Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/39426
Назва: Програмно-апаратне забезпечення комп’ютерної системи контролю процесу ферментації винних продуктів
Інші назви: Software and hardware of the computer system for controlling the wine products fermentation process
Автори: Ольховецька, Христина Андріївна
Olkhovetska, Khrytsyna Andriivna
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Бібліографічний опис: Ольховецька Х. А. Програмно-апаратне забезпечення комп’ютерної системи контролю процесу ферментації винних продуктів : кваліфікаційна робота магістра за спеціальністю 123 — Комп’ютерна інженерія“ / Х. А. Ольховецька. — Тернопіль: ТНТУ, 2022. — 52 с.
Bibliographic description: Olkhovetska K. A. Software and hardware of the computer system for controlling the wine products fermentation process : master’s thesis on specialty 123 — Computer engineering" / K.A. Olkhovetska - Ternopil: TNTU, 2022. -52 p.
Дата публікації: 21-гру-2022
Дата подання: 21-гру-2022
Дата внесення: 21-гру-2022
Видавництво: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Науковий керівник: Осухівська, Галина Михайлівна
Osukhivska, Halyna
Члени комітету: Шимчук, Григорій Валерійович
Shymchuk, Grigorii
УДК: 004.89
Теми: 123
комп’ютерна інженерія
система керування
ферментація
датчик
Internet of Things
LoRa
Mesh
nRF
математична модель
control system
fermentation
sensor
Internet of Things
mathematical model
Кількість сторінок: 52
Короткий огляд (реферат): Кваліфікаційна робота присвячена питанню розроблення програмно-апаратних засобів для побудови системи контролю за процесом ферментації винних продуктів на базі технології LoRa. Обґрунтовано вибір технології передачі даних для системи керування. Синтезовано структуру автоматизованої системи керування. Здійснено аналіз класичних математичних моделей процесу ферментації та на основі цього було її доповнено та розроблено математичне забезпечення КС. Здійснено вибір компонентів проектованої системи та розроблено апаратне забезпечення модуля для керування процесу ферментації. Розроблено алгоритмічне та програмне забезпечення для системи керування процесу ферментації. Впровадження запропонованої автоматизованої системи керування процесу ферментації винних продуктів дозволить зменшити відсоток браку на виробництві та підвищити ймовірність запобігання його утворення враховуючи смертність дріжджів та показників які на це впливають
The qualification work is devoted to the development of software and hardware tools for building a control system for the fermentation process of wine products based on LoRa technology. The choice of data transmission technology for the control system is justified. The structure of the automated control system has been synthesized. An analysis of classical mathematical models of the fermentation process was carried out, and on the basis of this, it was supplemented and mathematical support of CS was developed. The components of the designed system were selected and the hardware of the module for controlling the fermentation process was developed. Algorithmic and software for the control system of the fermentation process have been developed. Implementation of the proposed automated control system for the fermentation process of wine products will allow to reduce the percentage of defects in production and increase the probability of preventing its formation, taking into account the mortality of yeast and indicators that affect it.
Зміст: ВСТУП ...9 РОЗДІЛ 1 АНАЛІЗ ПРЕДМЕТНОЇ ОБЛАСТІ ТА ОГЛЯД ІСНУЮЧИХ СИСТЕМ КОНТРОЛЮ ПРОЦЕСУ ФЕРМЕНТАЦІЇ ВИННИХ ПРОДУКТІВ ...11 1.1. Огляд та аналіз процесу ферментації ...11 1.2. Дослідження впливу температури на процес ферментації ...14 1.3. Аналіз існуючих рішень...15 1.3.1. Система моніторингу ферментації WINEGRID...15 1.3.2. Винний монітор 5500/5600 компанії Anton Paar ...17 1.3. Висновки до розділу 1...18 РОЗДІЛ 2 МАТЕМАТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СИСТЕМИ КОНТРОЛЮ ПРОЦЕСу ФЕРМЕНТАЦІЇ ВИННИХ ПРОДУКТІВ ...19 2.1. Математична модель процесу ферментації ...19 2.2. Математичне забезпечення комп’ютерної системи ...24 2.3. Висновки до розділу 2...28 РОЗДІЛ 3 РЕАЛІЗАЦІЯ КОМП’ЮТЕРНОЇ СИСТЕМИ КОНТРОЛЮ ПРОЦЕСУ ФВП ...29 3.1. Апаратне забезпечення ...29 3.2. Програмне забезпечення комп’ютерної системи ...33 3.3. Тестування комп’ютерної системи...37 3.4. Висновки до розділу 3...41 РОЗДІЛ 4 ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ ...42 4.1. Охорона праці ...42 4.2. Безпека в надзвичайних ситуаціях ...448 4.3. Висновок до розділу 4 ...46 ВИСНОВКИ ... 47 СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ ...48 ДОДАТКИ ...52
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/39426
Власник авторського права: © Ольховецька Христина Андріївна, 2022
Перелік літератури: 1. Ольховецька Х. Комп’ютеризована система контролю якості процесу ферментації винних продуктів. IX науково-технічна конференція «Інформаційні моделі, системи та технології»: матеріали науково-техн. конф., м. Тернопіль, 8–9 груд. 2021 р. cт. 120
2. FERMENTATION MONITORING SYSTEM. Winegrid. URL: https://www.winegrid.com/en/?fbclid=IwAR3aXSXvK6IqZC4E8U3wAmluyr9Oef Si-LK5TupCKIX34XDFxeJKeaqs9qU (дата звернення: 10.12.2021).
3. Винный монитор 5500/5600. Donaulab. URL: https://donaulab.md/Винный- монитор-5500-5600-1 (дата звернення: 04.11.2021).
4. Oxygen & Fermentation. MoreWine. URL: https://morewinemaking.com/web_files/intranet.morebeer.com/files/oxyfer09.pdf (д ата звернення: 16.12.2021).
5. R. David, D. Dochain, J.-R. Mouret, A. Vande Wouwer, and J.-M. Sablayrolles. Dynamical Modeling of Alcoholic Fermentation and Its Link with Nitrogen Consumption. In Proceedings of the 11th International Symposium on Computer Applications in Biotechnology (CAB 2010), Leuven, Belgium, cт. 496–501, 2010.
6. H. H. Dittrich and M. Großmann. Mikrobiologie des Weines. Ulmer, 4th edition, 2011. 288 c.
7. R. E. Zeebe and D. Wolf-Gladrow. CO2 in Seawater: Equilibrium, Kinetics, Isotopes. Elsevier Oceanography Series. Elsevier Science, 2001. 346 c.
8. An analysis of available mathematical models for anaerobic digestion of organic substances for production of biogas. Proceedings of the International Gas Research Conference : Internet. NY, 2008. С. 294–323. URL: https://www.researchgate.net/publication/283518957_An_analysis_of_available_ma thematical_models_for_anaerobic_digestion_of_organic_substances_for_production_of_b iogas (дата звернення: 18.11.2021).
9. L. Michaelis and M. L. Menten, “Die Kinetik der Invertinwirkung,” Biochemische Zeitschrift, Випуск 49, 1913, ст. 333-369.49
10. Monod J. The Growth of Bacterial Cultures. Annual Review of Microbiology. 1949. Т. 3, No 1. С. 371–394. URL: https://doi.org/10.1146/annurev.mi.03.100149.002103 (дата звернення: 14.11.2022).
11. Optimal Control of Beer Fermentation Process Using Differential Transform Method / M. Shehu та ін. Journal of Applied Sciences and Environmental Management. 2017. Т. 21, No 4. С. 751. URL: https://doi.org/10.4314/jasem.v21i4.16 (дата звернення: 24.12.2022).
12. Less cooling energy in wine fermentation – A case study in mathematical modeling, simulation and optimization / C. Schenk та ін. Food and Bioproducts 2017. Processing. Т. 103. С. 131–138. URL: https://doi.org/10.1016/j.fbp.2017.04.001 (дата звернення: 14.10.2022).
13. Pinch E. R. Optimal control and the calculus of variations. Oxford : Oxford University Press, 1995. 242 с.
14. ROSS, R. Paul; MORGAN, Sheila; HILL, Collin. Preservation and fermentation: past, present and future. International journal of food microbiology, 2002, 79.1-2: 3-16.
15. STANBURY, Peter F.; WHITAKER, Allan; HALL, Stephen J. Principles of fermentation technology. Elsevier, 2013.
16. BUSWELL, A. M.; MUELLER, H. F. Mechanism of methane fermentation. Industrial & Engineering Chemistry, 1952, 44.3: 550-552.
17. KENNEDY, M.; KROUSE, Donal. Strategies for improving fermentation medium performance: a review. Journal of Industrial Microbiology and Biotechnology, 1999, 23.6: 456-475.
18.An introduction to Zephyr. URL: Zephyr Project - Zephyr Project
19.STM32F767ZI. URL: https://www.st.com/en/microcontrollers- microprocessors/stm32f767zi.html.
20. Thingspeak. Thingspeak. URL: https://thingspeak.com/.
21. Datasheet. URL: shorturl.at/jnvD450
22. Datasheet. URL: https://sandboxelectronics.com/files/SEN- 000007/MG811.pdf
23.Lora. URL: https://en.wikipedia.org/wiki/LoRa
24.Mesh. URL: https://uk.wikipedia.org/wiki/Mesh- %D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B6%D1%96
25. НПАОП 0.00-1.28-18. Про затвердження правил охорони праці під час експлуатації електронно-обчислювальних машин. URL: https://dnaop.com/html/31562/docНПАОП_0.00-1.28-18 (дата звернення: 01.12.2022).
26. Наказ Міністерства внутрішніх справ України No 340 від 26.04.2018 року “Про затвердження Статуту дій у надзвичайних ситуаціях органів управління та підрозділів Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту та Статуту дій органів управління та підрозділів Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту під час гасіння пожеж”.
27. Васійчук В.О., Гончарук В.Є., Качан С.І., Мохняк С.М. Основи цивільного захисту: Навчальний посібник. Львів: Видавництво Національного університету "Львівська політехніка". 2010. 417с.
28. Аветисян В.Г., Сенчихін Ю.М., Кулаков С.В., Куліш Ю.О., Александров В.Л., Адаменко М.І., Ткачук Р.С., Тригуб В.В. Рятувальні роботи під час ліквідації надзвичайних ситуацій. Частина 1: Посібник. За загальною редакцією Пшеничного В.Н. К.: Основа, 2006. 240 с. 44.
29. Желібо Є. П., Сагайдак І. С. Безпека життєдіяльності. Навчальний посібник для аудиторної та практичної роботи. К.:ЕКОМЕН. 2011. 200 с. 45. Депутат О. П., Коваленко І. В., Мужик І. С. Цивільна оборона. Навчальний посібник. За редакцією полковника В.С. Франчука. Львів: Афіша. 2000. 336 с
30. Романов Д.В., Осухівська Г.М., Паламар А.М. Функціональна схема системи керування зовнішнім освітленням на основі технології LoRa. Інформаційні моделі, системи та технології: матеріали науково-техн. конф., м. Тернопіль, 08-09 грудня 2021 р. cт. 124.51
31. Ольховецька Х., Осухівська Г. М. Комп’ютерна система контролю ферментації винних продуктів. Природничі та гуманітарні науки. Актуальні питання: матеріали науково-техн. конф., м. Тернопіль, 28-29 кв. 2022 р. cт. 142-143.
32. Ольховецька Х., Осухівська Г.М. Математичне забезпечння системи контролю процесу ферментації. IX науково-технічна конференція «Інформаційні моделі, системи та технології»: матеріали науково-техн. конф., м. Тернопіль, 7–8 груд. 2022 р. cт. 140
33. З. Заверуха, Г. Осухівська Дослідження динамічної маршрутизації. Матеріали XVIII наукової конференції ТНТУ ім. І. Пулюя: »: матеріали науково-техн. конф., м. Тернопіль, 29–30 жовтня. 2014 р. cт. 59
34. О. В. Шевченко, Г. М. Осухівська, М. Я. Горінин Побудова моделі поточного стану елементів комп’ютерної мережі. Актуальні задачі сучасних технологій: матеріали науково-техн. конф., м.Тернопіль, 25-26 листопада. 2015 р. ст.70-71.
35. Н. Горячий, А. Луцків, Г. Осухівська, В. Яцишин Основні метрики якості мереж передавання даних. Інформаційні моделі, системи та технології : матеріали науково-техн. конф., м.Тернопіль, 12-13 грудня 2018 року. С. 65.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:123 — комп’ютерна інженерія



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора