Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/36279
Назва: | Продовольча безпека у світі: поточний стан |
Інші назви: | World food security: current state |
Автори: | Сигида, Любов Бондаренко, Алла Syhyda, Liubov Bondarenko, Alla |
Приналежність: | Сумський державний університет, Суми, Україна Sumy State University, Sumy, Ukraine |
Бібліографічний опис: | Сигида Л. Продовольча безпека у світі: поточний стан / Любов Сигида, Алла Бондаренко // Галицький економічний вісник. — Т. : ТНТУ, 2021. — Том 71. — № 4. — С. 151–160. — (Міжнародні економічні відносини). |
Bibliographic description: | Syhyda L., Bondarenko A. (2021) Prodovolcha bezpeka u sviti: potochnyi stan [World food security: current state]. Galician economic journal (Tern.), vol. 71, no 4, pp. 151-160 [in Ukrainian]. |
Є частиною видання: | Галицький економічний вісник Тернопільського національного технічного університету, 4 (71), 2021 Galician economic journal of the Ternopil National Technical University, 4 (71), 2021 |
Журнал/збірник: | Галицький економічний вісник Тернопільського національного технічного університету |
Випуск/№ : | 4 |
Том: | 71 |
Дата публікації: | 31-сер-2021 |
Дата подання: | 9-сер-2021 |
Дата внесення: | 16-гру-2021 |
Видавництво: | ТНТУ TNTU |
Місце видання, проведення: | Тернопіль Ternopil |
DOI: | https://doi.org/10.33108/galicianvisnyk_tntu2021.04.151 |
УДК: | 338.24 |
Теми: | продовольча безпека відсутність продовольчої безпеки індекс голод food security food insecurity index hunger |
Кількість сторінок: | 10 |
Діапазон сторінок: | 151-160 |
Початкова сторінка: | 151 |
Кінцева сторінка: | 160 |
Короткий огляд (реферат): | Продовольча безпека безпосередньо пов’язана з харчуванням та здоров’ям населення.
Вона стосується наявності (availability) продуктів харчування, необхідних людям, їх доступності
(accessibility) для споживачів, у тому числі фінансової, можливості використа ння (utilization) продуктів
харчування відповідної якості у достатній кількості, щоб забезпечити повноцінне життя, а також
стабільності (stability), тобто можливості протистояти негативним змінам, що виникають у ланцюгах
поставок продуктів харчування. Продовольча безпека є причинно-наслідковим шляхом, що починається з
виробництва й веде до споживання, проходячи етапи стабілізації та боротьби зі стресами. Відповідно
метою статті є розгляд сутності продовольчої безпеки та дослідження її рівня за допомогою аналізу
світових рейтингових показників. Враховуючи наведену мету, розглянуто Global Food Security Index, який
вимірює рівень продовольчої безпеки за 4 напрямками – доступність продуктів харчування, їх наявність,
якість і безпека та природні ресурси й стійкість. Згідно з цим рейтингом перші три місця займають
країни Західної Європи – Фінляндія, Ірландія та Нідерланди, також до 15-ки, крім країн Західної Європи,
належать Ізраїль, Японія, Сполучені Штати Америки, Канада та Нова Зеландія. Україна займає 54 місце
зі 113 країн. Позитивні зміни відбуваються лише у групі «якість і безпека». За рештою груп показників
продовольчої безпеки України спостерігаються негативні тенденції, зокрема у групі «наявність
продуктів харчування» більше, ніж на третину погіршилися показники «зобов’язання щодо продовольчої
безпеки та політики доступу» й «політичні та соціальні бар’єри доступу» порівняно з попереднім роком.
Додатково розглянуто Global Hunger Index, який базується на чотирьох індикаторах – недоїдання,
виснаження, затримка розвитку дитини та дитяча смертність. Не зважаючи на наявність тенденцій
щодо покращення даного індексу за регіонами світу, його значення є особливо небезпечним у країнах
регіону Африки на південь від Сахари та Південної Азії. Для України значення цього показника
знаходиться на рівні менше 5, починаючи з 2006 р., що відносить Україну до області низької небезпеки.
Враховуючи проведений аналіз, можна зазначити, що на даний час друга мета плану досягнення сталого
розвитку до 2030 р. – «нульовий голод» (Zero Hunger), є недосяжною Food security is directly related to nutrition and public health. It concerns the availability of food needed by people, its accessibility to consumers, including financial aspects of accessibility, the food utilization in sufficient quantity and quality to ensure full life, and stability, i.e. the ability to resist the negative changes that occur in food supply chains. Food security is a causal path that begins with production and leads to consumption, going through stages of stabilization and stress management. Therefore, the aim of this paper is to consider the essence of food security and investigate its level by the analysis of world rankings. Consequently, the Global Food Security Index, which measures the level of food security in four areas – food affordability, food availability, food quality and safety, and natural resources and resiliencies considered in this paper. According to this ranking, the first three places are occupied by the countries of Western Europe – Finland, Ireland, and the Netherlands. Except European countries, top 15 countries also include Israel, Japan, the United States of America, Canada, and New Zealand. Ukraine ranks 54th out of 113 countries. Positive changes occur only in the group «quality and safety». The rest of the groups of food security indicators for Ukraine show negative trends. In particular, in the group «food availability» indicators of «food security and access policy commitments» and «political and social barriers to access» decreased by more than thirty percent comparing with the previous year. Additionally, Global Hunger Index is considered. This index is based on four indicators – undernourishment, child wasting, child stunting, and child mortality. Despite the tendency of index improvement by the regions of the world, its value is particularly dangerous for the countries of Africa South of the Sahara, and South Asia. For Ukraine, the value of this indicator is less than 5, since 2006. This fact classifies Ukraine as a low-risk area. Accordingly, the analysis shows that currently the second goal of the Sustainable Development Plan – «Zero Hunger», is unattainable by 2030. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/36279 |
ISSN: | 2409-8892 |
Власник авторського права: | © Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2021 |
URL-посилання пов’язаного матеріалу: | https://www.ipcc.ch/site/assets/uploads/2019/11/08_Chapter-5.pdf https://doi.org/10.4060/ca9692en https://www.ua.undp.org/content/ukraine/en/home/sustainable-development-goals/goal-2-zero-hunger.html http://www.fao.org/3/y4671e/y4671e06.htm#fn21 https://doi.org/10.5430/rwe.v10n4p97 https://doi.org/10.33223/epj/127397 https://doi.org/10.1051/e3sconf/202123400015 https://doi.org/10.1504/IJFSNPH.2011.042571 https://doi.org/10.1016/B978-0-08-100596-5.22314-7 https://reliefweb.int/sites/reliefweb.int/files/resources/WFP-0000114546.pdf https://foodsecurityindex.eiu.com/Index(accessed: https://www.globalhungerindex.org/pdf/en/2020.pdf https://www.globalhungerindex.org/ukraine.html https://www.wfp.org/zero-hunger https://www.globalhungerindex.org/trends.html https://www.ifad.org/documents/38714170/39135645/foodsecurity.pdf/ce5fee97-699f-48b2-87f8-59a5778ae6a0 |
Перелік літератури: | 1. Mbow C., Rosenzweig C., Barioni L. G., Benton T. G. et al. Food Security. In: Climate Change and Land: an IPCC special report on climate change, desertification, land degradation, sustainable land management, food security, and greenhouse gas fluxes in terrestrial ecosystems [P. R. Shukla, J. Skea,E. Calvo Buendia, V. Masson-Delmotte, H.-O. Pörtner, D.C. Roberts, P. Zhai, R. Slade, S. Connors,R. van Diemen, M. Ferrat, E. Haughey, S. Luz, S. Neogi, M. Pathak, J. Petzold, J. Portugal Pereira,P. Vyas, E. Huntley, K. Kissick, M. Belkacemi, J. Malley, (eds.)]. 2019. In press. URL: https://www.ipcc.ch/site/assets/uploads/2019/11/08_Chapter-5.pdf (дата звернення: 24.04.2021). 2. FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO. 2020. The State of Food Security and Nutrition in the World 2020. Transforming food systems for affordable healthy diets. Rome, FAO. URL: https://doi.org/10.4060/ca9692en (дата звернення: 14.04.2021). 3. Goal 2: Zero hunger. SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS. URL: https://www.ua.undp.org/content/ukraine/en/home/sustainable-development-goals/goal-2-zero-hunger.html (дата звернення: 20.04.2021). 4. United Nations. 1975. Report of the World Food Conference, Rome 5-16 November 1974. New York. 5. FAO. 2002. The State of Food Insecurity in the World 2001. Rome. 6. Chapter 2. Food security: concepts and measurement. This chapter is based on a paper prepared by Edward Clay of the Overseas Development Institute, London, UK, for the FAO Expert Consultation on Trade and Food Security: Conceptualizing the Linkages, Rome, 11–12 July 2002. URL: http://www.fao.org/3/y4671e/y4671e06.htm#fn21 (дата звернення: 05.04.2021). 7. Lyulyov O., Pimonenko T., Stoyanets N., & Letunovska N. Sustainable development of agricultural sector: Democratic profile impact among developing countries. Research in World Economy. 2019. Vol. 10 (4). P. 97–105. DOI: https://doi.org/10.5430/rwe.v10n4p97 8. Us Y., Pimonenko T., & Lyulyov O. Energy efficiency profiles in developing the free-carbon economy: On the example of ukraine and the V4 countries. Polityka Energetyczna. 2021. Vol. 23 (4). P. 49–66.DOI: https://doi.org/10.33223/epj/127397 9. Starchenko L., Lyeonov S., Vasylieva T., Pimonenko T., & Lyulyov O. Environmental management and green brand for sustainable entrepreneurship. Paper presented at the E3S Web of Conferences. 2021. 234. DOI: https://doi.org/10.1051/e3sconf/202123400015 10. Karyn Havas, Mo Salman. Food security: its components and challenges. January 2011International Journal of Food Safety Nutrition and Public Health 4(1): 4 – 11. DOI: https://doi.org/10.1504/IJFSNPH.2011.042571 11. Wen Peng, Elliot Berry. The Concept of Food Security. January 2018. In book: Reference Module in Food Science. DOI: https://doi.org/10.1016/B978-0-08-100596-5.22314-7 12. 2020 GLOBAL REPORT ON FOOD CRISES JOINT ANALYSIS FOR BETTER DECISIONS.URL: https://reliefweb.int/sites/reliefweb.int/files/resources/WFP-0000114546.pdf (дата звернення: 20.04.2021). 13. Rankings and trends. Global Food Security Index. URL: https://foodsecurityindex.eiu.com/Index(accessed: 20.04.2021). 14. 2020 GLOBAL HUNGER INDEX ONE DECADE TO ZERO HUNGER LINKING HEALTH ANDSUSTAINABLE FOOD SYSTEMS. URL: https://www.globalhungerindex.org/pdf/en/2020.pdf (дата звернення: 14.04.2021). 15. GLOBAL HUNGER INDEX. Ukraine. URL: https://www.globalhungerindex.org/ukraine.html (дата звернення: 19.04.2021). 16. Zero Hunger. World Food Programme. URL: https://www.wfp.org/zero-hunger (дата звернення: 15.04.2021). 17. Global, Regional and National Trends. URL: https://www.globalhungerindex.org/trends.html (дата звернення: 15.04.2021). 18. The Food Security Learning Framework The M&E Harmonization Group of Food Security Partners July 2013. URL: https://www.ifad.org/documents/38714170/39135645/foodsecurity.pdf/ce5fee97-699f-48b2-87f8-59a5778ae6a0 (дата звернення: 20.04.2021). |
References: | 1. Mbow, C., Rosenzweig C., Barioni L.G., Benton T.G. et al. Food Security. In: Climate Change and Land: an IPCC special report on climate change, desertification, land degradation, sustainable land management, food security, and greenhouse gas fluxes in terrestrial ecosystems [P. R. Shukla, J. Skea,E. Calvo Buendia, V. Masson-Delmotte, H.-O. Pörtner, D.C. Roberts, P. Zhai, R. Slade, S. Connors,R. van Diemen, M. Ferrat, E. Haughey, S. Luz, S. Neogi, M. Pathak, J. Petzold, J. Portugal Pereira,P. Vyas, E. Huntley, K. Kissick, M. Belkacemi, J. Malley, (eds.)]. 2019. In press. URL: https://www.ipcc.ch/site/assets/uploads/2019/11/08_Chapter-5.pdf (accessed: 24.04.2021). 2. FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO. 2020. The State of Food Security and Nutrition in the World 2020. Transforming food systems for affordable healthy diets. Rome, FAO. URL: https://doi.org/10.4060/ca9692en (accessed: 14.04.2021). 3. Goal 2: Zero hunger. SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS. URL: https://www.ua.undp.org/content/ukraine/en/home/sustainable-development-goals/goal-2-zero-hunger.html (accessed: 20.04.2021). 4. United Nations. 1975. Report of the World Food Conference, Rome 5–16 November 1974. New York. 5. FAO. 2002. The State of Food Insecurity in the World 2001. Rome. 6. Chapter 2. Food security: concepts and measurement. This chapter is based on a paper prepared by Edward Clay of the Overseas Development Institute, London, UK, for the FAO Expert Consultation on Trade and Food Security: Conceptualizing the Linkages, Rome, 11–12 July 2002. URL: http://www.fao.org/3/y4671e/y4671e06.htm#fn21 (accessed: 05.04.2021). 7. Lyulyov, O., Pimonenko, T., Stoyanets, N., & Letunovska, N. Sustainable development of agricultural sector: Democratic profile impact among developing countries. Research in World Economy, 2019, vol. 10 (4). P. 97–105. DOI: https://doi.org/10.5430/rwe.v10n4p97 8. Us, Y., Pimonenko, T., & Lyulyov, O. Energy efficiency profiles in developing the free-carbon economy: On the example of ukraine and the V4 countries. Polityka Energetyczna. 2021. Vol. 23 (4). P. 49–66.DOI: https://doi.org/10.33223/epj/127397 9. Starchenko L., Lyeonov S., Vasylieva T., Pimonenko T., & Lyulyov O. Environmental management and green brand for sustainable entrepreneurship. Paper presented at the E3S Web of Conferences. 2021. 234. DOI: https://doi.org/10.1051/e3sconf/202123400015 10. Karyn Havas, Mo Salman. Food security: its components and challenges. January 2011International Journal of Food Safety Nutrition and Public Health 4 (1): 4–11. DOI: https://doi.org/10.1504/IJFSNPH.2011.042571 11. Wen Peng, Elliot Berry. The Concept of Food Security. January 2018. In book: Reference Module in Food Science. DOI: https://doi.org/10.1016/B978-0-08-100596-5.22314-7 12. 2020 GLOBAL REPORT ON FOOD CRISES JOINT ANALYSIS FOR BETTER DECISIONS. URL:https://reliefweb.int/sites/reliefweb.int/files/resources/WFP-0000114546.pdf (accessed: 20.04.2021). 13. Rankings and trends. Global Food Security Index. URL: https://foodsecurityindex.eiu.com/Index(accessed: 20.04.2021). 14. 2020 GLOBAL HUNGER INDEX ONE DECADE TO ZERO HUNGER LINKING HEALTH ANDSUSTAINABLE FOOD SYSTEMS. URL: https://www.globalhungerindex.org/pdf/en/2020.pdf (accessed: 14.04.2021). 15. GLOBAL HUNGER INDEX. Ukraine. URL: https://www.globalhungerindex.org/ukraine.html (accessed:19.04.2021). 16. Zero Hunger. World Food Programme. URL: https://www.wfp.org/zero-hunger (accessed: 15.04.2021). 17. Global, Regional and National Trends. URL: https://www.globalhungerindex.org/trends.html (accessed:15.04.2021). 18. The Food Security Learning Framework The M&E Harmonization Group of Food Security Partners July 2013. URL: https://www.ifad.org/documents/38714170/39135645/foodsecurity.pdf/ce5fee97-699f-48b2-87f8-59a5778ae6a0 (accessed: 20.04.2021). |
Тип вмісту: | Article |
Розташовується у зібраннях: | Галицький економічний вісник, 2021, № 4 (71) |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
GEJ_2021v71n4_Syhyda_L-World_food_security_current_151-160.pdf | 3,99 MB | Adobe PDF | Переглянути/відкрити | |
GEJ_2021v71n4_Syhyda_L-World_food_security_current_151-160.djvu | 296,73 kB | DjVu | Переглянути/відкрити | |
GEJ_2021v71n4_Syhyda_L-World_food_security_current_151-160__COVER.png | 1,16 MB | image/png | Переглянути/відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.