Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/29956
Назва: Вплив різних способів розморожування на мікробіологічні показники плодів і овочів
Інші назви: Impact of different ways of defrost on fruits and vegetables microbiological characteristics
Автори: Кадило, Наталія Василівна
Kadylo N.V.
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Бібліографічний опис: Кадило Н.В. Вплив різних способів розморожування на мікробіологічні показники плодів і овочів : дипломна робота магістра за спеціальністю „181 — харчові технології“/ Н.В. Кадило. — Тернопіль: ТНТУ, 2019. — 92 с.
Дата публікації: 2019
Дата внесення: 29-гру-2019
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопіль
Науковий керівник: Кухтин, Микола Дмитрович
Члени комітету: Лясота, Оксана Михайлівна
УДК: 664.8
Теми: 181
харчові технології
заморожена полуниця
НВЧ-обробка
мікробіологічні показники
органолептичні властивості
frozen strawberries
microwave processing
microbiological parameters
organoleptic properties
Кількість сторінок: 92
Короткий огляд (реферат): Кадило Н.В. Вплив різних способів розморожування на мікробіологічні показники плодів і овочів. – Рукопис. Дослідження на здобуття кваліфікації магістра з спеціальності 181 “Харчові технології”. – Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, Тернопіль, 2019. Магістерська кваліфікаційна робота присвячена вивченню впливу різних способів розморожування на динаміку зміни мікробіологічних показників і органолептичних властивостей полуниці. Запропоновано розморожування заморожених фруктів без значних змін мікробіологічних показників і органолептичних властивостей використовувати спосіб із застосування мікрохвильових печей потужністю 450-600 Вт протягом 3 хв. Ключові слова: заморожена полуниця, НВЧ-обробка, мікробіологічні показники, органолептичні властивості.
Kadylo N. V. Impact of different ways of defrost on fruits and vegetables microbiological characteristics. - The manuscript. Master's study on specialty 181 "Food Technologies". - Ternopil Ivan Pul'uj National Technical University, Ternopil, 2019. Master's qualification work is devoted to the study of the influence of various methods of defrosting strawberries on the change of microbiological parameters and organoleptic properties. It is suggested to defrost fruits using a microwave oven with a power of 450- 600 W for 3 minutes.. Keywords: frozen strawberries, microwave processing, microbiological parameters, organoleptic properties.
Опис: Захист відбудеться 26 грудня 2019 р. о 9 .00 годині на засіданні екзаменаційної комісії №17 у Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя за адресою: 46000, м. Тернопіль, вул. Танцорова, 5, навчальний корпус №5, ауд. 14.
Зміст: Вступ Мета і завдання роботи 1 Огляд літератури 1.1 Основні законодавчі засади оцінки безпечності і якості харчових продуктів 1.2 Історичні передумови створення мікрохвильової печі 1.3 Розморожування харчових продуктів 1.4 Зміни під час заморожування продукту 1.5 Залежність якості продукту від швидкості розморожування 1.6 Характеристика змін у овочах та фруктах в процесі розморожування 1.7 Характеристика мікрофлори плодів і овочів 1.8 Використання ВЧ і НВЧ-нагріву у народному господарстві 1.9 Висновки з огляду літературних джерел 2 Матеріали і методи досліджень 2.1 Визначення кількості мезофільних аеробних факультативно анаеробних мікроорганізмів (КМАФАМ) 2.2 . Визначення дріжджів і пліснявих грибів 2.3 Визначення вмісту бактерій групи кишкових паличок (коліформ) 2.4 Визначення органолептичних показників 3 Результати власних досліджень та їх обговорення 3.1. Дослідження мікробіологічних показників свіжої полуниці 3.2 Зміна кількості мезофільних аеробних факультативноанаеробних мікроорганізмів під час різних способів розморожування полуниці 3.3 Дослідження зміни кількості дріжджів і плісеневих грибів під час розморожування полуниці за допомогою різних способів 3.4 Дослідження зміни кількості бактерій групи кишкових паличок (коліформ) під час розморожування полуниці за допомогою різних способів 3.5 Органолептичні дослідження полуниці, яка розморожувалася за допомогою різних способів Висновки і пропозиції виробництву 4 Обґрунтування економічної ефективності 5 Охорона парці та безпека в надзвичайних ситуаціях 5.1 Охорона праці. Класифікація шкідливих речовин за ступенем впливу на організм людини 5.2 Актуальність проблеми електробезпеки на підприємствах консервної промисловості 5.3 Захист підприємств консервної промисловості від пожеж 6 Екологія 6.1 Захист навколишнього середовища на підприємствах харчової промисловості Список використаних джерел Додатки
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/29956
Власник авторського права: © Кадило Н.В.,2019
Перелік літератури: 1. Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 06.09.2018 № 2530-VIII 2. Настанови щодо здійснення офіційних заходів контролю відповідно до Регламенту (ЄС) № 882/2004 в контексті відбору проб та їх мікробіологічному дослідженню (13 листопада 2006 р.). URL: https://www.fsvps.ru/fsvps-docs/ru/usefulinf/files/es882-2004.pdf (21.11.2018). 3. Наказ №786 від 20.09.2018. Про затвердження Плану державного моніторингу харчових продуктів тваринного походження при здійсненні прикордонного державного контролю вантажів, що ввозяться (пересилаються) на митну територію України у 2018 році. Режим доступа: http://www.consumer.gov.ua/Pictures/Files/Editor/document/Ветеринаріябезпечність/Залишкові%20кількості/Наказ%20№786.pdf (17.11.2018). 4. Наказ Державного департаменту ветеринарної медицини України № 16 від 03.11.1998. Обов’язковий мінімальний перелік досліджень сировини, продукції тваринного та рослинного походження, комбікормової сировини, комбікормів, вітамінних препаратів та ін., які слід проводити в державних лабораторіях ветеринарної медицини і за результатами яких видається ветеринарне свідоцтво (Ф-2). Офіційний вісник України.1998. № 48. С. 97. Стаття 1775. Код акта 6421/199. 5. Наказ № 548 від 19.07.2012 Про затвердження Мікробіологічних критеріїв для встановлення показників безпечності харчових продуктів. Офіційний вісник України. 2012. № 61. С. 105. Стаття 2487. Код акта 62924/2012. 6. Наказ МОЗ України від 06.08.2013 № 696 Про затвердження Гігієнічних вимог до продуктів дитячого харчування, параметрів безпечності та окремих показників їх якості. Офіційний вісник України. 2013 р. № 66. С. 397. Стаття 2423. Код акта 68483/2013. 7. Фізико-хімічні і біологічні основи консервного виробництва / Б.Л. Флауменбаум, А.Т. Безусов, В.М. Сторожук, Г.П. Хомич. – Одеса: Друк, 2006. – 400 с. 8. Масліков М.М. Холодильна технологія харчових продуктів: навч. посіб. – К.: НУХТ, 2007. – 335 с. 9. Бабкин Б.С. Электротехнология в холодильной промышленности / Б.С. Бабкин. − М.: Агропромиздат, 1990. − 199 с. 10. Белінська С., Дьяков О. Якість швидкозамороженої плодовоовочевої продукції. 11. Світовий попит на заморожені овочі та фрукти продовжує зростати: Електронний ресурс .- Режим доступу: http://www.lol.org. ua/rus/showart.php?id=114194. 12. Арасланова Анастасія. Гроші пішли в лід: Електронний ресурс. – Режим доступу: http://news.finance.ua/ua/~/2/0/ all/2012/01/17/266060. 13. Украина ворвалась в пятерку крупнейших поставщиков плодоовощной заморозки на рынок России // Пищепром Украины. – 2011. – №15 (175). – С. 28. 14. Цуранов О.А. Холодильная техника и технология / О.А. Цуранов, А.Г. Крысин. − С.Пб.: Лидер, 2004. − 448 с. 15.https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D1%96%D0%BA%D1%80%D 0%BE%D1%85%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D1%8C%D0%BE%D0%B2%D0 %B0_%D0%BF%D1%96%D1%87 16. Suzanne Deffree (25.10.2016). 1st domestic microwave is sold, October 25, 1955 17. Красненко, Г.А.СВЧ-пастеризация быстровосстанавливаемых порошковых продуктов / Красненко Г.А., Овчарова Г.П. // Хранение и перераб. сельхозсырья. 1997. - № 11. - С. 24-25. 18. Шість міфів та чотири факти про міхровильову піч http://uk.wikipedia.org/wiki/Мікрохвильова_піч 19. Цугленок Г.И. Использование СВЧ-обеззараживания в пищевой промышленности / Г.И. Цугленок, Т.А. Толмачева, Г.Г. Юсупова // Экономика социума на рубеже веков. – 2003. – Ч. 1. – С. 104-106. 20. www. Pan-ol.lublin.pl/wydawnictwa/Motorol6/Yusupov.pdf 21. Кухтина Н.Н. Использование электромагнитной энергии СВЧ диапазона в технологиях обработки семян и зерна / Н.Н. Кухтина, А.А. Конарь // Научные труды ОНАПТ. – 2009. – Вып. 36, т. 1. – С. 249-253. 22. Мазуренко И. К. Консервная отрасль Украины — состояние и перспективы // Инновационные технологии в пищевой промышленности: материалы Х международной научно-практической конференции – Минск: РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по продовольствию», 2011. —. С.15-19 23. Кухтина Н.Н. Использование электромагнитной энергии СВЧ диапазона в технологиях обработки семян и зерна / Н.Н. Кухтина, А.А. Конарь // Научные труды ОНАПТ. – 2009. – Вып. 36, т. 1. – С. 249-253. 24. Кожаева, Д.К. Определение влияния СВЧ-обработки на биологические свойства листерий, используемых при диагностических исследованиях / Кожаева Д.К. // Вопр. микробиологии, эпизоотологии и вет.- санитар. экспертизы. Ульяновск, 2000. - С. 36-37. 25. Беляева, М.А. Влияние ИК- и СВЧ нагрева на минеральные вещества говяжьего м’яса / Беляева М.А. // Хранение и перераб.сельхозсырья. — 2005. -№1. - С. 25 26. Кухтина Н.Н. Влияние воздействия энергии СВЧ на клеящую способность декстрина / Н.Н. Кухтина, А.А. Контарь // Пищевая наука и технология. – 2012. – № 1 (18). – С. 72-74. 27. Тележенко Л.М. Наукові основи збереження біологічно активних речовин в технологіях переробки фруктів та овочів: Автореф. дис. док. тех. наук: 05.18.13 / Нац. ун-т харч. технологій. – Одеса, 2004. – 37 с. 28. Салата, В.З., Гутий, Б.В., Кухтин, М.Д. та Перкій, Ю.Б. (2018). Ліполітичні і протеолітичні властивості психротрофних мікроорганізмів виділених з остиглої, охолодженої, примороженої та замороженої яловичини. Ветеринарна медицина: Міжвідомчий тематичний науковий збірник, 104, 290–294 29. Салата, В.З., Кухтин, М.Д. та Перкій, Ю.Б. (2018). Розробка способу виділення психротрофної мікрофлори з примороженого і замороженого м’яса та з обладнання м’ясопереробних підприємств. Науково-технічний бюлетень НДЦ біобезпеки та екологічного контролю ресурсів АПК, 6 (1), 30–34 30. Салата, В.З., Кухтин, М.Д. та Семанюк, В.І. (2018). Ветеринарносанітарна оцінка примороженого м’яса яловичини за вмістом психротрофних мікроорганізмів. Науково-технічний бюлетень Державного науководослідного контрольного інституту ветеринарних препаратів та кормових добавок і Інституту біології тварин, 19 (1), 108–115 31. Салата, В.З. та Кухтин, М.Д. (2017). Фізико-хімічні і мікробіологічні зміни в охолодженій і примороженій яловичині під час її зберігання. Аграрний вісник Причорномор’я: Збірник наукових праць Одеського державного аграрного університету. «Ветеринарні науки», 83, 217–223. 32. Салата, В.З. та Кухтин, М.Д. (2017). Мікрофлора охолодженої і примороженої яловичини за холодильного зберігання. Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини: Збірник наукових праць Харківської державної зооветеринарної академії. «Ветеринарні науки», 34 (2), 332–336. 33. Салата, В.З., Кухтин, М.Д., Семанюк, В.І. та Перкій, Ю.Б. (2017). Динаміка мікрофлори охолодженої і примороженої яловичини за її зберігання. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини і біотехнологій імені С.З. Ґжицького, 19 (73), 178– 182. 34. Малімон, З.В., Кухтин, М.Д., Перкій, Ю.Б. (2018). Токсикобіологічна оцінка м’яса замороженої риби за наявності залишків антибактеріальних препаратів. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини і біотехнологій імені С.З. Ґжицького, 20, (92), 125–129. 35. Малімон, З.В., Кухтин, М.Д., Перкій, Ю.Б. (2018). Контамінація мезофільними та психротрофними мікроорганізмами замороженої риби залежно від біохімічних показників якості. Theoretical and Applied Veterinary Medicine, 6(3), 39‒43. 36. Гаркавенко, Т.О., Малімон, З.В., (2018). Аналіз невідповідностей мікробіологічним критеріям, виявлених в імпортованій до України мороженій рибі і рибній прдукції. Бюлетень «Ветеринарна біотехнологія» Інституту ветеринарної медицини, 30,(2), 85–91. 37. Малімон, З.В., (2018). Характеристика мікробіологічних показників замороженої риби за наявності залишків антибактеріальних препаратів. Науково-практичний журнал Харківської державної зооветеринарної академії, №2, 92-96. 38. Цуранов О.А. Холодильная техника и технология / О.А. Цуранов, А.Г. Крысин. − С.Пб.: Лидер, 2004. − 448 с. 39. Тележенко Л.М. Наукові основи збереження біологічно активних речовин в технологіях переробки фруктів та овочів: Автореф. дис. док. тех. наук: 05.18.13 / Нац. ун-т харч. технологій. – Одеса, 2004. – 37 с. 40. Зозуля Л.Ф. Влияние способов возделывания и переработки на химический состав земляники и чёрной смородины: Дис…. канд. с.-х. наук: 05.18.03. – К., 1971. – 181с. 50. Изменение полифенолов при производстве и хранении соков / Г.А. Клещунова, Н.М. Корастылёва, Н.В. Юрченко, Е.Н. Клещунов // Хранение и переработка сельхозсырья. – 1995. – №4. – С. 36-37. 41. Бараненко А.В., Куцакова В.Е., Борзенко Е.И., Фролов С.В. Примеры и задачи по холодильной технологии пищевых продуктов. Ч.3.Теплофизические основы.– М.: Колос, 2004.– 249 с. 42. Холодильная техника и технология / Под ред. А.В. Руцкого. – М.: ИНФРА-М, 2000. – 286 с. 43. Технологія м’яса та м’ясних продуктів / За ред. М.М. Клименка. — К.: Вища освіта, 2006. — 640 с.: іл. 44. Остапчук М.В., Сердюк Л.В., Овсянникова Л.К. О-76 Система технологій. Підручник. – К.: Центр учбової літератури, 2007. – 368с. 45. Технологія консервування плодів, овочів, м’яса і риби / Б.Л. Флауменбаум, Є.Г. Кротов, О.Ф. Загібалов та ін.. – К.: Вища школа, 1995. – 301 с.: іл. 46. Roussy G., Abderrahim B., Thiebaut J.-M. Temperature runaway of microwave irradiated materials// Journal of Applied Physics. — 1987. — 62 (4). — 1167 – 1170. 47. Королев, A.A. Гигиена питания: Учеб. пособие / A.A. Королев. — М.: Академия, 2008 528 с. 48. Технічна мікробіологія / Л.В. Капрельянц, Л.М. Пилипенко, А.В. Єгорова, О.М. Кананихіна, С.М. Кобєлева, Т.О. Величко; За ред. Л.В. Капрельянца. – Одеса: Друк, 2006. – 308 с. 49. Бондар І.В. Промислова мікробіологія. Харчова і агробіотехнологія / І.В. Бондар, В.М. Гуляєв. – Дніпродзержинськ : ДДТУ, 2004. – 280 с. 50. Рудавська Г.Б. Мікробіологія / Г.Б. Рудавська, Л.І. Демкевич. – К.: КНТЕУ, 2007 – 407 с. 51. Асонов Н.Р. Микробиология: учебник / Н.Р. Асонов. – М.: Колос, 2000. – 352 с. 52. Мармузова Л.В. Основы микробиологии, санитарии и гигиены в пищевой промышленности: учебник / Л.В. Мармузова – М.: Издательский центр «Академия», 2001. – 133 с. 53. Шутюк В, Турчин В., Василів В. Вплив способів і технологій сушіння на споживчі якості сушених харчових продуктів// Матеріали XVІ наукової конференції ТНТУ ім. І. Пулюя. 2012. — Тернопіль. — 2012. С. 47. 54. Орлов В.В. Применение СВЧ-энергии в процессе подготовки творожного сгустка / В.В. Орлов, В.А. Березко // Теоретические и экспериментальные исследования интенсификации процессов, машин и агрегатов пищевых технологий. – СПб.: СПбГАХИПТ, 1996. – С. 34-35. 54. Разумовский А.Г. Качество зерновых культур и пути его повышения в Восточной Сибири / А.Г. Разумовский, Л.В. Плеханова. – Новосибирск, 2005. –176 с. 55. Цугленок Г.И. Использование СВЧ-обеззараживания в пищевой промышленности / Г.И. Цугленок, Т.А. Толмачева, Г.Г. Юсупова // Экономика и социумна рубеже веков. – 2003. – Ч. 1. – С. 104-106. 56. Кухтина Н.Н. Влияние воздействия энергии СВЧ на клеящую способность декстрина / Н.Н. Кухтина, А.А. Контарь // Пищевая наука и технология. – 2012. – № 1 (18). – С. 72-74. 57. Гулиев Ш.Р. Улучшение качества виноградных вин и соков путем их обработки в электромагнитном равномерном поле сверхвысокой частоты /Ш.Р. Гулиев, Б.А. Демьянчук, Н.В. Оленев // Виноградарство и виноделие. – 2006. – № 1-2. – С. 41-43. 58. Edwards G. S., Davis C. C., Saffer J. D., Swicord M. L. Resonant microwave absorption of selected DNA molecules // Phys. Rev. Letters. 1983. Vol. 53. P. 1284–1288. 59. Беляева, М.А. Влияние ИК- и СВЧ-нагрева на жиры говяжьего мяса / Беляева М.А. // Хранение и перераб. сельхозсырья. 2004. - №5. - С. 36-37. 60. Кожаева Д.К. Определение эффективности использования СВЧ печей для термической инактивации листерий / Кожаева Д.К.// Вопр. микробиологии, эпизоотологии и вет.-санитар. экспертизы. Ульяновск, 2000. - С. 32-36. 61. Кожаева, Д.К. Обеззараживание мяса птицы сверхвысокочастотной энергией / Кожаева Д.К. // Вестн. ветеринарии. 1998. - № 9(3). - С. 42-44. 62. Кожаева, Д.К. Определение влияния СВЧ-обработки на биологические свойства листерий, используемых при диагностических исследованиях / Кожаева Д.К. // Вопр. микробиологии, эпизоотологии и вет.- санитар. экспертизы. Ульяновск, 2000. - С. 36-37. 63. Кожаева, Д.К. Определение эффективности использования СВЧ печей для термической инактивации Y. enterocolitica / Кожаева Д.К. // Вопр. микробиологии, эпизоотологии и вет.-санитар. экспертизы. Ульяновск, 2000. -С. 25-28. 64. Беляева, М.А. Влияние ИК- и СВЧ нагрева на минеральные вещества говяжьего м’яса / Беляева М.А. // Хранение и перераб.сельхозсырья. — 2005. -№1. - С. 25. 65. Кухтин М.Д. Методичні рекомендації до лабораторних робіт з курсу “Мікробіологія галузі” для студентів напрямку 6.0517 «Харчові технології та інженерія» / М.Д. Кухтин – Тернопіль, 2013. – 64 С. 66. Кухтин М.Д. Методичні рекомендації до лабораторних робіт з курсу “Технічна мікробіологія” для студентів напрямку 6.0517 «Харчові технології та інженерія» / М.Д. Кухтин – Тернопіль, 2013. –83 С. 67. ДСТУ 4837:2007 Фрукти та ягоди швидкозаморожені. Технічні умови. [Чинний від 2009-01-01]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 2008. 28 с. (Інформація та документація). 68. ГОСТ 8756.1-79 Продукты пищевые консервированные. Методы определения органолептических показателей, массы нетто или объема и массовой доли составных. [Чинний від 1980-01-01]. Вид. офіц. Москва: Стандартинформ, Россия, 2010. 14 с. (Інформація та документація). 69. Электробезопасность Термины и определения, ГОСТ 12.1.009-76 [Введен с 1976-01-01]. − М.: ИПК Издательство стандартов, 1976. − 9 с. − (Государственный стандарт СССР). 70. Маланчук Т. В. Державний контроль та нагляд за безпекою харчових продуктів. // Правовий вісник Української академії банківської справи науково практичний журнал. 2011 р. 71. Русак О.Н. Безпека життєдіяльності / О.Н. Русак, К.Р. Мала, Н.Г. Занько. – Спб.: Изд-во «Лан», 2001. – 345 с. 72. Пяхін В. М. Безпека життєдіяльності людини в умовах мирного і воєнного часу – М: Іспит, 2006. − 453 с. 73. Основи охорони праці /Д. Г. Сегда, М.П. Гендзюк, І.Ф. Степанець, В.Н. Вендиченський та ін. – К.: Основа, 2000. − 416 с. 74. Петров С. В., Макашов В. А. Небезпечні ситуації техногенного характеру та захист від них – Москва НЦКНАС, 2008. − 343 с. 75. Васюкова Г., Грошева О. Екологія: підручник для студентів вищих навчальних закладів. К.: Кондор, 2009 р., 524 с. 76. Джигердай В.С., Екологія та охорона навколишнього природного середовища .- К:«Знання», 2002 р., 203 с. 77. Джигердай В.С., Сторожук В.М., Яцюк Р.А. Основи екології та охорона навколишнього природного середовища (Екологія та охорона природи). Навчальний посібник. Вид.2-ге доп. – Львів, Афіша, 2000 р., 274 с. 78. Сухарев С. Основи екології та охорони довкілля. Навчальний посібник. Міністерство освіти і науки України, Ужгородський нац. Центр навчальної літератури, 2006.− 391 с. 79. Запольський А. К. Екологізація харчових виробництв: Підручник для студентів ВНЗ – К: Вища школа, 2005. − 428 с. 80. Пішак В. П., Радько М. М., Бабюк А. В. Вплив харчування на здоров’я людини: Підручник – Чернівці: Книги – ХХІ /2006 р., 499 с. 81. Технология консервирования плодов и овощей, и контроль качества продукции. Загибалов А. Ф., Заверькова А. С. И др. М. – Агропромиздат, 1992 г., 352 с.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Aref Kadylo.pdfАвтореферат361,3 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити
Dyplomna Kadylo.pdfДипломна робота2 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора