Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/29993
Назва: | Дослідження впливу куркуми на показники якості молока питного |
Інші назви: | Study of turmeric impact on drinking milk quality indices |
Автори: | Воробець, Назарій Антонович Vorobec N.А. |
Приналежність: | Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя |
Бібліографічний опис: | Воробець Н.А. Дослідження впливу куркуми на показники якості молока питного : дипломна робота магістра за спеціальністю „181 — харчові технології“/ Н.А. Воробець. — Тернопіль: ТНТУ, 2019. — 87 с. |
Дата публікації: | 2019 |
Дата внесення: | 1-січ-2020 |
Країна (код): | UA |
Місце видання, проведення: | Тернопіль |
Науковий керівник: | Сторож, Людмила Анатоліївна |
Члени комітету: | Зварич, Наталія Миколаївна |
УДК: | 664.8 |
Теми: | 181 харчові технології куркума молоко питне мікробіологічні показники молока питного фізико-хімічні показники молока питного органолептичні показники молока питного turmeric drinking milk microbiological characteristics of drinking milk physico-chemical characteristics of drinking milk organoleptic characteristics of drinking milk |
Кількість сторінок: | 87 |
Короткий огляд (реферат): | Воробець Н. А. Дослідження впливу куркуми на показники
якості молока питного. – Рукопис.
Дослідження на здобуття кваліфікації магістра з спеціальності 181
“Харчові технології”. – Тернопільський національний технічний університет
імені Івана Пулюя, Тернопіль, 2019.
Магістерська кваліфікаційна робота присвячена вивченню впливу
різних концентрацій куркуми на показники якості молока питного під час
його зберігання.
Для можливого подовження стійкості молока питного при його
зберіганні та підвищені його біологічної цінності можна додавати куркуму у
концентрації не більше 0,4 %.
Ключові слова: куркума, молоко питне, мікробіологічні, фізикохімічні, органолептичні показники молока питного. Vorobec N.А. Study of turmeric impact on drinking milk quality indices. - The manuscript. Master's study on specialty 181 "Food Technologies". - Ternopil Ivan Pul'uj National Technical University, Ternopil, 2019. Master's qualification work is devoted to the study of the effect of different concentrations of turmeric on the quality of drinking milk during its storage. Turmeric at a concentration of not more than 0.4% can be added to possibly extend the stability of drinking milk during storage and increase its biological values. Keywords: turmeric, drinking milk, microbiological, physico-chemical, organoleptic characteristics of drinking milk. |
Опис: | Захист відбудеться 24 грудня 2019 р. о 14 годині на засіданні екзаменаційної комісії №18 у Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя за адресою: 46000, м. Тернопіль, вул. Танцорова, 5, навчальний корпус №5, ауд. 14. |
Зміст: | Вступ 6 Мета і завдання роботи 1 Огляд літератури 1.1 Загальні відомості про властивості куркуми в харчуванні людини та медицині 1.2 Характеристика основних властивостей питного молока, як основи для створення різних видів молочних продуктів 1.3 Чинники, які впливають, на стійкість молока пастеризованого за його зберігання 1.4 Інновації технологічних процесів для подовження термів зберігання молока питного 1.5 Вплив теплової обробки на фізико-хімічні властивості молока 2 Матеріали і методи досліджень 2.1 Визначення загального мікробного обсіяння (МАФАнМ) молока питного чашковим 2.2 Дослідження бактерицидних властивостей куркуми 2.3 Визначення зміни жирової фази молока питного 2.4 Визначення органолептичних показників молока питного 3 Результати власних досліджень та їх обговорення 3.1. Інноваційні тенденції розвитку ринку молочних продуктів з використанням нетрадиційної сировини 3.2 Дослідження антимікробної дії розчинів куркуми 3.3 Дослідження впливу куркуми на показники якості молока питного під час його зберігання 3.4 Дослідження впливу доданої коркуми на зміну жирової фази молока питного 3.5 Дослідження впливу доданої куркуми до молока питного на швидкість його зсідання за впливу сичужного ензиму 3.6 Дослідження органолептичних властивостей молока питного з різним вмістом куркуми Висновки і пропозиції виробництву 4 Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях 4.1 Основні заходи щодо запобігання травматизму та професійних захворювань 4.2 Право працівників на пільги і компенсації за важкі та шкідливі умови праці 4.3 Захист підприємств харчової промисловості від пожеж 5 Екологія 5.1 Групи стічних вод молокопереробних підприємств та їх характеристика 5.2 Екологічна безпека харчових продуктів Список використаних джерел Додатки |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/29993 |
Власник авторського права: | © Воробець Н.А., 2019 |
Перелік літератури: | 1.ttps://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%83%D1%80%D0%BA%D1 %83%D0%BC%D0%B0 2. https://www.oum.ru/literature/zdorovoe-pitanie-recepty/poleznye-napitki/ 3. https://moyezdorovya.com.ua/neimovirni-tsiliushchi-vlastyvostikurkumy-ta-retsepty-z-neiu/ 4. https://www.elle.ru/stil-zhizni/food/poleznyie-svoystva-kurkumyi/ 5. Rysstad, G. and J. Kolstad, 2006. Extended shelf life milk-advances in technology. Int. J. DairyTechnol., 59: 85-96. 6. Cromie, S.J., 1991. Microbiological aspects of extended shelf life products. Aust. J. Dairy Technol.,46: 101-104. 7. Janzen, J.J., J.R. Bishop, A.B. Bodine and C.A. Caldwell, 1982b. Shelflife of pasteurized fluid milkas affected by age of raw milk. J. Dairy Sci., 65: 2233- 2236. 8. Мікробіологія молока і молочних продуктів / О. Бергілевич, В. Касянчук, І. В., Власенко, М. Кухтин // Суми: Університетська книга, 2010. 205 с. 9. Кухтин М. Д. Теоретичне обґрунтування ветеринарно-санітарних нормативів і розроблення системи контролю виробництва молока коров’ячого незбираного охолодженого : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня докт. вет. наук : спец. 16.00.06 “Гігієна тварин та ветеринарна санітарія” / М. Д. Кухтин. – Львів, 2011. – 40, [1] с. 10. Кухтин М. Д. Динаміка мікробіологічного та біохімічного процесу в молоці незбираному при зберіганні за різних температур / М. Д. Кухтин // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Гжицького. − Л.: ЛНУВМБ ім. С. З. Гжицького, 2008. − Т. 10, №3 (38). − Ч. 3. – С. 229 – 237. 11. Ralyea, R.D., M. Wiedmann and K.J. Boor, 1998. Bacterial tracking in a dairy production systemusing phenotypic and ribotyping methods. J. Food Prot., 61: 1336-1340. 12. Ranieri, M.L. and K.J. Boor, 2009. Short communication: Bacterial ecology of high-temperature,short-time pasteurized milk processed in the United States. J. Dairy Sci., 92: 4833-4840. 13. Fromm, J.R. Huck, R.N. Zadoks and K.J. Boor, 2006. Development of moleculartyping methods for Bacillus spp. and Paenibacillus spp. isolated from fluid milk products.J. Food Sci., 71: M50-M56. 14. . Huck, J.R., B.H. Hammond, S.C. Murphy, N.H. Woodcock and K.J. Boor, 2007. Tracking spore-forming bacterial contaminants in fluid milkprocessing systems. J. Dairy Sci., 90: 4872-4883 15. Lin, S., H. Schraft, J.A. Odumeru and M.W. Giffiths, 1998. Identification of contamination sourcesof Bacillus cereus in pasteurized milk. Int. Food Microbiol., 43: 159-171 16. Pirttijarvi, T.S.M., T.H. Graeffe and M.S. Salkinoja, 1996. Bacterial contaminants in liquidpackaging boards: Assessment of potential for food spoilage. J. Applied Bacteriol., 81: 445-458. 17. Кухтин М. Д. Гігієнічне і технологічне нормування психротрофної мікрофлори молока / М. Д. Кухтин, О. С. Покотило, Перкій Ю. Б. // Наукові праці національного університету харчових технологій. – К., 2015. − №3 . – Т. 21. – С. 38 – 45. 18. Granum, P.E. and T. Lund, 1997. Bacillus cereus and its food poisoning toxins. FEMS Microbiol.Lett., 157: 223-228. 19. Kramer, J.M. and R.J. Gilbert, 1989. Bacillus cereus and other Bacillus species. In: FoodborneBacterial Pathogens, Doyle, M.P. (Ed.). Marcel Dekker Inc., New York, pp: 21-70. 20. Кухтин М. Д. Контамінація доїльного устаткування і молока сирого бактеріями роду Pseudomonas в залежності від ефективності санітарної обробки / М. Д. Кухтин, В. В. Касянчук // Вісник Сумського національного аграрного університету. – 2010. – Вип. 8. – С. 56 – 59. 21. Hudson, A., T. Wong and R. Lake, 2003. Pasteurisation of dairy products: Times, temperatures andevidence for control of pathogens. Institute of Environmental Science and Research Limited,Christchurch Science Centre, New Zealand, pp: 1-55. 22. Linton, A.H., 1982. Microbes, Man and Animals: The Natural History of Microbial Interaction.John Willey and Sons Ltd., Chichester, England, pp: 150. 23. Teka, G., 1997. Food hygiene principles and food borne disease control with special reference toEthiopia. Faculty of Medicine, Department of Community Health, Addis Ababa University,Ethiopia, pp: 73-86. 24. Dumalisile, P., R.C. Witthuhn and T.J. Britz, 2005. Impact of different pasteurization temperatureson the survival of microbial contaminants isolated from pasteurized milk. Int. J. Dairy Technol.,58: 74-82. 25. Hanson, M.L., W.L. Wendorff and K.B. Houck, 2005. Effect of heat treatment of milk on activationof Bacillus spores. J. Food Protect., 68: 1484-1486. 26. Jayamanne, V.S. and U. Samarajeewa, 2010. Evaluation of the heat resistance of pathogenicListeria monocytogenes in milk and milk products in Sri Lanka. Trop. Agric. Res. Extension,13: 73-80. 27. Ranieri, M.L., J.R. Huck, M. Sonnen, D.M. Barbano and K.J. Boor, 2009. High temperature, shorttime pasteurization temperatures inversely affect bacterial numbers during refrigeratedstorage of pasteurized fluid milk. J. Dairy Sci., 92: 4823-4832. 28. Martin, N.H., M.L. Ranieri, M. Wiedmann and K.J. Boor, 2012. Reduction of pasteurizationtemperature leads to lower bacterial outgrowth in pasteurized fluid milk during refrigeratedstorage: A case study. J. Dairy Sci., 95: 471-475. 29. Griffiths, M.W., 1986. Use of milk enzymes as indices of heat treatment. J. Food Protect.,49: 696-705. 30. Marin, E., L. Sanchez, M.D. Perez, P. Puyol and M. Calvo, 2003. Effect of heat treatment onbovine lactoperoxidase activity in skim milk: Kinetic and thermodynamic analysis. J. Food Sci.,68: 89-93. 31. Meer, R.R., J. Baker, F.W. Bodyfelt and M.W. Griffiths, 1991. Psychrotrophic Bacillus spp. in fluidmilk products: A review. J. Food Prot., 54: 969-979. 32. . Durak, M.Z., H.I. Fromm, J.R. Huck, R.N. Zadoks and K.J. Boor, 2006. Development of moleculartyping methods for Bacillus spp. and Paenibacillus spp. isolated from fluid milk products.J. Food Sci., 71: M50-M56. 33. Coghill, D. and H.S. Juffs, 1979. Incidence of psychrotrophic sporeforming bacteria in pasteurisedmilk and cream products and effect of temperature on their growth. Aust. J. Dairy Technol.,34: 150-153. 34. Vatne, K.B. and H.B. Castberg, 1991. Processing and packaging aspects of extended shelf lifeproducts. Aust. J. Dairy Technol., 46: 98-100.217. 35. Simon, M. and A.P. Hansen, 2001. Effect of various dairy packaging materials on the shelf life andflavor of pasteurized milk. J. Dairy Sci., 84: 767-773. 36. Rysstad, G. and J. Kolstad, 2006. Extended shelf life milk-advances in technology. Int. J. DairyTechnol., 59: 85-96. 37. Janzen, J.J., J.R. Bishop and A.B. Bodine, 1982. Relationship of protease activity to shelf-life ofskim and whole milk. J. Dairy Sci., 65: 2237-2240 38. Petrus, R.R., C.G. Loiola and C.A.F. Oliveira, 2010. Microbiological shelf life of pasteurized milkin bottle and pouch. J. Food Sci., 75: M36-M40. 39. Labuza, T.P., 1982. Shelf Life Dating of Foods. Food and Nutrition Press, Westport, CT.,pp: 189-231. 40. Burdova, O., M. Baranova, A. Laukova, H. Rozanska and J.G. Rola, . Hygiene of pasteurizedmilk depending on psychrotrophic microorganisms. Bull. Vet. Inst. Pulawy, 46: 325-329. 41. Calderon, A., F. Garcia and G. Martinez, 2006. [Indicators of raw milk quality in different regionsof Colombia]. Revista MVZ Cordoba, 11: 725-737. 42. Schroder, M.J.A., C.M. Cousins and C.H. McKinnon, 1982. Effect of psychrotrophicpost-pasteurization contamination on the keeping quality at 11 and 5°C of HTST-pasteurizedmilk in the UK. J. Dairy Res., 49: 619-630. 43. Pirttijarvi, T.S.M., T.H. Graeffe and M.S. Salkinoja, 1996. Bacterial contaminants in liquidpackaging boards: Assessment of potential for food spoilage. J. Applied Bacteriol., 81: 445-458. 44. Griffiths, M.W., 1992. Bacillus cereus in liquid milk and other milk products. Bull. IDF., 275: 36-39. 45. Ternstrom, A., A.M. Lindberg and G. Molan, 1993. Classification of the spoilage flora of raw andpasteurized bovine milk, with special reference to Pseudomonas and Bacillus. J. AppliedBacteriol., 75: 25-34. 46. Кухтин психротрофи 47. Кухти біоплівки в молоці 48. Boor, K.J. and S.C. Murphy, 2002. Microbiology of Market Milks. In: Dairy Microbiology Handbook:The Microbiology of Milk and Milk Products, Robinson, R.K. (Ed.). Wiley-Interscience,New York, pp: 91-122. 49. Hosein, A., K. Munoz, K. Sawh and A. Adesiyun, 2008. Microbial load and the prevalence ofEscherichia coli, Salmonella spp. and Listeria spp. in readyto-eat products in Trinidad. OpenFood Sci. J., 2: 23-28. 50. Paolicchi, F., K. Cirone, C. Morsella and A. Gioffre, 2012. First isolation of Mycobacterium aviumsubsp paratuberculosis from commercial pasteurized milk in Argentina. Braz. J. Microbiol.,43: 1034-1037. 51. Samet-Bali, O., I. Felfoul, R. Lajnaf, H. Attia and M. Ali, 2013. Study of proteolytic and lipolyticactivities of Pseudomonas spp. isolated from pasteurized milk in Tunisia. J. Agric. Sci., 5: 46-50. 52. Moshoeshoe, S.L. and D. Olivier, 2012. Incidence of aerobic spoilageand psychrotrophic bacteriain non-pasteurised and pasteurised bovine milk from Maseru. Med. Technol. SA, 26: 22-27. 53. Mahari, T. and B.A. Gashe, 1990. A survey of the microflora of raw and pasteurized milk and thesources of contamination in a milk processing plant in Addis Ababa, Ethiopia. J. Dairy Res.,57: 233-238 54. Dogan, B. and K.J. Boor, 2003. Genetic diversity and spoilage potentials among Pseudomonas spp.isolated from fluid milk products and dairy processing plants. Applied Environ. Microbiol.,69: 130-138. 55. Kukhtyn M. D., Kovalenko V. L., Horyuk Yu. V., Horyuk V. V. (2016). BACTERIAL BIOFILMS FORMATION OF CATTLE MASTITIS PATHOGENS. Veterinary Medicine, Biotechnology and Biosafety, 2, 4, 30-32. 56. Кухтин, М. Д., Перкій, Ю.Б. Семанюк, В.І., Мурська, С.Д. (2012). Сучасні погляди на санітарну обробку технологічного устаткування у харчовій промисловості. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені СЗ Ґжицького, 14, 3-3 (53), 302-307. 57. Chmielewski, R.A.N. and J.F. Frank, 2003. Biofilm formation and control in food processingfacilities. Comprehens. Rev. Food Sci. Food Safe., 2: 22- 32. 58. Salustiano, V.C., N.J. Andrade, N.F.F. Soares, J.C. Lima, P.C. Bernardes, L.M.P. Luiz andP.E. Fernandes, 2009. Contamination of milk with Bacillus cereus by post-pasteurizationsurface exposure as evaluated by automated ribotyping. Food Control, 20: 439-442. 59. Malek, F., B. Moussa-Boudjemaa, F. Khaouani-Yousfi, A. Kalai and M. Kihal, 2012. Microflora ofbiofilm on algerian dairy processing lines: An approach to improve microbial quality ofpasteurized milk. Afr. J. Microbiol. Res., 6: 3836- 3844. 60. Costerton, J.W., Z. Lewandowski, D.E. Caldwell, D.R. Korber and H.M. Lappin-Scott, 1995.Microbial biofilms. Annu. Rev. Microbiol., 49: 711-745. Cromie, S.J., 1991. Microbiological aspects of extended shelf life products. Aust. J. Dairy Technol.,46: 101-104. 61. Marques, S.C., J.D.G.O.S. Rezende, L.A.D.F. Alves, B.C. Silva, E. Alves, L.R.D. Abreu andR.H. Piccoli, 2007. Formation of biofilms by Staphylococcus aureus on stainless steel and glasssurfaces and its resistance to some selected chemical sanitizers. Braz. J. Microbiol., 38: 538-543. 62. Nada, S., D. Ilija, T. Igor, M. Jelena and G. Ruzica, . Implication of food safety measures onmicrobiological quality of raw and pasteurized milk. Food Control, 25: 728-731. 63. Kukhtyn, M. D., Kovalenko, V. L., Pokotylo, O. S. (2017). Staphylococcal contamination of raw milk and handmade dairy products, which are realized at the markets of Uкraine. Journal for Veterinary Medicine, Biotechnology and Biosafety, 3, 1, 12 – 16. 64. Rajagopal, M., B.G. Werner and J.H. Hotchkiss, 2005. Low pressure CO2 storage of raw milk:Microbiological effects. J. Dairy Sci., 88: 3130-3138. 65. King, J.S. and L.A. Mabbit, 1982. Preservation of raw milk by the addition of carbon dioxide.J. Dairy Res., 49: 439-447. 66. Murray, S.K., K.K.H. Kwan, B.J. Skura and R.C. McKellar, 1983. Effect of nitrogen flushing on theproduction of proteinase by psychrotrophic bacteria in raw milk. J. Food Sci., 48: 1166-1169. 67. Munsch-Alatossava, P., O. Gursoy and T. Alatossava, 2010. Potential of nitrogen gas (N2) to controlpsychrotrophs and mesophiles in raw milk. Microbiol. Res., 165: 122-132. 68. Tomasula, P.M., S. Mukhopadhyay, N. Datta, A. Porto-Fett and J.E. Call et al., 2011. Pilot-scalecrossflow-microfiltration and pasteurization to remove spores of Bacillus anthracis (Sterne)from milk. J. Dairy Sci., 94: 4277-4291. 69. Te Giffel, M.C. and C. van der Horst, 2003. Microfiltration under the microscope. Dairy Ind.Int., 10: 39-41. 70. Schmidt, V.S.J., V. Kaufmann, U. Kulozik, S. Scherer and M. Wenning, 2012. Microbialbiodiversity, quality and shelf life of microfiltered and pasteurized extended shelf life (ESL)milk from Germany, Austria and Switzerland. Int. J. Food Microbiol., 154: 1-9. 71. Bergquist, L. and B. Pogosian, 2000. Microbiology: Principles and Health Science Applications.1st Edn., W.B. Saunders Company, Philadelphia, ISBN-13: 978-0721676630, Pages: 581. 72. Eneroth, A., B. Svensson, G. Molin and A. Christiansson, 2001. Contamination of pasteurized milkby Bacillus cereus in the filling machine. J. Dairy Res., 68: 189-196. 73. Горбатова К. К. Химия и физика молока / К. К. Горбатова. – СП. б. ГИОРД, 2005. – 280 с. 74. Горбатова К. К. Биохимия молока и молочных продуктов / К. К. Горбатова. – М.: Легкая и пищевая промишленность, 1984. – 343 с.. 75. Методика визначення бактеріостатичної та бактерицидної концентрації антибактеріальних препаратів методом серійних розведень. [М. В. Косенко, І. К. Авдосьєва, М. С. Рожко та ін.]. К.: Затверджені Державним департаментом ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України 19 грудня 2002 р., 2003. 6 с. 76. Методичні рекомендації. Оцінка придатності та ефективності мийних, дезінфікуючих і мийно-дезінфікуючих засобів для санітарної обробки доїльного устаткування та молочного інвентаря / [Ю. Б. Перкій, Я. Й. Крижанівський, Є. М. Кривохижа, Н. Ф. Моткалюк, М. Д. Кухтин, Н. В. Крушельницька]. Тернопіль: Тернопільська державна сільськогосподарська дослідна станція ІКСГП НААН, 2012. 67 с. 77. Шидловская В. П. Справочник технолога молочного производства. Т.10. Ферменты молока / В. П.Шидловская СПб: ГИОРД, 2006. 296 с.: ил. 78. Шидловская В. П. Органолептические свойства молока и молочных продуктов / В. П. Шидловская. М.: Колос, 2004. 360 с. 79. Кухтын, Н. Д. Крыжанивский, Я. Й., Даниленко, И.П. Свергун. Ж.Г. (2008). Микробиологические нормативы эффективности технологий получения молока, отвечающего мировым стандартам. Ветеринарная патология, 4, 93 – 96. 80. Кухтин М. Д. Критерії ефективності одержання якісного та безпечного молока / М. Д. Кухтин // Тваринництво України. – 2007. – №7. – С. 7 − 8. 81. Никитин В. С., Бурашников Ю. М. Охорона труда на пидприятиях пищевой промшленности. М: «Агропромиздат», 1991 г, 350 с. 82. Петров С. В., Макашов В. А. Небезпечні ситуації техногенного характеру та захист від них. Москва НЦКНАС, 2008 р. 83. Русак О. Н., Мала К. Р., Занько Н. Г. Безпека життєдіяльності. Спб.: Изд-во «Лан», 2001. 84. Сапронов Ю. Г. Безпека життєдіяльності. М. Видавничий центр «Академія», 2006. 85. Сегда Д. Г., Гендзюк М. П., Степанець І. Ф. Вендиченський В. Н., Литвененко А. М., Іваненко О. В. Основи охорони праці. К.: Основа, 2000 р., 416 с. 86. Джигердай В.С., Сторожук В.М., Яцюк Р.А. основи екології та охорона навколишнього природного середовища (Екологія та охорона природи). Навчальний посібник. Вид.2-ге доп. – Львів, Афіша, 2000 р., 274 с. 87. Запольський А. К. Екологізація харчових виробництв: Підручник для студентів ВНЗ – К: Вища школа, 2005 р., 428 с. 88. Пішак В. П., Радько М. М., Бабюк А. В. Вплив харчування на здоров’я людини: Підручник – Чернівці: Книги – ХХІ /2006 р., 499 с. |
Тип вмісту: | Master Thesis |
Розташовується у зібраннях: | 181 — харчові технології |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Dyplomna Vorobec.pdf | Дипломна робота | 2,93 MB | Adobe PDF | Переглянути/відкрити |
Aref Vorobec.pdf | Автореферат | 162,3 kB | Adobe PDF | Переглянути/відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.
Інструменти адміністратора