Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/33772
Назва: Характеристика властивостей молочнокислих лактококів
Інші назви: Characteristics of lactococci properties
Автори: Ігнатів, Ірина Олександрівна
Ihnativ, Iryna Oleksandrivna
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, вул. Руська 56, Тернопіль, Тернопільська область, 46001
Бібліографічний опис: Ігнатів І. О. Характеристика властивостей молочнокислих лактококів : дипломна робота магістра за спеціальністю „181 — харчові технології“ / І. О. Ігнатів. — Тернопіль : ТНТУ, 2020. — 72 с.
Bibliographic description: Ihnativ I. O. Characteristics of lactococci properties : master's thesis in specialty „181 — “food technology” / I. O. Ihnativ. — Ternopil : TNTU, 2020. — 72 p.
Дата публікації: 2020
Дата внесення: 29-гру-2020
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Науковий керівник: Юкало, Володимир Глібович
Yukalo, Volodymyr Hlibovych
Члени комітету: Ткачук, Роман Андрійович
Tkachuk, Roman Andriiovych
УДК: 637.238
Теми: 181
харчові технології
молочнокислі бактерії
лактококи
морфологічні властивості
культуральні властивості
lactic acid bacteria
lactococci
morphological properties
cultural properties
Кількість сторінок: 72
Короткий огляд (реферат): Дослідження на здобуття освітнього рівня «магістр» з спеціальності 181 «Харчові технології». – Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, Тернопіль, 2020. Кваліфікаційна робота присвячена характеристиці молочнокислих бактерій Проведена характеристика молочнокислих лактококів та кисломолочних продуктів
The master's qualification work is devoted to the characterization of the properties of lactic acid bacteria. The characteristics of fermented milk lactococci and fermented milk products are characterized.
Зміст: Вступ 1. Огляд літератури 1.1. Характеристика лактококів 1.2. Характеристика заквасок 1.3. Використання лактококів у виробництві молочнокислих продуктів 2. Матеріали і методи досліджень 3. Результати досліджень та їх обговорення 3.1. Характеристика протеїназо-позитивних штамів та визначення протеолітичної активності відібраних штамів 3.2. Кислотна коагуляція казеїнів. Утворення молочної кислоти 3.3. Стійкість штамів лактококів до дії NaCI 4. Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях 4.1. Охорона праці 4.1.1. Конституційні засади охорони праці в Україні 4.1.2. Охорона праці жінок, неповнолітніх, інвалідів 4.1.3. Відповідальність посадових осіб і працівників за порушення законодавства про охорону праці 4.2. Безпека в надзвичайних ситуаціях 4.2.1. Застосування засобів захисту та знезараження молочних продуктів та сировини на підприємствах молочної промисловості Висновки Перелік посилань Додатки
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/33772
Власник авторського права: © Ігнатів І.О., 2020
Перелік літератури: 1. Димань Т.М. Безпека продовольчої сировини і харчових продуктів: підручник / Т.М. Димань, Т.Г. Мазур. – К.: ВЦ «Академія», 2011. – 520 с. 2. Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.1997 No 771/97-ВР. Режим доступу: (http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/771/97-вр). 3. Вольферц В.Ю. Ветеринарно-санітарна експертиза / В.Ю. Вольферц. – Москва, 1950. – 380с. 4. Квасников Е.И. Молочнокислые бактерии и пути их использования / Е.И. Квасников, О.А. Нестеренко. – М.: Наука, 1978. – 392 с. 5.Культури молочних заквасок. Визначення видового складу: ДСТУ IDF 149А:2003.-К:ДержспоживстандартУкраїни,2005.-14с. 6. Горбатова К.К. Биохимия молока и молочных продуктов / К.К. Горбатова. – М.: Легкая и пищевая пром., 2005. – 327 с. 7. ДСТУ 2661:2010. Молоко коров’яче питне [Чинний від 2011-10-01]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 2010. 10 с. 8. Банникова Л.А., Королева Н.С., Семенихина В.Ф. Микробиологические основы молочного производства. – М.: Агропромиздат,1987. – 400с. 9. Лихачова А.Ю., Бондаренко В.М. Сучасний стан питання про номенклатуру та таксономії бактерій роду Lactobacillus / / Тез.конф. «Прибуток і пробіотичні продукти у профілактиці та лікуванні найбільш поширених захворювань людини». М., 21-23 квітня 1999. с.30-31. 10.Мосієнко В.С. Молочнокислі бактерії, їх властивості та використання в медичній практиці / В.С. Мосієнко, М.Д. Мосієнко, М.В. Рябуха // Український хіміотерапевтичний журнал. – No 1(13), 2002. – С. 16-23. 12.Коротяев А.И.,Бабичев С.А. Медицинская микробиология, иммунология и вирусология: Учебник для мед.вузов - Спб., СпецЛит, 2008. – 20 – 25 с. 14.Анализ физико-химических показателей кисломолочных продуктов зб. наук. ст./ редкол.: Д. Б. Якупова. Уральск: Вид-во ЗКГУ, 2013. Вип. 127, 74 с. 15. Гудима В.В., Шульга Н.М., Боднарчук О.В., Кігель Н.Ф. Створення ефективних заквашувальних композицій для виробництва кефіру високої якості / Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія «Тваринництво». - 2010.– No7(17). - С.35-41. 17.Иванов Ю. Г. Кисломолочная продукція, С.: Русич, 2006. 512 с 18.Домарецький В. А., Шиян П.Л., Калакура М.М. Загальні технології харчових виробництв: навч. пос., К : Університет «Україна», 2010. 814 с 20.Одарченко А.М. «Товарознавство молочних товарів», - Харків, 2007 р. – 15 с. 21.Горбатова К.К. Биохимия молока и молочных продуктов: учебное издание, 3-е изд, перераб. и доп., СПб: ГИОРД, 2003. 320 с. 22.ДСТУ 7355:2013 Молоко, молочні продукти та закваски. Метод визначання кількості біфідобактерій [Чинний від 2014-01-01]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 2013. 2 с. 63 23. Крусь Г.Н., Шалыгина А.М., Волокитина З.В. Методы исследования молока и молочных продуктов: Учеб. для студ. вузов, обучающ. по спец «Технология молока и молочных продуктов», М.: Колос, 2000. 368 с. 24. Домарецький В. А., Шиян П.Л., Калакура М.М. Загальні технології харчових виробництв: навч. пос., К : Університет «Україна», 2010. 814 с. 25. Ефимочкина Н. Р. Значение некоторых потенциально патогенных микроорганизмов в возникновении пищевых токсикозов. Сообщение 1. S. aureus и стафилококковые энтеротоксины/ Н. Р. Ефимочкина, И.Б. Куваева, Ф.С. Флуер. - Вопросы питания, 2011. - No2 – С. 21-27 26. Флуер Ф.С. Стафилококковые энтеротоксины, их свойства и роль в качестве факторов патогенности // Ж. микробиол. – 2012. - No 2 . – С. 99-108. 27. Королева Н.С., Семенихина В.Ф. Санитарная микробиология молока и молочных продуктов. - М.: Пищевая промышленность, 1980. -256 с. 28.БанниковаЛ.А.,КоролеваН.С.,СеменихинаВ.Ф.Микробиологические основы молочного производства. - М.: Агропромиздат, 1987. - 400 с. 29. Микробиология продуктов животного происхождения /г.-Д. Мюнх, X. Заупе, М. Шрайтер и др./ Пер. с нем. Е.Г. Токаря под ред. д-ра биол наук Н.С. Королевой, канд. биол. Наук Н.В. Билетовой, канд вет наук Р.П. Корнелаевой.- М.: Агропромиздат, 1985. - 591с. 30. Степаненко П. П. Микробиология молока и молочных продуктов.-- М.: Лира, 2002.--413с. 31. Полищук П.К., Дербинова Э.С., Казанцева Н.Н. Лабораторный практикум по микробиологии молока и молочных продуктов. - М.: Легкая и пищевая промышленность, 1982. - 200 с. 32. Гигиенические требования к качеству и безопасности продовольственного сырья и пищевых продуктов. Санитарные правила и нормы (САНПиН 2.3.2.560-96). - М., 1997. 33. Шепелев А.Ф. Товароведение и экспертиза молока и молочных продуктов. Уч.пос.для вузов. – Ростов н/Д: «Феникс», 2001 – 128 с. 64 34.Липатов Н.Н., Рогов И.А. Методология проектирования продуктов питания с требуемым комплексом показателей пищевой ценности. // Известия вузов. Сер. Пищевая технология.- 1987г No2.- С.9, 35. Азгальдов Г.Г. Теория и практика оценки качества товаров. — М.: Экономика, 1982. – 424с. 36. Шидловская Е.А. Органолептические свойства молока и молочных продуктов. Уч.пос.для вузов. – Ростов н/Д: «Феникс», 2000 – 240 с. 37. Алексеев В.Н. Количественный анализ.- М.:Химия, 1972. 38. Основы аналитической химии, Т.1,2. /Под ред. Ю.А.Золотова/ -М.: Высш. шк., 2000. 40. Посыпайко В.И., Козырева Н.А., Логачева Ю.П. Химические методы анализа. -М.:Высш.шк., 1989. 42. Г. Є. Поліщук, О. В. Грек, Т. А. Скорченко та ін. Технологія молочних продуктів: підруч. — К. : НУХТ, 2013. — 502 с. 43. Домарецький В.А., Остапчук М.В., Українець А.І. Технологія харчових продуктів. – К.: НУХТ, 2003. – 572 с. 44. Технология пищевых производств: Учеб. для вузов /Под ред. Л.П. Ковальской // Ковальская Л.П., Суходол В.Ф., Куц А.М. и др.- М.: Колос, 1999.- 752 с. 45. Степаненко, П. П. Мікробіология молока і молочних продуктів: підручник для ВУЗов - Сергиєв Посад: ТОВ «Все для Вас Підмосков'я», 1999.? 415 з.: 46. R. Early The technology of dairy products. Newport Shropshire: Blackie academic & Profesional, 2nd edition. 1998. 426 с. 65 47. ДСТУ 7355:2013 Молоко, молочні продукти та закваски. Метод визначання кількості біфідобактерій [Чинний від 2014-01-01]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 2013. 2 с. 48. Смоляр В.И. Фізфології та гігієни харчування: підруч. для студ. технол. спец. з напряму «Харчова технологія та інженерія», К.: Здоров’я , 2000. 49. Анализ физико-химических показателей кисломолочных продуктов зб. наук. ст./ редкол.: Д. Б. Якупова. Уральск: Вид-во ЗКГУ, 2013. Вип. 127, 74 с. 50. Кравців Р.Й., Хоменко В.І., Островський Я.Ю., Гачак Ю.Р., Якубчак О.М. Молоко і молочні продукти: Посібник для студ. і викладачів вищих навч. закл. ІІІ-ІV рівнів акредитації із спец. 7.130.201 «Зооінженерія» та як навч. посіб. для закл. освіти І-ІІ рівнів акредитації, Л.: ЛА «Піраміда», 2001. 310 с. 51. Крусь Г.Н., Шалыгина А.М., Волокитина З.В. Методы исследования молока и молочных продуктов: Учеб. для студ. вузов, обучающ. по спец «Технология молока и молочных продуктов», М.: Колос, 2000. 368 с. 52. Тамим А., Робинсон К. Йогурты и другие кисломолочные продукты: научные основы и технология: пер. с англ., 2-е изд. СПб.: Профессия, 2003. 700 с. 53. Иванов Ю. Г. Кисломолочная продукція, С.: Русич, 2006. 512 с. 54.СтаценкоЮ.Ф.Методичні рекомендації з дисципліни Безпека життєдіяльності для студентів очної і заочної форми навчання? ДДАУ, Дніпропетровськ, 2013. – 56 c/ 64. 55.СтрежекуровЕ.Є.Охороні праці в галузі. Конспект лекцій. Дніпроджерзинськ: Дніпродзержинський державний технічний університет. 2013. 48 с. 56. Ткачук К. Н., Халімовський М. О., Зацарний В. В. та ін. Основи охорони праці: Підручник. – 2-ге вид., допов. і перероб. – К.: Основа, 2006. – 444 с. 57. ГОСТ 30347-97. Молоко и молочные продукты. Методы определения Staphylococcus aureus. [Чинний від 1998-07-01]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 1998. 5 с. 66 58. ГОСТ 31659-2012 (ISO 6579:2002) Продукты пищевые. Метод выявления бактерий рода Salmonella. [Чинний від 2013-07-01]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 2013. 7 с. 59. Ленинджер А. Основы биохимии: Т. 3. Пер. с англ. / А. Ленинджер – М. : Мир, 1985. – 350 с. 60. Ткаль Т. К. Технохимический контроль на предприятиях молочной про- мышленности/ Ткаль Т. К – М.: Агропромиздат, 1990. 192 с.
References: 11.Thomas T.D.,Prichard G. Proteolic enzymes of dairy starter cultures// FEMS Microbiology Reviews. – 1987. –Vol.46, No3. – P. 245 -268. 13.Wakeleris D.A., Pries W.V. A rapid spectrophotometric method for measuring cheese ripening // J. Dairy Sci. – 1979. - No1. – P. 264 – 273. 16.Algaron F., Miranda G., Le Bars D., Monnet V, Milk fermentation by Lactoccocus lactis with modified prteolic systems to accumulate potentially bio- active peptides // Lait. – 2004. – Vol. 84. – P. 115 – 123. 19. Bockelman W., Monnet V., Geis A., Teunber M., Gripon J. C. Comparison of cell wall proteinases from Lactococcus lactis ssp.cremoris ACI and Lactococcus lactis ssp. Lactis NCDO763 // Apll. Micrbiot. Biotechnol. – 1989. – Vol. 31. – P.278 – 282. 39. Christian G.D. Analytical Chemistry. - New York, J.Wiley & Sons, 1994. 41. Kellner J.R., Mermet M., Otto M., Widmer H.M. Analytical Chemistry. Verlag Chemie. Weinheim - New York, 1998.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
avtorska dovidka_Ihnativ.docАвторська довідка47 kBMicrosoft WordПереглянути/відкрити
dyplom_Ihnativ.pdfДипломна робота1,66 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора