Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/35860
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorМамчур, Людмила-
dc.contributor.authorMamchur, Liudmyla-
dc.date.accessioned2021-09-03T12:10:04Z-
dc.date.available2021-09-03T12:10:04Z-
dc.date.issued2020-12-
dc.date.submitted2020-09-
dc.identifier.citationМамчур Л. Тенденції та перспективи розвитку ринку м’яса в Україні [Електронний ресурс] / Людмила Мамчур // Соціально-економічні проблеми і держава. — 2020. — Вип. 2 (23). — С. 24-33. — Режим доступу: http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2020/20mlvmvu.pdfuk_UA
dc.identifier.issn2223-3822-
dc.identifier.urihttp://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/35860-
dc.descriptionThe purpose of the article is to analyse the main performance indicators of the functioning and development of the meat market and to assess the prospects for its development, from the standpoint of providing it with raw meat. The research uses the following methods: analysis and synthesis, analytical generalizations, graphic - in the analysis of the meat market; balance - in determining the market equilibrium of supply and demand, their changes and interactions, statistical, extrapolation, design, mathematical modelling, decomposition of the time series - in forecasting the development of the meat market. The main trends and features of the functioning and development of the meat market are determined, based on the analysis of component indicators, a slight but still increase in the total supply of meat and meat products, by increasing its own meat production by 5.2% which ensured an increase in domestic demand. Based on the current balance of supply and demand of meat and meat products in Ukraine as indicators of market efficiency, the level of consumer security of meat consumption in Ukraine is determined, and it is established that the level of income is the basic condition for consumption growth. In the framework of this study using the method of exponential smoothing with a damped trend, the calculation of forecast indicators of the balance of supply and demand of meat and meat products in Ukraine. Methodological approaches to forecasting the meat market have been further developed. The results of the study can be used by experts to assess the level of development of the meat market, government officials in choosing areas of regional and public policy, researchers to expand the scope of research.uk_UA
dc.description.abstractМетою статті є аналіз основних результативних показників функціонування і розвитку ринку м’яса та оцінка перспектив його розвитку, з позицій забезпечення його м’ясом-сировиною. У дослідженнях використано методи: аналізу та синтезу, аналітичних узагальнень, графічний – при аналізі розвитку ринку м’яса; балансовий – при визначенні ринкової рівноваги попиту і пропозиції, їх зміни та взаємовпливу, статистичний, екстраполяції, конструктивно-розрахунковий, математичного моделювання, декомпозиції часового ряду – при прогнозуванні розвитку ринку м’яса. Визначено основні тенденції та особливості функціонування та розвитку ринку м’яса, на основі аналізу складових показників, встановлено незначне проте все ж збільшення обсягів загальної пропозиції м’яса та м’ясних продуктів, за рахунок нарощування власного виробництва м’яса на 5,2 %, що і забезпечило зростання рівня внутрішнього попиту. На основі сформованого балансу пропозиції та попиту м’яса та м’ясних продуктів в Україні як індикаторів ефективності функціонування ринку визначено рівень споживчого забезпечення рівня споживання м’яса в Україні та встановлено, що в якості базової умови зростання рівня споживання є рівень доходів населення. У межах даного дослідження із застосуванням методу експоненціального згладжування з демпфірованним трендом, проведено розрахунок прогнозних показників балансу пропозиції і попиту м’яса та м’ясних продуктів в Україні. Набули подальшого розвитку методичні підходи щодо прогнозування ринку м’яса. Результати дослідження можуть застосовуватися фахівцями для оцінки рівня розвитку ринку м’яса, працівниками органів державного управління при виборі напрямів регіонально та державної політики, науковими співробітниками для розширення сфери досліджень.uk_UA
dc.description.sponsorshipThe authors received no direct funding for this research.uk_UA
dc.format.extent24-33-
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherТернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя та Академія соціального управління (Україна)uk_UA
dc.relation.urihttp://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2020/20mlvmvu.pdfuk_UA
dc.subjectтенденціїuk_UA
dc.subjectперспективаuk_UA
dc.subjectрозвитокuk_UA
dc.subjectринок м’ясаuk_UA
dc.subjectбаланс м’ясаuk_UA
dc.subjectпрогнозuk_UA
dc.subjecttrends,uk_UA
dc.subjectperspectiveuk_UA
dc.subjectdevelopmentuk_UA
dc.subjectmeat marketuk_UA
dc.subjectmeat balanceuk_UA
dc.subjectforecastuk_UA
dc.titleТенденції та перспективи розвитку ринку м’яса в Україніuk_UA
dc.title.alternativeТendentsii ta perspektyvy rozvytku rynku miasa v Ukrainiuk_UA
dc.title.alternativeТrends and prospects of meat market development in Ukraineuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
dc.rights.holderЕлектронне наукове фахове видання «Соціально-економічні проблеми і держава»uk_UA
dc.rights.holderТернопільuk_UA
dc.coverage.placenameТернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюяuk_UA
dc.format.pages10-
dc.subject.udc338.28:339.13: 339.14: 637.5uk_UA
dc.relation.references1. Інформаційна система «Прогнозний розрахунок балансу м’яса в Україні» URL: http://meatbalance.org.ua/index.php?PGID=2.uk_UA
dc.relation.references2. Баланси та споживання основних продуктів харчування населенням України / за ред. О. М. Прокопенко. Київ : Держстат, 2019. 58 с. 3.uk_UA
dc.relation.references3. Державна служба статистики України. URL : http://www.ukrstat.gov.ua.uk_UA
dc.relation.referencesen1. Information system “Calculation of milk balance forecast for Ukraine” URL: http://meatbalance.org.ua/index.php?PGID=2.uk_UA
dc.relation.referencesen2. Prokopenko, O. M. (Ed.) (2019). Balansy ta spozhyvannia osnovnych produktiv kharchuvannia naselenniam Ukrainy [Bal-ances and consumption of basic food products by the popula-tion of Ukraine]. Kyiv: Derzhstat [in Ukrainian].uk_UA
dc.relation.referencesen3. Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy [The State Statis-tics Service of Ukraine]. Retrived from: http://www.ukrstat.gov.ua [in Ukrainian].uk_UA
dc.identifier.citationenMamchur L. (2020) Тendentsii ta perspektyvy rozvytku rynku miasa v Ukraini. [Тrends and prospects of meat market development in Ukraine]. Sotsialno-ekonomichni problemy i derzhava [Socio-Economic Problems and the State] (electronic journal), Vol. 23, no. 2, pp. 24-33. Available at: http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2020/20mlvmvu.pdfuk_UA
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.33108/sepd2020.02.024-
dc.subject.jelD40uk_UA
dc.subject.jelE23uk_UA
dc.subject.jelQ11uk_UA
dc.subject.jelO2uk_UA
dc.contributor.affiliationНаціональний науковий центр «Інститут аграрної економіки» вул. Героїв Оборони, 10, м. Київ, 03127, Українаuk_UA
dc.contributor.affiliationNational Research Center "Institute of Agrarian Economics" 10, Heroes of Defense str., Kyiv, 03127, Ukraineuk_UA
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-5111-5081-
dc.citation.journalTitleЕлектронне наукове фахове видання "Соціально-економічні проблеми і держава"-
dc.citation.issue2(23)-
dc.citation.spage24-
dc.citation.epage33-
dc.coverage.countryUAuk_UA
Розташовується у зібраннях:Журнал „Соціально-економічні проблеми і держава“, 2020, Випуск 2(23)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
20mlvmvu.pdfТЕНДЕНЦІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ РИНКУ М’ЯСА В УКРАЇНІ542,15 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.