Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/33644
Назва: Вплив умов зберігання питних вод на їх фізико-хімічні параметри
Інші назви: Influence of drinking water storage conditions on their physicochemical parameters
Автори: Паламар, Анастасія Андріївна
Palamar, Anastasiia Andriivna
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, вул. Руська 56, Тернопіль, Тернопільська область, 46001
Бібліографічний опис: Паламар А. А. Вплив умов зберігання питних вод на їх фізико-хімічні параметри : дипломна робота магістра за спеціальністю „181 — харчові технології“ / А. А. Паламар. — Тернопіль : ТНТУ, 2020. — 75 с.
Bibliographic description: Palamar A. A. Influence of drinking water storage conditions on their physicochemical parameters : master's thesis in specialty „181 — “food technology” / A. A. Palamar. — Ternopil : TNTU, 2020. — 75
Дата публікації: 2020
Дата внесення: 28-гру-2020
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Науковий керівник: Покотило, Олег Степанович
Pokotylo, Oleh Stepanovych
Члени комітету: Пилипець, Оксана Михайлівна
Pylypets, Oksana Mykhailivna
УДК: 543.3
Теми: 181
харчові технології
вода мінеральна
водневий показник
термін зберігання
температура
mineral water
hydrogen index
shelf life
temperature
Кількість сторінок: 75
Короткий огляд (реферат): Проведено дослідження з визначення водневого показника у популярних мінеральних водах при відкритті та зберіганні впродовж 3-х діб за температури 10, 20, 30, 40 та 50°С. Встановлено, що концентрації водневих іонів (рН) у досліджуваних мінеральних водах «Новозбручанська», «Вишнівецька», «Моршинська», «Поляна квасова» та «Лужанська» після їх відкриття становила 4,64 - 6,49. Концентрація водневих іонів у досліджуваних водах зростає в ряді: «Моршинська» (4,64-4,87) > «Вишнівецька» (5,22-5,51) > «Новозбручанська» (5,47-6,0) > «Лужанська» (6,09-6,39) > «Поляна квасова» (6,18-6,49). Тобто, найбільш «кислою» серед досліджуваних мінеральних вод можна вважати - «Моршинську», а найменш «кислою» - «Поляну квасову». За ступенем зменшення концентрації водневих іонів вподовж 1-3-ї доби за температури мінеральних вод 10°С їх можна розмістити у ряді: «Поляна квасова» (6,18-6,49, на 0,31) > «Лужанська» (6,09-6,39, на 0,30) > «Вишнівецька» (5,22-5,51, на 0,29) > «Моршинська» (4,64-4,87, на 0,23) > «Новозбручанська» (5,47-6,0, на 0,13). Отже, найбільш стабільною при зберіганні до 3-х діб за концентрацією водневих іонів є вода «Новозбручанська». Найбільше зниження рН у всіх досліджуваних мінеральних водах встановлено на 3-тю добу і при підвищенні температури води від 10 до 50°С спостерігається в ряді: «Новозбручанська» (на 0,35) > «Вишнівецька» (на 0,28) > «Моршинська» (на 0,25) > «Лужанська» (на 0,18) > «Поляна квасова» (на 0,13).
A study to determine the hydrogen index in popular mineral waters when opened and stored for 3 days at temperatures of 10, 20, 30, 40 and 50 ° C. It was found that the concentrations of hydrogen ions (pH) in the studied mineral waters "Novozbruchanska", "Vyshnivetska", "Morshynska", "Polyana kvasova" and "Luzhanska" after their discovery was 4.64 - 6.49. The concentration of hydrogen ions in the studied waters increases in a number: "Morshynska" (4,64-4,87)> "Vyshnivetska" (5,22-5,51)> "Novozbruchanska" (5,47-6,0)> " Luzhanskaya ”(6.09-6.39)>“ Kvasova kvasova ”(6.18-6.49). That is, the most "acidic" among the studied mineral waters can be considered - "Morshinskaya", and the least "acidic" - "Polyana kvass".According to the degree of decrease in the concentration of hydrogen ions during the 1-3rd day at a mineral water temperature of 10 ° C, they can be placed in a row: "Polyana kvass" (6.18-6.49, 0.31)> "Luzhanskaya" (6 , 09-6.39, by 0.30)> "Vyshnivetska" (5.22-5.51, by 0.29)> quot;Morshynska" (4.64-4.87, by 0.23)> " Novozbruchanska ”(5.47-6.0, by 0.13). Therefore, the most stable when stored for up to 3 days in the concentration of hydrogen ions is water "Novozbruchanskaya". The largest decrease in pH in all studied mineral waters was found on the 3rd day and with increasing water temperature from 10 to 50 ° C is observed in a number: "Novozbruchanskaya" (by 0.35)> "Vyshnivetskaya" (by 0.28)> " Morshynska ”(by 0.25)>“ Luzhanska ”(by 0.18)>“ Kvasova Kvasova ”(by 0.13).
Зміст: Реферат Вступ 1 РОЗДІЛ 1. Огляд літератури. Властивості вод і їх значення 1.1 Фізико-хімічні властивості мінеральних вод 1.2 Основні бальнеологічні групи мінеральних вод 1.3 Концентрація водневих іонів у субстратах 1.4 Характеристика окремих мінеральних вод України 1.5 Біохімічні властивості води 1.6 Мінералізація води 1.7 Структура води 1.8 Значення води для харчової промисловості 1.8.1 Якість вихідної води 1.8.2 Вплив води на якість продукту 1.8.3 Технології водопідготовки 1.9 Підсумки з огляду літературних джерел 2 РОЗДІЛ 2. Матеріали і методи досліджень 2.1 Схема досліджень 2.2 Методика визначення водневого показника 3 РОЗДІЛ 3. Результати дослідження та їх обговорення 3.1 Концентрації водневих іонів у мінеральних водах за різних температур і часу зберігання 3.1.1 Зміни концентрації водневих іонів у мінеральній воді «Новозбручанська» за різних температур і часу зберігання 3.1.2 Зміни концентрації водневих іонів у мінеральній воді «Вишнівецька» за різних температур і часу зберігання 3.1.3 Зміни концентрації водневих іонів у мінеральній воді «Моршинська» за різних температур і часу зберігання 3.1.4 Зміни концентрації водневих іонів у мінеральній воді «Поляна квасова» за різних температур і часу зберігання 3.1.5 Зміни концентрації водневих іонів у мінеральній воді «Лужанська» за різних температур і часу зберігання 4 РОЗДІЛ 4. Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях 4.1 Охорона праці як необхідний елемент системного підходу при розробці і проектуванні технологічних процесів та технологій 4.2 Вимоги до планування виробничих приміщень на підприємствах із виробництва харчової продукції 4.3 Вимоги до використання технологічного обладнання та інвентарю у харчовій промисловості 4.4 Захист сировини та готової продукції на об’єктах харчової промисловості 4.5 Безпека в надзвичайних ситуаціях 4.3.1. Зараження харчової сировини і готової продукції небезпечними хімічними речовинами Висновки і пропозиції виробництву Бібліографія Додатки
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/33644
Власник авторського права: © Паламар А.А., 2020
Перелік літератури: 13. Бабинец А.Е., Мальская Р.В. Геохимия минерализованных вод Предкарпатья. - К., "Наук.думка", 1975. - 189 с. 66 14. Бабов К.Д.. Современное состояние и перспективы использования минеральных вод Украины // Проблеми мінеральних вод (Збірник наукових праць), 2005. – 458 с. 15. Бондаренко Ю. Г. Медико-екологічна оцінка води поверхневого джерела централізованого водопостачання м. Черкаси / Ю. Г. Бондаренко, І. В. Хоменко, Л. І. Білик, Н. В. Загоруйко // Довкілля та здоров’я. – 2010. – No 3(54). – С. 30-35. 16. Бурлака А.П., Мойсеєв А.Ю., Мойсеєва Н.П. та ін. Проблеми мінеральних вод. - К.: Карбон ЛТД, 2002. - С. 79-83. 17. Бювети Києва. Якість артезіанської води за ред. Гончарука В. В. – К.: Геопринт, 2003. – 110 с. 18. Василечко В. О. Оцінка якості вод Львова / В. О. Василечко, Л. О. Лебединець, Г. В. Грищук, Ю. Б. Кузьма, Я. П. Скоробогатий, Ю. В. Зінько, О. А. Нікішина // Довкілля та здоров’я. – 2003. – No2 (25). – С. 47-52. 19. Василечко В. О. Природні сорбенти в очищенні стічних вод легкої промисловості / В. О. Василечко, Я. П. Скоробогатий, Г. В. Грищук, В. А. Венгржановський // Зб. тез. доп. Регіон. наук.-практ. конф. “Сучасні технології в легкій промисловості і сервісі”, Хмельницький, 22–23 вересня 2010. – Хмельницький. – 2010. – С. 84- 85. 20. Василечко В. О. Спосіб люмінесцентного визначення тербію / В. О. Василечко, Г. В. Грищук, Я. М. Каличак, А. С. Волошиновський, В. В. Вістовський // Патент України на корисну модель No 74229. 25.10.2012. Бюл. No 20. 21. Визначення 33 елементів методом атомноемісійної спектрометрії з індуктивно-зв’язаною плазмою: ДСТУ ISO 11885:2005 67 (ISO 11885:1996, ІДТ) – [Чинний від 2008-01-01]. –K.: Держспоживстандарт України, 2007. – 14 с. 22. Герасимова В. Г. Сучасні проблеми гігієнічної регламентації застосування полімерних матеріалів у водопостачанні / В. Г. Герасимова // Мат. Міжн. водного форуму “Аква Україна–2003”, Київ, 4–6 листопада 2003. – Київ, 2003. – С. 220-221. 23. Гончаренко В. И. О связи заболеваемости кариесом среди детей школьного возраста с содержанием фтора в питьевой воде города Краматорска / В. И. Гончаренко, Н. П. Жолудь, Галдеева И. А., З. И. Шахова // Вода і водоочисні технології. – 2009. – No 6-7(36-37). – С. 50-52. 24. Горваль А.К. Влияние физико-химических факторов на развитие микробиологических процессов в бутилированной воде / А. К. Горваль, Г. И. Корчак, Е. В. Сурмашева, Л. В. Михиенкова, Н. Ф. Фалендыш // Мат. ІІ Міжн. водного форуму “Аква Україна–2004”, Київ, 21–23 вересня 2004. – Київ, 2004. – С. 260-262. 25. Гринзовський А. М. Історичний нарис гігієнічного нормування якості питної води / А. М. Гринзовський, М.М. Коршун // Довкілля та здоров’я. – 2001. – No 1(16). – С. 31-35. 26. Гуленко С. В. Гігієнічна оцінка канцерогенного ризику здоров’ю через споживання хлорованої питної води / С. В. Гуленко, В. О. Прокопов // Довкілля та здоров’я. – 2013. – No 2(65). – С. 50-54. 27. Державні санітарні норми та правила „Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною (ДСанПІН 2.2.4–171–10). МОЗ України. Наказ від 12.05.2010 р. No 400. 28. Державні санітарні правила і норми „Вода питна. Гігієнічні вимоги до якості води централізованого господарсько- 68 питного водопостачання” (ДСанПІН 2.2.4.4–036–96). –МОЗ України. Наказ від 23.12.1996 р. No 383. 29. Дривер Дж. Геохимия природнuх вод. - М.: Мир, 1985. - С. 288-338. 30. Иванов В.В., Невраев Г.А. Классификация подземнuх минеральных вод. - М.: Недра, 1964. - С. 7. 31. Іщенко О.П.. Мінеральні води поділля: особливості формування і ресурси // Проблеми мінеральних вод (Збірник наукових праць), 2005. – 458с. 32. Капранов С. В. Оценка месячных колебаний качества питьевой воды централизованного питьевого водоснабжения / С. В. Капранов, В. Ю. Решетняк, Г. Г. Кривуца, И. В. Смирнова // Вода і водоочисні технології. – 2010. – No 3-4 (45-46). – С. 10-16. 33. Классификация минеральнuх вод Украины // Под ред. акад. В.М. Шестопалова. - К.: НАНУ, 2003. - 121 с. 34. Кліментьєв І. М. Епідемічне значення питної води / І. М. Кліментьєв // Довкілля та здоров’я. – 2009. – No 4(51). – С. 73-76. 35. Кобзарь В. В. Якість води. Історія і сьогодення нормування / В. В. Кобзарь, І. М. Лавренчук // Вода і водоочисні технології. – 2004. – No 4(12). – С. 63-66. 36. Колодій В.В., Спринський М.І.. Мінеральні води карпатської провінції // Проблеми мінеральних вод (Збірник наукових праць), 2005 р. – 458с. 37. Курик М.В. О фрактальности питьевой воды («Живая вода») // Физика, сознание и жизнь. Космология и астрофизика. No3. 2002.45-48. 69 38. Левицька С. П. Сучасний вплив антропогенного навантаження на якісний стан поверхневих вод України / С. П. Левицька // Мат. ІІ Міжн. Водного форуму „Аква Україна – 2004”, 21– 23 вересня 2004. – Київ. – 2004. – С. 56-57. 39. Лікування мінеральними водами / С. С. Северинов. "В Крым на отдых". - Сімферопіль, "Таврія" 1988. 40. Макарова Н. В. Какая вода в напитках / Н. В. Макарова // Вода і водоочисні технології. – 2010. – No 5–6 (47–48). – С. 44-45. 41. Мала гірнича енциклопедія: В 3-х т. / За ред. В. С. Білецького. — Донецьк: "Донбас", 2004. 42. Мамченко А.В. Марганец в питьевой воде и методы его удаления / А. В. Мамченко, Н. Н. Кий, И. В. Якунова, Л. Г. Чернова, И. И. Дешко // Вода і водоочисні технології. – 2009. – No 6-7(36-37). – С. 13-23. 43. Митченко Т.Е. Пить или не пить воду из крана? / Т. Е. Митченко, Н. В. Макарова, В. Г. Маляренко // Вода і водоочисні технології. – 2010. – No 3-4(45-46). – С. 5-9. 44. Нацик В.Г.. Прогнозування показників оцінки якості мінеральних вод типу "Нафтуся" // Проблеми мінеральних вод (Збірник наукових праць), 2005 р. – 458с. 45. О. С. Покотило, П. І. Головач, С. О. Покотило. дослідження закономірностей утворення електронодонорної води на основі змін рН І ОВП вод в термосах-іонізаторах-генераторах «LIVING WATER» // Наук. зап. Терноп. нац. пед. ун-ту. Сер. Біол. – 2019 - No 4 (78). – С. 24-29. 46. Перепелиця О. П. Екохімія та ендоекологія елементів / О. П. Перепелиця. – К.: НУХТ, Екохім, 2004. – 736 с. 70 47. Покотило О., Захарчук І., Вихованець Б. Стан і перспективи використання молекулярного водню для спортсменів // Спортивний вісник Придніпров’я. – 2020. - No1. – С. 443-450. 48. Прокопов В. А. Влияние хлорированной питьевой воды на заболеваемость населения раком ободочной кишки (эпидемиологическое исследование) / В. А. Прокопов, С. В. Шушковская // Довкілля та здоров’я. – 2012. – No 3(62). – С. 46-51. 49. Саприкін Ю.П.. Мінеральні води в Україні – корисні копалини і напої // Проблеми мінеральних вод (Збірник наукових праць), 2005 р. – 458с. 50. Скоробогатий Я. П. Екологічна безпека виробництва та експлуатації текстильних виробів / Я. П. Скоробогатий, В. О. Василечко, К. Д. Челова // Вісник ЛДУ БЖД: Зб. наук. пр. – 2008. – No 2. – С. 164-171. 51. Сониясси Р. Анализ воды: Органические микропримеси. Практическое руководство (Пер. с англ. Под ред. Исидорова В.А.) / Р. Сониясси, П. Сандра, К. Шлетт. – СПб.: Теза, 2000. – 248 с. 52. Стадницький Ю. І. Українські Карпати – привабливий регіон для розміщення горілчаних кластерів / Ю. І. Стадницький // Тези доп. Міжнар. наук.-практ. конф. “Сталий розвиток Карпат: сучасний стан та стратегія дій”, Львівська обл., смт. Славське, 9–10 листопада 2006. – Львів, 2006. – С. 172-175. 53. Сусь М. А. Активированные угли в водоподготовке / М. А. Сусь, Е. М. Светлейшая Н. В. Гуньковская // Вода и водоочисные технологии. – 2011. – No 5(59). – С. 16-20. 54. Сусь М.А. Вода для правильных напитков / М. А. Сусь, З. В. Малецкий // Вода и водоочистные технологии. – 2011. – No 5(59). – С. 4–14. 71 55. Тарасевич Ю. И. Поверхностные явления на дисперсных минералах / Ю. И. Тарасевич. – К.: Наукова думка, 2011. – 390 с. 56. Трохименко А. Постадійне вилучення пінополіуретанами форм йоду, що співіснують у водних розчинах / А. Трохименко, О. Запорожець // Вісн. Львів. Ун-ту. Сер. Хім. – 2012. – Вип. 53. – С. 185-191. 57. Фомин Г. С. Вода. Контроль химической, бактериальной и радиационной безопасности по международным стандартам: энциклопедический справочник / Г.С. Фомин. – М.: Протектор, 2010. – 1008 с. 58. Шестопалов В.М., Моисеева Н.П. Еще раз о лечебном начале минеральнuх вод типа "Нафтуся" // Геол. журн. - 2004. - No 3. - С. 96-97. 59. Шестопалов В.М., Моісеєва Н.П., Дружина М.О. та ін. Мінеральні води типу "Нафтуся", особливості хімічного складу та їх використання // Хімія і технологія води. - 2001. - Т. 23, No 6. - С. 639- 649. 60. Шестопалов В.М., Негода Г.М., Набока М.В., Овчиннікова Н.Б.. Проблемі класифікації мінеральних вод України і перспективи виявлення їх різноманітності // Проблеми мінеральних вод (Збірник наукових праць), 2005. – 458 с.
References: 1. Ayata S. Solid phase extractive preconcentration of silver from aqueouns samples / S. Ayata, I. Kaynak, M. Merdivan // Environ. Monit. Assess. – 2009. – Vol. 153. – P. 333-338. 2. Council Directive 89/398/EEC on the approximation of the laws of the Member States relating to foodstuffs intended for particular nutritional uses (Директива ЄС 89/398/ЄEC щодо зближення законодавства країн – членів, що застосовується до продуктів харчування, призначених для споживання в окремих випадках). 3. Council Directive 98/83/EC of 3 November 1998 on the quality of water intended for human consumption. Official Journal of the European Communities. 1998. No. L 330/32, EN. P. 1-23. 4. Leboda R. On the application of carbosilicon adsorbents to analysis of organic pollutants / R. Leboda, A. Gierak, P. Grochowicz // Ochr. Srodow. – 1987. – Vol. 2–3 (32–33). – Р. 61-64. 5. Repo E. Aminopolycarboxylic acid functionalized adsorbents for heavy metals / E. Repo, J. K. Warchoł, A. Bhatnagar, A. Mudhoo, M. Sillanpää // Water Research. – 2013. – Vol. 47, N 14. – P. 4812-4833. 6. Thabano J. R. E. Silica nanoparticle-templated methacrylic acid monoliths for in-line solid-phase extraction-capillary electrophoresis of basic analytes / J. R. E. Thabano, M. C. Breadmore, J. P. Hutchinson, C. Johns, P.R. Haddad // J. Chromatogr. A. – 2009. – Vol. 1216. – P. 4933- 4940. 7. Vasylechko V. O. Adsorption of cadmium on acid-modified Transcarpatian clinoptiolite / V. O. Vasylechko, G. V. Gryschouk, Yu. B. Kuz’ma, V. P. Za- 129 kordonskiy, L. O. Vasylechko, L. O. Lebedynets, M. 65 B. Kalytotovs’ka // Microporous and Mesoporous Materials. – 2003. – V. 60. – P. 183-196. 8. Vasylechko V. O. Adsorption of Mn(ІІ) on Transcarpathian Mordenite / V. O. Vasylechko, G. V. Gryschouk, I.I. Polyans’ka, Yu.B. Kuz’ma // Polish J. Chem. – 2008. – Vol. 82, No 1–2. – Р. 443-451. 9. Vasylechko V. O. Badania nad przydtnościa Zakarpatckiego klinoptylolitu do adsorpcji chloroformu z roztworów wodnych / V. O. Vasylechko, L. O. Lebedynets, G.V. Gryshchouk, R. Leboda, J. SkubiszewskaZięba // Ochrona Srodowiska. – 1998.– NR 3(70). – S. 27-30. 10. Vasylechko V. O. Sorption of terbium on Transcarpathian clinoptilolite / V. O. Vasylechko, G. V. Gryschouk, V.P. Zakordonskiy, I. O. Patsay, N.N. Len’, O. A. Vyviurska // Microporous Mesoporous Mater. – 2013. – Vol. 167. – P. 155-161. 11. Vasylechko V.O. The use of transcarpathian zeolites for concentrating trace contaminats i water / V.O. Vasylechko, L.O. Lebedynets, G.V. Gryshchouk, Yu.B. Kuz’ma, L.O. Vasylechko, V.P. Zakordonskiy // Book of Proceeding.– Stud. Surf. Sci. Catal., V.135 “Zeolites and Mesoporous Materials at the Dawn of the 21ST Century”, Edited by A. Galarneau, F.Di Renzo, F. Fajula, J. Vedrine. – Amsterdam – London – New York – Oxford – Paris – Shannon – Tokyo.: Elsevier, 2001. – 8p. (CD version). 12. Yusof A. M. Adsorption of some toxic elements from water samples on modified activated carbon, and red soil using neutron activation analysis / A. M. Yusof, M. M. Rahman, A.K. H. Wood // J. Radioanal. Nucl. Chem. – 2007. – Vol. 271. – P. 191-197.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
avtorska dovidka_Palamar.docxАвторська довідка16,65 kBMicrosoft Word XMLПереглянути/відкрити
dyplom_Palamar.pdfДипломна робота1,72 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора