Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/36647
Назва: Інноваційні напрями удосконалення діяльності підприємства індустрії гостинності (на прикладі ПрАТ «Тернопіль-готель)
Інші назви: Innovative ways to improve the activities of the hospitality industry (on the example of PRIVATE JOINT-STOCK COMPANY «Ternopil Hotel»)
Автори: Садова, Оксана Миколаївна
Sadova, Oksana
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Бібліографічний опис: Садова О. М. Інноваційні напрями удосконалення діяльності підприємства індустрії гостинності (на прикладі ПрАТ «Тернопіль-готель) : кваліфікаційна робота магістра за спеціальністю „241 — готельно-ресторанна справа“ / О. М. Садова. — Тернопіль: ТНТУ, 2021. — 89 с.
Дата публікації: 21-гру-2021
Дата внесення: 21-гру-2021
Видавництво: ТНТУ
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопіль
Науковий керівник: Островська, Галина Йосипівна
Ostrovska, Halyna
Члени комітету: Сороківська, Олена Анатоліївна
Sorokivska, Olena
УДК: 338.486
Теми: 241
готельно-ресторанна справа
індустрія гостинності
гостинність
інновації
чат-бот
скорочення витрат води
ERP-система
hospitality industry
hospitality
innovations
chatbot
water consumption reduction
ERP-system
Кількість сторінок: 89
Короткий огляд (реферат): Магістерська робота зі спеціальності 241 – Готельно-ресторанна справа, – ДВНЗ ТНТУ ім. І. Пулюя, Тернопіль, 2021. У першому розділі розглянуто теоретичні засади індустрії гостинності на основі робіт українських та закордонних дослідників. Наведено дефініція «інновацій», їх види, джерела та інновації в індустрії гостинності. Досліджено інвестиційний клімат України та Тернопільської області. В другому розділі наведено загальну характеристику досліджуваного об’єкта, проведено аналіз фінансово-господарської діяльності. На основі проведеного дослідження було виконано SWOT-аналіз та поставлені завдання відповідно до стратегії. В третьому розділі на базі виконаного дослідження було запропоновано ряд пропозицій з урахуванням інноваційних тенденцій індустрії гостинності. Виконано розрахунок ефективності впровадження даних пропозицій. В четвертому розділі описано охорону праці та діяльність служби охорони праці та політику протипожежної безпеки на досліджуваному об’єкті.
Master's thesis in specialty 241 – Hotel and restaurant business, – Ternopil Ivan Pul'uj National Technical University, Ternopil, 2021. The first section considers the theoretical foundations of the hospitality industry is based on the work of Ukrainian and foreign researchers. The definition of «innovations», their types, sources, and innovations in the hospitality industry are described. The investment climate of Ukraine is studied. The second section provides a general description of the object under study, an analysis of financial and economic activities. Based on the study, a SWOT-analysis was performed and tasks were set in accordance with the strategy. In the third section, based on the study, a number of proposals were proposed taking into account the innovative trends of the hospitality industry. The calculation of the effectiveness of the implementation of these proposals is performed. The fourth section describes labor protection and the activities of the labor protection service and fire safety policy at the study site.
Зміст: ВСТУП...5 РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНИЙ ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ РОЗВИТКУ ІНДУСТРІЇ ГОСТИННОСТІ...8 1.1. Зміст поняття «індустрії гостинності»...8 1.2. Сутність інновацій та інноваційної діяльності підприємств індустрії гостинності...12 1.3. Оцінювання інвестиційного клімату в Україні та його вплив на розвиток підприємств готельного господарства...18 РОЗДІЛ 2. АНАЛІТИЧНО-РОЗРАХУНКОВИЙ АНАЛІЗ ДІЯЛЬНОСТІ ПРАТ «ТЕРНОПІЛЬ-ГОТЕЛЬ» НА РИНКУ ІНДУСТРІЇ ГОСТИННОСТІ...25 2.1. Загальна характеристика ПрАТ «Тернопіль-готель»... 25 2.2. Оцінювання фінансово-господарської діяльності ПрАТ «Тернопіль-готель»...30 2.3. SWOT-аналіз підприємства...42 РОЗДІЛ 3. ПРОЄКТНО-РОЗРАХУНКОВИЙ ПРОЄКТНІ ПРОПОЗИЦІЇ В КОНТЕКСТІ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ПРАТ «ТЕРНОПІЛЬ- ГОТЕЛЬ»...47 3.1. Інноваційний проєкт впровадження чат-боту для ПрАТ «Тернопіль-готель»...47 3.2. Інноваційний проєкт «Скорочення використання води у ПрАТ «Тернопіль-готель»...52 3.3. Інноваційний проєкт «Впровадження ERP-системи у діяльність ПрАТ «Тернопіль-готель»...57 РОЗДІЛ 4. ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ...64 4.1. Охорона праці та техніка безпеки... 64 4.2 Пожежна безпека...65 ВИСНОВКИ...68 СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ...71 ДОДАТКИ...80
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/36647
Власник авторського права: © Садова Оксана Миколаївна, 2021
Перелік літератури: 1. Браймер Р.А. Основы управления в индустрии гостеприимства. М.: Аспект Пресс, 1995. 382 с. 2. Вострякова В.Ю. Розвиток інноваційного потенціалу підприємства : дис. … канд. екон. Наук : 08.00.04, Київ, 2016. 235 с. 3. Все про чат-боти: переваги, типи та схема роботи. Interkassa : веб-сайт. URL: https://www.interkassa.com/ua/o-nas/ (дата звернення: 1.12.21). 4. Додатки. Odoo : веб-сайт. URL: https://www.odoo.com/uk_UA (дата звернення: 3.12.21). 5. Жаворонок А.В., Колеснікова Н.І. Сутність трудових ресурсів та аналіз їх використання. Молодий вчений. № 6 (46). 2017. С. 427-430. 6. Загородня О.М., Загорська О.М. Аналіз ліквідності та платоспроможності підприємства. Облік, оподаткування і контроль: теорія та методологія: праці міжнар. наук.-прак. Інтернет-конф., м. Тернопіль, 27 грудня 2019 р. С. 166-169. 7. Закон України «Про інноваційну діяльність» № 40-IV від 04.07.2002 / Верховна Рада України. Відомості Верховної Ради України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/40-15#Text (дата звернення: 28.09.21). 8. Ігор Пандяк. Місце та особливості сфери гостинності в туристичній індустрії. Наукові записки Тернопільського Національного Педагогічного Університету імені Володимира Гнатюка. 2017. Рекреац. географія і туризм, № 2. С. 81-86. 9. Індекс інвестиційної привабливості України. Настрої інвесторів у 1-му півріччі 2019 року. Європейська Бізнес Асоціація : веб-сайт. URL: https://eba.com.ua/wp-content/uploads/2019/07/Invest_UKR_1_half_2019.pdf (дата звернення: 01.10.21). 10. Індекс інвестиційної привабливості України. Настрої інвесторів у 1- му півріччі 2020 року. Європейська Бізнес Асоціація : веб-сайт. URL: 72 https://eba.com.ua/wp-content/uploads/2020/07/EBA-InvestIndex_1H- 2020_UKR.pdf (дата звернення: 01.10.21). 11. Індекс інвестиційної привабливості України. Настрої інвесторів у 2-му півріччі 2019 року. Європейська Бізнес Асоціація : веб-сайт. URL: https://eba.com.ua/wp-content/uploads/2019/12/EBA-Investment-Attrativeness- Index-2H2019-ukr.pdf (дата звернення: 01.10.21). 12. Індекс інвестиційної привабливості України. Настрої інвесторів у 2-му півріччі 2020 року. Європейська Бізнес Асоціація : веб-сайт. URL: https://eba.com.ua/wp-content/uploads/2020/12/EBA-InvestIndex_2H-2020.pdf (дата звернення: 01.10.21). 13. Індекс інвестиційної привабливості України. Настрої інвесторів у 2-му півріччі 2018 року. Європейська Бізнес Асоціація : веб-сайт. URL: https://eba.com.ua/wp-content/uploads/2018/12/Invest-Index-2nd-half-2018.pdf (дата звернення: 01.10.21). 14. Інноваційне забезпечення розвитку сільського господарства України: проблеми та перспективи: моногр. / Лупенко Ю. О. та ін. Київ : ННЦ «ІАЕ», 2014. 517 c 15. Інформаційні системи і технології в готельно-ресторанному та туристичному бізнесі: підручник /Скопень М.М. та ін. за ред. д.т.н., проф. М.К. Сукача / Київ : Видавництво Ліра-К, 2020. 768 с. 16. Кава брейк. Готель «Галичина» : веб-сайт. URL: http://hotelhalychyna.com/coffee_break.html (дата звернення: 14.10.21). 17. Кава брейк. Готель «Тернопіль» : веб-сайт. URL: http://www.hotelternopil.com/coffee_break.html (дата звернення: 14.10.21). 18. Кодекс законів про працю України : Кодекс України від 10.12.1971 р. № 322-VIII : станом на 24.11.2021 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#Text (дата звернення: 07.12.2021) 19. Кожен третій бізнесмен вважає, що інвестклімат покращиться в найближчі 6 місяців, – EBA. Європейська Бізнес Асоціація : веб-сайт. URL: https://eba.com.ua/kozhen-tretij-biznesmen-vvazhaye-shho-investklimat- pokrashhytsya-v-najblyzhchi-6-misyatsiv-eba/ (дата звернення: 01.10.21). 20. Колодяжна І.В. Розвиток інноваційної діяльності підприємства в умовах конкуренції. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Міжнародні економічні відносини та світове господарство. Вип. 18, Ч. 2. 2018 С. 58-62. 21. Колосовская Ю.К. Гостеприимство как право народов Древнего Рима/ Законы и обычаи гостеприимства в античном мире : сб. науч. тр./ ИВИ РАН. М, 1999. С. 49-58. 22. Конференц-сервіс: Зал 2. Готель «Галичина» : веб-сайт. URL: http://hotelhalychyna.com/halls/room-2.html (дата звернення: 15.10.21). 23. Конференц-сервіс: Зал 2. Готель «Галичина» : веб-сайт. URL: http://hotelhalychyna.com/halls/room-3.html (дата звернення: 15.10.21). 24. Конференц-сервіс. Готель «Тернопіль» : веб-сайт. URL: http://www.hotelternopil.com/conference-service.html (дата звернення: 15.10.21). 25. Кошшої Ю.С. Інноваційні технології в туризмі як умова підвищення конкурентоспроможності кадрів. Актуальні проблеми наукового й освітнього простору в умовах поглиблення євроінтеграційних процесів : збірник тез доповідей Міжнародної науково-практичної конференції, 14-15 травня 2015 р., Мукачево. Том 1 / Ред.кол. : Щербан Т.Д. (гол. ред.) та ін. Мукачево : Вид-во «Карпатська вежа», 2015. 390 с. 26. Круль Г.Я. Основи готельної справи : навч. посіб. Київ : Центра учб. літ., 2011. 368 с. 27. Кузьмінчук Анна. Як економити воду? Ecosoft : веб-сайт. URL: https://ecosoft.ua/ua/blog/kak-ekonomit-vodu/ (дата звернення: 02.11.21). 28. Лелюк О.В. Сучасні підходи до розвитку сфери гостинності. Інноваційний ринок індустрії туризму і сфери гостинності : зб. матеріалів ІІІ Всеукр. науково-практ. конф., Київ, 19 травня 2020 р. Київ : ТЕК КНТЕУ, 2020. С. 18-22.
29. Лупич О.О. Формування конкурентоспроможного готельного господарства регіону : дис. ... канд. екон. наук (доктор філософії) : 08.00.05. Ужгород, 2017. 285 с. 30. Макрінова Е.І., Іваницька Т.Ю. Основи індустрії гостинності : навчальний посібник для студентів. Білгород : вид-во БУКЕП, 2012. 265 с. 31. Малюта Л.Я., Островська Г.Й., Кузь Т.І. Особливості національно- культурних традицій гостинності. «Інновації розвитку харчових технологій та індустрії гостинності в контексті сучасних тенденцій готельно-ресторанного бізнесу» : Зб. тез доп. І Всеукр. науково-практ. конф., м. Тернопіль, 13 трав. 2021 р. 2021. С. 230. 32. Марта Мальська, Ірина Жук, Вікторія Кізима. Теоретичні засади розвитку готельного господарства за сучасних умов ринкового господарювання. Вісник Львівського Університету. Серія міжнародні відносини. 2016. Вип. 40/ С. 127-138.
33. Мартієнко А.І., Дишкантюк О. В. Cутність гостинності як економічної категорії. ЕКОНОМІКА: реалії часу. 2017. № 2 (30). С. 72-78. 34. Мельник А.О., Штефан Л.І. Прибутковість підприємств України: сучасний стан, динаміка та шляхи підвищення. Бізнесінформ. № 12. 2018. С. 281-287. 35. Нагорняк Галина, Малюта Людмила, Мельник Лілія. Визначення найважливіших закономірностей стабільного розвитку підприємств готельно- ресторанного господарства. Галицький економічний вісник, № 3 (64) 2020. С. 174-184. 36. Небилиця О.А. Чат-боти як ефективний стратегічний та інноваційний напрям розвитку бізнесу: машинобудівельних конструкцій : матеріали міжнар. наук.-практ. конф., м. Харків – м. Торунь. 16 квітня 2021 р., Днепр: Середняк Т.К., 2021. 339 с. 37. Олена Растихіна. Чат-боти для бізнесу. Як створити та навчити ефективного віртуального помічника. Економічна правда : інтернет-видання. URL: https://www.epravda.com.ua/columns/2020/08/10/663837/ (дата звернення: 06.11.21). 38. Ольга Черьомухіна. Які мобільні додатки є найбільш популярними? Київський Міжнародний Інститут Соціології : веб-сайт. URL: https://www.kiis.com.ua/?lang=ukr&cat=reports&id=1072&page=1 (дата звернення: 04.11.21). 39. Онищук Н.В. Розвиток індустрії гостинності в Україні та світі. Східна Європа: економіка, бізнес та управління. 2019. Вип. 4(21). С. 297-304.
40. Островська Г.Й. Ефективне використання інтелектуального потенціалу як пріоритет забезпечення економічного розвитку. Економічний вісник Донбасу. № 1(63), 2021. С. 171-178. 41. Островська Г.Й., Садова О.М. Інноваційні технології підприємств ресторанного господарства в умовах цифрової економіки. Інноваційний розвиток готельно-ресторанного господарства та харчових виробництв : матеріали II Міжнародної наук.-практ. інтернет-конф. Прага: Oktan Print s.r.o., 2021. 378 с. 42. Островська Галина, Веретик Андрій, Садова Оксана. Програми лояльності клієнтів як інструмент розвитку готельного бізнесу. Маркетингові технології підприємств в сучасному науково-технічному середовищі: матеріали XІ регіон. наук.-практ. Інтернет-конференції молодих вчених та студентів. Тернопіль: ТНТУ, 2020. С. 166-167. 43. Парасій-Вергуненко І.М. Статичний і динамічний підходи до аналізу ліквідності та платоспроможності суб’єктів господарювання. Фінанси України. №2. 2017. С. 81-95. 44. Паянок Т.М., Савченко А.М., Морозюк А.М. Загальна оцінка фінансового стану підприємства: теоретичні та практичні підходи. Економiка та держава. № 12. 2020. С. 88-94.
45. Постанови Кабінету Міністрів України в сфері охорони праці. Державна служба України з питань праці : веб-сайт. URL: https://dsp.gov.ua/postanovy-kabinetu-ministriv-ukrainy/ (дата звернення: 07.12.2021). 46. Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування : Закон України від 23.09.1999 р. № 1105-XIV : станом на 1 груд. 2021 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1105-14#Text (дата звернення: 07.12.2021). 47. Про охорону праці : Закон України від 14.10.1992 р. № 2694-XII : станом на 14 серп. 2021 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2694- 12#Text (дата звернення: 07.12.2021). 48. Програмне забезпечення як послуга. Вікіпедія: вільна енциклопедія. URL: https://uk.wikipedia.org/wiki/ (дата звернення: 29.10.2021 ).
49. Прямі інвестиції (акціонерний капітал) за 2015-2019 роки. Державна служба статистики України головне управління статистики у Тернопільській області : веб-сайт. URL : http://www.te.ukrstat.gov.ua/files/ZD/arxivZD/ZD91_2019 (дата звернення: 15.11.21). 50. Редуктори тиску води. UniDim : інтернет-магазин. URL: https://unidim.com.ua/ua/reduktory-davleniya/ (дата звернення: 07.11.21). 51. С. Онишко, Т. Паєнтко, К. Швабій. Фінансове забезпечення інноваційної діяльності : навчальний посібник. Київ : КНТ, 2008. 256 с. 52. Сергій Сідляр. Система планування ресурсів підприємства (ERP- система) : веб-сайт. URL: https://scho.com.ua/uploads/program/pdf/xpand-sergij-s- microsoft-dynamics-365-business-central-ce-prosto.pdf (дата звернення: 16.11.21). 53. Сіточка на кран для м'якого струменя. Аератор для крана: який вибрати, а може зробити самому? Що таке аератор. Pieskiadmin : веб-сайт. URL: https://peskiadmin.ru/uk/setochka-na-kran-dlya-myagkoi-strui-aerator-dlya-krana- kakoi.html (дата звернення: 08.11.21).
54. Соловей Н.В., Гудима В.Ю. Аналіз ділової активності підприємства як основа підвищення ефективності його діяльності. Молодий вчений № 1 (65). 2019. С. 247-249. 55. Стратегія розвитку Тернопільської області та План заходів її реалізації в 2021-2027р. 534с. 56. Тарифи на централізоване водопостачання і водовідведення станом на 21.01.2021. Комунальне підприємство «Тернопільводоканал : веб-сайт. URL: http://www.vodokanal.te.ua/spozhivacham-global-menu/taryfy/diiuchi-taryfy (дата звернення: 09.11.21). 57. Тищенко С.В. Теоретичні основи поняття індустрії гостинності. Інфраструктура ринку. 2021. № 55. С. 176-182. 58. Уокер Дж. Р. Введение в гостеприимство : учебник [ пер. с англ. Н.Н. Михайлова ]. М. : ЮНИТИ, 1999. 464 с. 59. Уокер Дж. Р. Введение в гостеприимство. ЮНИТИ-ДАНА, 2002. 595 с.
60. ФАО: запасы пресной воды на планете сократились за последние 20 лет более чем на 20 процентов. ООН : веб-сайт. URL: https://news.un.org/ru/story/2020/11/1391292?utm_source (дата звернення: 08.11.21). 61. Ціни Odoo. Odoo : веб-сайт. URL: https://www.odoo.com/uk_UA/pricing(дата звернення: 17.11.21). 62. Шабан К. С., Зозульов О. В Класифікація інновацій підприємств, що входять до міжорганізаційних об'єднань. Економічний вісник НТУУ «КПІ». 2016. № 13. С. 493-500. 63. Шаповалова О.М., Козьякова С.С. Аналіз інноваційної діяльності у сфері послуг на прикладі готельного господарства. Інвестиції: практика та досвід. 2013. № 17. С. 70-74. 64. Шумпетер Й. Теории экономического развития. М.: Прогресс. 1982. 456 с.
65. Щербак В.Г., Асауленко І.Ф. Сучасний стан та тенденції розвитку підприємництва в індустрії гостинності. ІV Всеукраїнська науково-практична конференція «Актуальні проблеми інноваційного розвитку кластерного підприємництва в Україні». URL: https://er.knutd.edu.ua/bitstream/123456789/15483/1/Cluster2020_P123- 127.pdf (дата звернення: 29.09.21) 66. Що таке ERP-система та як вона допоможе вашому бізнесу? Дія. Бізнес : онлайн-платформа для підприємців. URL: https://business.diia.gov.ua/cases/sistematizacia-biznes-procesiv/so-take-erp-sistema- ta-ak-vona-dopomoze-vasomu-biznesu (дата звернення: 16.11.21). 67. Alexander Joe. Hotel Technology Trends: 8 Innovative Amenities Attracting Post-COVID Travelers. Market Business News : веб-сайт. URL: https://marketbusinessnews.com/hotel-technology-trends-8-innovative-amenities- attracting-post-covid-travelers/284413/ (дата звернення: 08.10.21).
68. Cornell University, INSEAD, WIPO Global Innovation Index 2018: Energizing the World with Innovation. WIPO : веб-сайт. URL: https://www.wipo.int/publications/en/details.jsp?id=4330 (дата звернення: 15.10.2021). 69. Cornell University, INSEAD, WIPO Global Innovation Index 2019: Creating Healthy Lives — The Future of Medical Innovation. WIPO : веб-сайт. URL: https://www.wipo.int/edocs/pubdocs/en/wipo_pub_gii_2019.pdf (дата звернення: 16.10.21). 70. Cornell University, INSEAD, WIPO. Global Innovation Index 2020: Who Will Finance Innovation? WIPO : веб-сайт. URL: https://www.wipo.int/edocs/pubdocs/en/wipo_pub_gii_2020.pdf (дата звернення: 17.10.21). 71. Drucker Peter. Innovation & Entrepreneurship: Practice and Principles, Boston, Butterworth Heinemann. 1985. URL: https://digintent.com/what-is- innovation/ https://www.forbes.com/quotes/11396/ (дата звернення: 11.10.21).
72. Everett Rogers. Diffusion of innovations. (5th ed.). Simon and Schuster, New York, USA. 2003. P. 576. 73. Hospitality technology innovations: what to adopt for your hotel chain. Hospitality Net : веб-сайт. URL: https://www.hospitalitynet.org/news/4105515.html (дата звернення: 07.10.21). 74. Innovation. Merriam-Webster : веб-сайт. URL: https://www.merriam- webster.com/dictionary/innovation (дата звернення: 04.10.21). 75. Nikhil Sharma. 5 Innovative Changes Happening in the Hospitality Industry Today. LinkedIn: соціальна мережа. URL: https://www.linkedin.com/pulse/5-innovative-changes-happening-hospitality- industry-today-sharma (дата звернення: 13.10.21). 76. Oslo Manual Guidelines for Collecting and Interpreting Innovation Data, Third edition, Organisationfor Economic Co-operation and Development, Statistical Office of the European Communities, 2005. Paris, France., P. 166
77. Peter Drucker. Thoughts On The Business Of Life. Forbes Quotes : веб- сайт. URL: https://www.forbes.com/quotes/11396/ (дата звернення: 07.10.21). 78. Peter Drucker. Sources of Innovation. Drucker Prize. Reading : Module 1. 2018. URL: https://www.drucker.institute/wp-content/uploads/2018/08/Readin.pdf (дата звернення: 07.10.21). 79. Philip Greenacre, Dr Robert Gross, Jamie Speirs. Innovation Theory: A review of the literature. 2012. С. 46 80. Saving water in hotels. U.S. Environmental Protection Agency : веб-сайт. URL: https://www.epa.gov/sites/default/files/2017-01/documents/ws-commercial- factsheet-hotels.pdf (дата звернення: 19.11.2021). 81. Top 10 Innovation in the Hospitality Industry. Soeg Jobs : веб-сайт. URL: https://www.soegjobs.com/author/soeg-jobs/ (дата звернення: 13.11.2021). 82. Webster N. American Dictionary of the English Language. NewYork Published by S. Converse, URL: https://www.amazon.com/American-Dictionary- English-Language-Facsimile/dp/091249803X (дата звернення: 09.10.21).
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:241 — готельно-ресторанна справа

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Dyplom_Sadova_O_M_2021.pdfКваліфікаційна робота магістра1,33 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити
Avtorska_dov_Sadova_O_M_2021.pdfАвторська довідка185,68 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора