Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/123456789/17854

Назва: Основи агрономії: курс лекцій
Автори: Хомик, Надія Ігорівна
Довбуш, Анатолій Дмитрович
Олексюк, Василь Петрович
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Бібліографічний опис: Хомик Н.І. Основи агрономії : курс лекцій / Н.І. Хомик, А.Д. Довбуш, Олексюк В.П. – Тернопіль : ФОП Паляниця В.А., 2015. – 300 с.
Дата публікації: 4-вер-2015
Дата внесення: 15-вер-2016
Видавництво: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
УДК: 631/635 (075.8)
ББК: 41/42 я 73
Теми: добрива
ґрунт
агрономія
Кількість сторінок: 300
Серія/номер: Х 76
Короткий огляд (реферат): Основним об’єктом сільськогосподарського виробництва, від продуктивності якого залежить успішний розвиток усіх його галузей, є культурні рослини. Вивчення законів росту і розвитку рослин, визначення різних умов, які необхідні для отримання високих урожаїв сільськогосподарських культур, розробка ефективних заходів для регулювання цих умов – основне завдання агрономії. Агрономія в наш час стала складною комплексною наукою. В її склад входить: землеробство (вивчає різні способи впливу на ґрунт і сільськогосподарські рослини для отримання високих і сталих врожаїв), рослинництво (наука про вирощування культурних рослин), ґрунтознавство (наука про походження і розвиток ґрунтів), агрохімія (вивчає питання пов’язані з живленням рослин і застосуванням добрив), селекція і насінництво (наука про виведення нових і покращення існуючих сортів рослин) та інші. Землеробство як одна з найважливіших складових частин агрономічного циклу в значній мірі визначає розвиток сільського господарства в цілому. При правильному поєднанні землеробства з тваринництвом забезпечується постійний біологічний кругообіг у системі ґрунт – рослина – ґрунт, а це зумовлює при певних додаткових умовах збереження біологічної рівноваги в природі та підтримання рівня природної родючості ґрунту. Сучасне землеробство – це наука про раціональне використання землі, захист її від ерозії, удосконалення теорії і практики відтворення родючості ґрунтів для отримання високих, екологічно чистих урожаїв сільськогосподарських культур. Важливе місце відводиться заходам, спрямованим на охорону навколишнього середовища, підвищенню ефективності меліорації, удосконаленню нових технологій тощо. Агрономічні, зоотехнічні та інженерні (технічні) науки складають єдиний комплекс знань, необхідний для розробки і здійснення правильної технології сільськогосподарського виробництва. Інженери-механіки та інженери-електрики сільськогосподарського виробництва, володіючи теоретичними знаннями на основі агротехнічних і зоотехнічних вимог, створюють нові машини, що забезпечують комплексну механізацію в рослинництві і тваринництві, розробляють способи для кращого використання техніки з метою отримання високих урожаїв, підвищення продуктивності праці і зниження собівартості продукції.
Розроблено відповідно до навчальної програми і призначено для студентів денної та заочної форм навчання напряму підготовки «Машинобудування». Посібник рекомендовано також для самостійної роботи студентів, оскільки він вміщує об’ємні теоретичні викладки основного матеріалу дисципліни «Основи агрономії». Посібник рекомендовано також для фахівців інших спеціальностей, які цікавляться ґрунтознавством, землеробством, рослинництвом.
Опис: Розглянуто й затверджено на засіданні кафедри технічної механіки, сільськогосподарських машин і транспортних технологій, протокол No 1 від 26.08.2015р. Схвалено й рекомендовано до друку на засіданні методичної комісії факультету машинобудування та харчових технологій, протокол No 1 від 04.09.2015р.
Зміст: ВСТУП... 8 ТЕМА 1. НАУКОВІ ОСНОВИ ЗЕМЛЕРОБСТВА І РОСЛИННИЦТВА... 9 1.1. Фактори життя рослин і прийоми їх регулювання... 10 1.2. Основні закони і екологічні принципи землеробства і рослинництва... 17 ТЕМА 2. БУР’ЯНИ ТА ЗАХОДИ БОРОТЬБИ З НИМИ... 21 2.1. Вплив бур’янів на культурні рослини... 22 2.2. Біологічні особливості бур’янів... 24 2.3. Класифікація бур’янів... 27 2.3.1. Малорічні бур’яни... 28 2.3.2. Багаторічні бур’яни... 29 2.3.3. Карантинні бур’яни... 30 2.4. Облік забур’яненості... 30 2.5. Заходи боротьби з бур’янами... 31 2.5.1. Запобіжні заходи... 31 2.5.2. Агротехнічні заходи... 33 2.5.3. Хімічні заходи... 35 2.5.4. Біологічні заходи... 38 2.5.5. Інтегровані заходи... 39 ТЕМА 3. ҐРУНТ ЯК ЗАСІБ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА... 40 3.1. Поняття про ґрунт та його родючість. Ґрунтоутворюючий процес... 41 3.2. Фактори ґрунтоутворення... 44 3.2.1. Ґрунтоутворюючі породи... 44 3.2.2. Життєдіяльність рослинного і тваринного світу... 47 3.2.3. Клімат. Рельєф місцевості. Вік ґрунтів. Господарча діяльність людини... 48 3.2.4. Типи ґрунтоутворення... 50 3.3. Будова, склад і властивості ґрунту... 53 3.3.1. Фазовий склад ґрунтів... 53 3.3.2. Ґрунтовий профіль і морфологічні ознаки ґрунту... 54 3.3.3. Мінеральна частина твердої фази ґрунту... 55 3.3.4. Гранулометричний склад ґрунту... 56 3.3.5. Органічна частина твердої фази ґрунту... 60 3.3.6. Структура ґрунтів... 63 ТЕМА 4. ВЛАСТИВОСТІ ҐРУНТУ... 65 4.1. Фізичні і фізико-механічні властивості ґрунтів... 66 4.2. Технологічні властивості ґрунтів... 68 4.3. Заходи покращення фізико-механічних властивостей, збереження і відновлення структури ґрунтів... 71 4.4. Ґрунтові колоїди і вбирна здатність ґрунтів... 72 4.5. Вода і водний режим ґрунтів... 76 4.6. Водно-фізичні властивості ґрунту... 81 4.7. Повітряний режим ґрунтів... 82 ТЕМА 5. ПОЖИВНИЙ РЕЖИМ ҐРУНТУ І ХАРАКТЕРИСТИКА ОСНОВНИХ ТИПІВ ҐРУНТІВ УКРАЇНИ... 84 5.1. Поживний режим ґрунту і його регулювання... 85 5.1.1. Азот у ґрунті і шляхи регулювання азотного режиму... 85 5.1.2. Фосфор у ґрунті і шляхи регулювання фосфорного режиму... 86 5.1.3. Калій у ґрунті і шляхи регулювання калійного режиму... 87 5.1.4. Мікроелементи в ґрунті... 88 5.2. Генетико-виробнича характеристика основних типів ґрунтів України... 88 5.2.1. Класифікація і номенклатура ґрунтів... 88 5.2.2. Ґрунти Полісся... 91 5.2.3. Ґрунти Лісостепу... 93 5.2.4. Ґрунти Степу... 95 5.2.5. Ґрунти гірських територій... 98 ТЕМА 6. МЕЛІОРАЦІЯ ЗЕМЕЛЬ... 99 6.1. Види меліорації... 100 6.2. Зрошення та полив земель... 101 6.3. Заходи підвищення родючості зрошуваних земель... 104 6.4. Осушення перезволожених земель... 105 6.5. Хімічна меліорація ґрунтів... 107 6.5.1. Вапнування кислих ґрунтів... 107 6.5.2. Меліорація солонців і солонцюватих ґрунтів... 109 6.6. Ерозія ґрунтів та боротьба з нею... 111 6.6.1. Види ерозії ґрунтів... 112 6.6.2. Втрати сільськогосподарського виробництва та екологічні наслідки від ерозії ґрунтів... 113 6.6.3. Заходи захисту ґрунтів від ерозії... 114 ТЕМА 7. ПІДГОТОВКА НАСІННЯ І СІВБА... 120 7.1. Сортова і посівна якість насіння... 121 7.2. Очищення, зберігання і підготовка насіння до сівби... 124 7.3. Сівба сільськогосподарських культур... 128 7.4. Оцінка якості сівби... 132 ТЕМА 8. СІВОЗМІНИ... 135 8.1. Наукові основи сівозмін... 136 8.2. Розміщення парів і польових культур у сівозміні... 139 8.3. Класифікація сівозмін, їх впровадження та освоєння... 142 8.4. Проектування сівозмін... 144 8.5. Загальна характеристика польових культур та їх класифікація... 146 ТЕМА 9. ОБРОБІТОК ҐРУНТУ... 149 9.1. Поняття, значення і завдання обробітку ґрунту... 150 9.2. Технологічні процеси (операції) при обробітку ґрунту... 151 9.3. Види обробітку ґрунту... 154 9.4. Прийоми(заходи) обробітку ґрунту... 154 9.5. Способи і системи обробітку ґрунту... 156 9.6. Основний обробіток ґрунту... 157 9.7. Поверхневий обробіток ґрунту... 166 9.8. Спеціальний обробіток ґрунту... 171 9.9. Система основного (зяблевого) обробітку ґрунту під ярі культури... 172 9.10. Система передпосівного і післяпосівного обробітку ґрунту під ярі культури... 175 9.11. Система обробітку ґрунту під озимі культури... 177 9.12. Мінімальний обробіток ґрунту... 179 ТЕМА 10. АГРОНОМІЧНА ОЦІНКА ЯКОСТІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ РОБІТ... 181 10.1. Зяблева оранка полицевими плугами... 182 10.1.1. Агротехнічні вимоги... 182 10.1.2. Показники якості оранки і методи їх визначення... 184 10.2. Оцінка якості плоскорізного обробітку... 189 10.2.1. Агротехнічні вимоги... 189 10.2.2. Контроль якості плоскорізного обробітку... 190 10.3. Лущення стерні... 191 10.3.1. Агротехнічні вимоги... 191 10.3.2. Показники якості лущення і методи їх визначення... 192 10.4. Весняне боронування зябу і чорних парів... 193 10.4.1. Агротехнічні вимоги... 193 10.4.2. Показники якості боронування і методи їх визначення... 195 10.5. Передпосівна культивація під ярі культури... 196 10.5.1. Агротехнічні вимоги... 196 10.5.2. Показники якості культивації і методи їх визначення... 197 ТЕМА 11. УМОВИ ЖИВЛЕННЯ РОСЛИН, ЇХ ВПЛИВ НА УРОЖАЙ. ФІЗІОЛОГІЧНА РОЛЬ ОКРЕМИХ МАКРО- І МІКРОЕЛЕМЕНТІВ... 199 11.1. Склад і живлення рослин... 200 11.2. Теоретичні основи живлення рослин... 201 11.3. Оптимізація умов живлення та їх вплив на урожай і якість продукції... 203 11.4. Фізіологічна роль окремих макро- і мікроелементів у живленні рослин... 207 11.5. Рослинна діагностика живлення сільськогосподарських культур... 213 ТЕМА 12. ВИДИ ДОБРИВ ТА ЇХ ЗАСТОСУВАННЯ... 215 12.1. Види добрив... 216 12.2. Азотні добрив... 217 12.3. Фосфорні добрива... 220 12.4. Калійні добрива... 222 12.5. Мікродобрива... 226 12.6. Комплексні мінеральні добрива... 228 12.7. Фізико-механічні властивості мінеральних добрив... 231 12.8. Органічні добрива... 232 12.9. Бактеріальні добрива... 241 12.10. Удобрення сільськогосподарських культур у сівозмінах... 243 ТЕМА 13. СИСТЕМА УДОБРЕННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР... 244 13.1. Строки внесення удобрення... 245 13.2. Методи розрахунку доз добрив... 247 13.3. Основні принципи застосування добрив у сівозміні... 250 13.4. Агротехнічні вимоги до внесення добрив... 252 13.5. Агрохімічне обслуговування сільського господарства... 252 13.6. Технології внесення добрив... 253 13.7. Машини для внесення добрив... 254 ТЕМА 14. ШКІДНИКИ ТА ХВОРОБИ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР... 256 14.1. Шкідники сільськогосподарських культур... 257 14.1.1. Шкідники зернових і зернобобових культур... 257 14.1.2. Шкідники цукрових буряків та інших технічних культур... 258 14.1.3. Шкідники картоплі та овочевих культур... 259 14.1.4. Шкідники садів та ягідників... 260 14.1.5. Багатоїдні шкідники... 261 14.2. Хвороби сільськогосподарських культур... 262 14.2.1. Хвороби зернових і зернобобових культур... 263 14.2.2. Хвороби цукрових буряків та інших технічних культур... 268 14.2.3. Хвороби картоплі та овочевих культур... 268 14.2.4. Хвороби садів і ягідників... 269 ТЕМА 15. ЗАХОДИ БОРОТЬБИ ІЗ ШКІДНИКАМИ ТА ХВОРОБАМИ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР. ВПЛИВ ПЕСТИЦИДІВ... 270 15.1. Захист рослин і заходи боротьби із шкідниками та хворобами сільськогосподарських культур... 271 15.1.1. Агротехнічні заходи... 271 15.1.2. Біологічні методи боротьби... 272 15.1.3. Хімічні методи боротьби... 274 15.1.4. Способи застосування хімічних препаратів для боротьби із шкідниками та хворобами сільськогосподарських культур... 276 15.2. Навколишнє середовище і хімізація сільського господарства... 277 15.2.1. Загальні принципи нормування гранично допустимих концентрацій пестицидів в об’єктах навколишнього середовища... 278 15.2.2. Пестициди в ґрунті... 279 15.2.3. Пестициди в джерелах водопостачання... 280 15.2.4. Забруднення пестицидами атмосферного повітря... 280 15.2.5 . Забруднення пестицидами продуктів харчування... 281 15.2.6. Вплив пестицидів на біогеоценози... 281 15.2.7. Пестициди і здоров’я людини... 282 15.2.8. Техніка безпеки під час роботи з пестицидами... 283 ТЕМА 16. СИСТЕМИ ЗЕМЛЕРОБСТВА... 287 16.1. Поняття про систему землеробства. Розвиток систем землеробства... 288 16.2. Сучасні системи землеробства та їх особливості в основних ґрунтово-кліматичних зонах України... 293 16.2.1. Системи землеробства Полісся... 293 16.2.2. Системи землеробства Лісостепу... 295 16.2.3. Системи землеробства Степу... 296 Перелік використаної та рекомендованої літератури... 299
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/123456789/17854
Власник авторського права: © Хомик Н. І., Довбуш А. Д., Олексюк В.П., 2015
Перелік літератури: 1. Агрономія / За ред. М.М. Городнього. – К.: Вища школа, 1995. – 525 с. 2. Агропочвоведение / Под ред. В.Д. Мухи. – М.: Колос, 1994. – 525 с. 3. Верещагин Л.Н. Атлас сорных, лекарственных и медоносных растений. – К.: Юнивест Маркетинг, 2002. – 384 с. 4. Верещагин Л.Н. Вредители и болезни зерновых колосовых культур. – К.: Юнивест Маркетинг, 2001. – 128 с. 5. Верещагин Л.Н. Вредители и болезни плодовых и ягодных культур. – К.: Юнивест Маркетинг, 2003. – 272 с. 6. Гудзь В.П., Примак І.Д., Будьонний Ю.В. Землеробство. – К.: Урожай, 1996. – 384 с. 7. Довідник по удобренню сільськогосподарських культур / За ред. П.О. Дмитренка, Б.С. Носка. – К.: Урожай, 1987. – 208 с. 8. Довідник працівника агрохімслужби / За ред. Б.С. Носка. – К.: Урожай, 1991. – 280 с. 9. Інтегрована система захисту зернових культур від шкідників, хвороб та бурянів /А.К. Ольховська-Буркова, Ж.П. Шевченко, Е.М. Лук’янова та ін.; За ред. А.К. Ольховської-Буркової, Ж.П. Шевченко. – К.: Урожай, 1990. – 280с. 10. Интенсивные технологии возделывания сельськохозяйственных культур / Под ред. Г.В. Коренева. – М.: Агропромиздат, 1988. – 301 с. 11. Кравченко М.С., Злобін Ю.А., Царенко О.М. Землеробство. – К.: Либідь, 2002. – 494 с. 12. Крикунов В.Г., Полупан Н.И. Почвы УССР и их плодородие. – К.: Высшая школа, 1987. – 316 с. 13. Кушнарев А.С., Кочев В.И. Механико-технологические основы обработки почвы. – К.: Урожай, 1989. – 144 с. 14. Обработка почвы при интенсивном возделывании полевых культур /Т. Карвовский, И. Касимов, Б. Клочков и др.; Пер. с польск. Чупеева; Под. ред и с предисл. А.С. Кушнарева. – М.: Агропромиздат, 1988. – 248 с. 15. Основи агрономії: Навчальний посібник / О.В. Солошенко, Б.С. Носко, Н.Ю. Гаврилович, А.А. Богачов, В.І. Солошенко; за ред. О.В. Солошенко. – Харків: Торнадо, 2003. – 368 с. 16. Основы агрономии / Под ред. М.Д. Атрошенко. – М.: Колос, 1978. – 319 с. 17. Основы земледелия и растениеводства / Под ред. В.С. Никляева. – М.: Агропромиздат, 1990. – 479 с. 18. Почвы Украины и повышение их плодородия. Т.1. – К.: Урожай, 1988. – 292 с. 19. Почвоведение / Под ред. А.В. Ковды, Б.Г. Рязанова. – М.: Высшая школа, 1988. – Ч.1. – 400 с. 20. Практикум з основ агрономії: Навчальний посібник / О.В. Солошенко, Н.Ю. Гаврилович, Л.С. Осипова, В.І. Солошенко, С.І. Кочетова, А.М. Фесенко, В.В. Безпалько; за ред. О.В. Солошенко. – Харків, 2009. – 254 с. 21. Практикум по защите растений /Н.Г. Берим, Л.И. Демидов, В.П. Маркелова и др.; Под ред. С.М. Поспелова. – М.: Агропромиздат, 1988. – 240 с. 22. Растениеводство / Под ред. П.П. Вавилова. – М.: Агропромиздат, 1986. – 512 с. 23. Рослинництво з основами землеробства / М.А. Білоножко, І.С. Руденко, В.І. Мойсеєнко та ін.; За ред. М.А. Білоножка, І.С. Руденка. – К.: Урожай, 1986. – 224 с. 24. Руденко І.С., Веселовський І.В., Гудзь В.П., Каліберда В.М. Основи агрономії. – К.: Вища школа, 1977. – 320 с. 25. Степанов В.Н., Киселев А.Н., Третьяков Н.Н. Основы агрономии. /Под ред. Н.Н. Третьякова. М.: Колос, 1977. – 352 с. 26. Технология производства продукции растениеводства / Под ред. И.П. Фирсова. – М.: Агропромиздат, 1989. – 432 с.
Тип вмісту: Learning Object
Розташовується у зібраннях:Навчальні матеріали кафедри ТХ



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора