI KNTEU. Vyp. III (79). Ekonomichni nauky. Р. 92 –103. [In Ukrainian].
2. Sreelakshmi P. (2017). Are we financially stable? An Analysis of Financial Stability based on the Financial Indicators with reference to the Indian Economy. Asian Journal of Research in Business Economics and Management. Vol. 7. Issue 10. Р.12–25. DOI: https://doi.org/10.5958/2249-7307.2017.00175.X
3. Shumilo O. S., Savchenko K. V. (2017). Vzayemozv"yazok katehoriyi “Finansova bezpeka pidpryyemstva” i “finansova stiykist' pidpryyemstva”. Ekonomichnyy visnyk Zaporiz'koyi derzhavnoyi inzhenernoyi akademiyi. Vyp. 2–2 (08). P. 38–42. [In Ukrainian].
4. Rohanova H. O., Yaryna V. V. (2021). Vyznachennya finansovoyi stratehiyi pidpryyemstva kondyters'koyi promyslovosti v ramkakh analizu yoho finansovoyi stiykosti. BiznesInform. 2021. No. 2. P. 286–292. [In Ukrainian]. DOI: https://doi.org/10.32983/2222-4459-2021-2-286-292
5. Eshov M. (2019). Impact of Financial Sustainability on Enterprise Value Expansion. InternationalJournal of Engineering and Advanced Technology (IJEAT). Vol. 9. Issue 1. P. 4640–4645.DOI: https://doi.org/10.35940/ijeat.A2926.109119
6. Savchenko I. & Nagorna I. (2018). “The Evaluation of Methodological Aspects of the TradeEnterprises Financial Stability Analysis”, Buhalterinės apskaitos teorija ir praktika. Vol. 17–18. P. 85–96.DOI: https://doi.org/10.15388/batp.v0i1.11955
7. Natocheeva N., Borodin A., Rud. N., Kutsuri G., Zholamanova M., Namitulina A. (2019). Development of tools for realizing the potential of financial stability of enretprises. Entrepreneurship and sustainability issues. Vol. 7. No. 2. P. 1654–1665. DOI: https://doi.org/10.9770/jesi.2019.7.2(60)
8. Kosaryeva I. & But A. (2017). Mekhanizm upravlinnya finansovoyu stiykistyu pidpryyemstva. Molodyy vchenyy. No. 4 (44). P. 678–682. [In Ukrainian].
9. Kharchenko Yu. A. (2019). Modelyuvannya finansovoyi stiykosti promyslovoho pidpryyemstva. Naukovyy visnyk Mizhnarodnoho humanitarnoho universytetu. No. 10. P. 199–206. [In Ukrainian].
10. Finansova zvitnist' PrAT “Mondelis Ukrayina”. URL: https://ua.mondelezinternational.com/.
11. Tyutyunnyk Yu. M. & Tyutyunnyk S. V. (2016). Modelyuvannya faktoriv formuvannya finansovoyi stiykosti pidpryyemstva. Formuvannya efektyvnoyi modeli rozvytku pidpryyemstva v umovakh rynkovoyi ekonomiky: tezy IV Mizhnar. naukovo-prakt. konferentsiyi. Zhytomyr : ZhDTU, P. 306–309.
12. Kozlova O. S. (2017). Metodyka otsinky finansovoyi stiykosti pidpryyemstva. Molodyy vchenyy. No. 10 (50). P. 914–918
Тип вмісту: Article
Розташовується у зібраннях:Галицький економічний вісник, 2021, № 4 (71)



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.