Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43217
Назва: Дослідження системи управління конкурентоспроможністю продукції підприємства, на прикладі ПрАТ «Тернопільський молокозавод»
Інші назви: Researching the product competitiveness management system of the enterprise (PJSC “Ternopil milk plant” as a case study)
Автори: Михалюк, Олег Володимирович
Mykhaliuk, Oleg
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Бібліографічний опис: Михалюк О.В. Дослідження системи управління конкурентоспроможністю продукції підприємства, на прикладі ПрАТ «Тернопільський молокозавод» : кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня магістр за спеціальністю "073 менеджмент" / О.В. Михалюк. - Тернопіль : ТНТУ, 2023. - 87 с.
Bibliographic description: Mykhaliuk O. Researching the product competitiveness management system of the enterprise (PJSC “Ternopil milk plant” as a case study): master's thesis on the speciality 073 Management Ternopil : TNTU. 2023. 87 p.
Дата публікації: 1-січ-2024
Дата подання: 28-гру-2023
Дата внесення: 1-січ-2024
Видавництво: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Країна (код): UA
Науковий керівник: Сороківська, Олена Анатоліївна
Члени комітету: Островська, Галина Йосипівна
УДК: 658.5
Теми: 073
менеджмент
конкурентоспроможність продукції
молокопереробне підприємство
якість продукції
євроінтеграція
система управління
система управління
служба маркетингу
product competitiveness
milk processing enterprise
product quality
European integration
competitive potential
management system
marketing service
Короткий огляд (реферат): Об'єкт дослідження ‒ процес оцінювання та удосконалення системи управління конкурентоспроможністю продукції підприємства. Метою роботи є дослідження теоретичних та практичних засад управління конкуретноспроможністю продукції сучасного підприємства. Методи дослідження – економіко-статистичного, системного та порівняльного аналізу, метод експертного опитування, діалектичного пізнання, економічного синтезу. Розроблено проектні рішення щодо покращення умов формування конкурентного потенціалу підприємства, підвищення конкурентоспроможності ПрАТ «Тернопільський молокозавод» шляхом виробництва нового виду продукції та формування служби маркетингу в структурі підприємства.
Опис: У першому розділі кваліфікаційної роботи магістра проведено дослідження теоретичних засад управління конкурентоспроможністю продукції молокопереробного підприємства: викоремлено особливості формування конкурентоспроможності молокопереробних підприємств в Україні, досліджено шляхи та методи забезпечення якості молочної продукції, розглянуто принципи забезпечення конкурентоспроможності молокопереробних підприємств в умовах поглиблення євроінтеграції. У другому розділі роботи проведено аналіз системи управління конкурентоспроможністю продукції ПрАТ «Тернопільський молокозавод»: здійснено загальну характеристику досліджуваного підприємства, аналіз асортиментного складу його продукції, виокремлено особливості організації процесів управління конкурентоспроможністю продукції підприємства, досліджуно фінансове забезпечення конкурентоспроможності продукції ПрАТ «Тернопільський молокозавод» та навчання персоналу. У третьому розділі роботи розроблено напрями удосконалення системи управління конкурентоспроможністю продукції ПрАТ «Тернопільський молокозавод»: запропоновано шляхи покращення умов формування конкурентного потенціалу підприємства, обгрунтовано доцільність підвищення конкурентоспроможності ПрАТ «Тернопільський молокозавод» шляхом виробництва нового виду продукції, досліджено економічний ефект від формування служби маркетингу в структурі ПрАТ «Тернопільський молокозавод» як чинник підвищення конкурентоспроможності. Четвертий розділ роботи присвячений питанням з охорони праці та безпеки в надзвичайних ситуаціях.
Зміст: Вступ. Розділ 1. Теоретичні засади управління конкурентоспроможністю продукції молокопереробного підприємства. 1.1 Особливості формування конкурентоспроможності молокопереробних підприємств в Україні. 1.2 Дослідження шляхів та методів забезпечення якості молочної продукції. 1.3 Забезпечення конкурентоспроможності молокопереробних підприємств в умовах поглиблення євроінтеграції. Розділ 2. Аналіз системи управління конкурентоспроможністю продукції ПрАТ «Тернопільський молокозавод». 2.1 Загальна характеристика досліджуваного підприємства, аналіз асортиментного складу його продукції. 2.2 Особливості організації процесів управління конкурентоспроможністю продукції підприємства. 2.3 Фінансове забезпечення конкурентоспроможності продукції ПрАТ «Тернопільський молокозавод» та навчання персоналу. Розділ 3. Удосконалення системи управління конкурентоспроможністю продукції ПрАТ «Тернопільський молокозавод». 3.1 Покращення умов формування конкурентного потенціалу підприємства. 3.2 Підвищення конкурентоспроможності ПрАТ «Тернопільський молокозавод» шляхом виробництва нового виду продукції. 3.3 Формування служби маркетингу в структурі ПрАТ «Тернопільський молокозавод» як чинник підвищення конкурентоспроможності. Розділ 4. Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях. 4.1 Удосконалення алгоритму дій персоналу підприємства у випадку аварій з аміаком. 4.2 Основні завдання та особливості організації охорони праці на підприємствах молокопереробної галузі («ТОВ «Тернопільський молокозавод»). Висновки та пропозиції. Бібліографія.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43217
Власник авторського права: © Михалюк Олег Володимирович, 2023
Перелік літератури: 1. Михайленко О., Скоморохова С., Чава К. Підвищення конкурентоспроможності молочної продукції в Україні. Причорноморські економічні студії. Випуск 29. 2021. С. 16-20.
2. Вісник молочників, 2021 [Електронний ресурс]. URL: http://www. ukrmolprom.kiev.ua/ua/analitika/shchomisyachna_ analitika/category/2021.
3. Гамма Т.М. Вплив зовнішнього оточення на конкурентоспроможність молокопереробних підприємств Одеської області. Економічний форум. 2021. № 1. С. 218–222.
4. Кернасюк Ю.В. Молочний сектор: реалії і перспективи / Ю.В. Кернасюк // Агробізнес сьогодні. 2020. № 6. C. 10–12.
5. Косенко С.В. Теоретичні положення стратегії зовнішньоекономічної діяльності підприємств: визначення та класифікація. Економіка та управління підприємствами машинобудівної галузі: проблеми теорії та практики. 2021. № 3 (15). С. 117–128.
6. Маслак О. Пріоритети молочної галузі [Електронний ресурс]. URL: http://www.agro-business.com.ua/ekonomichnyi-gektar/ 2468-priorytety-molochnoii-galuzi.html.468-priorytety-molochnoii-galuzi.html.
7. Моргун О.В. Напрями розвитку молочної галузі та молокопереробної промисловості. Економіка АПК. 2023. № 7. С. 62–66.
8. Офіційний сайт Державного комітету статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua.
9. Офіційний сайт Груп компаній «Молочний альянс. URL: http://milkalliance.com.ua.
10. Промислове виробництво: Україна. Довідник. URL: http://www.proagro.com.ua/sprav/promua/ npp//14174. html.
11. Світовий ринок і місце молока на ньому. Мілк-юа. 2021. URL: http://milkua.info/ru/post/mirovojrynok-moloka-i-mesto-ukrainy-na-nem.
12. Скопенко Н.С. Сучасний стан та тенденції розвитку молочної галузі України. Інститут післядипломної освіти НУХТ. 2021. URL: http://ipdo.kiev.ua/ index.php?option=com_content&view=article&id=259.
13. ТОП-10 найбільших виробників молочної продукції в Україні. Аграрне інформаційне агентство “Agravery”. 2022. URL: http://agravery.com/uk/posts/ show/top-10-najbilsih-virobnikiv-molocnoi-produkcii-vukraini.
14. Бінерт О.В. Якість молочної продукції як конкурентна перевага на ринку. Інноваційна економіка. 2019. №1. С. 205-207
15. Мороз Л. А. Маркетинг. Львів, 2018. 354 с.
16. Оцінка конкурентоспроможності товару. [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://reff.net.ua/48483-cenka_konkurentosposobnosti_ tovara.html
17. Гончарук Т.І. Конкуренція: сучасна економічна характеристика та особливості. Актуальні проблеми економіки. 2020. № 2 (32). С. 130–145.
18. Дмитровська Г. П. Перспективні напрямки удосконалення традиційних і сучасних технологій молочних продуктів. Молочна справа. 2022. № 4. С. 37– 39.
19. Должанський І.З. Конкурентоспроможність підприємства: [навч. посіб.]. К.: Центр навчальної літератури, 2018. 384 с.
20. Забезпечення конкурентоспроможності аграрного сектора економіки України на внутрішньому і зовнішньому ринку: [наукова доповідь] / [В.М. Трегобчук, Б.Й. Пасхавер, О.М. Бородіна та ін.]; за ред. В.М. Трегобчука, Б.Й. Пасхавера. К.: Ін-т екон. та прогнозув., 2022. 260 с.
21. Зеленчук І.Б. Вдосконалення механізму управління конкурентоспроможністю молокопереробних підприємств. Актуальні проблеми економіки: Науково-економічний журнал. 2022. № 3 (165). С. 144-154.
22. Ілляшенко С. М. Управління інноваційним розвитком: проблеми, концепції, методи: [навч. посібник] / С. М. Ілляшенко. Суми: ВТД «Університетська книга», 2020. 278 с.
23. Козаченко Г.В. Організаційно–економічний механізм як інструмент управління підприємством. Економіка. Менеджмент. Підприємництво. 2020. № 11. С. 107–111.
24. Марцин В.С. Механізм забезпечення конкурентоспроможності товару та показники її оцінки. Актуальні проблеми економіки. 2018. № 1 (79). С. 35 – 44.
25. Молочна промисловість України – на шляху від занепаду до інтеграції в структуру світового ринку. Молочна промисловість. 2022. № 6 (31). С. 6–8.
26. Мостенська Т.Л. Економічний механізм функціонування молочної промисловості України: [монографія] / Т.Л. Мостенська. К.: УДУХТ, 2021. 328 с.
27. Мостенська Т.Л. Підвищення ефективності функціонування молочної промисловості України через формування ефективного економічного механізму. Наук. праці Нац. ун-ту харч. технологій. 2021. С. 56–61.
28. Сороківська О.А., Машлій Г.Б., Зяйлик М.Ф. Стан та тенденції розвитку біржової торгівлі на сучасному етапі [Електронний ресурс]. Соціально-економічні проблеми і держава. 2022. Випуск 2 (27). С. 72 – 84. http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2022/22mhbnse.pdf
29. Sorokivska O., Andrushkiv B., Melnyk L., Palianytsia V., Sherstiuk R. Prospects for implementation of corporate environmental responsibility concept: the EU experience for Ukraine. Independent Journal of Management & Production. 2020. Vol 11, No 8. P. 600-614. URL: http://surl.li/emjcg
30. Сороківська О.А., Синькевич Н.І. Вплив пандемії СОVID-19 на соціально-економічний розвиток Тернопільської області. Галицький економічний вісник. 2020. Том 65. № 4. С. 74-87. URL: http://surl.li/emjcv
31. Офіційний сайт ПрАТ «Тернопільський молокозавод». URL: https://pjsc.molokija.com/ua/
32. Ukrainian Business Award проведено аналіз усіх виробників молока та складено список кращих. URL: https://uba.top/milk/
33. Фінансова звітність ПрАТ «Тернопільський молокозавод» за 2022 рік. URL: https://clarity-project.info/edr/30356917/finances?current_year=2022
34. Стручок В.С. Безпека в надзвичайних ситуаціях. Методичний посібник для здобувачів освітнього ступеня «магістр» всіх спеціальностей денної та заочної (дистанційної) форм навчання Тернопіль: ФОП Паляниця В. А., 2022. 156 с.
35. Левченко О., Землянська О., Праховнік Н., Зацарний В. Безпека життєдіяльності та цивільний захист: підручник для студ. спеціальностей з природничих, соціально-гуманітарних наук та інженерно-комунікаційних технологій. КПІ ім. Ігоря Сікорського. Київ: КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2019. 267 с.
36. Собакарь А.О., Казначеєв Д.Г., Поливанюк В.Д., Бойко О.І. Цивільний захист у схемах: навч. посібник. Дніпро: Дніпроп. держ. ун-т внутр. справ, 2018. 144 с.
37. Левченко О.Г., О. Землянська О.В., Праховнік Н.А., Зацарний В.В. Безпека життєдіяльності та цивільний захист [Електронний ресурс]: підручник для студ. спеціальностей з природничих, соціально-гуманітарних наук та інженерно-комунікаційних технологій. КПІ ім. Ігоря Сікорського. Електронні текстові данні (1 файл: 10,2 Мбайт). Київ: КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2019. 267 с.
38. Дикань С.А., О.Є. Зима О.Є. Безпека в галузі та надзвичайних ситуаціях. Університетський курс [Текст]: підручник для студ. вищ. навч. закл. Полтава: ТОВ «АСМІ», 2015. 273 с.
39. Лисиченко М.Л., Вамболь В.В., Вамболь С.О., Кірієнко М.М., Черепньов І.А., Власовець В.М. Безпека в надзвичайних ситуаціях : навч. посібник для студентів ЗВО України : у 2 ч.; за ред. М. Л. Лисиченка; ХНТУСГ. Харків : ТОВ “ПромАрт”, 2021. 202 с.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:073 — менеджмент

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
КРМ_Михайлюк.pdfКваліфікаційна робота1,24 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити
Авторська довідка_Михалюк.pdfАвторська довідка201,44 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора