Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/46127

Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorКравець, Олег Ігорович
dc.contributor.authorШинкарик, Марія Миколаївна
dc.contributor.authorКравець, Віктор Ігорович
dc.contributor.authorKravets, Oleh
dc.contributor.authorShynkaryk, Mariia
dc.contributor.authorKravets, Viktor
dc.date.accessioned2024-07-23T14:14:34Z-
dc.date.available2024-07-23T14:14:34Z-
dc.date.created2024-06-19
dc.date.issued2024-06-19
dc.date.submitted2024-03-29
dc.identifier.citationKravets O. Improvement of environmental sustainability of milk processing enterprises / Oleh Kravets, Mariia Shynkaryk, Viktor Kravets // Scientific Journal of TNTU. — Tern : TNTU, 2024. — Vol 114. — No 2. — P. 111–118.
dc.identifier.issn2522-4433
dc.identifier.urihttp://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/46127-
dc.description.abstractСтічні води молочного виробництва залишаються істотним чинником забруднення навколишнього середовища. Це зумовлено високим умістом органічних забруднювачів, що містяться у сироватці в дисперсному та розчиненому станах. Серед цих забруднювачів переважає молочний білок. Потрапляння у водойми значних кількостей речовин білкового походження у дисперсному вигляді призводить до накопичення донних відкладів, для яких є властивими процеси гниття. Найбільшою загрозою для водойм є стоки виробництва твердих сирів і казеїну, що характеризуються значними показниками хімічного та біологічного споживання кисню. Дієвим способом підвищення екологічності молокопереробних підприємств є зменшення викидів забруднюючих речовин. Це поширюється на молокопереробних заводах, серед основних продуктів яких є сир та казеїн, а основним забруднювачем – молочна сироватка. Одним із способів досягнення цього є організація повної переробки сироватки. Передувати існуючим способам перероблення сироватки має її очищення від дисперсного білка. Проте на даний час немає єдиного підходу до подолання цієї проблеми, а в існуючому обладнанні не враховано усіх особливостей об’єкта очищення, а тому часто є неефективним. В таких умовах актуальними є дослідження властивостей об’єкта очищення, зокрема таких, як уміст та гранулометричний склад дисперсних часток білка в сироватці та розроблення на основі отриманих експериментальних даних обладнання для її очищення. Розглянуто можливість зниження негативного впливу стічних вод молокозаводів на навколишнє середовище шляхом відділення дисперсного білка з сироватки. Наведено результати дослідження концентрації та гранулометричного складу дисперсного білки в молочній сироватці. Представлено запропоновану конструкцію фільтра із самоочисним фільтрувальним елементом, використання якого дозволить проводити безперервний процес очищення молочної сироватки при постійному та високому ступені розділення. Запропоновані заходи дозволять не тільки зменшити забруднюючу здатність відходів молоточного виробництва, а й знизити затрати сировини на виробництво готового продукту за рахунок повернення відділеного в процесі очищення сироватки білка у виробничий процес
dc.description.abstractSewage from milk processing enterprises remains a factor of environmental pollution. This is caused by a high concentration of organic pollutants contained in a dispersed and dissolved state, among which protein predominates. An effective way to increase the environmental friendliness of dairy enterprises is to minimize emissions of pollutants. In particular, this applies to dairies, the main products of which are protein products – cheese and casein, and the main pollutant – whey. This could be achieved through complete processing of whey. The article considers the possibility of reducing the polluting effect of wastewater from milk processing enterprises by separating dispersed protein from milk whey. The results of the study of the content and granulometric composition of dispersed whey protein are presented. The design of the filter with a self-cleaning filter element developed by the authors is presented, which allows for a continuous process of serum purification with a consistently high degree of separation
dc.format.extent111-118
dc.language.isoen
dc.publisherТНТУ
dc.publisherTNTU
dc.relation.ispartofВісник Тернопільського національного технічного університету, 2 (114), 2024
dc.relation.ispartofScientific Journal of the Ternopil National Technical University, 2 (114), 2024
dc.relation.urihttps://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2013.01.001
dc.relation.urihttps://doi.org/10.3168/jds.2015-9917
dc.relation.urihttps://doi.org/10.33108/visnyk_tntu2021.01.094
dc.relation.urihttps://doi.org/10.33108/visnyk_tntu2022.04.043
dc.subjectочистка
dc.subjectфільтрування
dc.subjectмолочна сироватка
dc.subjectбілок
dc.subjectpurification
dc.subjectwhey
dc.subjectprotein
dc.subjectfilter
dc.titleImprovement of environmental sustainability of milk processing enterprises
dc.title.alternativeПідвищення екологічності молокопереробних підприємств
dc.typeArticle
dc.rights.holder© Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2024
dc.coverage.placenameТернопіль
dc.coverage.placenameTernopil
dc.format.pages8
dc.subject.udc637.022
dc.relation.references1. Nair P. K, Alexander M, Dalgleish D, Corredi M. Physico-chemical properties of casein micelles in unheated skim milk concentrated by osmotic stressing: Interactions and changes in the composition of the serum phase. Food Hydrocolloids. 2014. Vol. 34. P. 46–53. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2013.01.001
dc.relation.references2. Zhao Z, Corredig M. Serum composition of milk subjected to re-equilibration by dialysis at different temperatures, after pH adjustments. Journal of Dairy Science. 2016. Volume 99. Issue 4. P. 2588–2593. https://doi.org/10.3168/jds.2015-9917
dc.relation.references3. Коваленко, В. Ф., Гончарук В. В. Экологическое состояние водных экосистем Украины на примере реки Днепр. Химия и технология воды. 2019. Т. 41. № 3. С. 278–292.
dc.relation.references4. Shynkaryk M., Kravets O., Venhrynovych S. Features of pressing the juice from viburnum berries. Scientific Journal of TNTU. 2021. Vol. 101. No. 1. P. 945–101. https://doi.org/10.33108/visnyk_tntu2021.01.094
dc.relation.references5. Шинкарик М., Ворощук В., Єресько Г., Кимачинський С. Дослідження затрат потужності в парі ротор-статор у роторно-вихрових емульсорах при виробництві композиційних продуктів на базі сиру домашнього. Вісник ТДТУ. 2008. Том 13. № 2. С. 184–190.
dc.relation.references6. Федотов А. В., Григорьев В. С., Свитцов А. А. Очистка и концентрирование сточных вод, содержащих органические вещества, сорбцией в сочетании с микрофильтрацией. Химия и технология воды. 2018. Т. 40. № 5 (265). С. 564–572.
dc.relation.references7. Приболотный А. В. Первичная обработка сыворотки, или как заработать на ней деньги. Молочная промышленность. 2009. № 6. С. 23–24.
dc.relation.references8. Shynkaryk M., Voroshchuk V., Kravets O., Krupa O., Zvarych N. Heat exchange in a chamber apparatus with a circulation circuit during cheese masses production. Scientific Journal of TNTU. 2022. Vol. 108. No. 4. P. 43–53. https://doi.org/10.33108/visnyk_tntu2022.04.043
dc.relation.references9. Кравець О. І., Шинкарик М. М. Фільтр із самоочисним фільтрувальним елементом для очистки молочної сироватки. Науковий журнал «Інтернаука». 2021 р. № 3 (103). С. 58–61.
dc.relation.references10. Фільтр для відділення молочного білка від сироватки : декл. пат. на кор. мод. 22756 України, МПК B 01 D 35/28 ; заявник і власник Тернопільський нац. тех. ун. ім. І.Пулюя. заявл. 20.12.06 ; опубл. 25.04.07, Бюл. № 5.
dc.relation.references11. Фільтр для очистки молочної сироватки від сирного пилу : пат. на кор. мод. 77749 України, МПК B 01 D 35/28 ; заявник і власник Тернопільський нац. тех. ун. ім. І.Пулюя. заявл. 14.08.12 ; опубл. 25.02.13, Бюл. № 5.
dc.relation.referencesen1. Nair P. K, Alexander M, Dalgleish D, Corredi M. Physico-chemical properties of casein micelles in unheated skim milk concentrated by osmotic stressing: Interactions and changes in the composition of the serum phase. Food Hydrocolloids, 2014, vol. 34, pp. 46–53. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2013.01.001
dc.relation.referencesen2. Zhao Z, Corredig M. Serum composition of milk subjected to re-equilibration by dialysis at different temperatures, after pH adjustments. Journal of Dairy Science, 2016, vol. 99, no. 4, pp. 2588–2593. https://doi.org/10.3168/jds.2015-9917
dc.relation.referencesen3. Kovalenko V. F., Goncharuk V. F. Ekologicheskoe sostoyanie vodnikh ekosistem Ukraini na primere reki Dnepr. Khimiya i tekhnologiya vodi, 2019, vol. 41, no. 3, pp. 278–292. [In Russian].
dc.relation.referencesen4. Shynkaryk M., Kravets O., Venhrynovych S. Features of pressing the juice from viburnum berries. Scientific Journal of TNTU, vol. 101, no. 1, pp. 945–101. https://doi.org/10.33108/visnyk_tntu2021.01.094
dc.relation.referencesen5. Shynkaryk M., Voroshchuk V., Yeresko H., Kymachynskyi S. Doslidzhennia zatrat potuzhnosti v pari rotor-stator u rotorno-vykhrovykh emulsorakh pry vyrobnytstvi kompozytsiinykh produktiv na bazi syru domashnoho. Visnyk TDTU, 2008, vol. 13, no. 2, pp. 184–190. [In Ukrainian].
dc.relation.referencesen6. Fedotov A. V., Grigorev V. S., Svittsov A. A. Ochistka i kontsentrirovanie stochnikh vod, soderzhashchikh organicheskie veshchestva, sorbtsiei v sochetanii s mikrofiltratsiei. Khimiya i tekhnologiya vodi, 2018, vol. 40, no. 5 (265), pp. 564–572. [In Russian].
dc.relation.referencesen7. Pribolotnii A. V. Pervichnaya obrabotka sivorotki, ili kak zarabotat na nei dengi. Molochnaya promishlennost, 2009, no. 6, pp. 23–24. [In Russian].
dc.relation.referencesen8. Shynkaryk M., Voroshchuk V., Kravets O., Krupa O., Zvarych N. Heat exchange in a chamber apparatus with a circulation circuit during cheese masses production. Scientific Journal of TNTU, 2022, vol. 108, no. 4, pp. 43–53. https://doi.org/10.33108/visnyk_tntu2022.04.043
dc.relation.referencesen9. Kravets O. I., Shynkaryk M. M. Filtr iz samoochysnym filtruvalnym elementom dlia ochystky molochnoi syrovatky. Naukovyi zhurnal “Internauka”, 2021, no. 3 (103), pp. 58–61.
dc.relation.referencesen10. Shynkaryk M. M., Kravets O. I. Dekl. pat. na kor. mod. 22756 Ukrainy, MPK B 01 D 35/28. Filtr dlia viddilennia molochnoho bilka vid syrovatky; zaiavnyk i vlasnyk Ternopilskyi nats. tekh. un. im. I.Puliuia. zaiavl. 20.12.06; opubl. 25.04.07, Biul. № 5.
dc.relation.referencesen11. Shynkaryk M. M., Kravets O. I., Shynkaryk M. V. Pat. na kor. mod. 77749 Ukrainy, MPK B 01 D 35/28. Filtr dlia ochystky molochnoi syrovatky vid syrnoho pylu; zaiavnyk i vlasnyk Ternopilskyi nats. tekh. un. im. I.Puliuia. zaiavl. 14.08.12; opubl. 25.02.13, Biul. № 5.
dc.identifier.citationenKravets O., Shynkaryk M., Kravets V. (2024) Improvement of environmental sustainability of milk processing enterprises. Scientific Journal of TNTU (Tern), vol. 114, no 2, pp. 111-118.
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.33108/visnyk_tntu2024.02.111
dc.contributor.affiliationТернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, Тернопіль, Україна
dc.contributor.affiliationTernopil Ivan Puluj National Technical University, Ternopil, Ukraine
dc.citation.journalTitleВісник Тернопільського національного технічного університету
dc.citation.volume114
dc.citation.issue2
dc.citation.spage111
dc.citation.epage118
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНТУ, 2024, № 2 (114)



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.