Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/24119
Назва: Дослідження процесу сушіння томатів
Інші назви: Study of the tomatoes drying process
Автори: Корнутяк, Оксана Валеріївна
Kornutyak, O.V.
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Бібліографічний опис: Корнутяк О.В. Дослідження процесу сушіння томатів : Дипломна робота магістра за спеціальністю „181 — харчові технології“/ О. В. Корнутяк. — Тернопіль: ТНТУ, 2018. — 8 с.
Bibliographic description: Kornutyak O.V. Study of the tomatoes drying process. : the diplom work of master's degree in specialty 181 "Food Technology" / O.V. Kornutyak ; Ternopil Ivan Pul’uj national technical university. - Ternopil: 2018 - 8 p.
Дата публікації: 2018
Дата подання: 2018
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопіль
Науковий керівник: Юкало, Володимир Глібович
УДК: 664.8.047
Теми: томати
tomatoes
лікопин
lycopene
сушіння
drying
конвективний спосіб сушіння
convection drying
параметри процесу сушіння
parameters of drying
Короткий огляд (реферат): В даній роботі проведено моніторинг та аналіз ринку томатів; аналізовано існуючі сорти томатів, які вирощують в Україні. Зроблено порівняльну характеристику їх хімічного складу та обрано сорти томатів для досліджень. Досліджено процес сушіння томатів різних сортів, отримані результати показали, що кращими сортами для сушіння є гібридні сорти томатів (Каспар F1, Устинья F1, Класик F1), хоча серед звичайних сортів – такий сорт, як Рома при висушуванні також дав хороші органолептичні показники. Експериментально доведено, що гібридні сорти томатів краще висушуються, оскільки тривалість процесу є меншою, приблизно у 1,3 рази в порівнянні зі звичайними сортами. Проведені дослідження впливу температури сушіння на швидкість процесу висушування, що дозволило обрати оптимальну температуру та тривалість процесу, відповідно температура 90 ºС – 100 °С ; тривалість процесу – 6 годин. Органолептична оцінка сушених томатів, яка була проведена двома групами дегустаторів, дозволила обрати серед досліджуваних сортів, ті які після висушування дають найкращі показники (смак, консистенцію, запах та колір). Серед обраних сортів томатів (сорт Рома та гібридний сорт Каспар F1 мають також високий вміст лікопину після висушування. Сорт Рома 37,6мг/100г та гібридний сорт Каспар F1 - 40,4 мг/100г при температурі 90ºС.
In this work, the monitoring and analysis of the tomato market was conducted; existing varieties of tomatoes grown in Ukraine are analyzed. A comparative description of their chemical composition was made and tomato varieties for research were selected. The process of drying tomatoes of different varieties was investigated, the results showed that the best varieties for drying are hybrid varieties of tomatoes (Caspar F1, Ustinya F1, Classic F1), although among the common varieties - a variety such as Roma, when given to drying also gave good organoleptic characteristics. It has been experimentally proved that hybrid varieties of tomatoes are better dried, because the duration of the process is less, approximately 1,3 times compared to conventional varieties. The studies of the effect of drying temperature on the speed of the drying process have been carried out, which allowed to choose the optimum temperature and duration of the process, respectively, the temperature 90ºС - 100°С; Process time - 6hours. Organoleptic evaluation of dried tomatoes, which was carried out by two groups of tasters, allowed to choose among the studied varieties, which after the drying give the best performance (taste, consistency, smell and color). Among the selected varieties of tomatoes (the Roma variety and the hybrid Caspar F1 also have a high content of lycopene after drying, the Roma variety is 37,6mg /100g and the hybrid Caspar F1 40,4 mg/100g at a temperature of 90°C.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/24119
Власник авторського права: © Корнутяк О.В.
Тип вмісту : Thesis Abstract
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Kornutyak_Study of the tomatoes drying process.pdf190,07 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора