Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/29949
Назва: Дослідження способів безвідходної переробки сировини при виробництві фруктових приправ
Інші назви: Study of ways of raw materials non-waste processing at fruit flavors production
Автори: Жабран, Моуніа
Zhabran Mоunia
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Бібліографічний опис: Жабран Моуніа. Дослідження способів безвідходної переробки сировини при виробництві фруктових приправ : дипломна робота магістра за спеціальністю „181 — харчові технології“/ Жабран Моуніа. — Тернопіль: ТНТУ, 2019. — 96 с.
Дата публікації: 2019
Дата внесення: 29-гру-2019
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопіль
Науковий керівник: Карпик, Галина Вікторівна
Члени комітету: Зварич, Наталія Миколаївна
УДК: 664.8
Теми: 181
харчові технології
сливи
відходи
пюре
приправа
plums
waste
smoothie
seasoning
Кількість сторінок: 96
Короткий огляд (реферат): Жабран Моуніа. Дослідження способів безвідходної переробки сировини при виробництві фруктових приправ. Магістерська робота присвячена дослідженню оптимальних способів попередньої обробки слив, для забезпечення безвідходного виробництва приправ зі збереженням максимальної кількості біологічно активних речовин. Ключові слова: сливи, відходи, пюре, приправа
Опис: Zhabran Mоunia Study of ways of raw materials non-waste processing at fruit flavors production Master’s thesis is devoted to the study of optimal methods of pre-treatment of plums, to ensure waste-free production of seasonings with the preservation of the maximum amount of biologically active substances. Key words: plums,waste, smoothie, seasoning.
Зміст: ВСТУП… Розділ 1. Використання ресурсозберігаючих технологій в харчовій промисловості (огляд літератури)…… 1.1. Сфери утворення відходів при використанні рослинної сировини в переробній промисловості … 1.2 Основні напрямки використання ресурсозберігаючих технологій у харчовій промисловості … 1.3 Харчова цінність плодових культур та основні напрями їх промислової переробки …… 1.4 Досвід використання та переробки фруктових відходів консервного виробництва … Висновки до розділу…… РОЗДІЛ 2. ОБЄКТИ І МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕНЬ...... 2.1 Організація, предмети та матеріали дослідження… 2.2 Методи дослідження… РОЗДІЛ 3 ВЛАСНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ТА ЇХ ОБГОВОРЕННЯ… 3.1. Вивчення якісних характеристик плодів сливи..… 3.2. Дослідження технологічних властивостей сировини … 3.3 Дослідження впливу теплової обробки на кількість відходів … 3.4 Дослідження впливу холодного протирання на кількість відходів 3.5Вплив заморожування на кількість відходів… 3.6 Дослідження впливу ферментів на кількість відходів 3.7 Органолептична оцінка якості напівфабрикату для виготовлення приправи …… 3.8 Дослідження впливу попередньої обробки сировини на збереження кольору продукту…… 3.9 Споживча цінність готових приправ… 3.9.1 Дегустаційна оцінка…… 3.9.2 Визначення ступеня глікемічності напівфабрикатів зі слив Висновки до розділу…… РОЗДІЛ 4. ОБҐРУНТУВАННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ … ЗАГАЛЬНІ ВИСНОВКИ..…… РОЗДІЛ 5. ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ… РОЗДІЛ 6. ЕКОЛОГІЯ....… СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ …
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/29949
Власник авторського права: © Жабран Моуніа, 2019
Перелік літератури: 1. Денщиков М.Т. Отходы пищевой промышленности и их использование / М.Т. Денщиков. – М.: Пищепромиздат. – 1963. – 615 с. 2. Безотходные технологии при переработке сельскохозяйственной продукции / В.Н.Писаренко, П.В. Писаренко, В.В. Писаренко // Агроэкология, Полтава. – 2008. 3. Грысс Збигнев. Использование отходов плодоовощной консервной промышленности перевод с польского / З. Грысс. – Москва: Пищевая промышленность. – 1974. – 280 с. 4. Вторичные материальные ресурсы пищевой промышленности: (Образование и использование). Справочник. – М. Экономика, 1984. – 328 с. 5. Відходи виробництва і споживання та їх вплив на ґрунти і природні води : Навчальний посібник / За ред. В.К. Хільчевського. – К.: Видавничо–поліграфічний центр "Київський університет". – 2007. – 152 с. 6. Карпик, Г.В. Технологічна характеристика висівок різної дисперсності та їхній вплив на якість макаронних виробів // Г.В. Карпик, Н.О. Шелест, В.Г. Юрчак, І.Н. Матвієнко // Хранение и переработка зерна. – Днепропетровск, № 8. – 2013. – С. 48-50. 7. Шеремет О. О. Екологічно–економічна ефективність переробки вторинної сировини харчової промисловості / О. О. Шеремет, О. М. Кривчун // Наукові праці НУХТ. – 2010. – № 33. – С. 121-122. 8. Ростовський, В.С. Прогресивні ресурсозберігаючі технології в харчовій промисловості. Навчальний посібник / В.С. Ростовський, Н. В. Олейник. – К.: Кондор, 2009. – 134 с. 9. Тимчак В.С.Особливості теоретико–методологічних підходів до змісту категорії «Іновація» у кормо виробництві / В.С. Тимчак // Інноваційна економіка.– № 6. – 2014. – С. 249-254 10. Хомяков В.І., Бакум І.В., Економіка сучасної України. – Черкаси: ЧДТУ, 2006. – 335 с. 11. Законі України «Про охорону навколишнього середовища» [Електроний ресурс]. – режим доступу:http://sfs.gov.ua/arhiv/podatkova–baza–do–nabrannya–chinnosti– podatkovim–kodeksom/ 12. Закон України «Про відходи» [Електроний ресурс]. – режим доступу: https://zakon3.rada.gov.ua/ 13. Тимчак В.С. Eфективність інновацій комплексного використання відходів харчової промисловості: дис… канд. економ. наук, 08.00.03 / Житомир: ЖНАУ. – 2016. – 205 с. 14. Промислова екологія: Навчальний посібник / С.О. Апостолюк, В.С. Джигирей, І.А. Соколовський та ін. – 2–ге вид., виправл. і доповн. – К.: Знання, 2012. – 430 с. 15. Балджи М. Д. Організаційно–економічні засади комплексного природокористування на регіональному рівні: монографія / М. Д. Балджи. – Одеса: Атлант, 2010. – 500 с 16. Юрескул В. Правове регулювання у сфері збирання твердих побутових відходів / В. Юрескул // Юридический вестник. – 2006. – № 3. – С. 112-116. 17. Екологічно-економічна ефективність переробки вторинної сировини харчової промисловості [Електроний ресурс] / О.М. Кривчун, 2010. режим доступу: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/6699/1/5.pdf. 18. Герасимчук М. Джерела інвестицій та їх економічне регулювання / М. Герасимчук. – К.:НАН України, Ін–т економіки. – 1999. – 157 c. 19. Луканин А.С. Комплексная переработка плодово–ягодного сырья // Пищевая промышленность. – № 1. – 1992 – С. 29–30. 20. Горун Е.Г. Безотходная технология. Учебно–практическое пособие / Е.Г.Горун , С.Н. Дмитриева – М.: МГУТУ, 2004. – 73 с. 21. Орлова Н.Я. Товарознавство продовольчих товарів. Том 3. Фрукти, ягоди, овочі, гриби та продукти їхньої переробки. Підручник. – К.: Київ. нац. торг.-екон. ун–т. – 2002. – 360 с 22. Технология консервированных плодов, овощей, мяса и рыбы / Фан–Юнг А.Ф., Флауменбаум Б.Л., Изотов А.К. и др. – М.: Пищ. пром–сть, 1980. – 336 с. 23. Капрeльянц Л.В., Іоргачова К.Г. Функціональні продукти. – Одеса: Друк, 2003. – 312 с. 24. Льовшина Л.Д. Товарознавство плодоовочевих товарів, пряноароматичних рослин та прянощів: Навчальний посібник / Л.Д. Льовшина, В.М.Михайлов, О.В.М’ячиков. – К.: «Ліра–К», 2010. – 388 с. 25. Дослідження експортного потенціалу плодоовочевого сектору, проведеного у рамках спільного проекту ФАО та ЄБРР «Покращення доступу українського агробізнесу до експортних ринків», [Електроний ресурс]. – режим доступу: agrotimes.net. https://superagronom.com/news/ 4742–viroschuvannya–slivi–nabiraye– populyarnosti–v–ukrayini 26. Патент UА 13821 Спосіб комплексної переробки вишень і слив / Л.О. Стоянова, С.В. Стоянова, Я.Г. Верхывкер; заявл.17.02. 2000, опубл. 17.04.2006. 27. . Сердюк М. Є. Формування смакових якостей плодів сливи під впливом абіотичних чинників / М.Є.Сердюк, Д.С. Степаненко // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. – № 4/10 (76). – 2015.– С. 55-60. 28. . Сердюк М. Є. Дослідження інтенсивності процесу втрати маси плодів сливи під час зберігання / М. Є. Сердюк, Д.С. Степаненко, С.В. Кюрчев // Восточно–Европейский журнал передовых технологий. – № 10 (79). – 2016. – С. 42-48. 29. Лукієнко О.В. Аналіз вітчизняного фармацевтичного ринку препаратів на основі сливи / О.В. Лукієнко, А.Є. Соколова, О.М. Горбань. // Фітотерапія. Часомис. – № 1. – 2012. – С. 86-89. 30. Лечебные свойства отечественных косточковых культур / Т.Л. Киселев, Ю.А. Смирнова, А.В. Чаузова и др. // Традиц. мед. – 2010. – № 21. – С.46-53. 31. Химический состав пищевых продуктов / Под ред. Акад. АМН СССР А.А.Покровского. – М: Пищ. пром–сть, 1976. – 228 с. 32. Еникеев Х. К. Биологические особенности сливы и выведение новых сортов / Еникеев Х. К. – М.: изд–во АН СССР, 1960. – 321 с 33. Еремин Г. В. Слива для переработки // Пищевая промышленность. – 1991. – № 2. – С. 69. 34. Марченкова И. С. Пищевые волокна как функциональные ингредиенты продуктов рационального питания / И. С. Марченкова // Продукты функционального питания, пищевая безопасность и здоровье людей в условиях мегаполиса: материалы симпозиума. – М., 2003. – С. 85–88. 35. Білоусова І. О. Дослідження технологічних властивостей пектиновмісної сировини, як добавки для кондитерських виробів і консервної продукції / І. О. Білоусова, Н. Ю. Сапожнікова, Т. І. Нікітчіна // Харчова наука і технологія. – 2009. – № 1(6). – С.62 - 64. 36. Фізико–хімічні і біологічні основи консервного виробництва / Б.П.Флауменбаум, А.Т.Безусов, В.М.Сторожук, Г.П.Хомич – Одеса: Друк, 2006. – 400 с. 37. Сімахіна Г.О. Інноваційні технології та продукти. Оздоровче харчування: Навчальний посібник / Г.О. Сімахіна, А.І. Українець.– К: НУХТ. 2010. – 294 с. 38. Технология консервированных плодов, овощей, мяса и рыбы / Фан–Юнг А.Ф., Флауменбаум Б.Л., Изотов А.К. и др. – М.: Пищ. Пром-сть, 1980. – 336с. 39. Сборник технологических инструкций и нормативно–технических документов по производству консервов для детского питания М.: Агропромиздат, 1986. – 430с. 40. Кочеткова А.Ю. классификация и применение пектинов // Пищевая промішленность. – 1995. – № 9. – 28-29 41. Корнена Е.П. Получений пектинового концентрата из яблочных выжимок с применением методов электротехнологии / Е.П. Корнена, М.А. Печерица, Е.Г. Степанова // Техн. науки – от теории практике. – 2012. – № 11. – С. 84-87. 42. Пат. 2110187 РФ, МПК 6 А 23 L 1/0524, C 08 B 37/06. Способ получения пектина из яблочных выжимок / П.Б.Авчиева, Т.В.Минченко; заявитель и пантообладатель ГОС НИИ биосинтеза белковых веществ. – № 97101050/13; заявл. 24.01.97; опубл. 10.05.98. 43. Pat. 64’004601 JP, IPC 5 C 08 B 37/06, A 23 L / 0524. Production of pectin / Imai A. – Publ. 25.06.91. 44. Pat. 64’004602 JP, IPC 5 C 08 B 37/06. Extraction of pectin by means of microwave irradiation / Manabe M., Naohara J., Sato T. et al. – Publ. 25.06.91. 45. Pat. 60’133002 JP. IPC 4 C 08 B 37/06, A 23 L 1/04, C 08 L 5/06. Preperation of pectin / Suzuki S., Ninowiya H., Tabuchi T. – Publ. 16.07.85. 46. Чалдаев П.А. Применение яблочных выжимок для производства продуктов питания / П.А. Чалдаев, А.Ю. Свечников // Пищевая промышленность. – № 4. – 2014. – С. 40–41. 47. Юрчак, В. Г. Використання пектинів для поліпшення якості макаронних виробів, збагачених харчовими волокнами / В.Г. Юрчак, Г.В Карпик, Я. Гордієнко // Наукові праці Одеської національної академії харчових технологій. – Одеса: ОНАХТ, 2012. – Вип. 42. – Т. 1. – С. 242–247. 48. Патент України №99116148, С08В37/06. Спосіб отримання пектинового екстракту з відходів рослинної сировини / Безусов А. Т., Д´яконова А. К., Москалюк І. В., заявлено 10.11.99. 49. Стоянова Л.О. Відпрацювання способів комплексної переробки яблук з метою максимального використання пектинових речовин / Л.О. Стоянова, Я.Г. Верхівкер, С.В. Стоянова. [Електронний ресурс]. – режим доступу: http://hablife.ru/page/65. 50. Малькова М.Г. Способ получения диетических пищевых волокон из отходов консервного производства / М. Г.Малькова // Харчова наука і технологія. – № 4 (13). – 2010. – С. 27–28. 51. Лігененко М.Г. Розробка технологій функціональних консервованих інгредієнтів з яблучних вичавок: дис… канд. техн. наук. – Одеса: ОНАХТ. – 2013. – 216 с. 52. Фам Тхи Ми та М.Е. Цибизова Химико-технологические свойства вторичных продуктов переработки плодового сырья Вьетнама // Известия вузов. Пищевая технология, № 1. – 2012. – С. 19-22. 53. Каліновська Т. В. Використання вторинних продуктів переробки винограду під час розробки інноваційних технологій кондитерських виробів / Т. В. Каліновська, І. О. Крапивницька, В. І. Оболкіна, С. Г. Кияниця // Обладнання та технології харчових виробництв: темат. зб. наук. пр. Донецького національного університету економіки і тор– гівлі ім. М. Туган–Барановського. – 2013. – № 30. – С. 75-80. 54. ТУ У 00334830.018–99 Пищевой концентрат полифенолов винограда «Эноант», ИВиВ «Магарач». 55. Безвідходні технології консервних виробництв Конспект лекцій для студентів всіх форм навчання за спеціальністю 7.05170107, 8.05170107 Технології зберігання, консервування та переробки плодів і овочів. / Г.В. Карпик. – Тернопіль: ТНТУ. – 2016. – 43 с. 56. Порошок з вичавків ягід калини в технології виробництва пшеничного хліба / О. І. Сиза, О. М. Cавченко, І. М. Журок, М. В. Дорожинська // Технічні науки та технології. – № 4 (10). – 2017. 57. Спосіб виробництва заморожених напівфабрикатів на основі журавлини та калини / Д.М.Одарченко, М. С. Одарченко, А. І. Кудряшов, О. О. Сюсель // Восточно–Европейский журнал передовых технологий. – № 4/10 ( 64 ). – 2013. – С. 31-33. 58. Природно-ресурсний та енергетичний потенціали: напрями збереження, відновлення та раціонального використання: колективна монографія / за ред. О.О. Горба, Т.О. Чайки, І.О. Яснолоб. – П.: Видавництво ПП «Астрая», 2019. – С. 224–229. 59. Саркисян А.О. Использование дробильно-финишерной установки для получения сока из целых гроздей винограда / А.О. Саркисян, А.Т. Безусов, А.К. Гладушняк // Харчова наука і технологія. – 2008. – № 4(5). – С. 45 - 47. 60. Скрипников Ю.Г. Комплексный подход к снижению потерь продукции и повышении эффективности работы предприятия при производстве морковного пюре / Ю.Г. Скрипников, И.В. Барабанов // Вестник Мичуринского государственного аграрного университета. Научно производственный журнал. – 2013. – № 6. – С. 77–78. 61. Активація рослинних біологічно активних речовин фізичними методами. Монографія / Р.Ю. Павлюк, Н.В. Дібрівська, В.А. Павлюк, В.В. Яницький, Т.В. Крячко. – Харків:ХДУХТ. – 2010. – 205 с. 62. Влияние различных факторов обработки на содержание флавоноидов в плодах сливы / А. И. Черевко, А. А. Дубинина, Т. В. Щербакова, И. Ф. Овчинникова // Прогресивні ресурсозберігаючі технології та їх економічна обґрунтованість у підприємствах харчування. Економічні проблеми торгівлі: зб. наук. пр. / Харк. держ. акад. техн. та орг. харч. – Х., 1998. – Ч. 1. – С. 88-91. 63. Влияние предпосылок комплексной переработки плодово–ягодного сырья сибирского региона / Т.Ф. Кисилева, И.С. Зайцева, Д.Б. Пеков и др. // Техника и технология пищевых производств. – № 3 (14). – 2009. – С. 7-11. 64. Кепін М.І. Моделювання процесу переробки плодів кісточкових культур у свіжому стані на перфорованій поверхні в полі відцентрових сил / М.І.Кепін // Харчова наука і технологія.– № 10. – 2016. – С.66-72. 65. Шуляк В.А. Анализ резервов интенсификации процессов измельчения / В.А. Шуляк, Л.А. Сиваченко // Материалы научно–технического семинара стран содружества. – Могилев. – 1992. – 245 с. 66. Вторинні ресурси. Яблучні вижимки і витерки. [Електроний ресурс]. – Режим доступу: http://bibliograph.com.ua/vtorichnye–resursy/76.htm). 67. Гладушняк А. К. К вопросу тонкого измельчения растительного сырья / А.К. Гладушняк // Наук. праці ОНАХТ. Вип. 25. – Одеса. – 2003. – С.170–171. 68. Авакумова Е.Г. Механические методы активации химических процессов / Е.Г. Авакумова. – Новосибирск: Наука. – 1986. – 305 с. 69. Пат.7080U Україна МПК А23L3/015 Спосіб одержання пюреподібного продукту з фруктової сировини / Ю.Д.Пилипенко, С.М.Галкіна, А.Т. Безусов та ін. заяв. 20.07.04; публ. 15.06.05. 70. Дрофичева Н.В. Функциональные продукты питания с использованием компонентов вторичного сырья сокового производства / Н.В. Дрофичева, Т.Г. Причко // Вестник ВГУИТ. – Т. 80. – № 3. – 2018. – С. 134–139. 71. Федоров Ф. О. Розробка устаткування для подрібнення рослинної сировини без попередньої теплової обробки / Ф. О. Федоров // Науково–технічне та технологічне забезпечення збільшення виробництва конкурентоспроможних продуктів для дитячого харчування: Матеріали наук.–техн. конф. – Одеса, – 1995. – 150 с. 72. Хомич Г.П. Комплексна переробка плодів хеномелесу / Г.П Хомич, В.М. Васюта, Ю.В. Левченко. – Одеса: ОНАХТ Наукові праці.– випуск 46, том 2. – С. 75–80. 73. ДСТУ 7040:2009. Фрукти, овочі та продукти їх переробляння, консерви м'ясні та м'ясо-рослинні. Готування проб до лабораторних аналізів. – Введ. 2007– 01–01. – М.: Изд-во стандартов, 2006. – 8 с. 74. Продукти з фруктів та овочів. Визначення розчинних сухих речовин рефрактометричним методом: ДСТУ ISO 2173:2007. – [Чинний від 2008–04–01]. – К. : Держспоживстандарт України, 2008. – IV, 24 с. – (Національний стандарт України). 75. Продукти перероблення фруктів і овочів. Методи визначення титрованої кислотності: ДСТУ 4957:2008– [Чинний від 2008–04–01]. – К.: Держспоживстандарт України, 2008. – IV, 24 с. – (Національний стандарт України). 76. Починок, Х. Н. Методы биохимического анализа растений / Х. Н. Починок. – К.: Наукова думка, 1976. – 336 с. 77. Марх А.Т. Технохимический контроль консервного производства / А.Т. Марх, Т.Ф. Зыкина, В.Н. Голубев. – М.: Агропромиздат, 1989. – 304 с. 78. ДСТУ 4954:2008. Методи визначення цукрів. К.: Держспоживстандарт України, 2008. – 14 с. 79. ДСТУ ISO 6557–1:2015, Фрукти, овочі та продукти їх перероблення. Визначення вмісту аскорбінової кислоти. Частина 1. Контрольний метод (ISO 6557–1:1986, IDT). – 2017. 80. Фрукти, овочі та продукти їх переробляння. Методи визначення вмісту поліфенолів: ДСТУ 4373:2005. – [Чинний від 2004–04–01]. – К.: Держспоживстандарт України, 2010. – IV, 6 с. – (Національний стандарт України). 81. ГОСТ 8756.8–85. Продукти харчові консервовані. Методи визначення органолептичних показників, співвідношення складових частин і маси нетто. 82. Патент 40623 Україна, МПК А 23 L 1/10. Спосіб визначення показника глікемічності харчового продукту / А. М.Дорохович, В. М.Ковбаса, М. П.Гуліч, В. В. Дорохович, О.М. Яременко; заявник та патентовласник Національний університет харчових технологій. – заявл. 10.07.08 ; опубл. 27.04.2009, Бюл. № 8, 2009 р. 83. Використання сучасних інструментальних методів у товарознавчій оцінці кольору свіжих і перероблених фруктів [Електроний ресурс].– режим доступу:https://knute.edu.ua/file/NjY4NQ==/7fcde9f533ee57a6e767307335273f86.pdf 84. Троян А. В. Активность окислительно–восстановительных ферментов в сливах Закарпатья / А. В. Троян, Д. С. Гольян // Материалы научной конференции профессорско–преподавательського состава ЛТЭ института (секции товароведного факультета). – М. : МКИ. – 1968. – С. 60 – 67. 85. Козенко С. И. Полифенолы плодоовощного сырья и их влияние на качество продукции / С. И. Козенко, Н. И. Березовская. – ЦНИИТЭИпищепром, 1974. – 168 с.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
avtoref Zhabran.pdf142,42 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити
dyplom Zhabran.pdf1,25 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора