Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/33904
Назва: Дослідження методів попередньої обробки слив на соковіддачу
Інші назви: Impact of different methods of plum preliminary preparation on juicing
Автори: Мурин, Тетяна Євгенівна
Muryn, Tetiana Yevhenivna
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, вул. Руська 56, Тернопіль, Тернопільська область, 46001
Бібліографічний опис: Мурин Т. Є. Дослідження методів попередньої обробки слив на соковіддачу : дипломна робота магістра за спеціальністю „181 — харчові технології“ / Т. Є. Мурин. — Тернопіль : ТНТУ, 2020. — 80 с.
Bibliographic description: Muryn T. Y. Impact of different methods of plum preliminary preparation on juicing : master's thesis in specialty „181 — “food technology” / T. Y. Muryn. — Ternopil : TNTU, 2020. — 80 p.
Дата публікації: 2020
Дата внесення: 30-гру-2020
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Науковий керівник: Сельський, Володимир Романович
Selskyi, Volodymyr Romanovych
Члени комітету: Ворощук, Віктор Ярославович
Voroshchuk, Viktor Yaroslavovych
Теми: 181
харчові технології
сливи
соковіддача
бланшування
заморожування
обробка НВЧ струмами
plums
juicing
blanching
freezing
microwave processing
Кількість сторінок: 80
Короткий огляд (реферат): Серед консервованої продукції соки займають провідне місце. Це пов’язано з рентабельністю їх виробництва і високими споживчими якостями. Асортимент соків, що виробляється консервними заводами України, обмежений, що обумовлено, перш за все відсутністю належної технології. Розмаїття складу сортів слив може дозволити випускати конкурентну продукцію, яка могла б задовільнити вимоги споживача. Об’єктом дослідження є сливи різних сортів. Методи дослідження: фізико-хімічні , фізичні, хімічні, органолептичні. Магістерська робота присвячена вивченню методів попередньої обробки слив на соковіддачу. Для підвищення клітинної проникності використовують такі зовнішні впливи – бланшування водою та парою, вплив струмів НВЧ, заморожування. Встановлено, що при бланшуванні у воді вихід соку збільшився на 25,9% із сорту слив Глобус, сорту Ренклод синій – на 24,8% у відношенні до контролю. Обґрунтовано можливість вилучення соку із слив, які важко піддаються пресуванню з використанням центрифугування. Найбільш рентабельним є виробництво соків із слив сорту Глобус. На базі отриманих експериментальних даних і теоретичних досліджень рекомендовано удосконалену технологічну схему виробництва соків із слив.
Juices occupy a leading place among canned products. This is due to the profitability of their production and high consumer qualities. The range of juices produced by canning factories in Ukraine is limited. This is primarily due to the lack of proper technology. The variety of plum varieties can make it possible to produce competitive products that could satisfy consumer requirements. The object of research is plums of various varieties. Research methods: physicochemical, physical, chemical, organoleptic. The master's work is devoted to the study of methods of pre-processed plums for juice yield. To increase cell permeability, use such external influences - blanching with water and steam, the influence of microwave currents, freezing. It was found that when blanching in water, the juice yield increased by 25.9% from the Globus plum variety, Blue Renklode - by 24.8% in relation to the control. The possibility of extracting juice from plums, which are difficult to be pressed using centrifugation, has been substantiated. The most profitable is the production of juices from Globus plums. Based on the obtained experimental data and theoretical studies, an improved technological scheme for the production of juices from plums is proposed.
Зміст: Реферат… Вступ…… 1 Огляд літератури…… 1.1 Загальний опис слив… 1.2 Сорти слив… 1.3 Лікувальні властивості… 1.4 Класифікація фруктових соків… 1.5 Патентний пошук… 2 Матеріали і методи досліджень… 2.1 Характеристика об’єктів досліджень… 2.2 Обгрунтування вибору сировини… 2.3 Характеристика методів досліджень… 2.4 Схема проведення досліджень… 3 Результати досліджень та їх обговорення… 3.1 Вивчення хімічного складу сливи… 3.2 Фізико-хімічні методи дослідження сировини… 3.3 Вивчення форм зв’язку вологи різних сортів слив… 3.4 Дослідження впливу бланшування на вихід соку із слив… 3.5 Вплив струмів НВЧ на вихід сокуіз слив … 3.6 Вплив заморожування різних сортів слив на вихід соку… 3.7 Удосконалення технології виробництва соку неосвітленого із слив .. 3.8 Дослідження якісних показників соку із слив неосвітленого… 3.9 Обгрунтування економічної ефективності… 4 Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях… 4.1 Основні причини виробничого травматизму та професійних захворювань… 4.2 Тривалість робочого часу на підприємстві, тривалість відпочинку… 4.3 Забезпечення управління біоорганічними відходами… Висновки…… Перелік посилань… Додатки…
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/33904
Власник авторського права: © Мурин Т.Є., 2020
Перелік літератури: 1. Витковский В.Л. Плодовые растения мира. – СПб.: Лань, 2003. – 592 с. 2. Причко Т. Г. Биохимическая оценка плодово-ягодного сырья [Текст] / Т. Г. Причко, Л. Д. Чалая, И. А. Мачнева, М. В. Карпушина // Садоводство и виноградарство. – 2006. – № 4. – С. 15–17 3. ЕреминГ. В. Слива та алыча. – 2008. – 304 с. 13. Сало И. А. Ринок кісточкових плодів в Україні та світі [Текст] / И. А. Сало // Економічний часопис ХХІ. – 2012. – № 11-12 (2). – С. 24–27. 14. Криворучко В.П., Горбунов Ю.Н.Слива и алыча. Сорта, посадка, уход. – 2010, 80 с. 15. Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні у 2018 р. – К.: Альфа, 2018. – 447 с. 16. Слива – популярное плодовое дерево. История и интересные факты. URL: https://ogorodniki.com/article/sliva-populiarnoe-plodovoe-derevo-istoriia-i- interesnye-fakty. 19. Гель І.М. Селекція плодових і овочевих культур. Систематика плодових культур : Курс лекцій / І.М. Гель. – Львів, 2009. – 50с. 25. Булик М.О. Інтегральна оцінка погодних факторів для вирощування плодових культур [Текст] / М.О. Бублик // Вісник аграрної науки. – 2002. - №6. – с. 31 – 33. 11. 26. Детальний опис кращих сортів сливи. URL: http://zounb.zp.ua/sites/default/files/news/2014/06/ppkk.pdf 27. Методика державного випробування сортів рослин на придатність до поширення в Україні // Охорона прав на сорти рослин. Офіц. бюл.Ч.2. – К.: Державна служба з охорони прав на сорти рослин, 2005. – С. 161-232. 28. Помологія. Т.4. Слива, вишня, черешня / Наук. редактор В.В.Павлюк. – К.: Урожай, 2004. – С.7-8. 29. Сливи: користь та шкода. URL:https://medfond.com/korysni- produkty/slivi-korist-ta-shkoda.html. 73 30. Покровський А. А. Хімічний склад харчових продуктів [Текст] / Під. ред. А. А. Покровського. – Москва : Харчова промисловість, 1996. – 228 с. 33. Унікальні властивості сливи, та що вона лікує в організмі людини: URL: https://smak.ua/foods/poleznie/56355-kvashenye-pomidory-video-recept 34. Лікувальні властивості сливи. URL: http://www.silskivisti.kiev.ua . 35.Чим корисні сливи. URL: https://lifestyle.segodnya.ua/ua/lifestyle/food_wellness/chem-polezny-slivy-- 750713.html. 36.Корисна для хворих і здорових: цілющі властивості слив. URL:https://np.pl.ua/2019/08/korysna-dlia-khvorykh-i-zdorovykh-tsiliushchi- vlastyvosti-slyv/. 37.Сливи, харчова цінність, користь для здоров'я та побічні ефекти від вживання слив. URL:https://apkua.net/articles/food/slyvy_koryst_vzhyvannja.html. 38. Филиппова Р.Л., Володина Е.М., Колеснов А.Ю. Роль фруктовых и овощных соков в профилактике заболеваний // Пищевая промышленность.- 1999.- № 6.- С.64-65. 39. Стеблянко М.І., Гончарова К.Д., Закорко Н.Г. Ботаніка. - К.: Вища школа, 1995. 41. Консерви. Соки та сокові продукти. Номенклатура та вимоги : ДСТУ 4283.2:2007. – [Чинний від 2001.07.08]. – К. : Держспоживстандарт України, 2007. – 13 с. 74 42. Технології консервування плодів та овочів : підручник / за заг. ред. А. Ю. Токар. – Умань : Видавничо-поліграфічний центр «Візаві», 2015. – 568 с. 43. Найченко, В. М. Технологія зберігання і переробки плодів та овочів [Текст] / В. М. Найченко, І. Л. Заморська. – Умань.: видавець «Сочінський», 2010. – 328 с. 44. Справочник технолога плодоовощного консервного производства /В. И. Рогачева – М.: Легкая и пищевая промышленность, 1983. – 408 с 45. Технологія консервування плодів, овочів, м’яса і риби : підручник / Б. Л. Флауменбаум, Є. Г. Кротов, О. Ф. Загібалов та ін.;/Б. Л. Флауменбаума. – Київ.: Вища шк.., 1995. – 301 с. 46. Жемела Г. П., Шемавньов В. І., Олексюк О. М. Технологія зберігання і переробки продукції рослинництва. – Полтава, 2003. – 420 с. 57. Черкесова Е. О рыночных баталиях и сочных реалиях / Е. Черкесова // Напитки. – 2008. – № 8. – С. 32–36. 58. Зозульов О.В. Маркетингові стратегії обхвату ринку та їх зв'язок з економічними аспектами діяльності підприємства / О.В. Зозульов // Економіка: проблеми теорії та практики. – Дніпропетровськ : ДНУ, 2003. – Вип. 185. – С. 671– 677. 59. Продукты перераработки плодов и овощей. Правила приемки, методы отбора проб : ГОСТ 26313-84. – [Введ. 01.07.85]. – М. : Изд-во стандартов, 1985. – 6 с. 218. 60. Продукты переработки плодов и овощей, консервы мясные и мясорастительные. Подготовка проб для лабораторных анализов : ГОСТ 26671- 85 (СТ СЭВ 4233-83), 1985. 61. Продукты переработки плодов и овощей, консервы мясные и мясорастительные. Метод определения рН (Продукти перероблення плодів і овочів, консерви м’ясні і м’ясорослинні. Метод визначання рН) : ГОСТ 26188–84, 1984. 62. Продукты переработки плодов и овощей. Метод определения сухих веществ или влаги : ГОСТ 28561-90. – [Введ. 01.07.91]. – М. : Изд-во стандартов, 1990. – 14 с. 63. Душейко В. А. Фізико-хімічні методи дослідження сировини і матеріалів: навч. посіб. [Текст] / В. А. Душейко. – К. : Київ. нац. торг.-екон. ун–т, 2003. – 202 c. 76 64. Біохімія: Лабораторний практикум для студ. технолог. спец. ден. форми навчання / Уклад.: А.І. Салюк, А.В. Котинський, О.І. Семенова, Н.О. Бублієнко – К.: НУХТ, 2011. – 61 с. 65. Продукти перероблення фруктів та овочів. Методи визначення титрованої кислотності : ДСТУ 4957:2008. 66.Пищевая ценность, химический состав и калорийность. URL:http://www.intelmeal.ru/nutrition/foodinfo-plums-garden-ru.php . 67. Кантере, В. М. Сенсорный анализ продуктов питания [Текст] : монография / В. М. Кантере, В. А. Матисон, М. А. Фоменко. – М. : Типография РАСХН, 2003. – 400 с. 68. Галущак М.П., Машлій Г.Б. Методичні вказівки до курсового проекту з дисципліни “Організація виробництва” для студентів всіх форм навчання напряму “Менеджмент”/ М.П. Галущак, Г.Б. Машлій. –Тернопіль: ТНТУ, 2017. – 47 с. 69. Третьяков О. В., Зацарний В. В., Безсонний В. Л. Охорона праці : навчальний посібник з тестовим комплексом на CD / за ред. К. Н. Ткачука. — К. : Знання, 2010. — 167 с. 70. Катренко Л. А., Кіт Ю. В., Пістун І. П. Охорона праці. Курс лекцій. Практикум : навч. посіб. — Суми : Університетська книга, 2009. — 540 с. 71. Ресурсоефективне та чисте виробництво. URL:http://recpc.kpi.ua/images/eap_green/printed_materials/RECP-Study-Book- 2017.pdf 72. Кобецька Н. Р. Екологічне право України : [навч. посібник] / Кобецька Н. Р. – К. : Юрінком Інтер, 2007. – 352 с. – С. 22–23.
References: 4. Guerra, M. Effect of harvest date on cold storage and postharvest quality of plum cv. Green Gage [Text] / M. Guerra, P. A. Casquero // Postharvest Biology and Technology. – 2008. – Vol. 47, Issue 3. – P. 325–332 5. Usenika, V. Quality changes during ripening of plums (Prunus domestica L.) [Text] / V. Usenika, D. Kastelecb, R. Veberiča, F. Štampara // Food Chemistry. – 2008. – Vol. 111, Issue 4. – P. 830–836. 6. García-Mariño, N. Organic Acids and Soluble Sugars in Edible and Nonedible Parts of Damson Plum (Prunus domestica L. subsp. insititia cv. Syriaca) Fruits During Development and Ripening [Text] / N. García-Mariño, F. de la Torre, A. J. Matilla // Food Science and Technology International. – 2008. – Vol. 14, Issue 2. – P. 187–193. 7. Dimkova S.. Chemical composition of fruit of introduced plum cultivars, Role of cultivars in new technologies in intensive fruit plant growing, Russia, Orel, 2003, 79-80. 71 8. Bozhkova, V.. Chemical composition and sensory evaluation of apricot fruits. Proceeding of Ninth scientific technical conference with international participation. Ecology and Health 2012, 57-62. 9. Ertekina C, Gozlekcib S, Kabasa O, Sonmezc S, Akinci I. Some physical, pomological and nutritional properties of two plum (Prunus domestica L.) cultivars. Journal of Food Engineering . – 2006, 508-514. 10. Dimkova S. Chemical composition of fruit of introduced plum cultivars, Role of cultivars in new technologies in intensive fruit plant growing, Russia, Orel, 2003, 79-80. 11. Stefanova B. Chemical composition of fruits from 4 plum cultivars engrafted on 6 rootstocks, Reports from the eighth National Scienticand Technical Conference with International Participation, AU Plovdiv, 2010, 117-123) 12. Vangdal E.,  Flatland S., Nordbø  R. Fruit quality changes during marketing of new plum cultivars (Prunus domestica L.). Horticultural Science (Prague) 2007, 34, 91–95. 17. Wills, R. B. H. Nutrient composition of stone fruit (Prunus spp.) cultivars: Apricot, cherry, nectarine, peach and plum [Text] / R. B. H. Wills, F. M. Scriven, H. Greenfield // Journal of the Science of Food and Agriculture. – 1983. – Vol. 34, Issue 12. – P. 1383–1389. 18. Nergiz C. Research on Chemical Composition of Some Varieties of European Plums (Prunus domestica) Adapted to the Aegean District of Turkey [Text] 72 / C. Nergiz, H. Yıldız // Journal of Agricultural and Food Chemistry. – 1997. – Vol. 45, Issue 8. – P. 2820–2823. 20. Оric W. R. Plums [Text] / W. R. Oric, J. H. Hancock. – Temperate Fruit Crop Breeding, 2008. – P. 337–358. 21. Stefanova B., 2010. Chemical composition of fruits from 4 plumcultivars engrafted on 6 rootstocks, Reports from the eighthNational Scientific and Technical Conference with InternationalParticipation, AU Plovdiv, 2010, 117-123. 22. Vitanova I., S. Dimkova, N. Marinova, D. Ivanova,H. Kutinkova. Pomological and Chemical Characteristicsof Some Bulgarian Plum Cultivars, Acta Horticulture, 2010,874, 317-318. 23. Blazek, J. & Pistekova, I. Preliminary evaluation results of new plum cultivars in a dense planting. Horticultural Science (Prague). – 2009, 36(2): 45-54. 24. Milosevic T., Milosevic N. Main physical and chemical traits of fresh fruits of promising plum hybrids (Prunus domestica L.) from Cacak (Western Serbia). Romanian Biotechnological Letters, Vol. 17. – 2012. 31. Giuliana Noratto, Weston Porter, David Byrne, Luis Cisneros- Zevallos. Identifying Peach and Plum Polyphenols with Chemopreventive Potential against Estrogen-Independent Breast Cancer Cells. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2009; 57 (12). 32. Connie M Weaver   , D Lee Alekel, Wendy E Ward, Martin J Ronis.Flavonoid intake and bone health. – 2012;31(3):239-53. 40.Directive 2012/12/EU.URL: https://www.britishsoftdrinks.com/write/MediaUploads/Publications/BSDA_- _FRUIT_JUICE_GUIDANCE_May_2016.pdf 47. Gainvors A, Karam N, Lequart C, Belarbi A. Use of Saccharomyces cerevisiae for the clarification of fruit juices. Biotechnol Lett 1994;16:1329–34. 48. Bough WA, Landes DR. Recovery and nutritional evaluation of proteinaceous solids separated from whey by coagulation with chitosan. J Dairy Sci 1978;59:1874–80. 49. Chatterjee S, Guha AK, Chatterjee BP. Prepartion and characterization of lobster shell chitosan: modification of traditional method. Ind J Chem Technol 2003;10:350–4. 50. Knorr D. Use of chitinous polymers in foods. Food Technol 1984;38(1):85–97. 51. Fukumoto LR, Delaquis P, Girard B. Micro filtration and ultrafiltration ceramic membranes for apple juice clarification. J Food Sci1998;63:845–50. 52. A. Cassano, L. Donato, E. Drioli. Ultrafiltration of kiwifruit juice: operating parameters, juice quality and Membrane Fouling. – Journal of Food Engineering, 79 (2007), pp. 612-621. 53. S.T.D. Barros, C.M.G. Andrade, E.S. Mendes, L. Peres. Study of fouling mechanism in pineapple juice clarification by ultrafiltration. – Journal of Membrane Science, 215 (2003), pp. 213-224. 75 54. F.Y. Ushikubo, A.P. Watanabe, L.A. ViottoMicrofiltration of umbu (Spondias tuberosa Arr. Cam.) juice. – Journal of Membrane Science, 288 (2007), pp. 61-66. 55. Abdullah N, Chin NL. Application of thermosonication treatment in processing and production of high quality and safe‐to‐drink fruit juices. Agric Agric Sci Proc. – 2014, 2: 320 – 7. 56. Amirasgari N, Mirsaeedghazi H.  Microfiltration of red beet juice using mixed cellulose ester membrane. J Food Process Pres 39. – 2014, 614– 23.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
dyplom_Muryn.pdfДипломна робота2,42 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити
avtorska dovidka_Muryn.docАвторська довідка49 kBMicrosoft WordПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора