Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/33608
Назва: Дослідження корелятивних зв’язків між окисно-відновним потенціалом та рН соків
Інші назви: Investigation of correlations between redox potential and juice pH
Автори: Похно, Іванна Адамівна
Pokhno, Ivanna Adamivna
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, вул. Руська 56, Тернопіль, Тернопільська область, 46001
Бібліографічний опис: Похно І. А. Дослідження корелятивних зв’язків між окисно-відновним потенціалом та рН соків : дипломна робота магістра за спеціальністю „181 — харчові технології“ / І. А. Похно. — Тернопіль : ТНТУ, 2020. — 84 с.
Bibliographic description: Pokhno I. A. Investigation of correlations between redox potential and juice pH : master's thesis in specialty „181 — “food technology”. / I. A. Pokhno. — Ternopil : TNTU, 2020. — 84 p.
Дата публікації: 2020
Дата внесення: 28-гру-2020
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Науковий керівник: Покотило, Олег Степанович
Pokotylo, Oleh Stepanovych
Члени комітету: Ткачук, Роман Андрійович
Tkachuk, Roman Andriiovych
УДК: 54.04; 613.262
Теми: 181
харчові технології
окисно-відновний потенціал
водневий показник
овочеві соки
фруктові соки
Кількість сторінок: 84
Короткий огляд (реферат): Метою роботи було дослідити окисно-відновний потенціал та рН у свіжоприготовлених та консервованих овочевих та фруктових соках при їх зберіганні впродовж 24 години за різної температури. Методи дослідження: органолептичні, фізико-хімічні, статистичні. Проведено дослідження з визначення свіжоприготовлених та консервованих овочевих та фруктових соках при їх зберіганні впродовж 24 години за різної температури. Встановлено температурні і часові різниці змін показників рН і ОВП у окремих овочевих і фруктових свіжоприготовлених і консервованих соках при 6 0 С і 24 0 С впродовж 24 годин зберігання, які залежать від виду соку, способу його приготування, терміну і температури зберігання. Встановлено, що при 6 0 С зміни показника рН у свіжоприготовленому томатному соці впродовж 24 годин були меншими, ніж при зберіганні за температури 24 0 С. Встановлено, що у томатних соках незалежно від способу приготування показники ОВП при зберіганні впродовж 6 годин зростають, а на кінець дослідження – через 24 години – падають. У досліджуваних морквяних соках та соку столового буряка нами зафіксована протилежна тенденція. За умов зберігання при температурі 6 0 С через 24 годин показник ОВП у овочевих соках прямого віджиму томатному майже не змінювався; у морквяному був більшим на 7 мВ, у соці столового буряка – на 15; порівняно із вихідним значенням. При зберіганні за температури 23 0 С через 24 годин показник ОВП у овочевих соках прямого віджиму істотно зменшувався: у томатному – на 120 мВ; у морквяному – на 40 мВ та у соці столового буряка – на 8 мВт, порівняно із вихідним значенням для кожного соку.
The aim of the study was to investigate the redox potential and pH of freshly prepared and canned vegetable and fruit juices when stored for 24 hours at different temperatures. Research methods: organoleptic, physicochemical, statistical. A study was conducted to determine freshly prepared and canned vegetable and fruit juices when stored for 24 hours at different temperatures. Temperature and time differences in changes in pH and ORP in some vegetable and fruit freshly prepared and canned juices at 60C and 240C during 24 hours of storage, which depend on the type of juice, method of preparation, shelf life and temperature. It was found that at 60C changes in pH in freshly prepared tomato juice for 24 hours were smaller than when stored at 240C. It was found that in tomato juices, regardless of the method of preparation, the ORP values ​​during storage for 6 hours increase, and at the end of the study - after 24 hours - fall. In the studied carrot juices and table beet juice we recorded the opposite trend. Under the conditions of storage at a temperature of 60C after 24 hours, the ORP in vegetable juices of direct tomato extraction almost did not change; in carrot it was higher by 7 mV, in beet juice - by 15; compared to the original value. When stored at a temperature of 230C after 24 hours, the rate of ORP in vegetable juices of direct extraction decreased significantly: in tomato - by 120 mV; in carrot - by 40 mV and in beet juice - by 8 mW, compared to the initial value for each juice.
Зміст: Реферат Вступ 1 Огляд літератури. Значення ОВП і рН як біофізичних індикаторів процесів метаболізму в біологічних обєктах 1.1 Значення рН і ОВП для людського організму з позиції фізіології харчування 1.2 Водневий показник і його значення у харчових продуктах 1.3 Окисно-відновний потенціал і його значення для людини 1.4 Значення окисно-відновного показника у харчових продуктах 1.5 Фактори, що впливають на зміну рН і ОВП середовища 2 Матеріали і методи досліджень 2.1 Схема досліджень 2.2 Методика визначення жирнокислотного складу олій 3 Результати дослідження та їх обговорення 3.1 Вплив температурного режиму і тривалості зберігання на показники рН у свіжоприготовлених і консервованих овочевих соках 3.1.1. Вплив температури і терміну зберігання на показники рН у свіжоприготовленому томатному соці 3.1.2. Вплив температури і терміну зберігання на показники рН у консервованому томатному соці 3.1.3. Вплив температури і терміну зберігання на показники рН у свіжоприготовленому морквяному соці 3.1.4. Вплив температури і терміну зберігання на показники рН у консервованому морквяному соці 3.1.5. Вплив температури і терміну зберігання на показники рН у свіжоприготовленому соці столового буряка 3.2. Вплив температурного режиму і тривалості зберігання на показники ОВП овочевих соків. 3.2.1 Вплив температурного режиму і тривалості зберігання на ОВП свіжоприготовленого томатного соку 3.2.2 Вплив температурного режиму і терміну зберігання на ОВП консервованого томатного соку 3.2.3 Вплив температурного режиму і терміну зберігання на ОВП свіжоприготовленого морквяного соку 3.2.4 Вплив температури і терміну зберігання на показники ОВП у консервованому морквяному соці 3.2.5 Вплив температури і терміну зберігання на показники ОВП у свіжоприготовленому соці столового буряка 3.3 Вплив температурного режиму і тривалості зберігання на показники рН у свіжоприготовлених і консервованих фруктових соках 3.3.1. Вплив температури і терміну зберігання на показники рН у свіжоприготовленому яблучному соці 3.3.2. Вплив температури і терміну зберігання на показники рН у консервованому яблучному соці Sandora 3.3.3. Вплив температури і терміну зберігання на показники рН у свіжоприготовленому грушевому соці 3.3.4. Вплив температури і терміну зберігання на показники рН у консервованому грушевому соці 3.4. Вплив температурного режиму і тривалості зберігання на показники ОВП у свіжоприготовлених і консервованих фруктових соках 3.4.1. Вплив температури і терміну зберігання на показники ОВП у свіжоприготовленому яблучному соці 3.4.2. Вплив температури і терміну зберігання на показники ОВП у консервованому яблучному соці 3.4.3. Вплив температури і терміну зберігання на показники ОВП у свіжоприготовленому грушевому соці 3.4.4. Вплив температури і терміну зберігання на показники ОВП у консервованому грушевому соці Висновки і пропозиції виробництву 4 Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях 4.1 Охорона праці 4.2 Безпека в надзвичайних ситуаціях Бібліографія Додатки
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/33608
Власник авторського права: © Похно І. А., 2020
Перелік літератури: 2. Аристова Н.А., Пискарев И.М. Активация молекулярного водорода, растворенного в воде. // "Вода: химия и экология" No1, 2009, с.27–32. 3. Аристова Н.А., Пискарев И.М., Ушканов В.А. Вода: химия и экология. 2009. No 12. С. 40–44. 4. Ашбах Д. Живая и мертвая вода против свободных радикалов и старения. Народная медицина, нетрадиционные методы: Академия здоровья и удачи / Д.Ашбах. ACT, Астрель, 2011. 5. Бахир В. М. Электрохимическая активация / В. М. Бахир. – М. : ВНИИИМТ, 1992. – С. 189–195. 6. Бахир В.М. и др. Електрохимическая активация: очищение воды и получение полезных растворов. – М.:ВНИИМТ, 2001.– 176 с. 7. Борисенко А. А. Теоретические и практические аспекты полифункционального использования электроактивированных жидкостей в технологических процессах производства м’ясопродуктів: дис. ... д-ра техн. наук / Борисенко А. А. – Ставрополь, 2002. – 472 с. 8. Гомонай В.І. Фізична та колоїдна хімія: підруч. для студентів ВНЗ / В. І. Гомонай. Вид. 3-тє. - Вінниця : Нова Книга, 2014. - 494 с. 9. Губський А.І. Цивільна оборона Підручник. - К.- Міністерство освіти 1995,-216. 10.Губський Ю.І. Біологічна хімія.: підручник для мед.ф-тів ВМЗ IVр.а / Ю.І. Губський .К.: 2016. – 544с. 11.Депутат О.П., Коваленко І.В., Мужик І.С. Цивільна оборона Навчальний посібник. За редакцією полковника В.С. Франчука. - Львів: Афіша, - 2000 р. - 336 с. 12.Донцов В.И., Крутько В.Н., Подколзин А.А. Старение: механизмы и пути преодоления. –М.: Биоинформсервис, 1997. – 90 с. 75 13.Закон України Про охорону праці No 229-IV, від 21.11.2002 р. 14.Зенин С. В. Биологические и энергоинформационные свойства воды /С. В. Зенин. — М. : ТМО, 2003. — 163 с. 15.Кодекс законів про працю України [Текст] : нормат. докум.; [з урахуванням останніх змін в редакції станом на 12.10.2009 р.]. − Суми: ФОП Соколик Б.В., 2009. - 88 с. 16.Колесниченко, П.Д. Влияние окислительно-восстановительного потенциала жидкостей, принимаемых внутрь на морфофункциональные особенности желудка, тонкого и толстого кишечника/ П.Д. Колесниченко, Н.В., Лобеева, О.Н., Цветикова // Новые информационные технологии в медицине, биологии, фармакологии и экологии: труды 20 Международной конференции и дискуссионного научного клуба – Ялта: Гурфуз, 2012. – С.171-174. 17.Марх А.Т. Биохимия консервирования плодов и овощей.-М.:Пищевая промышленность, 1973.- 371с. 18. Метлицкий Л.В. Биохимия плодов и овощей / Л.В. Метлицкий. - М.: ЭКОНОМИКА, 1970. – 270с. 19.Михайло Пересічний, Діна Федорова. Електроактивована вода у харчуванні людини // Товари і ринки. – 2013. - 1. – С. 70-86. 20.Михайлова К.А. Вплив магнітної обробки на біологічну дію води. Збірник наукових праць молодих вчених, аспірантів та студентів. Одеса, 2010, том 2. 220 с. 21.О. Покотило, О. Колихалін, Д. Попович. Зміни рН і ОВП у овочевих соках при зберіганні // V Міжнародна науково-технічна конференція «Стан і перспективи харчової науки та промисловості» 10-11 жовтня 2019 року / Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2019. - С. 147. 22. Пересічний М.І. Технологічні аспекти використання активованої води з мікрокластерною структурою у виробництві харчової продукції оздоровчого призначення призначення / М. І. Пересічний, Д. В. Федорова 76 // Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. - 2012. - Вип. 2. - С. 21-27. 23.Подпрятов Г.І. Зберігання і переробка продукції рослинництва / Г.І. Подпрятов, Л.Ф. Скалецька, А.М. Сеньков, В.С. Хилевич: Навчальний посібник. – Київ: Мета, 2002. – 495с. 24.Покотило О. С. Вплив процесу генерування водневої води в термосі- генераторі «Living water» на її хімічний склад і окисно-відновний потенціал // ХІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Вода в харчовій промисловості»: Збірник тез доповідей ХІ Всеукраїнської науковопрактичної конференції. 20 – 21 березня 2020 р., Одеса, ОНАХТ. - Одеса: ОНАХТ, 2020. – 125 с. 25.Покотило О. С., Головач П. І., Покотило С. О. Дослідження закономірностей утворення електронодонорної води на основі змін рН і ОВП вод в термосах-іонізаторах-генераторах «Living water». Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Серія Біологія. 2019. Vol 78. N4. С. 24-29. http://journals.chem-bio.com.ua/ index.php/biology/article/view/63. 26.Покотило О., Захарчук І., Вихованець Б. Стан і перспективи використання молекулярного водню для спортсменів // Спортивний вісник Придніпров’я Науково-практичний журнал. – 2020. – No1. – С.443-450. DOI: 10.32540/2071-1476-2019-1-443. 27.Покотило О., Колихалін О., Попович Д. Зміни рН і ОВП у овочевих соках при зберіганні // V Міжнародна науково-технічна конференція "Стан і перспективи харчової науки та промисловості" – Тернопіль, ТНТУ, 10-11 жовтня 2019р. – 147 с. 28.Покотило О., Радчук О., Бальковський В. рН і ОВП молока в процесі скисання // V Міжнародна науково-технічна конференція "Стан і перспективи харчової науки та промисловості" – Тернопіль, ТНТУ, 10-11 жовтня 2019р. – 148 с. 77 29. Поліщук Г. Є. Вплив активної кислотності на ефективну в’язкість термічно обробленого яблучного пюре / Г.Є. Поліщук, Л.М. Мацько, О.В. Гончрук, Г.П. Калініна // Наукові праці Національного університету харчових технологій. – 2013 - No53. – С.55-62 30.Приготовление питьевой воды высшего качества: анализ и перспектива / В. Г. Широносов [и др.] // Экология и промышленность России. – 2008. – No 2 (8). – С. 4–5.]. 31.Приготовление питьевой воды высшего качества: анализ и перспектива. Широносов В. Г., Минаков В. В., Широносов О. В. и др. // Экология и пром-сть России. — 2008. — No 1. — С. 4—5. 32. Прилуцкий В.И. Электрохимиески активированая вода: аномльние свойства, механизм биологического действия / В.И. Прилуцкий, В.М. Бахир. – Москва: 1995. – 151с. 33.Пристрій для обробки обертовим магнітним полем рідинних харчових середовищ : патент Україна : No 75674 від 10.12.2012 / Є.П. Штепа, К.А. Михайлова. С. 1–4. 34.Прилуцкий В. И. Электрохимически активированная вода: аномальные свойства, механизм биологического действия / В. И. Прилуцкий, В. М. Бахир. – М. : ВНИИИ мед. техники, 1997. – 232 с. 35.Рахманин Ю. А. Новый фактор риска для здоровья человека – дефицит электронов в окружающей среде / Рахманин Ю. А., Стехин А. А., Яковлев Г. В. — Режим доступа : <http://www. professionali.ru>. 36.Спосіб активації мінеральних вод : патент Україна : No 40206 від 25.03.09 / Є.П. Штепа, К.А. Нурудінова (Михайлова). С. 1–4. 37.Стеблюк М.І. Цивільна оборона та цивільний захист: Підручник / М.І. Стеблюк. — 3-тє вид., стер. — К.: Знання, 2013. — 487 с. 38.Тележенко Л.М., Штепа Є.П., Нурудінова К.А. Перспективи використання магнітоактивованих рідинних харчових продуктів. Харчова наука і технологія. 2009. No6. С. 28–30. 78 39.Хасанов А.Т. Какая вода сохраняет здоровье? Науковий вісник КУЕІТУ. Нові технології. 2013. No 3–4 (41–42). С. 135–138. 40.Штепа Е.П. Электромагнитная обработка воды в пищевой промышленности. Пищевая пром-ть. 1986. No1. С. 38–39.
References: 1. Mikhaylova K.A., Telezhenko L.N., Shtepa E.P. Influence of the unfrozen omagnichenoy water on juices. The scientific and practical journal «Food Science and Technology», том.11, вип. 4. 2017. С. 3–8.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
avtorska dovidka_Pokhno.docАвторська довідка50,5 kBMicrosoft WordПереглянути/відкрити
dyplom_Pokhno.pdfДипломна робота1,36 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора