Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/33670
Назва: Вплив процесу скисання молока на жирнокислотний склад
Інші назви: Influence of milk fermentation process on fatty acid composition
Автори: Хава, Оксана Павлівна
Khava, Oksana Pavlivna
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, вул. Руська 56, Тернопіль, Тернопільська область, 46001
Бібліографічний опис: Хава О. П. Вплив процесу скисання молока на жирнокислотний склад : дипломна робота магістра за спеціальністю „181 — харчові технології“ / О. П. Хава. — Тернопіль : ТНТУ, 2020. — 77 с
Bibliographic description: Khava O. P. Influence of milk fermentation process on fatty acid composition : master's thesis in specialty „181 — “food technology” / O. P. Khava. — Ternopil : TNTU, 2020. — 77 p.
Дата публікації: 2020
Дата внесення: 28-гру-2020
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Науковий керівник: Cельський, Володимир Романович
Celskyi, Volodymyr Romanovych
Члени комітету: Пилипець, Оксана Михайлівна
Pylypets, Oksana Mykhailivna
УДК: 637.146; 613.288; 637.04
Теми: 181
харчові технології
молоко коров’яче
молоко коз’яче
молоко овече
жирнокислотний склад
молочний жир
cow's milk
goat's milk
sheep's milk
fatty acid composition
milk fat
Кількість сторінок: 77
Короткий огляд (реферат): Метою роботи було провести порівняльне дослідження жирнокислотного складу молока коров’ячого, коз’ячого та овечого, а також дослідити жирнокислотний склад молочного жиру коров’ячого молока при його скисанні впродовж 72 годин. На основі проведених газохроматографічних досліджень встановлено у жирнокислотному профілі молочного жиру коров’ячого молока впродож 72 годин скисання відбуваються кількісні і якісні зміни, які обумовлені діяльністю мікрофлори при молочнокислому бродінні. Встановлено, що при скисанні молока коров’ячого впродовж 72 годин істотно коливається співвідношення між вмістом насичених і ненасичених жирних кислот, яке через 24 години скисання становило 1,97 : 1, через 48 годин - 1,81 : 1, а через 72 години 1,77 : 1. Сумарний відносний вміст поліненасичених жирних кислот у молочному жирі коров’ячого молока при скисанні через 24 години становив – 5,41%, через 48 годин - 5,76%, а через 72 години – 6,25%. Така динаміка свідчить про достовірне зростання кількості поліненасичених жирних кислот у молочному жирі коров’ячого молока при його скисанні впродовж 72 годин. Показано зміни вмісту жирних кислот родин омега-3 у молочному жирі коров’ячого молока при скисанні, а саме: через 24 години сумарний вміст омега-3 поліненнасичених жирних кислот складав 0,46%, через 48 годин - 0,43%, а через 72 години лише 0,39% від загального відносного вміст усіх жирних кислот.
The aim of the study was to conduct a comparative study of the fatty acid composition of cow's, goat's and sheep's milk, as well as to study the fatty acid composition of cow's milk milk fat during its fermentation for 72 hours. Based on the conducted gas chromatographic studies, quantitative and qualitative changes occur in the fatty acid profile of cow's milk fat during 72 hours of fermentation, which are due to the activity of the microflora during lactic acid fermentation. It was found that when fermenting cow's milk for 72 hours significantly varies the ratio between the content of saturated and unsaturated fatty acids, which after 24 hours of fermentation was 1.97: 1, after 48 hours - 1.81: 1, and after 72 hours 1 , 77: 1. The total relative content of polyunsaturated fatty acids in the milk fat of cow's milk during fermentation after 24 hours was - 5.41%, after 48 hours - 5.76%, and after 72 hours - 6.25%. This trend indicates a significant increase in the amount of polyunsaturated fatty acids in the milk fat of cow's milk when fermented for 72 hours. The changes in the content of fatty acids of the omega-3 families in the milk fat of cow's milk during fermentation are shown, namely: after 24 hours the total content of omega-3 polyunsaturated fatty acids was 0.46%, after 48 hours - 0.43%, and after 72 hours only 0.39% of the total relative content of all fatty acids.
Зміст: Реферат Вступ 1 РОЗДІЛ 1. Огляд літератури. 1.1 Фактори, що впливають на склад і властивості молока 1.2 Фактори, що впливають на жирність молока 17 1.3. Показники ідентифікації сирого молока різних видів сільськогосподарських тварин 1.4 Мікробіологічні і санітарно-гігієнічні показники молока 1.5 Вплив жирнокислотного складу молока на його біологічну цінність і виробництво молочних продуктів 1.6. Походження молочних жирних кислот 2 Розділ 2. Матеріали і методи досліджень 2.1 Схема і дизайн дослідження 2.2 Методика визначення жирнокислотного складу молока 3.1. Розділ 2. Результати дослідження та їх обговорення 3.1 Жирнокислотний профіль козячого молока 3.2. Жирнокислотний профіль коров’ячого молока 3.3 Середні значення відносного вмісту жирних кислот у коров’ячому молоці 3.4 Вплив процесу скисання коров’ячого молока на його жирнокислотний профіль 3.4.1. Відносний вміст жирних кислот у молочному жирі коров’ячого молока через 24 години ферментації 3.4.2. Відносний вміст жирних кислот у молочному жирі коров’ячого молока через 48 години ферментації 3.4.3. Відносний вміст жирних кислот у молочному жирі коров’ячого молока через 72 години ферментації 3.5 Узагальнення отриманих результатів Висновки і пропозиції виробництву 4 Розділ 4. Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях 4.1 Захист сировини та готової продукції на об’єктах харчової промисловості Бібліографія Додатки
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/33670
Власник авторського права: © Хава О.П., 2020
Перелік літератури: 56. Барабанщиков Н.В. Молочное дело / Н.В. Барабанщиков. – М.: Колос, 1983. – 414 с. 57. Горбатова К.К. Биохимия молока и молочных продуктов / К.К. Горбатова. – М.: Колос, 1997. – 288 с. 58. Жири та олії тваринні і рослинні. Приготування метилових ефірів жирних кислот. Видання офіційне: ДСТУ ІSО 5509-2003.– [Чинний від 2002 – 01-01.] – К.: Держстандарт України, 2002. – 17 с. 71 59. Молоко. Гравіметричний метод визначення вмісту жиру. Видання офіційне: ДСТУ ІSО 1211-2002. – [Чинний від 2003 – 01-01.] – К.: Держстандарт України, 2002. – 15 с. 60. Состав и свойства молока как сырья для молочной промышленности: Справочник / [Н.Ю. Алексеева, В.П. Аристова, А.П. Патрий и др.]; под ред. Я.И. Костина. – М.: Агропромиздат, 1986. – 239 с. 61. Тепел А. Химия и физика молока / А. Тепел; [пер. с немецкого Л.Ф. Теречек]. – М.: Пищевая промышленность, 1979. – 633 с.
References: 1.A.V. Kuznetsov. Impact of cow breed and season of the year on the technological properties of milk in the production of sweet cream butter // Proceedings of the Orenburg State Agrarian University. - 2010. - No. 3.- P. 85-88. 5. Santos-Silva J, Bessa RJB, Santos-Silva F. Effect of genotype, feeding system and slaughter weight on the quality of light lambs: II. Fat acid composition of meat. Livest Prod Sci. 2002; 77(2–3): 187–194. 6. Aguilar P S, de Mendoza D. Control of fatty acid desaturation: a mechanism conserved from bacteria to humans. Mol Microbiol. 2006; 62(6): 1507–1514. pmid:17087771 7. Bava, L., Colombini, S., Zucali, M., Decimo, M., Morandi, S., Silvetti, T., Brasca, M., Tamburini, A., Crovetto, G. M., & Sandrucci, A. (2017). Efficient milking hygiene reduces bacterial spore contamination in milk. Journal of Dairy Research, 84(3), 322-328. doi:10.1017/S0022029917000309 8. C. J. Hervert, A. S. Alles, N. H. Martin, K. J. Boor, M. Wiedmann. Evaluation of different methods to detect microbial hygiene indicators relevant in the dairy industry // J. Dairy Sci. - 2016. – 99(9). – Р. 7033-7042. doi: 10.3168/jds.2016- 11074. Epub 2016 Jul 7. 9. Caldeira LA, Ferrão SPB, Fernandes SA de A, Magnavita APA, Santos TDR. Nutritional quality indexes of lipid fraction of Milk of Murrah buffalo, produced at different stages of lactation. Rev Inst Adolfo Lutz. 2010; 69(4): 545–554. 10. Chaterjee MT, Seunath A, Khalawan SA, Curran BPG. Cellular lipid composition influences stress activation of the yeast general stress response elements (STRE). Microbiology. 2000; 146: 877–884. pmid:10784046 11. Corthésy B., Gaskins H.R, Mercenier A. Cross-talk between probiotic bacteria and the host immune system. J Nutr. 2007; 137(3 Suppl 2), 781S–90S. pmid:17311975. 12. Coskum H., Ondul E. Free fatty acid accumulation by mesophilic lactic acid bacteria in cold stored milk. J Microbiol. 2004; 42: 133–138. pmid:15357307. 66 13. Creamer L.K. Some recent advances in the basic chemistry of milk proteins and lipids / L.K. Creamer, A.K. H. MacGibbon // Int. Dairy J. - 1996. - V. 6. - P.539- 568. 14. Di Russo CC, Black PN, Weimar JD. Molecular in road into the regulation and metabolism of fatty acids, lessons from bacteria. Progress in Lipid Res. 1999; 38: 129–197. 15. Dionisi F, Golay PA, Elli M, Fay LB. Stability of cyclopropane and conjugated linoleic acids during fatty acid quantification in lactic acid bacteria. Lipids. 1999; 34: 1107–1115. pmid:10580338. 16. Dobriyan E.I., Yurova E.A., Zhizhin N.A. Functional milk products fortified with polyunsaturated fatty acids of the family omega-3 and omega-6 // Dairy Іndustry. - 2013, No11.- Р. 45-46. 17. Doyle, C. J., Gleeson, D., Jordan, K., Beresford, T. P., Ross, R. P., Fitzgerald, G. F., & Cotter, P. D. Anaerobic sporeformers and their significance with respect to milk and dairy products // International Journal Food Microbiol. – 2015. – 197. – Р. 77-87. doi:10.1016/j.ijfoodmicro.2014.12.022 18. El-Salam MH, El-Shafei K, Sharaf OM, Effat BA, Asem FM, El-Aasar M. Screening of some potentially probiotic lactic acid bacteria for their ability to synthesis conjugated linoleic acid // Int. J. Dairy Technol. - 2010; 63(1): Р. 62–69. 19. Esposito, G., F. Masucci, F. Napolitano, A. Braghieri, R. Romano, N. Manzo, and A. Di Francia. Fatty acid and sensory profiles of Caciocavallo cheese as affected by management system // J. Dairy Sci. 2014. – 97 – Р. 1918–1928. https://doi.org/10.3168/jds.2013-7292. 20. FAO. Fats and fatty acids in human nutrition. Report of an expert consultation. // FAO Food Nutr. Pap. - 2010.- 91:1–166. 21. Farnworth E.R. Kefir–A complex probiotic. Food Sci Technol. Bulletin: Functional Foods. 2005; 2(1): 1–17. 67 22. Fenelon, M.A., and T.P. Guinee. The effect of milk fat on Cheddar cheese yield and its prediction, using modifications of the van Slyke cheese yield formula // J. Dairy Sci. 1999. – 82. – Р. 2287–2299. 23. Fischer, W. J., Schilter, B., Tritscher, A. M., & Stadler, R. H. Contaminants of Milk and Dairy Products: Contamination Resulting from Farm and Dairy Practices. // Reference Module in Food Sciences. Elsevir, 2015. – Р. 1-13. http://dx.doi.org/10.1016/B978-0-08-100596-5.00698-3. 24. Florence ACR, Béal C, Silva RC, Bodsan CSB, Pilleggi ALOS, Gioielli LA et al. Fatty acid profile, trans-octadecenoic, α-linolenic and conjugated linoleic acid contents differing in certified organic and conventional probiotic fermented milks. Food Chem. 2012; 135: 2207–2214. pmid:22980792 25. Florence ACR, Oliveira RPS, Silva RC, Soares FASM, Gioielli LA, Oliveira MN. Organic milk improves Bifidobacterium lactis counts and bioactive fatty acids contents in fermented milk. Food Sci-LEB. 2012; 49: 89–95. 26. Gursoy O, Seckin K, Kinik O, Karaman AD. The effect of using different probiotic cultures on conjugated linoleic acid (CLA) concentration and fatty acid composition of white pickle cheese. Int J Food Sci Nutr. 2012; 63(5): 610–615. pmid:22166042 27. Hadzevych, O. V., Paliy, A. P., Kinash, O. V., Petrov, R. V., & Paliy, A. P. (). Antibiotic resistance of microorganisms isolated from milk. World of Medicine and Biology. – 2019 - 3(69). Р. 245-250. doi:10.26724/2079-8334-2019-3-69- 245-250. 28. Hoenselaar R. The importance of reducing SFA intake to limit CHD risk. Br J Nutr. 2012; 107: 450–451. pmid:22136957 29. Jain M. Dairy foods, dairy fats, and cancer: a review of epidemiological evidence. Nutr Res. 1998; 18: 905–937. 30. Karamayev, S.V. Technological properties of milk of dairy cows depending on the calving season: monograph. Kinel 2016. p.181. 68 31. Kim Y.J., Liu RH. Increase of conjugated linoleic acid content in milk by fermentation with lactic acid bacteria. J Food Sci. 2002; 67(5): 1731–1737. 32. Kitikov, V., & Romaniuk, W. The influence natural and industrial factors on the efficiency of the dairy industry. De Gruyter open // Agricultural Engineering, 2017. - 21(2), 91-100. doi:10.1515/agriceng-2017-0019. 33. Kramer J.KG., Fellner V, Dugan MER., Sauer FD, Mossoba MM, Yurawecs MP. Evaluating acid and base catalysts in the methylation of milk and rumen fatty acids with special emphasis on conjugated dienes and total trans fatty acids. Lipids. 1997; 32: 1219–1228. pmid:9397408 34. Lock AL, Garnsworthy PC. Seasonal variation in milk conjugated linoleic acid and Δ 9 –desaturase activity in dairy cattle. Livest Prod Sci. 2003; 79: 47–59. 35. Loretz, O.G. The impact of technology content and frequency of milking on the productivity of cows and milk quality // Agrarian Bulletin of the Urals. - 2013. No. 8. P. 72-74. 36. Lucey, J.A. Raw milk consumption. Risks and benefits // Nutr. Today . - 2015 – 50. - Р.189–193. 37. Lucquin I, Zagorec M, Champomier-Verges M, Chaillou S. Fingerprint of lactic acid bacteria population in beef carpaccio is influenced by storage process and seasonal changes. Food Microbiol. 2012; 29(2): 187–196. pmid:22202872 38. M. L. Hutchison, D. J. .I Thomas, A. Moore, D. R. Jackson, I. Ohnstad. An evaluation of raw milk microorganisms as markers of on-farm hygiene practices related to milking // J. Food Prot. – 2005. - Apr;68(4). – Р. 764-72. doi: 10.4315/0362-028x-68.4.764. 39. Mamayev, A.V., Samusenko, L.D. The impact of Holstein breed on the chemical composition and technological properties of milk of black-and-white cows // Vestnik OrelSAU. 2014. No 3 (48). P. 10-13. 40. Martini, M., F. Salari, and I. Altomonte. The macrostructure of milk lipids: The fat globules. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. - 2016. - 56:1209– 1221. 69 41. Miller, R. A., Kent, D. J., Boor, K. J., Martin, N. H., & Wiedmann, M. (2015). Different management practices are associated with mesophilic and thermophilic spore levels in bulk tank raw milk. Journal of Dairy Science, 98(7), 4338-4351. doi:10.3168/jds.2015-9406 42. Modi, H. A. (2014). Dairy Microbiology. Aavishkar Publishers, Distributors, Jaipur. ISBN 978-81-7910-289-3 43. Molina S, Moran-Valero M I, Martin D, Vázquez L, Vargas T, Torres C F et al. Antiproliferative effect of alkylglycerols as vehicles of butyric acidon colon cancer cells. Chem Phys Lipids. 2013; 175–176: 50–56. pmid:23973778 44. Nantapo CTW, Muchenje V, Hugo A. Atherogenicity index and healthy-related fatty acids in different stages of lactation from Friesian, Jersey and Friesian x Jersey cross cow milk under a pasture-based dairy system. Food Chem. 2014; 140: 127–133. 45. Norat T, Riboli E. Dairy products and colorectal cancer. A review of possible mechanisms and epidemiological evidence. Eur J Clin Nutr. 2003; 57: 1–17. pmid:12548291 46. Official methods of analysis of AOAC. 18th ed. Maryland: Association of the Official Analytical Chemists Press; 2005. 47. Osmari E.K, Cecato U, Macedo FAF, Souza NE. Nutritional quality indices of Milk fat from goats on diets supplemented with different roughages. Small Ruminant Res. 2011; 98: 128–132. 48. Paludetti, L., Kelly, A., O'Brien, B., Jordan, K., & Gleeson, D. (2019). Microbiological quality of milk from farms to milk powder manufacture: An industrial case study. Journal of Dairy Research, 86(2), 242-247. doi:10.1017/S0022029919000347 49. Petrov, P., Zhukova, Y., & Yuriy, D. (2016). The Effects of Dairy Management on Milk Quality Characteristics. Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology, 4(9), 782. https://doi.org/10.24925/turjaf.v4i9.782-786.745 70 50. Ramsden CE, Hibbeln JR, Majckrzak SF, Davis JM. n–6 fatty acid-specific and mixed polyunsaturate dietary interventions have different effects on CHD risk: a meta-analysis of randomised controlled trials. Br J Nutr. 2010; 104(11): 1586– 1600. pmid:21118617 51. Raza, Nadeem, & Kim, Ki-Hyun. (2017). Quantification techniques for important environmental contaminants in milk and dairy products. TrAC Trends in Analytical Chemistry, 98. doi:10.1016/j.trac.2017.11.002 52. Remagni MC, Paladino M, Locci F, Romeo FV, Zago M, Povolo M et al. Cholesterol removal capability of lactic acid bactéria and related cell membrane fatty acid modifications. Folia Microbiol. 2013; 58: 443–449. 53. Robles, I., Kelton, D., Barkema, H., Keefe, G., Roy, J., Von Keyserlingk, M., & DeVries, T. (2019). Bacterial concentrations in bedding and their association with dairy cow hygiene and milk quality. Animal, 1-15. doi:10.1017/S1751731119002787 54. Sakamoto T, Bryant DA. Temperature-regulated mRNA accumulation and stabilization for fatty acid desaturase genes in the cyanobacterium Synechococcus sp. strain PCC 7002. Mol Microbiol. 1997; 23: 1281–1292. pmid:9106218 55. Yilma, Z., & Faye, B. (2013). Sanitary and Microbial Qualities of Marketed Milk and Milk Products. LAP Lambert Academic Publishing. ISBN 978-365-924-939- 6.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
avtorska dovidka_Khava.docxАвторська довідка16,73 kBMicrosoft Word XMLПереглянути/відкрити
dyplom_Khava.pdfДипломна робота1,41 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора