Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/48171
Tüm üstveri kaydı
Dublin Core AlanıDeğerDil
dc.contributor.authorПаперняк, Роман Васильович-
dc.contributor.authorШинкарик, Марія Миколаївна-
dc.contributor.authorКравець, Олег Ігорович-
dc.contributor.authorЛукіянчук, Борис Якович-
dc.date.accessioned2025-02-19T13:20:24Z-
dc.date.available2025-02-19T13:20:24Z-
dc.date.issued2024-12-
dc.date.submitted2024-12-
dc.identifier.citationПаперняк Р.В. Комплексний підхід до оцінки машинно-апаратурного забезпечення виробництва сиру кисломолочного/ Р.В. Паперняк, М.М. Шинкарик, О.І. Кравець, Б.Я. Лукіянчук // Таврійський науковий вісник. Технічні науки. №.5, 2024. С. 214-224uk_UA
dc.identifier.urihttp://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/48171-
dc.descriptionЗ точки зору сталого розвитку (якісь, санітарія, втрата сировини) для сквашування молока і утворення структури сиру перевагу необхідно надавати закритим апаратам горизонтального типу. Механізація процесів виробництва призводить до підвищених втрат сировини у вигляді сирної пилюки. Тому навіть при невеликих об’ємах виробництва доцільно проводити очищення сироватки від сирної пилюки. З точки зору вимог сталого розвитку (екологія, сировина) необхідно забезпечити необхідно забезпечити повне перероблення початкового молока ( в подальшому сироватки) збільшуючи концентрацію виробництва, або створенням окремих заводів для перероблення сироватки.uk_UA
dc.description.abstractУ даній роботі розглянуто комплексний підхід до оцінки машинно-апаратурного забезпечення виробництва сиру кисломолочного з точки зору сталого розвитку. Метою роботи був аналіз машинно-апаратурних схем виробництва сиру кисломолочного з точки зору сталого розвитку. Об’єкт досліджень: вплив виробництва сиру кисломолочного на споживача у взаємозв’язку зі сферою його існування та забезпечення якості життя. Основними показниками у комплексному підході до оцінки технологічного процесу та його машинно-апаратурного забезпечення в потокових лініях виробництва продукту були обрані наступні: якість готового продукту, санітарія, виробництво продукту з одиниці сировини, затрати енергоресурсів, вплив виробництва на навколишнє середовище. Показники якості продукту і санітарії відносяться до сьогодення і забезпечуються якістю сировини, дотриманням вимог технологічного процесу та вибором машинно-апаратурного забезпечення. Основну увагу було приділено таким показникам як затрати сировини і енергоресурсів, вплив виробництва на навколишнє середовище. Як основні розглянуті дві схеми машинно-апаратурного забезпечення виробництва на основі використання ванн для отримання сирного зерна та закритих апаратів горизонтального чи вертикального типу. Проведений аналіз дозволив зробити наступні висновки. З точки зору сталого розвитку (якісь, санітарія, втрата сировини) для сквашування молока і утворення структури сиру перевагу необхідно надавати закритим апаратам горизонтального типу. Механізація процесів виробництва призводить до підвищених втрат сировини у вигляді сирної пилюки. Тому навіть при невеликих об’ємах виробництва доцільно проводити очищення сироватки від сирної пилюки. З точки зору вимог сталого розвитку (екологія, сировина) необхідно забезпечити необхідно забезпечити повне перероблення початкового молока ( в подальшому сироватки) збільшуючи концентрацію виробництва, або створенням окремих заводів для перероблення сироватки. Доцільно розвивати нові технології і обладнання для виробництва сиру кисломолочного на основі ультрафільтраційного оброблення молока, а також інших продуктів з використанням сиру кисломолочного.uk_UA
dc.description.tableofcontentsАнотація. Вступ. Аналіз публікацій. Формулювання мети дослідження. Результати. Висновки. Список використаної літературиuk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherХерсонський державний аграрно-економічний університетuk_UA
dc.subjectсир кисломолочнийuk_UA
dc.subjectсироваткаuk_UA
dc.subjectсирна пилюкаuk_UA
dc.subjectбілокuk_UA
dc.subjectСталий розвитокuk_UA
dc.subjectсировиготовлювачuk_UA
dc.titleКомплексний підхід до оцінки машинно-апаратурного забезпечення виробництва сиру кисломолочногоuk_UA
dc.title.alternativeA comprehensive approach to the evaluation of cottage cheese production equipmentuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
dc.rights.holder© Паперняк Р.В., Шинкарик М.М., Кравець О.І., Лукіянчук Б.Я., 2024uk_UA
dc.coverage.placenameХерсонський державний аграрно-економічний університетuk_UA
dc.subject.udc637.3uk_UA
dc.relation.referencesВедмеденко О., Суровицький П. Сучасний стан молочної промисловості в Україні. Актуальні питання харчової промисловості та перспективи розвитку галузі. 2021. С. 110–112.uk_UA
dc.relation.referencesТютюкова Д. О. Аналіз технологій продукції з сиру кисломолочного як передумова інноваційного задуму нової продукції / Д. О. Тютюкова, Н. Г. Гринченко, П. П. Пивоваров, О. О. Гринченко // Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. №. 1. 2017. С. 103-117.uk_UA
dc.relation.referencesKorzun, V.N., Antonyuk, І.Yu., "Technology cottage cheese casseroles with high nutritional value" ["Tekhnologіya zapіkanok іz kislomolochnogo siru pіdvishchenoї harchovoї cіnnostі"], Scientific works, ONAHT, No. 41, Vol. 2, 2014 рр. 63-67.uk_UA
dc.relation.referencesГрек О.В. Технологія сиру кисломолочного та сиркових виробів. К.: Нухт, 2009. 235сuk_UA
dc.relation.referencesПелих В. Г., Шишман В. В., Ушакова, С. В. Особливості виробництва м'яких сирів з використанням рослинної клітковини. Таврійський науковий вісник. 2021. №122 С. 258-262uk_UA
dc.relation.referencesБовкун А.О. Дослідження структурно-реологічних характеристик пастоподібного плавленого сиру // Вісник аграрної науки.-2002.-№4.- С.81-82 7. Єресько Г.О., Гуляєв-ЗайцевС.С., Бовкун А.О. Фізико-хімічні процесі виробництва пастоподібних плавлених сирів на основі кисломолочного сиру //Вісник аграрної науки. - 2001.-№9.- С.62-64.uk_UA
dc.relation.referencesЄресько Г.О., Гуляєв-ЗайцевС.С., Бовкун А.О. Фізико-хімічні процесі виробництва пастоподібних плавлених сирів на основі кисломолочного сиру //Вісник аграрної науки. - 2001.-№9.- С.62-64.uk_UA
dc.relation.referencesСир кисломолочний. Технічні умови: ДСТУ 4554:2006. — [чинний від 01–07–2007]. — К.: Держспоживстандарт України, 2007. — 14с.uk_UA
dc.relation.referencesTratnik, L., Božanić, R., Mioković, G., Šubarić, D.. Optimization of manufacture and quality of Cottage cheese. Food Technology and Biotechnology, № 39, 2001. 43-48.uk_UA
dc.relation.referencesSouza, J. L. F., Silva, M. A. P., Silva, R. C. F., Carmo, R. M., Souza, R. G., Célia, J. A., Oliveira, K. B., Plácido, G. R., Lage, M. E., Nicolau, E. S.. Effect of whey storage on physicochemical properties, microstructure and texture profile of ricotta cheese. African Journal of Biotechnology, 15(47). 2016. 2649-2658uk_UA
dc.relation.referencesЄресько, Г. О., Шинкарик, М. М., Ворощук, В. Я. Технологічне обладнання молочних виробництв. Єресько Г.О., Шинкарик М.М., Ворощук В.Я. К.: «ІНКОС», 2007, 344с.uk_UA
dc.relation.referencesWolfgang K. Heiland, Richard P. Konstance, Joseph F. Flanagan, James C. Craig Jr.. Design and Operation of an Experimental Cheese Processor. Journal of Dairy Science,71(9), 1988. 2388-2394.uk_UA
dc.relation.referencesЄресько, Г.О. Вплив високотемпературної обробки на сиропридатність молока / Г.О. Єресько, Ю.Т. Орлюк, Ф.А. Федін, Т.В. Семко // Вісник аграрної науки. № 1. 2008. С.58-59.uk_UA
dc.relation.referencesОрлюк Ю.Т. Реологічні особливості виробництва сиру / Ю.Т. Орлюк, М.М. Шинкарик, О.І. Кравець, М.Р. Коневич / Збірник наукових праць «Продовольчі ресурси» № 10. 2018р. С. 226-231uk_UA
dc.relation.referencesПат. на корисну модель № 87752 МПК A01J 25/00. Сировиготовлювач. Орлюк Ю.Т. Інститут продовольчих ресурсів НААН – заявл. 10.06.2013; опубл. 25.02.2014, Бюл.№ 4uk_UA
dc.relation.referencesImprovement of environmental sustainability of milk processing enterprises / Oleh Kravets, Mariia Shynkaryk, Viktor Kravets // Scientific Journal of TNTU. Tern.: Vol 114. No 2. TNTU, 2024. P. 111–118.uk_UA
dc.relation.referencesШинкарик М. М. Комплексний підхід до оцінки якості технологічного процесу виробництва сиру кисломолочного неперервним способом / М. М. Шинкарик, О.І. Кравець, Паперняк Р.В.// Зб. тез доп. ХIV Міжнародної науково-практичної конференції Комплексне забезпечення якості технологічних процесів та систем 23-24 травня 2024 р. м. Чернігів, 2024. С. 310-312.uk_UA
dc.relation.referencesКравець О.І. Дослідження компресійно-фільтраційних властивостей казеїну-сирцю / О.І. Кравець, М.М. Шинкарик, В.І. Кравець, М.А. Стадницький // Таврійський науковий вісник. Технічні науки. №.4, 2024. С. 227-237uk_UA
dc.relation.referencesКравець О.І. Відділення білкової дисперсної фази від сироватки як шлях економії сировини та підвищення екологічної безпеки / О.І. Кравець, М.М. Шинкарик // Збірник наукових праць Вінницького національного аграрного університету. № 8. 2011. С. 13-16uk_UA
dc.relation.referencesShynkaryk М. Mathematical modelling of the separation of suspension process on the filter with selt-purifier filter element / M. Shynkaryk, O. Kravets / Ukrainian Food Journal. № 1. 2016. P. 135-143.uk_UA
dc.relation.referencesКравець О.І. Фільтр із самоочисним фільтрувальним елементом для очистки молочної сироватки / О.І. Кравець, М.М. Шинкарик / Науковий журнал «Інтернаука» – 2021 р. – № 3 (103). – С. 58-61.uk_UA
dc.relation.referencesRomanchuk, I.O.; Minorova, A.V.; Krushelnytska, N.L. Physical-chemical composition and technological properties of demineralized milk whey received by membrane methods. Agric. Sci. Pract. 5(3), 2018, рр 33-39.uk_UA
dc.relation.referencesМінорова, А.В.; Романчук, І.О. Розроблення технології напоїв на основі молочної гідролізованої сироватки. Молочна промисловість. № 2(37). 2007. С. 34-36.uk_UA
dc.relation.referencesРоманчук, І.О.; Рудакова, Т.В. Технологія комбінованого молочного продукту тривалого строку зберігання. Молочна промисловість. № 2(27). 2006. С. 34-35.uk_UA
dc.relation.referencesHeat exchange in a chamber apparatus with a circulation circuit during cheese masses production / Mariia Shynkaryk, Viktor Voroshchuk, Oleh Kravets, Olha Krupa, Natalia Zvarych // Scientific Journal of TNTU. — Tern.: TNTU, 2022. — Vol 108. — No 4. — P. 43–53.uk_UA
dc.contributor.affiliationТНТУuk_UA
dc.coverage.countryUAuk_UA
Koleksiyonlarda Görünür:Наукові публікації працівників кафедри обладнання харчових технологій

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
Стаття Паперняк, Шинкарик, Кравець 2024.pdfСтаття686,77 kBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.

Yönetim Araçları