Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız:
http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/48171
Tüm üstveri kaydı
Dublin Core Alanı | Değer | Dil |
---|---|---|
dc.contributor.author | Паперняк, Роман Васильович | - |
dc.contributor.author | Шинкарик, Марія Миколаївна | - |
dc.contributor.author | Кравець, Олег Ігорович | - |
dc.contributor.author | Лукіянчук, Борис Якович | - |
dc.date.accessioned | 2025-02-19T13:20:24Z | - |
dc.date.available | 2025-02-19T13:20:24Z | - |
dc.date.issued | 2024-12 | - |
dc.date.submitted | 2024-12 | - |
dc.identifier.citation | Паперняк Р.В. Комплексний підхід до оцінки машинно-апаратурного забезпечення виробництва сиру кисломолочного/ Р.В. Паперняк, М.М. Шинкарик, О.І. Кравець, Б.Я. Лукіянчук // Таврійський науковий вісник. Технічні науки. №.5, 2024. С. 214-224 | uk_UA |
dc.identifier.uri | http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/48171 | - |
dc.description | З точки зору сталого розвитку (якісь, санітарія, втрата сировини) для сквашування молока і утворення структури сиру перевагу необхідно надавати закритим апаратам горизонтального типу. Механізація процесів виробництва призводить до підвищених втрат сировини у вигляді сирної пилюки. Тому навіть при невеликих об’ємах виробництва доцільно проводити очищення сироватки від сирної пилюки. З точки зору вимог сталого розвитку (екологія, сировина) необхідно забезпечити необхідно забезпечити повне перероблення початкового молока ( в подальшому сироватки) збільшуючи концентрацію виробництва, або створенням окремих заводів для перероблення сироватки. | uk_UA |
dc.description.abstract | У даній роботі розглянуто комплексний підхід до оцінки машинно-апаратурного забезпечення виробництва сиру кисломолочного з точки зору сталого розвитку. Метою роботи був аналіз машинно-апаратурних схем виробництва сиру кисломолочного з точки зору сталого розвитку. Об’єкт досліджень: вплив виробництва сиру кисломолочного на споживача у взаємозв’язку зі сферою його існування та забезпечення якості життя. Основними показниками у комплексному підході до оцінки технологічного процесу та його машинно-апаратурного забезпечення в потокових лініях виробництва продукту були обрані наступні: якість готового продукту, санітарія, виробництво продукту з одиниці сировини, затрати енергоресурсів, вплив виробництва на навколишнє середовище. Показники якості продукту і санітарії відносяться до сьогодення і забезпечуються якістю сировини, дотриманням вимог технологічного процесу та вибором машинно-апаратурного забезпечення. Основну увагу було приділено таким показникам як затрати сировини і енергоресурсів, вплив виробництва на навколишнє середовище. Як основні розглянуті дві схеми машинно-апаратурного забезпечення виробництва на основі використання ванн для отримання сирного зерна та закритих апаратів горизонтального чи вертикального типу. Проведений аналіз дозволив зробити наступні висновки. З точки зору сталого розвитку (якісь, санітарія, втрата сировини) для сквашування молока і утворення структури сиру перевагу необхідно надавати закритим апаратам горизонтального типу. Механізація процесів виробництва призводить до підвищених втрат сировини у вигляді сирної пилюки. Тому навіть при невеликих об’ємах виробництва доцільно проводити очищення сироватки від сирної пилюки. З точки зору вимог сталого розвитку (екологія, сировина) необхідно забезпечити необхідно забезпечити повне перероблення початкового молока ( в подальшому сироватки) збільшуючи концентрацію виробництва, або створенням окремих заводів для перероблення сироватки. Доцільно розвивати нові технології і обладнання для виробництва сиру кисломолочного на основі ультрафільтраційного оброблення молока, а також інших продуктів з використанням сиру кисломолочного. | uk_UA |
dc.description.tableofcontents | Анотація. Вступ. Аналіз публікацій. Формулювання мети дослідження. Результати. Висновки. Список використаної літератури | uk_UA |
dc.language.iso | uk | uk_UA |
dc.publisher | Херсонський державний аграрно-економічний університет | uk_UA |
dc.subject | сир кисломолочний | uk_UA |
dc.subject | сироватка | uk_UA |
dc.subject | сирна пилюка | uk_UA |
dc.subject | білок | uk_UA |
dc.subject | Сталий розвиток | uk_UA |
dc.subject | сировиготовлювач | uk_UA |
dc.title | Комплексний підхід до оцінки машинно-апаратурного забезпечення виробництва сиру кисломолочного | uk_UA |
dc.title.alternative | A comprehensive approach to the evaluation of cottage cheese production equipment | uk_UA |
dc.type | Article | uk_UA |
dc.rights.holder | © Паперняк Р.В., Шинкарик М.М., Кравець О.І., Лукіянчук Б.Я., 2024 | uk_UA |
dc.coverage.placename | Херсонський державний аграрно-економічний університет | uk_UA |
dc.subject.udc | 637.3 | uk_UA |
dc.relation.references | Ведмеденко О., Суровицький П. Сучасний стан молочної промисловості в Україні. Актуальні питання харчової промисловості та перспективи розвитку галузі. 2021. С. 110–112. | uk_UA |
dc.relation.references | Тютюкова Д. О. Аналіз технологій продукції з сиру кисломолочного як передумова інноваційного задуму нової продукції / Д. О. Тютюкова, Н. Г. Гринченко, П. П. Пивоваров, О. О. Гринченко // Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. №. 1. 2017. С. 103-117. | uk_UA |
dc.relation.references | Korzun, V.N., Antonyuk, І.Yu., "Technology cottage cheese casseroles with high nutritional value" ["Tekhnologіya zapіkanok іz kislomolochnogo siru pіdvishchenoї harchovoї cіnnostі"], Scientific works, ONAHT, No. 41, Vol. 2, 2014 рр. 63-67. | uk_UA |
dc.relation.references | Грек О.В. Технологія сиру кисломолочного та сиркових виробів. К.: Нухт, 2009. 235с | uk_UA |
dc.relation.references | Пелих В. Г., Шишман В. В., Ушакова, С. В. Особливості виробництва м'яких сирів з використанням рослинної клітковини. Таврійський науковий вісник. 2021. №122 С. 258-262 | uk_UA |
dc.relation.references | Бовкун А.О. Дослідження структурно-реологічних характеристик пастоподібного плавленого сиру // Вісник аграрної науки.-2002.-№4.- С.81-82 7. Єресько Г.О., Гуляєв-ЗайцевС.С., Бовкун А.О. Фізико-хімічні процесі виробництва пастоподібних плавлених сирів на основі кисломолочного сиру //Вісник аграрної науки. - 2001.-№9.- С.62-64. | uk_UA |
dc.relation.references | Єресько Г.О., Гуляєв-ЗайцевС.С., Бовкун А.О. Фізико-хімічні процесі виробництва пастоподібних плавлених сирів на основі кисломолочного сиру //Вісник аграрної науки. - 2001.-№9.- С.62-64. | uk_UA |
dc.relation.references | Сир кисломолочний. Технічні умови: ДСТУ 4554:2006. — [чинний від 01–07–2007]. — К.: Держспоживстандарт України, 2007. — 14с. | uk_UA |
dc.relation.references | Tratnik, L., Božanić, R., Mioković, G., Šubarić, D.. Optimization of manufacture and quality of Cottage cheese. Food Technology and Biotechnology, № 39, 2001. 43-48. | uk_UA |
dc.relation.references | Souza, J. L. F., Silva, M. A. P., Silva, R. C. F., Carmo, R. M., Souza, R. G., Célia, J. A., Oliveira, K. B., Plácido, G. R., Lage, M. E., Nicolau, E. S.. Effect of whey storage on physicochemical properties, microstructure and texture profile of ricotta cheese. African Journal of Biotechnology, 15(47). 2016. 2649-2658 | uk_UA |
dc.relation.references | Єресько, Г. О., Шинкарик, М. М., Ворощук, В. Я. Технологічне обладнання молочних виробництв. Єресько Г.О., Шинкарик М.М., Ворощук В.Я. К.: «ІНКОС», 2007, 344с. | uk_UA |
dc.relation.references | Wolfgang K. Heiland, Richard P. Konstance, Joseph F. Flanagan, James C. Craig Jr.. Design and Operation of an Experimental Cheese Processor. Journal of Dairy Science,71(9), 1988. 2388-2394. | uk_UA |
dc.relation.references | Єресько, Г.О. Вплив високотемпературної обробки на сиропридатність молока / Г.О. Єресько, Ю.Т. Орлюк, Ф.А. Федін, Т.В. Семко // Вісник аграрної науки. № 1. 2008. С.58-59. | uk_UA |
dc.relation.references | Орлюк Ю.Т. Реологічні особливості виробництва сиру / Ю.Т. Орлюк, М.М. Шинкарик, О.І. Кравець, М.Р. Коневич / Збірник наукових праць «Продовольчі ресурси» № 10. 2018р. С. 226-231 | uk_UA |
dc.relation.references | Пат. на корисну модель № 87752 МПК A01J 25/00. Сировиготовлювач. Орлюк Ю.Т. Інститут продовольчих ресурсів НААН – заявл. 10.06.2013; опубл. 25.02.2014, Бюл.№ 4 | uk_UA |
dc.relation.references | Improvement of environmental sustainability of milk processing enterprises / Oleh Kravets, Mariia Shynkaryk, Viktor Kravets // Scientific Journal of TNTU. Tern.: Vol 114. No 2. TNTU, 2024. P. 111–118. | uk_UA |
dc.relation.references | Шинкарик М. М. Комплексний підхід до оцінки якості технологічного процесу виробництва сиру кисломолочного неперервним способом / М. М. Шинкарик, О.І. Кравець, Паперняк Р.В.// Зб. тез доп. ХIV Міжнародної науково-практичної конференції Комплексне забезпечення якості технологічних процесів та систем 23-24 травня 2024 р. м. Чернігів, 2024. С. 310-312. | uk_UA |
dc.relation.references | Кравець О.І. Дослідження компресійно-фільтраційних властивостей казеїну-сирцю / О.І. Кравець, М.М. Шинкарик, В.І. Кравець, М.А. Стадницький // Таврійський науковий вісник. Технічні науки. №.4, 2024. С. 227-237 | uk_UA |
dc.relation.references | Кравець О.І. Відділення білкової дисперсної фази від сироватки як шлях економії сировини та підвищення екологічної безпеки / О.І. Кравець, М.М. Шинкарик // Збірник наукових праць Вінницького національного аграрного університету. № 8. 2011. С. 13-16 | uk_UA |
dc.relation.references | Shynkaryk М. Mathematical modelling of the separation of suspension process on the filter with selt-purifier filter element / M. Shynkaryk, O. Kravets / Ukrainian Food Journal. № 1. 2016. P. 135-143. | uk_UA |
dc.relation.references | Кравець О.І. Фільтр із самоочисним фільтрувальним елементом для очистки молочної сироватки / О.І. Кравець, М.М. Шинкарик / Науковий журнал «Інтернаука» – 2021 р. – № 3 (103). – С. 58-61. | uk_UA |
dc.relation.references | Romanchuk, I.O.; Minorova, A.V.; Krushelnytska, N.L. Physical-chemical composition and technological properties of demineralized milk whey received by membrane methods. Agric. Sci. Pract. 5(3), 2018, рр 33-39. | uk_UA |
dc.relation.references | Мінорова, А.В.; Романчук, І.О. Розроблення технології напоїв на основі молочної гідролізованої сироватки. Молочна промисловість. № 2(37). 2007. С. 34-36. | uk_UA |
dc.relation.references | Романчук, І.О.; Рудакова, Т.В. Технологія комбінованого молочного продукту тривалого строку зберігання. Молочна промисловість. № 2(27). 2006. С. 34-35. | uk_UA |
dc.relation.references | Heat exchange in a chamber apparatus with a circulation circuit during cheese masses production / Mariia Shynkaryk, Viktor Voroshchuk, Oleh Kravets, Olha Krupa, Natalia Zvarych // Scientific Journal of TNTU. — Tern.: TNTU, 2022. — Vol 108. — No 4. — P. 43–53. | uk_UA |
dc.contributor.affiliation | ТНТУ | uk_UA |
dc.coverage.country | UA | uk_UA |
Koleksiyonlarda Görünür: | Наукові публікації працівників кафедри обладнання харчових технологій |
Bu öğenin dosyaları:
Dosya | Açıklama | Boyut | Biçim | |
---|---|---|---|---|
Стаття Паперняк, Шинкарик, Кравець 2024.pdf | Стаття | 686,77 kB | Adobe PDF | Göster/Aç |
DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.
Yönetim Araçları