Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/33459
Назва: Розробка механізму підвищення конкурентоспроможності підприємства (на прикладі ПрАТ “Тернопільський молокозавод”)
Інші назви: Development of a mechanism to increase the competitiveness of the enterprise (on the example of PJSC «Ternopil Dairy»)
Автори: Долик, Катерина Михайлівна
Dolyk, Kateryna
Бібліографічний опис: Долик К. М. Розробка механізму підвищення конкурентоспроможності підприємства (на прикладі ПрАТ “Тернопільський молокозавод”) : кваліфікаційна робота магістра за спеціальністю „076 — підприємництво, торгівля та біржова діяльність“ / К. М. Долик. — Тернопіль : ТНТУ, 2020. — 92 с.
Дата публікації: гру-2020
Дата подання: гру-2020
Дата внесення: 25-гру-2020
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Науковий керівник: Маркович, Ірина Богданівна
УДК: 658.56
Теми: 076
підприємництво, торгівля та біржова діяльність
конкурентоспроможність
стратегія підприємства
конкурентні переваги
фінансовий стан
інвестиційний проект
competitiveness
competitive advantages
financial condition
investment project
enterprise strategy
Кількість сторінок: 92
Короткий огляд (реферат): Об’єктом дослідження виступає фінансово-господарська діяльність підприємства ПрАТ «Тернопільський молокозавод», котре реалізує свою діяльність на ринку молока та молокопродуктів. Метою даної кваліфікаційної роботи є дослідження теоретичних і методичних аспектів аналізу конкурентоспроможності підприємства та обґрунтування науково-практичних рекомендацій щодо підвищення конкурентоспроможності підприємства на засадах розширення його діяльності. У процесі дослідження використовувалися методи збору та обробки інформації як спеціальні методи дослідження аналізу – при оцінці наявного рівня конкурентоспроможності підприємства, обґрунтуванні методичних засад системи оцінки конкурентоспроможності; синтезу – при розробці програми забезпечення конкурентоспроможності підприємства в умовах розвитку ринкових відносин; системного підходу – при визначенні складових конкурентоспроможності підприємства. У поданій кваліфікаційній роботі представлено теоретичні основи забезпечення конкурентоспроможності підприємства, розглянуто практичні аспекти дослідження конкурентоспроможності підприємства та його продукції, подано механізми підвищення конкурентоспроможності підприємства.
The object of the study is the financial and economic activities of the company PJSC «Ternopil Dairy», which sells its activities in the market of milk and dairy products. The purpose of this qualification work is to study the theoretical and methodological aspects of the analysis of the competitiveness of the enterprise and substantiation of scientific and practical recommendations for improving the competitiveness of the enterprise on the basis of expanding its activities. In the process of research, methods of collecting and processing information were used as special research methods of analysis - in assessing the current level of competitiveness of the enterprise, substantiation of methodological principles of the competitiveness assessment system; synthesis - in the development of a program to ensure the competitiveness of the enterprise in the development of market relations; system approach - in determining the components of enterprise competitiveness. In the given qualification work the theoretical bases of maintenance of competitiveness of the enterprise are presented, practical aspects of research of competitiveness of the enterprise and its production are considered, mechanisms of increase of competitiveness of the enterprise are given.
Зміст: ВСТУП.. 5... РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ...КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА.. 9...1.1 Сутність та основні чинники забезпечення конкурентоспроможності підприємства.. 9...1.2 Система управління конкурентоспроможністю підприємства.. 15...1.3 Методичні основи аналізу рівня конкурентоспроможності...підприємства та його...продукції.....20...Висновки до розділу 1.. 27... РОЗДІЛ 2. ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ ДОСЛІДЖЕННЯ...КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА ТА ЙОГО...ПРОДУКЦІЇ (НА ПРИКЛАДІ ПІДПРИЄМСТВА ПРАТ...«ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МОЛОКОЗАВОД»).. 29...2.1 Загальна характеристика підприємства – об’єкту дослідження.. 29...2.2 Оцінка конкурентоспроможності на основі показників фінансово-економічного стану підприємства.. 37...2.3 Оцінка конкурентоспроможності продукції підприємства.. 46...Висновки до розділу 3.. 51... РОЗДІЛ 3. МЕХАНІЗМИ ПІДВИЩЕННЯ...КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА ПрАТ...«ТЕРНОПІЛЬСЬКИМ МОЛОКОЗАВОД».. 53...3.1 Організаційно-економічний механізм підвищення конкурентоспроможності підприємства.. 53...3.2 Розроблення механізму забезпечення конкурентоспроможності на...основі реалізації інноваційної політики.. 59...3.3 Економічне обґрунтування доцільності реалізації запропонованих ...7...заходів.. 70...Висновки до розділу 3.. 78... РОЗДІЛ 4. ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА...ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ НА ПІДПРИЄМСТВІ ПРАТ «ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ...МОЛОКОЗАВОД».. 81...4.1 Охорона праці на підприємстві ПрАТ «Тернопільський...молокозавод».. 81...4.2 Шляхи та способи підвищення стійкості роботи підприємства в...умовах надзвичайних ситуацій.. 83...Висновки до розділу 4.. 85...ВИСНОВКИ.. 87...СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ.. 92...ДОДАТКИ.. 97
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/33459
Власник авторського права: © Долик Катерина Михайлівна, 2020
Перелік літератури: 1. Азоєв Г.Л. Конкуренция: анализ, стратегия и практика. М. : ЦЭИМ, 2001. 207 с. 2.Артеменко Л. П., Піддубна А. С. Організаційно-економічний механізм управління конкурентоспроможністю промислового підприємства. Економічний вісник Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут». 2015. № 12. С. 259-264. 3.Бєлєнький П.Ю. Дослідження проблем конкурентоспроможності. Вісник НАН України. 2007. № 5. С. 9-18. 4.Вініченко І.І. Методичні підходи до управління конкурентоспроможністю підприємства. Інвестиції: практика та досвід. 2011. № 23. С. 11-14. 5. Гамма Т.М., Молла М.Г. Алгоритм оцінки складових конкурентоспроможності молокопереробних підприємств. Економічні інновації. 2012. №51. С. 80 – 87. 6.Ермолов М.О. Чем отличается конкурентоспособность фирмы от конкурентоспособности товара. М. : Мысль, 1990. 229 с. 7. Єрмак А.В. Конкурентоздатність підприємства: сутність, поняття. Вісник економічної науки. 2012. № 1. С.41-44. 8.Завьялов П.С. Маркетинг в схемах, рисунках, таблицах. М. : ИНФРА-М, 2001. 496 с. 9.Закон України «Про молоко та молокопродукти» від 24.06.2004 № 1870-IV. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1870-15 (дата звернення до ресурсу 21.11.2020 року) 10.Заріцька Н. М. Оцінка конкурентоспроможності продукції підприємства. Ефективна економіка. 2015. № 12. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=4647 (дата звернення до ресурсу 24.11.2020 року) 11.Злидень І.М. Концептуальні засади системного управління конкурентним потенціалом. Вісник Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна. 97 Економічна серія; зб. наук праць. X.: ХНУ ім. В.Н Каразіна. 2019. С.63-67. 12.Зулькарнаев И.У. Метод расчета интегральной конкурентоспособности промышленных, торговых и финансовых предприятий. Маркетинг в России и за рубежом. 2018. №4. С.118-126 13. Иванов Ю. Б. Конкурентоспособность предприятия в условиях формирования рыночной экономики : монография. Х. : ХГЕУ, 1997. 246 с. 14.Кадирус І. Г. Конкурентоспроможність підприємства та фактори, що на неї впливають. Ефективна економіка. 2014. № 5. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/efek_2014_5_104 (дата звернення до ресурсу 23.11.2020 року) 15.Калашникова Л.М. Конкурентоспособность предприятия и их продукции. Машиностроитель. 2003. № 11. С. 15-18. 16. Кафлевська С.Г., Ганжа Т.І. Оцінка конкурентоспроможності підприємств за допомогою методики теорії ефективної конкуренції. Збірник наукових праць ВНАУ. 2017. №4. С.80-85. 17. Клітна М. Р. Оцінка конкурентоспроможності продукції ПАТ «Полтавський машинобудівний завод». Ефективна економіка. №4. 2015. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=3992 (дата звернення до ресурсу 22.11.2020 року) 18.Кобєлєв В. М., Болтенко В. І. Оцінка конкурентоспроможності підприємства та фактори її підвищення. Вісник Нац. техн. ун-ту «ХПІ» : зб. наук. пр. Темат. вип. : Технiчний прогрес та ефективнiсть виробництва. Харків : НТУ «ХПІ». 2015. № 60 (1169). С. 60-64. 19.Ковінько О.М., Панькова С. М. Стан та перспективи розвитку ринку сиру в Україні в умовах глобалізації. URL: http://economyandsociety.in.ua/journal/20_ukr/6.pdf (дата звернення до ресурсу 25.11.2020 року) 20.Колмакова О.М., Андріянова О.А. Методи оцінки конкурентоспроможності підприємства. Молодий вчений. 2018. №5.1. С.37-41. 21.Колмакова О.М., Смачило В.В. Адаптація систем збалансованих 98 показників для оцінювання діяльності транспортних підприємств. Вісник економіки транспорту і промисловості. Харків: УкрДАЗТ. 2011. № 33.С. 191–194. 22.Костюк Л. А. Теоретичні та методичні засади оцінки конкурентоспроможності. Збірник наукових праць Таврійського державного агротехнологічного університету. (Економічні науки). 2012. Випуск 2. С. 22 – 30. 23.Кравченко Л. О., Парнак О. О. Конкурентоспроможність продукції та її оцінка. Науковий вісник Миколаївського державного університету імені В. О. Сухомлинського. Серія : Економічні науки. 2014. Вип. 5.3. С. 31-35. 24.Кучер С. Ф., Васильєв В. Г. Конкурентоспроможність продукції та методи її оцінки. Причорноморські економічні студії. 2017. Вип. 16. С. 60-63. 25.Мамотенко Д.Ю. Оцінка ефективності інвестиційних проектів. Вісник Національного університету «Львівська політехніка». 2008. №628. С. 209-216. URL: http://vlp.com.ua/periodicals/bulletins. (дата звернення до ресурсу 25.11.2020 року) 26.Мануйлович Ю.М. Дослідження сутності та трактування поняття конкурентоспроможності підприємства Маркетинг і менеджмент інновацій. 2013. №4. URL: http://mmi.fem.sumdu.edu.ua/ (дата звернення до ресурсу 26.11.2020 року) 27.Маренич А., Астахова И. Управление конкурентоспособностью предприятия. Бизнес-Информ. 1996. № 5 С. 23-27. 28.Махмудов Х. З. Iнвестиційний проект як форма реалізації інвестиційного потенціалу підприємства. Економіка і регіон. 2011. № 2. С. 132-136. 29. Омельчак Г.В. Передумови побудови моделей конкурентоспроможності потенційних можливостей підприємств. Держава та регіони. 2014. № 1. С. 148 - 153. 30.Орлик О.В. Оцінка та вибір раціонального варіанту використання інвестиційних засобів. Вісник соціально-економічних досліджень: збірник наукових праць. 2014. Вип. 18. С. 289-295. 31.Офіційна інформація по підприємству ТОВ «Люстдорф». URL: https://www.loostdorf.com/ (дата звернення до ресурсу 22.11.2020 року) 99 32.Офіційна інформація по підприємству ТОВ «Молочна компанія «Галичина». URL: https://galychyna.com.ua/ (дата звернення до ресурсу 23.11.2020 року) 33.Офіційна інформація по компанії «Терра Фуд». URL : https://terrafood.ua/ (дата звернення до ресурсу 24.11.2020 року) 34.Офіційна інформація по підприємству ПП «Альма-Віта». URL: http://tcci.te.ua/tcci/ua/palata/members/972-alma-vita (дата звернення до ресурсу 23.11.2020 року) 35.Офіційна інформація про підприємство ПрАТ «Тернопільський молокозавод». URL: https://molokija.com/ (дата звернення до ресурсу 24.11.2020 року) 36.Парій Л.В. Сучасні тенденції розвитку ринку сиру в Україні. Економіка. 2014. С. 255–261. 37.Перцовский Н.И. Международный маркетинг: учеб. пособие. М. : Высшая школа, 2001. 239 с. 38.Портер Майкл Є. Конкуренція.: Пер. с англ. М. Видавничий дім «Вільямс» 2005. 608 с. 39.Продукція підприємства ТМ «Молокія». URL: https://molokija.com/storage/files/produkciya_1606313213.pdf (дата звернення до ресурсу 25.11.2020 року) 40.Проектний аналіз: навч. підручник / за ред. Карлова В.А. – К. : Центр навчальної літератури. – 324 с. 41.Світовий ринок молока і місце України на ньому. Agronews. 2018. URL: https://agronews.ua/node/69825. (дата звернення до ресурсу 28.11.2020 року) 42. Скудар Г.М. Організаційно-економічний механізм управління конкурентоспроможністю підприємства: автореф. дис . д-ра екон. наук/ НАН України; Інститут економіки промисловості. Донецьк, 2000. 35 с. 43.Спіріна М.В. Стратегія управління конкурентоспроможністю підприємства. Актуальні проблеми економіки. 2016. № 8. С. 176-182. 44. Сумець О. М., Пєліхов Є.Ф. Оцінка конкурентоспроможності сучасного 100 промислового підприємства. К,: Видавничий дім «Професіонал», 2009. 280 с. 45.Управление проектами: учеб. пособие для студентов, обучающихся по специальности «Менеджмент организации» / И.И. Мазур [и др.] ; под общ. ред. И.И. Мазура, В.Д. Шапиро. М.: Издательство «Омега-Л», 2010. 960 с 46.Фатхутдинов Р.А. Конкурентоспособность организации в условиях кризиса: экономика, маркетинг, менеджмент. М. : Маркетинг, 2002. 892 с. 47.Хамініч С.Ю. Методика інтегральної оцінки рівня конкурентоспроможності промислового підприємства. Економіст. 2006. № 10. С. 59–61. 48.Яновский А. Конкурентоспособность товара и товаропроизводителя. Информ. 2016. № 5. С. 21-23. 49.Ярошенко С.П. Принципи конкурентоздатності сфери матеріального виробництва. Регіональні перспективи. 2018. № 1(2). С. 37-39. 50.Яценко В.Ф., Земська Г.О. Оцінка інвестиційних проектів: вітчизняна та зарубіжна практика. Науковий вісник Ужгородського університету : Серія: Економіка. 2019. Спецвипуск. 29. Ч. 2 : Удосконалення обліку, аналізу, аудиту і звітності в сучасних умовах глобалізаційних процесів у світовій економіці. С. 183– 187. 51.Яремко З. М., Тимошук С. В., Третяк О. І., Ковтун Р. М. Охорона праці: навч. посіб. Львів: Видавничий центр ЛНУ імені Івана Франка, 2010. 374 с. 52.Яремко З.М., Ковтун Р.М. Безпека життєдіяльності на підприємстві. Львів, Видавничий центр ЛНУ імені Івана Франка, 2015. 228 с.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:076 — підприємництво, торгівля та біржова діяльність

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Долик.pdfКваліфікаційна робота магістра6,78 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити
Авторська довідка_Долик К.М,.pdfАвторська довідка283,47 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора