Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/29962
Назва: Розробка і технологія виготовлення йогурту з Йодом
Інші назви: Development and production process of yogurt with Iodine
Автори: Лиховида, Володимир Олександрович
Lykhovyda V.O.
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Бібліографічний опис: Лиховида В.О. Розробка і технологія виготовлення йогурту з Йодом : дипломна робота магістра за спеціальністю „181 — харчові технології“/ В.О. Лиховида. — Тернопіль: ТНТУ, 2019. — 71 с.
Дата публікації: 2019
Дата внесення: 29-гру-2019
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопіль
Науковий керівник: Покотило, Олег Степанович
Члени комітету: Стадник, Ігор Ярославович
УДК: 543.9, 664
Теми: 181
харчові технології
йогурт оздоровчий
біологічно активний йод
йододефіцит
Йодіс
wellness yogurt
biologically active iodine
iodine deficiency
Jodis
Кількість сторінок: 71
Короткий огляд (реферат): Лиховида В.О. Тема: «Розробка і технологія виготовлення йогурту з Йодом». – Рукопис. Дослідження на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня магістра за спеціальністю 181 «Харчові технології та інженерія». – Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, Тернопіль, 2019. Магістерська кваліфікаційна робота присвячена розробці оздоровчого йогурту збагаченого біологічно активним йодом «Йодіс-концентрат» Метою роботи є розробка складу і технології виробництва оздоровчого йогурту збагаченого біологічно активним йодом «Йодіс-концентрат». На основі одержаних результатів обгрунтовано склад композиції заквашувальних культур функціонального йогурту, технологічні параметри, розроблено рецептуру і прописано технологію виготовлення йогурту функціонального призначення, який містить біологічно активний йод із «Йодісконцентрату» з розрахунку 40мкг йоду на 100 мл йогурту. Ключові слова: йогурт оздоровчий, біологічно активний йод, йододефіцит, Йодіс
Lykhovyda V.O. Theme: "Development and production process of yogurt with Iodine". - Manuscript. Research on obtaining a master's qualification level in the specialty 181 "Food Technology and Engineering". - Ternopil by Ivan Puluj National Technical University, Ternopil, 2019. Master's qualification work dedicated to the development of wellness yogurt enriched with biologically active «Jodis-concentrate». The purpose of the work is to develop a composition and technology for the production of wellness yoghurt enriched with biologically active «Jodis-concentrate». Based on the results obtained, the composition of the fermenting cultures of functional yoghurt was substantiated, the technological parameters were developed, the recipe was developed and the technology for the production of functional purpose yoghurt containing biologically active iodine concentrate at the rate of 40 μg of iodine per 100 ml was prescribed. Keywords: wellness yogurt, biologically active iodine, iodine deficiency, Jodis
Опис: Захист відбудеться 24 грудня 2019 р. о 14.00 годині на засіданні екзаменаційної комісії №18 у Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя за адресою: 46000, м. Тернопіль, вул. Танцорова, 5, навчальний корпус №5, ауд. 14.
Зміст: Вступ Мета і завдання роботи 1. Огляд літератури. Йод як ессенціальний елемент у харчуванні людини 1.1. Значення йоду для організму людини 1.2. Йод органічний і неорганічний. Особливості метаболізму, джерела 1.3. Функціональні харчові продукти з йодом 2. Матеріали і методи досліджень 2.1. Обґрунтування схеми досліджень 2.2. Методики дослідження органолептичних і фізикохімічних показників 2.2.1. Органолептичні показники 2.2.2. Визначення температури 2.2.3. Визначення кислотності 2.2.4. Визначення масової частки жиру 2.2.5. Проба на пастеризацію 3. Результати власних досліджень та їх обговорення 3.1. Аналіз відомих способів здійснення технологічних процесів виробництва йогурту 3.2. Технологічна схема виробництва йогурту з біологічно активним йодом 3.3. Рецептура функціонального йогурту з йодом 3.4. Мікробіологічні показники йогурту з різним вмістом біологічно активного йоду у «Йодіс-концентраті» 4. Екологія 4.1 Екологічна безпека харчових продуктів 49 5. Охорона праці та безпеки у надзвичайних ситуаціях 5.1. Охорона праці 5.2. Безпека в надзвичайних ситуаціях Висновки і пропозиції виробництву Економічна ефективність Список використаної літератури Додатки
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/29962
Власник авторського права: © Лиховида В.О., 2019
Перелік літератури: 1. Delange F. Iodine deficiency as a cause of brain damage. Postgrad.Med.J. 2001, 77: 217-220. 2. Kopchak N. H., Pokotylo O. S. Age-specific features of fatty acid composition of lipid serum in rats with obesity under the influence of iodine. Медична та клінічна хімія. 2018. Vol. 3. iss. 20. P. 63-69. 3. Kopchak N. H., Pokotylo О. S. Morfological state of the liver and thyroid gland of male and female rats with experimental obesity under iodine action. Sciences of Europe. 2018. Vol. 2. iss. 31. P. 3-10. 4. Kopchak N.H., Pokotylo O. S. Indicators of enzyme antioxidant system of liver of rats on the background of experimental alimentary obesity under the influence of iodine. The Second International scientific congress of scientists of Europe. Proceedings of the II International Scientific Forum of Scientists "East–West" (Vienna, 10-11 May 2018) Vienna, 2018. P. 578-583. 5. Nataliia H Kopchak , Oleh S Pokotylo, Mykola D Kukhtyn , Tetiana Ya Yaroshenko, Mariia I Kulitska , and Iryna A Bandas. Age and sex characteristics of thyroxine and triiodothyronine content in the blood of white rats with experimental alimentary obesity under the influence of iodine. Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences. 2018. Vol. 9, iss. 5. P. 2392-2397. 6. WHO, UNICEF and ICCIDD. Assessment of iodine deficiency disorders and monitoring their elimination. 2rd ed. Geneva, 2001. 7. WHO, UNICEF and ICCIDD. Assessment of iodine deficiency disorders and monitoring their elimination. 3rd ed. Geneva, 2007. 8. Герасимов Г.А. Прогресс в устранении йододефицитных заболеваний и нерешенные проблемы массовой и индивидуальной йодной профилактики. Гинекология. 2006, 8(4): 9-13. 9. Година Е.З., Задорожная Л.В., Хомякова И.А. и др. Особенности соматического развития детей и подростков в условиях йодного дефицита (по материалам обследования населения Саратовской области). Физиология роста и развития детей и подростков. 1. Под ред. А.А. Баранова, Л.А. Щеплягиной. М.: ГЭОТАР–Медиа., 2006: 181-231. 10.Грек О. В. Технологія продуктів зі знежиреного молока, молочної сироватки і маслянки: Навч. посіб. / О.В. Грек, Г.Є.Поліщук, О.О.Онопрійчук. – К.: НУХТ, 2010. – 258 с. 11.Грек О.В. Технологія сиру кисломолочного та сиркових виробів. Навч.посібн. / О.В.Грек, Т.А. Скорченко. – К.: НУХТ, 2009. – 235 с. 12.Дора С.В., Красильникова Е.И., Волкова А.Р. и др. Результаты эпидемиологического исследования по оценке йодного обеспечения Санкт-Петербурга. Клин. и экспер. тиреоидол., 2011, 7 (3): 37-41. 13.Йоддефицитные заболевания у детей и подростков: диагностика, лечение, профилактика. Научнопрактическая программа. Под ред. А.А. Баранова, И.И. Дедова. М.: Международный фонд охраны здоровья матери и ребенка, 2005. 14.Копчак Н. Г., Покотило О. С. Стан перекисного окиснення ліпідів печінки щурів за дії біологічно активного та неорганічного йоду при експериментальному ожирінні. Актуальні питання біології та медицини : зб. наук. праць за матеріалами XVІ Всеукраїнської наук. конф., м. Старобільськ : Вид-во ДЗ «ЛНУ імені Тараса Шевченка» (м. Старобільськ, 24-25 травня 2018 р.). Старобільськ, 2018. С. 95-97 15.Копчак Н. Г., Покотило О. С., Кухтин М. Д., Коваль М. І. Вплив йоду на показники ліпідного профілю крові щурів різного віку при експериментальному ожирінні // Медична та клінічна хімія. - 2017. - № 4 (19). - С. 123-128. 16.Копчак Н. Г., Покотило О. С., Кухтин М. Д., Коваль М. І. Вплив йоду на показники ліпідного профілю крові щурів різного віку при експериментальному ожирінні // Медична та клінічна хімія. 2017. № 4 (19). С. 123-128. doi 10.11603/mcch.2410-681X.2017.v0.i4.8437. 17.Копчак Н. Г., Покотило О. С., Ярошенко Т.Я. Вплив йоду на рівень інсуліну у крові щурів з аліментарним ожирінням. Актуальні питання сучасної мікроелементології присвяченій пам’яті академіка Ю. І. Кундієва: матеріали науково-практичної конференції з міжнародною участю. (м. Київ, 4-5 жовтня 2018 р.). Київ, 2018 . С. 39-40 18.Копчак Н.Г., Покотило О. С., Покотило О. О. Дослідження впливу йоду на вміст окремих класів ліпідів у крові щурів з експериментальним ожирінням. Тернопільські біологічні читання – Ternopil Bioscience - 2017: матеріали Всеукраїнської науковопрактичної конференції з міжнародною участю. (м. Тернопіль, 20- 22 квітня 2017 р.). Тернопіль, 2017. С. 265-269 19.Копчак Н.Г., Покотило О.С. Вплив йоду на статеві особливості метаболічного профілю крові білих щурів з експериментальним ожирінням. Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. 2018. № 1(72). С. 97-102. 20.Копчак Н.Г., Покотило О.С. Вплив йоду на статеві особливості метаболічного профілю крові білих щурів з експериментальним ожирінням // Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. 2018. № 1(72). С. 97-102. 21.Копчак Н.Г., Покотило О.С., Назарко І.С., Білецька Г.А., Коваль М.І. Вплив йоду на показники ліпідного обміну у крові самок білих щурів різного віку з ожирінням // Експериментальна та клінічна фізіологія і біохімія. - 2018. - № 82 (2). - С. 49–55. 22.Копчак Н.Г., Покотило О.С., Назарко І.С., Білецька Г.А., Коваль М.І. Вплив йоду на показники ліпідного обміну у крові самок білих щурів різного віку з ожирінням. Експериментальна та клінічна фізіологія і біохімія. 2018. № 82(2). С. 49–55. https://doi.org/10.25040/ecpb2018.01.062. 23.Краснов В.М. Здоровье и развитие детей, проживающих в йоддефицитном регионе с разной антропогенной нагрузкой. Автореф. дис. ... докт. мед. наук. М., 2001. 24.Курмачева Н.А. Особенности полового развития девочек при различных заболеваниях щитовидной железы. Автореф. дис. … канд. мед. наук. Саратов, 1990. 25.Курмачева Н.А. Роль и задачи педиатров в профилактике йододефицитных заболеваний у детей. Consilium Medicum [педиатрия, прил. 2]. 2012: 5-10. 26.Олег Покотило, Володимир Лиховида, Валерій Лазарюк. Функціональний йогурт із біологічно активним йодом. V Міжнародна науково-технічна конференція "Стан і перспективи харчової науки та промисловості" – Тернопіль, ТНТУ, 10-11 жовтня 2019р. – 146 с. 27.Поліщук Г.Є. Технологія морозива / Г.Є. Поліщук, І. С. Ґудзь. – К.: Фірма«ІНКОС», 2008. – 220 с. 28.Поліщук Г.Є. Технологія сиру: Навч.посібник./ Г.Є. Поліщук, А.О. Бовкун, С.С. Колесникова– К.: НУХТ, 2009. – 151 с. 29.Свинарев М.Ю. Клинико-эпидемиологические особенности йодного дефицита у детей (диагностика, лечение, профилактика). Автореф. дис. ... докт. мед. наук. М., 2002. 30.Скорченко Т. А. Технологія дитячих молочних: Навчал. посіб. / Т.А.Скорченко, О.В. Грек.– К: НУХТ, 2012. – 330с. 31.Скорченко Т. А. Технологія незбираномолочних продуктів: Навчал. посіб. / Т.А.Скорченко, Г.Є. Поліщук, О.В. Грек, О.В.Кочубей. – Вінниця: Нова книга, 2005. – 264с. 32.Скорченко Т.А. Технологія молочних консервів / Т. А. Скорченко. – К: НУХТ, 2007 – 232 с. 33.Таранушенко Т.Е. Йододефицитные заболевания у детей. Автореф. дис. ...докт. мед. наук. М., 1999. 34.Татим А. Й. Йогурти и другые кисломолочные продукты. / А. Й.Татим, Р.К.Робинсон. – СПб.: ГИОРД, 2003. – 664 с. 35.Тихомирова Н.А. Технология и организация производства молока и молочних продуктов / Н. А. Тихомирова. – М.: ДеЛи принт, 2007. – 560 с. 36.Трошина Е.А., Абдулхабирова Ф.М., Скрынник Е.Н. Профилактика заболеваний, связанных с дефицитом йода, в группах высокого риска их развития. Consilium Medicum [женское здоровье]. 2010, 12 (6): 17-20. 37.Трошина Е.А., Платонова Н.М., Абдулхабирова Ф.М. и др. Профилактика йододефицитных состояний у подростков. Клин. и экспер. тиреоидол. 2009, 5 (2): 34-40. 38.Шилин Д.Е. Роль йодной профилактики в комплексной реабилитации часто болеющих детей. Врач, 2007, 10: 8-13. 39.Щеплягина Л.А. Особенности состояния здоровья детей из районов экологического неблагополучия. Автореф. дис. ... докт. мед. наук. М., 1995. 40.Щеплягина Л.А., Васечкина Л.И., Римарчук Г.В. и др. Особенности физического и полового развития девочек-подростков в районах йодного дефицита. Проблемы подросткового возраста (избранные главы). Под ред. А.А. Баранова, Л.А. Щеплягиной. М.: РАМН, Союз педиатров России, 2003: 222-246. 41.Щеплягина Л.А., Римарчук Г.В., Васечкина Л.И. Препараты йода в коррекции когнитивных нарушений у детей. М.: МедЭкспертПресс, 2008.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Dyplomna Lykhovyda.pdfДипломна робота1,8 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити
Aref Lykhovyda.pdfАвтореферат354,06 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора