Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/26372
Назва: Психологічні особливості переживання жіночої самотності
Автори: Задорожна, Ольга Юріївна
Приналежність: ТНТУ ім. І.Пулюя
Бібліографічний опис: Задорожна О.Ю. Психологічні особливості переживання жіночої самотності : автореферат дипломної роботи магістра за спеціальністю „053 — психологія“ / О.Ю. Задорожна. — Тернопіль: ТНТУ, 2018. — 10 с.
Дата публікації: гру-2018
Дата внесення: 19-гру-2018
Видавництво: ТНТУ ім. І.Пулюя
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопільський національний технічний університет
Науковий керівник: Вишньовський, Василь Володимирович
Члени комітету: Кирич, Наталія Богданівна
УДК: 159.9
Теми: 053
психологія
Короткий огляд (реферат): Задорожна О.Ю. Психологічні особливості переживання жіночої самотності. – Рукопис. Магістерська робота на здобуття освітнього ступеня «Магістр» за спеціальністю 053 – «Психологія» – Тернопільський національний технічний університет ім. І. Пулюя. – Тернопіль, 2018. Магістерська робота розкриває поняття психології здоров’я, аспекти здоров’я, методологічні підходи до проблеми здоров’я, роль індивідуально-типологічних факторів у впливі на самоставлення особистості до здоров’я, визначає критерії самооцінки особистістю основних рівнів здоров’я У роботі запропоновано та обґрунтовано змістовні характеристики найважливіших складових самотності, висвітлено особливості різноманітних видів самотності, проаналізовано основні причини та особливості виникнення самотності в жінок, описано вплив самотності на життєдіяльність і здоров’я жінки. Серед психологічних детермінант самотності людини найбільш істотними є внутрішні психологічні властивості особистості, риси її характеру і певні психологічні стани, такі як невпевненість в собі, замкнутість, пригніченість, внутрішня спустошеність, низька самооцінка, уникнення міжособистісного спілкування, емоційна нестабільність, чинники стресу. В нашій роботі ми емпірично дослідили особистісні характеристики самотніх жінок. Результати дослідження свідчать про високі показники суб’єктивного переживання самотності жінками. Для більшості жінок є характерними емоційна нестійкість, дисгармонія, песимізм, ускладненість міжособистісних відносин, незадоволеність життям. Психологічна діагностика самотніх жінок свідчить про відсутність у багатьох жінок життєвих цілей, невміння підтримувати близькі відносини, незацікавленість в широкому колі спілкування, незадоволеність своїм зовнішнім виглядом, що є наслідком невпевненості в собі, низької, неадекватної самооцінки. Звідси випливає потреба розробки заходів психокорекції та психопрофілактики переживань самотності жінками. Програма психологічної допомоги жінкам, які страждають від частого інтенсивного переживання почуття самотності включала в себе корекцію негативних наслідків; роботу, спрямовану на усвідомлення, та трансформацію негативного ставлення в позитивне; подолання тих особистісних обмежень, які спричиняють виникненя почуття самотності в жінок. Результати апробації запропонованої тренінгової програми психологічної допомоги жінкам засвідчили її ефективність. Відвідування тренінгової групи допомогло жінкам набути навичок соціальної взаємодії, підвищити адекватне уявлення про себе, значно знизити ворожість і підозрілість до навколишніх. Профілактика і корекція стану самотності передбачає використання широкого спектру психологічних практичних методів. Таких як: психологічний тренінг, прийоми і техніки герштальт-терапії, когнітивно-поведінкової терапії, психодинамічно-орієнтовані програми та ін.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/26372
Власник авторського права: Задорожна О.Ю.
Тип вмісту: Thesis Abstract
Розташовується у зібраннях:053 — психологія

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Автореферат Задорожна О..doc105 kBMicrosoft WordПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора