Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/33477
Назва: Дослідження впливу вільних жирних кислот на органолептичні показники масла
Інші назви: Study of free acids impact butter organoleptic indices
Автори: Коваль, Вікторія Валеріївна
Koval, Victoria Valeriyvna
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, вул. Руська 56, Тернопіль, Тернопільська область, 46001
Бібліографічний опис: Коваль В. В. Дослідження впливу вільних жирних кислот на органолептичні показники масла : дипломна робота магістра за спеціальністю „181 — харчові технології“ / В. В. Коваль. — Тернопіль : ТНТУ, 2020. — 75 с.
Bibliographic description: Koval V. V. Study of free acids impact butter organoleptic indices: master's thesis in specialty „181 — “food technology” / V. V. Koval. — Ternopil : TNTU, 2020. — 75 p.
Дата публікації: 2020
Дата внесення: 25-гру-2020
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Науковий керівник: Кухтин, Микола Дмитрович
Kukhtyn, Mykola Dmytrovych
Члени комітету: Кравець, Олег Ігорович
УДК: 664
Теми: вільні жирні кислоти
молоко-сировина
масло вершкове
органолептичні показники
ліпази
free fatty acids
butter
raw milk
organoleptic characteristics
lipases
Кількість сторінок: 75
Короткий огляд (реферат): молочні продукти займають суттєве місце в раціоні людей усіх вікових груп. Тому питання якості молока і молочних продуктів завжди актуальні. Метою роботи було дослідити динаміку зміни вмісту вільних жирних кислот у технології виробництва вершкового масла та визначити вплив їх на органолептичні показники. Проведено дослідження з визначення впливу нативних та мікробних ліполітичних ензимів на зміну вільних жирних кислот у технології виробництва вершкового масла. Встановлено, молоко отримане у зимовий і весняний період більш сприятливе до ліполізу під впливом нативних ліпаз, порівнюючи з молоком літнього періоду. Встановлено, що чим нижча мікробіологічна якість охолодженого молока, тим інтенсивніше проходить ліполіз та виявляється більша кількість вільних жирних кислот. Встановлено, що процес сепарування молока спричиняє зростання у вершках вільних жирних кислот, в середньому в 1,2 раза. Встановлено, що поява органолептичних змін у маслі під час його зберігання за температури + 4±0,5 °С можлива за вмісту вільних жирних кислот більше 3,00 мг КОН/г молочного жиру. Зокрема посилювалася такий показник, як наявність стороннього смаку і запаху та гіркота. Свіжовиготовлене масло з початковою кількістю вільних жирних кислот 2,92±0,05 мг КОН/г не придатне для зберігання в охолодженому стані за температури + 4±0,5 °С протягом 3 діб. Водночас зберігання масла за мінусових температур 10–15 °С протягом 3 місяців не спричиняло зміни органолептичних показників.
dairy products occupy an important place in the diet of people of all ages. Therefore, the quality of milk and dairy products is always relevant. The aim of the study was to investigate the dynamics of changes in the content of free fatty acids in the technology of butter production and to determine their influence on organoleptic parameters. A study to determine the effect of native and microbial lipolytic enzymes on the change of free fatty acids in the technology of butter production. It was found that milk obtained in winter and spring is more favorable for lipolysis under the influence of native lipases, compared with summer milk. It was found that the lower the microbiological quality of chilled milk, the more intense the lipolysis and the greater the amount of free fatty acids. It was found that the process of separating milk causes an increase in cream of free fatty acids, on average 1.2 times. It is established that the appearance of organoleptic changes in the oil during its storage at a temperature of + 4 ± 0.5 ° C is possible with the content of free fatty acids more than 3.00 mg KOH / g of milk fat. In particular, such an indicator as the presence of foreign taste and smell and bitterness increased. Freshly made oil with an initial amount of free fatty acids of 2.92 ± 0.05 mg KOH / g is not suitable for storage in a refrigerated state at a temperature of + 4 ± 0.5 ° C for 3 days. At the same time, storage of oil at subzero temperatures of 10–15 ° С for 3 months did not cause changes in organoleptic parameters.
Зміст: Реферат Вступ Огляд літератури 1.1 Характеристика чинників, які формують мікрофлору молока сирого, мікроорганізми охолодженого молока 1.2 Контамінація масла мікрофлорою під час технології виробництва 1.3 Формування жирно кислотного складу молочного жиру коров’ячого молока 1.3.1 Методи оцінки жирнокислотного профілю молока 1.4 Вплив годівлі та метаболічних аспектів тварин на жирнокислотний склад молочного жиру коров’ячого молока 1.4.1 Вплив раціону на жирнокислотний склад молока 1.4.2 Склад кормів 1.4.3 Вплив олійних культур на покращення жирно кислотного складу 1.5 Нативні ліполітичні ензими молока і рівень вмісту вільних жирних кислот 1.6 Мікробіний ліполіз та вміст вільних жирних кислот у молоці 1.7 Спонтанний ліполіз у молоці та його характеристика 1.7.1 Чинники, які впливають на спонтанний ліполіз 1.7.2 Способи попередження та інактивація ліполізу 1.8 Висновки з огляду літератури 2 Матеріали і методи досліджень 2.1 Біохімічні дослідження 2.2 Мікробіологічні дослідження 2.3 Органолептичні дослідження 3 Результати дослідження та їх обговорення 3.1 Характеристика процесу формування органолептичних змін у молоці та вершках за наявності вільних жирних кислот 3.2 Оцінка вмісту вільних жирних кислот у коровячому молоці під впливом нативних ліпаз 3.3 Дослідження вмісту вільних жирних кислот у молоці-сировині під впливом мікробних ліпаз 3.4 Вплив технології виробництва масла на зміну вільних жирних кислот 3.5 Дослідження зміни вмісту вільних жирних кислот у вершковому маслі та його органолептичних показників під час зберігання Висновки і пропозиції виробництву 4 Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях 4.1 Обов’язки працівників щодо охорони праці на підприємствах харчової промисловості 4.2 Захист продуктів харчування від радіоактивного, хімічного і бактеріологічного (біологічного) забруднення Список використаних джерел Додатки
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/33477
Власник авторського права: © Коваль В.В., 2020
Перелік літератури: 1. Аристова В.П., Толстухина Л.С. Изменение состава и свойств оболочек жировых шариков при переработке молока // Молочная пром-сть. – 1986. – №8, – С. 14. 2. Шидловская В. П. Справочник технолога молочного производства. Т.10. Ферменты молока / В. П.Шидловская СПб: ГИОРД, 2006. − 296 с.: ил. 3. Молоко і молочні продукти. Настанова з відбирання проб: (ISO , IDF) : ДСТУ ISO 707:2002. – [Чинний від 2003-01-01]. ‒ К.: Держспоживстандарт України, 2003. ‒ IV. ‒ 5 с. ‒ (Національний стандарт України). 4. Молоко і молочні продукти. Готування проб і розведень до мікробіологічного досліджування : ДСТУ IDF 122С:2003. ‒ [Чинний від 2005-01-01]. ‒ К.: Держспоживстандарт України, 2005. ‒ IV. ‒ 8 с. ‒ (Національний стандарт України). 5. Молоко та молочні продукти. Методи мікробіологічного контролювання: ДСТУ 7357:2013. − [Чинний від 2013−08−22]. − К.: Мінекономрозвитку України, 2014. – 34, [3] с. − (Національний стандарт України). 6. Молоко. Визначення кількості психротрофних мікроорганізмів. Метод підрахування колоній за температури 6,5 0С, ДСТУ ІDFA 101: 2003. − [Чинний від 2005-01-01]. − К.: Держспоживстандарт України, 2005. − 6 с. – (Національний стандарт). 7. Масло вершкове: ДСТУ 4399:2005. –[Чинний від 2006-07-01]. − К.: Мінекономрозвитку України, 2014. – 14, [3] с. − (Національний стандарт України). 8. Beličková E.: The ecology of staphylococci in raw and heat-treated cow’s milk.Folia Vet., 2000, 44, 211-214. 9. Кухтин, М., Покотило О., Перкий Ю., Горюк Ю. Гігієнічне та технологічне нормування психротрофної мікрофлори молока. Наукові праці НУХТ 2015. Том 21, № 3. С.38-44. 10. Кухтин М. Д. Динаміка мікробіологічного та біохімічного процесу в молоці незбираному при зберіганні за різних температур / М. Д. Кухтин // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Гжицького. − Л.: ЛНУВМБ ім. С. З. Гжицького, 2008. − Т. 10, №3 (38). − Ч. 3. – С. 229 – 237. 11. Dоwney W. K. Review of the progress of dairy science: flavor impairment from – and post – manufacture lipolysis in milk dairy products // W.K. Dawney // J. of Dairy Res. – 1980. − Vol. 47, № 22. − P. 237–252. 12. Cousin M.A., Marth E.H.: Psychrotrophic bacteria cause changes in stability of milk to coagulation by rennet or heat. J. Dairy Sci., 1976, 60, 1042- 1047. 13. Кухтин М. Д. Біологічні та біохімічні особливості позаклітинних ферментів бактерій роду Pseudomonas мікробіоценозу молочної ферми / М. Д. Кухтин // Ветеринарна біотехнологія. − Ніжин: ПП Лисенко М.М., 2011. − № 18. − С.156−160. 14. Кухтин М. Д. Ветеринарно-санітарне нормування молока коров’ячого незбираного за вмістом психротрофних мікроорганізмів / М. Д. Кухтин // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицького. − Львів. – 2010. − Т. 12, № 3 (45). − Ч. 4. – С. 213–216. 15. Yan L., Langlois B.E., O’Leary J., Hicks C.L.: Purification and characterization of four extracellular proteases isolated from raw milk psychrotrophs. J. Dairy Sci., 1985, 68, 1323-1336 16. Кухтивн М. Д. Оцінка якості молока незбираного за вмістом вільних жирних кислот / М. Д. Кухтин // Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини: Збірник наукових праць Харківської державної зооветеринарної академії. Ветеринарні науки. − Харків. – 2010. − Вип. (21). − Ч. 2. – Т.2. − С. 174−177. 17. Horiuk, Yu. V., Kukhtyn, M. D., Perkiy, Yu. B., Horiuk V.V. Distribution of main pathogens of mastitis in cows on dairy farms in the western region of Ukraine. Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies, 20, 83, 115-119. 18. Кухтин М. Д. Контамінація доїльного устаткування і молока незбираного бактеріями роду pseudomonas в залежності від ефективності санітарної обробки / М. Д. Кухтин, В. В. Касянчук // Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія "Ветеринарна медицина". – Суми, 2010. – Вип. 8 (27). – С. 56–58. 19. Anderson R.E., Hedlund C.B., Jonsson U.: Thermal inactivation of a heat-resistant lipase produced by the psychrotrophic bacterium Pseudomonas fluorescens. J. Dairy Sci., 1979, 62, 361-367. 20. Кухтын Н. Д. Микробиологические нормативы эффективности технологий получения молока, отвечающего мировым стандартам / Кухтын Н. Д., Крыжанивский Я. Й., Даниленко И. П., Свергун Ж. Г. // Ветеринарная патология. − 2008. − № 4. − С. 93−96.
References: 21. Anderson R.E., Danoelsson G., Hedlund C.B., Svensson S.G.: Effect of a heatresistant microbial lipase on flavour of Ultra-High temperature sterilized milk. J. Dairy Sci., 1981, 64, 375-379. 22. Čanigová M., Rajtarová K., Kakalej M.: The influence of selected detergents on psychrotrophic microflora isolated from milk. Proceedings of lectures and posters. Milk and milk products at the beginning of new millenium. Hygiena Alimentorum, 2002, 22, 54-58. 23. Čanigová M.: The effect of psychrotrophic microflora for manufacture of cheeses. Mliekárstvo, 1998, 29, 29-30. 24. Kukhtyn, M. D., Kovalenko, V. L., Pokotylo, O. S., Horyuk, Yu. V., Horyuk, V. V., Pokotylo, O. O. Staphylococcal contamination of raw milk and handmade dairy products, which are realized at the markets of Uкraine. Journal for Veterinary Medicine, Biotechnology and Biosafety, 2017, 3, 1, 12-16. 25. Hadbavnỳ M., Korimová J., Korim P., Kremeň J.: Economic and organizing problems of cow milk production. Proceedings of lectures and posters, Milk and milk products at the beginning of new millenium. Hygiena Alimentorum, 2002, 22, 237-239. 26. Ondrašovič M., Burdová O., Ondrašovičová O., Vargová M., Para L’., Alberto J.: Contribution to the control of effectiveness of disinfection and cleaning in primary milk production. Proceedings of lectures and posters. Milk and milk products at the beginning of new millenium. Hygiena Alimentorum, 2002, 22, 67- 70. 27. Griffiths V.M., Phillips J.D.: Modelling the relation between bacterial growth and storage temperature in pasteurized milk of varying hygienic quality. J. Soc. Dairy Techn., 1988, 41, 96-102. 28. Kumara H., Mikawa K., Saito Z.: Purification and characterization of lipase from Pseudomonas fluorescens No. 33. Milchwissenschaft, 1993, 48, 431- 434. 29. Abad P., Villafafila A., Frias J.D., Rodriguez-Fernandez C.: Exstracellular lipolytic activity from Pseudomonas fluorescens biovar. Milchwissenschaft, 1993, 48, 680-683. 30. Lukášová J.: Microbial quality of raw milk in Czech Republic. Proceedings of lectures and posters. Milk and milk products at the beginning of new millenium, Hygiena Alimentorum, 2002, 22, 32-35. 31. Burdova O., Baranova M., Laukova A., Rozanska H., Rola J. Hygiene of pasteurized milk depending on psychrotrophic microorganisms. Bull. Vet. Inst. Pulawy 46, 325-329, 2002. 32. Schmidt D., Cromie S.J., Dommett T.V.: Effect of pasteurisation and storage conditions on the shelf life and sensory quality of aseptically packaged milk. Aust. J. Dairy Techn., 1989, 44, 19-24. 33. Chandler R.E., McMeein T.A.: Temperature function integration and the prediction of the shelf-life of milk. Aust. J. Dairy Techn., 1985, 40, 10-13. 34. Beuvier, E., K. Berthaud, S. Cegarra, A. Dasen, S. Pochet, S. Buchin, and G. Duboz. 1997. Ripening and quality of Swiss-type cheese made from raw, pasteurized or microfiltered milk. Int. Dairy J. 7:311–323. 35. Buchin, S., V. Delague, G. Duboz, J. L. Berdague, E. Beuvier, S. Pochet, and R. Grappin. 1998. Influence of pasteurization and fat composition of milk on the volatile compounds and flavor characteristics of a semi-hard cheese. J. Dairy Sci. 81:3097–3108 36. Demarigny, Y., E. Beuvier, S. Buchin, S. Pochet, and R. Grappin. 1997. Influence of raw milk microflora on the characteristics of Swiss-type cheeses. II. Biochemical and sensory characteristics. Lait 77:151–167. 37. Grappin, R., and E. Beuvier. 1997. Possible implications of milk pasteurization on the manufacture and sensory quality of ripened cheese. Int. Dairy J. 7:751–761. 38. Randazzo, C. L., S. Torriani, A. D. L. Akkermans, W. M. de Vos, and E. E. Vaughan. 2002. Diversity, dynamics, and activity of bacterial communities during production of an artisanal Sicilian cheese as evaluated by 16S rRNA analysis. Appl. Environ. Microbiol. 68:1882–1892. 39. Bazin, F. 1992. La qualite´ microbiologique des laits de qualite´ super A. Institut d’Etudes Supe´rieures d’Industrie et d’Economie Laitie`re, Paris, France. 40. Demarigny, Y. 1996. Râole de la flore du lait cru et des parame`tres technologiques sur l’e´volution des caracte´ristiques biologiques, microbiologiques et sensorielles des fromages a` paˆte pre´sse´e cuite. Ph.D. thesis. NSBANA, Dijon, France. 41. Desmasures, N. 1995. Etude de laits de haute qualite´: caracte´risation et aptitudes microbiologiques a` la transformation en camembert au lait cru. Ph.D. thesis. Institute of Biochemistry and Applied Biology, University of Caen, Caen, France. 42. Desmasures, N., F. Bazin, and M. Gueguen. 1997. Microbiological composition of raw milk from selected farms in the Camembert region of Normandy. J. Appl. Microbiol. 83:53–58. 43. Desmasures, N., and M. Gueguen. 1997. Monitoring the microbiology of high quality milk by monthly sampling over two years. J. Dairy Res. 64:271–280. 44. Michel, V., A. Hauwuy, and J. F. Chamba. 2001. La flore microbienne de laits crus de vache: diversite´ et influence des conditions de production. Lait 81:575–592. 45. Yu.Horiuk, M. Kukhtyn, V. Kovalenko, L. Kornienko, V. Horiuk, N. Liniichuk (2019). Biofilm formation in bovine mastitis pathogens and the effect on them of antimicrobial drugs. Independent journal of management & production (IJM&P), v. 10, n. 7, Special Edition PDATU , 897-910. 46. Кухтин М.Д. Мікробіологічні нормативи ефективності технологій одержання молока сирого екстра-ґатунку / Ветеринарна медицина України. – 2008. - № 2. – 45-46. 47. Dhiman, T.R.; Nam, S.H.; Ure, A.L. Factors affecting conjugated linoleic acid content in milk and meat. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2005, 45, 463– 482. 48. Parodi, P.W. Has the association between saturated fatty acids, serum cholesterol and coronary heart disease been over emphasized? Int. Dairy J. 2009, 19, 345–361. 49. Palmquist, D.L.; Beaulieu, A.D.; Barbano, D.M. Feed and animal factors influencing milk-fat composition. J. Dairy Sci. 1993, 76, 1753–1771. 50. Coppa, M.; Ferlay, A.; Chassaing, C.; Agabriel, C.; Glasser, F.; Chilliard, Y.; Borreani, G.; Barcarolo, R.; Baars, T.; Kusche, D.; et al. Prediction of bulk milk fatty acid composition based on farming practices collected through on-farm surveys. J. Dairy Sci. 2013, 96, 4197–4211. 51. Soyeurt, H.; Dehareng, F.; Mayeres, P.; Bertozzi, C.; Gengler, N. Variation of delta (9)-desaturase activity in dairy cattle. J. Dairy Sci. 2008, 91, 3211–3224. 52. Kala, R.; Samková, E.; Koubová, J.; Hasoňová, L.; Kváč, M.; Pelikánová, T.; Špička, J.; Hanuš, O. Nutritionally desirable fatty acids including CLA of cow´s milk fat explained by animal and feed factors. Acta Univ. Agric. Silvic. Mendel. Brun. 2018, 66, 69–76. 53. Samková, E.; Špička, J.; Pešek, M.; Pelikánová, T.; Hanuš, O. Animal factors affecting fatty acid composition of cow milk fat: A review. S. Afr. J. Anim. Sci. 2012, 42, 83–100. 54. Kalač, P.; Samková, E. The effects of feeding various forages on fatty acid composition of bovine milk fat: A review. Czech J. Anim. Sci. 2010, 55, 521– 537. 55. Kudrna, V.; Marounek, M. The influence of feeding rapeseed cake and extruded soyabean on the performance of lactating cows and the fatty acid pattern of milk. J. Anim. Feed Sci. 2006, 15, 361–369. 56. Shingfield, K.J.; Reynolds, C.K.; Lupoli, B.; Toivonen, V.; Yurawecz, M.P.; Delmonte, P.; Griinari, J.M.; Grandison, A.S.; Beever, D.E. Effect of forage type and proportion of concentrate in the diet on milk fatty acid composition in cows given sunflower oil and fish oil. Anim. Sci. 2005, 80, 225–238. 57. Soyeurt, H.; Dardenne, P.; Dehareng, F.; Lognay, G.; Veselko, D.; Marlier, M.; Bertozzi, C.; Mayeres, P.; Gengler, N. Estimating fatty acid content in cow milk using mid-infrared spectrometry. J. Dairy Sci. 2006, 89, 3690–3695. 58. Ferrand-Calmels, M.; Palhiere, I.; Brochard, M.; Leray, O.; Astruc, J.M.; Aurel, M.R.; Barbey, S.; Bouvier, F.; Brunschwig, P.; Caillatt, H.; et al. Prediction of fatty acid profiles in cow, ewe, and goat milk by mid-infrared spectrometry. J. Dairy Sci. 2014, 97, 17–35. 59. Coppa, M.; Ferlay, A.; Leroux, C.; Jestin, M.; Chilliard, Y.; Martin, B.; Andueza, D. Prediction of milk fatty acid composition by near infrared reflectance spectroscopy. Int. Dairy J. 2010, 20, 182–189. 60. Bernard, L.; Bonnet, M.; Delavaud, C.; Delosiere, M.; Ferlay, A.; Fougere, H.; Graulet, B. Milk fat globule in ruminant: Major and minor compounds, nutritional regulation and differences among species. Eur. J. Lipid Sci. Technol. 2018, 120. 61. Conte, G.; Dimauro, C.; Serra, A.; Macciotta, N.P.P.; Mele, M. A canonical discriminant analysis to study the association between milk fatty acids of ruminal origin and milk fat depression in dairy cows. J. Dairy Sci. 2018, 101, 6497–6510. 62. Tajima, K.; Aminov, R.I.; Nagamine, T.; Matsui, H.; Nakamura, M.; Benno, Y. Diet-dependent shifts in the bacterial population of the rumen revealed with real-time PCR. Appl. Environ. Microb. 2001, 67, 2766–2774 62. Мікробіологія молока і молочних продуктів з основами ветеринарно-санітарної експертизи: навч. Посібник / Бергілевич О. М., Касянчук В. В., Салата В. З. та ін. – Суми: Університетська книга, 2010 – 320с. 63. MacGibbon AHK, Taylor MW. Composition and structure of bovine milk lipids. Advanced dairy chemistry, Fox PF, McSweeney PLH. Springer: New York; 2006, 1-42 64. Evers JM. The milk fat globule membrane-composition and structural changes post secretion by the mammary secretory cell. 2004; 14: 661-74 65. Mather IH. A review and proposed nomenclature for major proteins of the milk-fat globule membrane. 2000; 83: 203-47 66. Wiking L, Stagsted J, Bjorck L, Nielsen JH. Milk fat globule size is affected by fat production in dairy cows. 2004; 14: 909-13 67. Parodi P. Milk fat in human nutrition. 2004; 59: 3-59 68. Cogan T M (1980), “A Review of Heat Resisting Lipases and Proteinases and the Quality of Dairy Product”, Int. Dairy Fed.Bull., Vol. 118, pp. 26-32. 69. Shipe W F and Senyk G F (1981), “Effects of Processing Conditions on Lipolysis in Milk”, J. Dairy Sci., Vol. 64, pp. 2146-2149. 70. Muir D D, Kelly M E and Phillips J D (1978), “The Effect of Storage Temperature on Bacterial Growth and Lipolysis in Raw Milk”, J. Soc. Dairy Technol., Vol. 31, pp. 203-208. 71. Stewart D B, Murray J G and Neil S D (1975), “Lipolytic Activity of Organisms Isolated from Refrigerated Bulk Milk”, Int.Dairy Fed. Doc., Vol. 86, pp. 38-50. 72. Driessen F M and Stadhouders J (1974b), “Thermal Activation and Inactivation of Exocellular Lipases of Some Gram-Negative Bacteria Common in Milk”, Neth.Milk Dairy J., Vol. 28, pp. 10-22. 73. Kirst E (1980a), “Lipolytic Process in Milk and Milk Products: Review of Literature and Study of Effects of Stirring and Pumping on Milk Fat”, Die Nahrung, Vol. 24, pp. 569-576, Garman. 74. Deeth H C and Fitz-Gerald C H (1977), “Some Factors Involved in Milk Lipase Activation by Agitation”, J. Dairy Res., Vol. 44, pp. 569-583. 75. Kitchen B J and Aston J W (1970), “Milk Lipase Activation”, Aust. J. Dairy Technol., Vol. 25, pp. 10-13. 76. Goh J S, Kown I K and Kim G Y (1995), “Effects of Agitation and Temp Activation on Lipolysis”, in R M Korean (Ed.), J. Dairy Sci., Vol. 17, No. 4, pp. 296-302. 77. Закон України "Про охорону праці" від 15 травня 1996 року N 196/96-ВР, із змінами і доповненнями, внесеними Законами України від 02 вересня 2008 р. N 345-VI. 78. Сапронов Ю. Г. Безпека життєдіяльності – М. Видавничий центр «Академія», 2006. – 118 с. 79. Безпека життєдіяльності. Є.П. Желібо, К.: Каравела, 2005. – 344 с. 81. Shingfield, K.J.; Chilliard, Y.; Toivonen, V.; Kairenius, P.; Givens, D.I. Trans fatty acids and bioactive lipids in ruminant milk. Adv. Exp. Med. Biol. 2008, 606, 3–65. 82. Patra, A.K.; Yu, Z.T. Effects of essential oils on methane production and fermentation by, and abundance and diversity of, rumen microbial populations. Appl. Environ. Microb. 2012, 78, 4271–4280. 83. De Menezes, A.B.; Lewis, E.; O’Donovan, M.; O’Neill, B.F.; Clipson, N.; Doyle, E.M. Microbiome analysis of dairy cows fed pasture or total mixed ration diets. FEMS Microbiol. Ecol. 2011, 78, 256–265. 84. Rego, O.A.; Rosa, H.J.D.; Regalo, S.M.; Alves, S.P.; Alfaia, C.M.M.; Prates, J.A.M.; Vouzela, C.M.; Bessa, R.J.B. Seasonal changes of CLA isomers and other fatty acids of milk fat from grazing dairy herds in the Azores. J. Sci. Food Agric. 2008, 88, 1855–1859. 84. Shingfield, K.J.; Bonnet, M.; Scollan, N.D. Recent developments in altering the fatty acid composition of ruminant-derived foods. Animal 2013, 7, 132–162. 85. Rutkowska, J.; Bialek, M.; Bagnicka, E.; Jarczak, J.; Tambor, K.; Strzalkowska, N.; Jozwik, A.; Krzyzewski, J.; Adamska, A.; Rutkowska, E. Effects of replacing extracted soybean meal with rapeseed cake in corn grass silage-based diet for dairy cows. J. Dairy Res. 2015, 82, 161–168
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
dyplom_Koval.pdfДипломна робота1,94 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити
avtorska dovidka_Koval.docАвторська довідка45 kBMicrosoft WordПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора