Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/33311
Назва: Розробка та дослідження автоматизованої системи керування лінією упаковки та розфасовки рідких харчових продуктів у пластикову тару
Інші назви: Development and research of an automated control system for the line of packaging and packaging of liquid food products in plastic containers
Автори: Чайківський, Назар Михайлович
Chaikivskyi, Nazar
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Кафедра автоматизації технологічних процесів і виробництв
Бібліографічний опис: Чайківський Н. М. Розробка та дослідження автоматизованої системи керування лінією упаковки та розфасовки рідких харчових продуктів у пластикову тару : кваліфікаційна робота магістра за спеціальністю «151 — автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології» / Н. М. Чайківський. – Тернопіль : ТНТУ, 2020. — 75 с.
Bibliographic description: Chaikivskyi N.M. Development and research of the automated control system of the line of packing and packaging of liquid food products in plastic containers: qualification work of the master in the specialty "151 - automation and computer-integrated technologies" / N.M. Chaikivskyi. - Ternopil: TNTU, 2020. - 75 p.
Дата публікації: 23-гру-2020
Дата подання: 20-гру-2020
Дата внесення: 22-гру-2020
Видавництво: Тернопільський національний технічний університет ім. І. Пулюя, Факультет прикладних інформаційних технологій та електроінженерії, Кафедра автоматизації технологічних процесів і виробництв
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопільський національний технічний університет ім. І. Пулюя, Факультет прикладних інформаційних технологій та електроінженерії, Кафедра автоматизації технологічних процесів і виробництв
Установа захисту: ЕК №22, 2020 р.
Науковий керівник: Медвідь, Володимир Романович
Medvid, Volodymyr
Члени комітету: Стухляк, Петро Данилович
Stukhlyak, Petro
УДК: 681.5
Теми: 151
автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології
фасування
дозування
пакування
автоматична система управління
в’язкість
ультразвукові методи контролю
packaging
dosing
packaging
automation
automatic control system
viscosity
ultrasonic control methods
Кількість сторінок: 75
Діапазон сторінок: 1-75
Короткий огляд (реферат): В даній кваліфікаційній магістерській роботі досліджено автоматичний процес об’ємно-вагового дозування та фасування на автоматичній фасувальній установці. Проаналізовано технологічні процеси об’ємно вагового дозування та фасування рідких харчових продуктів, визначено фактори які найбільше впливають на якість та точність. Проведено моделювання порційного фасування продуктів в оптимальних умовах, відповідно проведено аналіз його параметри. Визначено основні характеристики моделей дозування та фасування. В магістерській кваліфікаційній роботі запропоновано використовувати у якості вхідного оперативного контролю вимірювання в’язкості дозованих продуктів, що дозволить під налагоджувати технологічні операції дозування і фасування продукту з метою підвищення продуктивності та точності. В роботі розроблено відповідні конструктивні рішення дозаторів та система автоматичного управління і контролю установкою фасувальною автоматичною.
In this qualifying master's thesis the automatic process of volume-weight dosing and packing on the automatic packing installation is investigated. The technological processes of bulk weight dosing and packaging of liquid food products are analyzed, the factors that most influence the quality and accuracy are identified. Modeling of batch packaging of products in optimal conditions is carried out, the analysis of its parameters is carried out accordingly. The main characteristics of dosing and packaging models are determined. In the master's qualification work it is offered to use as input operational control of measurement of viscosity of the dosed products that will allow to adjust technological operations of dosing and packing of a product for the purpose of increase of productivity and accuracy. The corresponding constructive decisions of batchers and system of automatic management and control of installation by packing automatic are developed in work.
Опис: Робота виконана на кафедрі автоматизації технологічних процесів і виробництв факультету прикладних інформаційних технологій та електроінженерії Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя Міністерства освіти і науки України. Захист відбудеться «23» грудня 2020р. о 14.00год. на засіданні екзаменаційної комісії №22 у Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя
Зміст: ЗМІСТ АНОТАЦІЯ 1 ABSTRACT 2 ВСТУП 5 1 ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ 6 1.1 Обладнання упаковки та фасування харчових продуктів 6 1.2 Матеріали для пакування продуктів у харчовій промисловості 6 1.3 Огляд дозуючих пристроїв у харчовій галузі 10 1.4 Параметри контролю технологічного процесу дозування та фасування 11 1.4.1 Контроль температури 11 1.4.2 Контроль ваги фасованого продукту 12 2 НАУКОВО-ДОСЛІДНА ЧАСТИНА 13 2.1 Процес об’ємно вагового дозування рідких харчових продуктів 13 2.2 Моделювання оптимального порційного дозування продуктів 14 2.2.1 Характеристики математичної моделі дозування 16 2.2.2 Модель поетапного дозування 17 2.3 Використання методів ультразвукових вимірювань в’язкості для дозування продуктів у харчовій промисловості 21 3 ТЕХНОЛОГІЧНА ЧАСТИНА 29 3.1 Рекомендації для пакування рідких та сипучих харчових продуктів 29 3.2 Матеріали для пакування рідких та сипучих харчових продуктів 29 4 КОНСТРУКТОРСЬКА ЧАСТИНА 31 4.1 Установка фасування автоматична Linearpac 85M 31 4.1.1 Призначення 31 4.1.2 Основні технічні дані і характеристики 32 4.1.3 Пристрій і робота установки 33 4.1.4 Складові частини установки 34 4.1.3 Технічне обслуговування установки 35 4.2 Розробка автоматичної системи керування і контролю установкою Linearpac 85M 36 4.2.1 Контроль температури 36 4.2.2 Контроль ваги 38 4.3 Розробка контролера температури механізму зварювання поліетилену 39 4.4 Розробка схеми принципової електричної модуля обчислювача, головного процесорного комплекту системи автоматичного контролю і керування 46 5 СПЕЦІАЛЬНА ЧАСТИНА 49 Програмування мікроконтролера у загального керування установкою 49 5.1.1 Вибір програматора-відладчика для розробки 49 5.2 Установка середовища розробки 49 5.3 Стандартна бібліотека перифирії STM32 50 5.4 Практична частина: приклад проекту 53 6 ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ 60 6.1 ОХОРОНА ПРАЦІ 60 6.1.1 Безпека виробничих процесів 60 6.1.2 Виробниче освітлення та основні вимоги до його організації 61 6.2 БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ 63 6.2.1 Оцінка хімічної обстановки на підприємствах, що використовують СДОР в технологічних цілях 63 6.2.2 Особливості оцінки хімічної обстановки на хімічно небезпечному об’єкті 64 ВИСНОВОК 70 ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ 71 ДОДАТКИ 75
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/33311
Власник авторського права: © Чайківський Н.М., 2020
References: 1. Артемова E.H. Научные основы пенообразования и эмульгирования в технологии пищевых продуктов с растительными добавками. Автореф.д.т.н. -СПб., 1999,-42с.
2. Демский А.Б., Пустовалов H.H. Основные пути развития фасовочно-упаковочного оборудования для отраслей пищевой и мясомолочной промышленности. Сб. статей упаковочные автоматы IV -Каунас, 1975, с.7-8.
3. Емцев Б.Т. Техническая гидромеханика: Учебник для вузов по специальности Гидравлические машины и средства автоматики. —М.: Машиностроение, 1987. -440с.
4. Жавнер В.Л., Огароетенков И.В. Разработка дозатора с совмещенным приводом распределителей и поршней.// Известия СПбГУНиПТ. 2000. №1, с.105-110.
5. Жидонис В.Ю. Задачи теории конструирования и исследования расфасовочно-упаковочных автоматов, работающих по бестарной схеме, и некоторые результаты решения этих задач. Сб. статей упаковочные автоматы IV -Каунас, 1972, с. 6-12.
6. Зотов С. Автоматы для мелкой фасовки. //Тара и упаковка, 1998, № 2, с.4-7.
7. Зубова Н.Д. Исследование фасовочно-упаковочных машин, упаковочных операций и тары в производстве мороженого. Сб. статей упаковочные автоматы IV -Каунас, 1972, е. 31-34.
8. Карпин Е.Б. Расчет и конструирование весоизмерительных механизмов и дозаторов. -М.: Машгиз, 1963, -524с.
9. Карпов В.В, Современные дозаторы и расходомеры для молочной промышленности: Обзорная информация. -М.:АгроНИИТехмаш1, 1992.-40с.
10. Кунянский H.A. Автомат для асептической расфасовки жидких и тореобразных продуктов в пакеты из термопластичных материалов. Сб. статей упаковочные автоматы IV -Каунас, 1972, с. 64-67.
11. Маршалкин Г.А., Панишев В.Г. Оптимизация технологических процессов и кинематических схем упаковочных автоматов. Сб. статей упаковочные автоматы IV -Каунас, 1972. с. 27-30.
12. Маелов A.M. Аппараты для термообработки высоковязких жидкостей. —Л.: Машиностроение, 1980. 206с.
13. Материалы упаковочные термоевариваемые для пищевых продуктов, Руководящий технический материал РТМ 27-72-782-80. -М.: Машиностроение, 1980.
14. Муравин Я.Г. Полимерные и комбинированные пленочные материалы для расфасовки на автоматах продукции консервной и пщцеконцентратной промышленности. Сб. статей упаковочные автоматы IV -Каунас, 1972, с. 184-187.
15. Основы расчета и конструирования машин и аппаратов пищевых производств. Под ред. А.Я. Соколова -М.: Пищепромиздат, 1960, -742с.
16. Сапожников М.Ю. Дозирующие устройства. -М.: Пищепромиздат, 1959. -88с.
17. Старостенков И.В. Исследование движения вязкой жидкости в кольцевых зазорах распределителей.// Известия СПбГУНиПТ. 2000. Jfel.c. 115-120.
18. 52. Тарг С.М. Основные задачи теории ламинарных течений. —М.-Л.:ГИТТЛ 1951,-420с.
19. Технология дозирования жидкостей. //Упаковка, материалы, оборудование.—СПб.: ВИАМ, 2000.— № 1. с.4.
20. Фрейдин С., Губерниев В. Выбор оптимальных параметров групповой тары. //Тара и упаковка, 1998, №1, с. 22-24.
21. Цейтлин Г.Е. Сетевые методы циклограммирования упаковочных автоматов. Сб. статей упаковочные автоматы IV -Каунас, 1972, с. 22-24.
22. Чернышев А. Высокоскоростное оборудование для дозирования вязких и полувязких продуктов.// Оборудование, упаковка, ингредиенты. —СПб.: Контракт, 1999. —№1. -с. 211.
23. Шувалов В.Н. Машины-автоматы и поточные линии пищевой промышленности. -М.,Л.: Машиностроение, —1966. 482с.
24. Аккерман Р., и др. Свободно программируемые контроллеры. Основной курс. М.: АО Фесто Россия, 1996, - 215с.
25. Применение цифровой обработки сигналов. Оппенгейм З., 16, 1 С_ч 1980 0:00, 552.
26. Проектирование цифровых устройств на однокристальных микроконтроллерах. Сташин В.В. и др., 64, 1 С_ч 1990 0:00, 224.
27. Погрешности и параметры цифрового спектрально–корреляционного анализа. Грибанов Ю.И., Мальков В.Л., 65, 1 С_ч 1984 0:00, 160.
28. Микропроцессорный комплект БИС серии ATMEGA для цифровой обработки сигналов: Справочник. Белоус А.И. и др., 65, 1 С_ч 1992 0:00, 256.
29. Цифровые фильтры и устройства обработки сигналов на интегральных микросхемах. Высоцкий Б.Ф., 65, 1 С_ч 1984 0:00, 216.
30. Долин П.А. Основы техники безопасности в электроустановках: Учеб. пособие для вузов. – М.: Энергия,1979г. – 408с., ил.
31. Правила технической эксплуатации электроустановок потребителей и правила техники безопасности при эксплуатации электроустановок потребителей.
32. Цифровые и аналоговые интегральные микросхемы. Под редакцией Якубовского С.В., Справочник. М.: Радио и связь, 1977. – 494с.
33. Титце У., Шенк К. Полупроводниковая схемотехника. – М.: Мир, 2001 – 512 с.
34. Волчкевич Л.И., Кузнецов М.М., Ковалев М.П. Комплексная автоматизация производства.М.:Машиностроение,1989.–298с.
35. Автоматизация процессов машиностроения: Учеб. пособие для машиностр. спец.вузов/ Я.Буда, В.Гановски, В.С.Вихман и др. Под ред. А.И.Дащенко.–М.:Высшая школа, 2010.–480с.
36. Березюк О. В., Лемешева М. С. Безпека життєдіяльності: навчальний посібник. – Вінниця: ВНТУ, 2011. – с.112.
37. Огринський П. І., Єнкало В. М, Дембіцький С. І. Безпека життєдіяльності: навчальний посібник. – Львів, 1997. – с.160.
38, Брощак О., Медвідь В., Козбур І., Автоматизація та дослідження технологічного процесу згущення томатної пасти на базі установки вакуумного випаровування / О.С. Брощак, В.Р. Медвідь, І.Р. Козбур. Актуальні задачі сучасних технологій : зб. тез доповідей міжнар. наук.-техн. конф. молодих учених та студентів, том 1, (Тернопіль, 25–26 листоп. 2020.) / М-во освіти і науки України, Терн.націон. техн. ун-т ім. І. Пулюя [та ін]. – Тернопіль : ТНТУ, 2020. с.– 44. ISBN 978-966-305-111-6
39. Чайківський Н., Медвідь В., Козбур І., Розробка та дослідження автоматизованої системи керування лінією упаковки та розфасовки рідких харчових продуктів у пластикову тару / Н.М. Чайківський, В.Р. Медвідь, І.Р. Козбур. Актуальні задачі сучасних технологій : зб. тез доповідей міжнар. наук.-техн. конф. молодих учених та студентів, том 1, (Тернопіль, 25–26 листоп. 2020.) / М-во освіти і науки України, Терн.націон. техн. ун-т ім. І. Пулюя [та ін]. – Тернопіль : ТНТУ, 2020. с.– 44. ISBN 978-966-305-111-6
40. Електромагнітний вібропривод живильника / Шовкун Олександр, Козбур Ігор, Козбур Галина // Теоретичні та прикладні аспекти радіотехніки і приладобудування. Матеріали ІІІ Всеукраїнської науково-технічної конференції, 8-9 червня 2017 року: збірник тез доповідей. – Тернопіль: ФОП Паляниця В. А., 2017. – с. 194-195
41. Пневматичні та електромагнітні вібраційні транспортери з автоналагодженням частоти збудження/ Козбур Ігор, Козбур Галина, Шовкун Олександр//Теоретичні та прикладні аспекти радіотехніки і приладобудування. Матеріали ІІІ Всеукраїнської науково-технічної конференції, 8-9 червня 2017 року: збірник тез доповідей. – Тернопіль: ФОП Паляниця В. А., 2017. – с. 146-148
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:151 — автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Avtorska Chaikivskyi_Nazar.docАвторська довідка60,5 kBMicrosoft WordПереглянути/відкрити
Chaikivskyi_Nazar_KAm-61_Elartu.pdfКваліфікаційна робота магістра3,69 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора