Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43630
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.advisorДалєвська, Діана Ярославівна-
dc.contributor.advisorDalievska, Diana-
dc.contributor.authorГриців, Сергій Іванович-
dc.contributor.authorHrytsiv, Serhii-
dc.date.accessioned2024-01-18T13:00:26Z-
dc.date.available2024-01-18T13:00:26Z-
dc.date.issued2023-12-
dc.identifier.citationГриців С. І. Удосконалення технології виробництва та розробка рецептури хлібобулочних виробів збагачених фітонцидами з проєктуванням цеху пшеничного хліба : кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня магістр за спеціальністю „181 — харчові технології“ / С. І. Гриців. — Тернопіль: ТНТУ, 2023. — 85 с.uk_UA
dc.identifier.urihttp://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43630-
dc.description.abstractКваліфікаційна робота на тему «Удосконалення технології виробництва та розробка рецептури хлібобулочних виробів збагачених фітонцидами з проєктуванням цеху пшеничного хліба» складається з пояснювальної записки, яка має 85 с., 7 рис., 23 табл., списку літератури 50 посилань та частини інженерного спрямування, а саме: розрахунків та креслення. Зважаючи на збіднений раціон населення України нами було удосконалено технологію виробництва хліба пшеничного та розроблено рецептуру хлібобулочних виробів збагачених біологічно-активними речовинами, а саме фітонцидами. Запропоновано нові види сировини, а саме хрін, цибуля, часник, цедра лимона, ромашка та кріп, які містять дані речовини. Розраховано рецептуру виробництва хліба та проведено визначення фізико-хімічних, органолептичних показників якості.uk_UA
dc.description.abstractThe qualification work on the topic «Improvement of the production technology and recipe development for bread and pastry products enriched with phytoncides, and the design of a wheat bread facility» consists of an explanatory note, which has 85 pages, 23 figures, 7 tables, 50 lists of references and a part of the engineering direction, namely: calculations and drawings. Given the poor diet of the Ukrainian population, we have improved the technology of wheat bread production and developed a recipe for bakery products enriched with biologically active substances, namely phytoncides. New types of raw materials are proposed, namely horseradish, onion, garlic, lemon peel, chamomile and dill, which contain these substances. The recipe for bread production was calculated and the physicochemical and organoleptic quality indicators were determined.uk_UA
dc.description.tableofcontentsВСТУП 6 РОЗДІЛ 1 ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ ПРОЕКТУ 8 РОЗДІЛ 2 ТЕХНОЛОГІЧНА ЧАСТИНА ПРОЕКТУ 10 2.1 Технологічні розрахунки виробництва запроектованого асортименту 10 2.1.1 Вихідні дані 10 2.1.2 Розрахунок продуктивності печей 12 2.1.3 Розрахунок пофазних рецептур 13 2.1.4 Розрахунок виходу виробів 18 2.1.5 Розрахунок виробничих рецептур і вибір технологічних параметрів 25 2.1.6 Розрахунок витрат сировини 31 2.1.7 Розрахунок площ для зберігання сировини 32 2.2 Вибір та обґрунтування технологічних процесів і режимів виробництва 34 2.2.1 Вимоги до сировини використовуваної для виробництва запроєктованого асортименту 34 2.2.2 Загальний опис технології 35 2.2.3 Опис технології запроектованого асортименту 36 2.2.4 Організація технохімічного і мікробіологічного контролю запроектованого асортименту 37 2.3 Забезпечення технологічного процесу виробництва запроектованого асортименту 39 2.3.1 Розрахунок і вибір технологічного обладнання 39 2.3.2 Специфікація основного технологічного обладнання 42 РОЗДІЛ 3. НАУКОВО-ДОСЛІДНА ЧАСТИНА ПРОЄКТУ 43 3.1 Огляд аналітичних джерел 43 3.1.1 Загальна характеристика фітонцидів 43 3.1.2 Характеристика сировини збагаченої фітонцидами 44 3.1.3 Патентний пошук 49 3.2 Мета, об’єкт, предмет та методи досліджень 49 3.3 Результати власних досліджень 52 3.4 Фізико хімічні показники якості готових виробів 56 3.5 Мікробіологічні показники якості готових виробів 57 3.6 Органолептичні показники якості готових виробів 58 РОЗДІЛ 4. ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ 61 4.1 Охорона праці 61 4.1.1 Нормативно-правові акти з охорони праці, які використовуються на виробництві 61 4.2 Безпека в надзвичайних ситуаціях 64 ВИСНОВКИ 71 СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ЛІТЕРАТУРНИХ ДЖЕРЕЛ 72 ДОДАТКИ 76uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherТНТУ імені Івана Пулюяuk_UA
dc.subjectфітонцидиuk_UA
dc.subjectхрінuk_UA
dc.subjectборошноuk_UA
dc.subjectромашкаuk_UA
dc.subjectкріпuk_UA
dc.subjectцедра лимонаuk_UA
dc.subjectцибуля ріпчастаuk_UA
dc.subjectчасникuk_UA
dc.subjectphytoncidesuk_UA
dc.subjecthorseradishuk_UA
dc.subjectflouruk_UA
dc.subjectchamomileuk_UA
dc.subjectdilluk_UA
dc.subjectlemon peeluk_UA
dc.subjectonionuk_UA
dc.subjectgarlicuk_UA
dc.titleУдосконалення технології виробництва та розробка рецептури хлібобулочних виробів збагачених фітонцидами з проєктуванням цеху пшеничного хлібаuk_UA
dc.title.alternativeImprovement of the production technology and recipe development for bread and pastry products enriched with phytoncides, and the design of a wheat bread facilityuk_UA
dc.typeMaster Thesisuk_UA
dc.rights.holder© Гриців С. І., 2023uk_UA
dc.contributor.committeeMemberШинкарик, Марія Миколаївна-
dc.contributor.committeeMemberShynkaryk, Maria-
dc.coverage.placenameТНТУ імені Івана Пулюяuk_UA
dc.subject.udc664uk_UA
dc.relation.references1. ДСТУ 46.004-99 Борошно пшеничне. Технічні умови. Чинний від 20- 07-1999. К.: Галузевий стандарт України, 1999. 13 с.uk_UA
dc.relation.references2. ДСТУ 3583:2015. Сіль кухонна. Загальні технічні умови. К. − Держспоживстандарт України, 2015. 18 с. (Національний стандарт України).uk_UA
dc.relation.references3. ДСТУ 4812:2007 Дріжджі хлібопекарські пресовані. Технічні умови. Чинний від 30-07-2007. К. − Держспоживстандарт України, 2007. 13 с.uk_UA
dc.relation.references4. ДСТУ 4492:2005 Олія соняшникова. Технічні умови. Чинний від 01-01-2007. К. − Держспоживстандарт України, 2007. 26 с.uk_UA
dc.relation.references5. ДСТУ ISO 6465:2003 Кмин цілий (Cuminum cyminum Linnaeus). Технічні умови. Чинний від 01-07-2004. К. − Держспоживстандарт України, 2007. 8 с.uk_UA
dc.relation.references6. ДСТУ 7517:2014 «Хліб із пшеничного борошна. Загальні технічні умови» Технічні умови. Чинний від 01-07-2004. К. − Держспоживстандарт України, 2007. 18 с.uk_UA
dc.relation.references7. Дробот В. І. Технологія хлібопекарського виробництва: Підруч. для студентів вищих навчальних закладів. / В. І. Дробот. – Київ: Логос, 2002. 364 с.uk_UA
dc.relation.references8. Дробот В. І. Технологічні розрахунки у хлібопекарськомувиробництві: Навчально-методичний посібник. / В. І. Дробот. – Київ. Кондор, 2010. 440 с.uk_UA
dc.relation.references9. Дробот В. І. Технохімічний контроль сировини та хлібобулочних і макаронних виробів. / В. І. Дробот. Київ. Кондор, 2015. 958 с.uk_UA
dc.relation.references10. Кафедра охорони праці, промислової та цивільної безпеки | Офіційний сайт. URL: http://opcb.kpi.ua/wp-content/uploads/2014/09/Лекц_я-4.pdf (дата звернення: 08.12.2022).uk_UA
dc.relation.references11. Лебеденко Т. Є., Кожевнікова В. О., Соколова Н. Ю. Удосконалення процесу активації дріжджів шляхом використання фітодобавок. Харчова наука і технологія. 2015. № 2. С. 25—34.uk_UA
dc.relation.references12. Про правовий режим надзвичайного стану: Закон України від 31.03.2023[Електронний ресурс] //Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2000, № 23, ст.176/ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/389-19#Textuk_UA
dc.relation.references13. Про охорону праці: Закон України від 14.10.92 [Електронний ресурс]/ Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 49, с. 668/ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2694-12#Textuk_UA
dc.relation.references14. Савченко О.М., Калініченко Ю.Д. Технологія виготовлення житньопшеничного хліба на заквасках із використанням базиліку. Технічні науки та технології, 2019. № 4 (18). с. 183-189.uk_UA
dc.relation.references15. Стадник І.Я. Технологічне обладнання хлібопекарського, макаронного, кондитерського та харчоконцентратного виробництв [Електронний ресурс]: курс лекцій для студ. напряму підготовки та спеціальності «Харчові технології» ден. та заоч. форм. навч. / https://dl.tntu.edu.ua/content.php?cid=366172uk_UA
dc.relation.references16. Сирохман І.В., Завгородня В.М. Товарознавство харчових продуктів функціонального призначення: навч.посіб. Київ : Центр учбової літератури, 2009. 544 с.uk_UA
dc.relation.references17. Технологічне обладнання хлібопекарських і макаронних виробництв./ Лісовенко О. Київ. Наукова думка, 2010. 287 с.uk_UA
dc.relation.references18. Технологічне устаткування хлібопекарського, макаронного і кондитерського виробництв / В.Ф.Петько, О.І.Гапонюк, Є.В.Петько, А.В.Ульяницький; За ред. О.І.Гапонюка. — Київ: ЦУЛ, 2017. 432 с.uk_UA
dc.relation.references19. Технологія борошняних кондитерських і хлібобулочних виробів / За заг. ред. Г.М.Лисюк. — Суми: Університетська книга, 2009. 464 с.uk_UA
dc.relation.references20. Як діяти персоналу підприємства в надзвичайній ситуації | Охорона праці і пожежна безпека. Охорона праці і пожежна безпека. URL: https://oppb.com.ua/content/yak-diyati-personalu-pidpriiemstva-v-nadzvichayniy-situaciyi (дата звернення: 08.12.2022).uk_UA
dc.relation.references21. URL: https://naurok.com.ua/doslidnicka-robota-na-temu-fitoncidi-h-rol-u-prirodi-ta-vpliv-na-zdorov-ya-lyudini-199879.htmluk_UA
dc.relation.references22. URL: http://repository.vsau.org/getfile.php/25443.pdfuk_UA
dc.relation.references23. URL: https://www.dstu.dp.ua/Portal/Data/5/8/5-8-z_kl21.pdfuk_UA
dc.relation.references24. URL: https://www.ejast.org/uk_UA
dc.relation.references25. URL:https://dspace.nuft.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/30601/1/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82.pdfuk_UA
dc.relation.references26. URL:https://foodtank.com/news/category/innovation-and-technology/?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAm4WsBhCiARIsAEJIEzVWTd0ahkUzOHtEkzez7xkK4l6-XLnkp9qIcJ7UTc4dXKeSdYih1pIaAnpfEALw_wcBuk_UA
dc.relation.references27. URL: https://dovidka.biz.ua/tsibulya-ripchasta-himichniy-sklad-kaloriynist-korisni-vlastivosti/uk_UA
dc.relation.references28. URL: https://www.tablycjakalorijnosti.com.ua/stravy/tsybulya-ripchastauk_UA
dc.relation.references29. URL: https://www.swissbake.in/blog/unlocking-the-potential-role-of-herbs-in-professional-bakinguk_UA
dc.relation.references30. URL: https://zakon.rada.gov.ua/go/z0226-12uk_UA
dc.relation.references31. URL: https://cbo.org.ua/chim-bagatij-chasnik/uk_UA
dc.relation.references32. URL:https://assets.researchsquare.com/files/rs-1220680/v1/5d24290d-fb4a-4bfd-8e60-9b449ec962f0.pdf?c=1643048063uk_UA
dc.relation.references33. URL:https://government.com.ua/kharchuvannia/khimichnij-sklad-chasniku-opis-vlastivosti-ta-kalorijnist.htmluk_UA
dc.relation.references34. URL: https://dovidka.biz.ua/himichniy-sklad-chasniku/uk_UA
dc.relation.references35. URL: https://core.ac.uk/download/pdf/60819935.pdfuk_UA
dc.relation.references36. URL: https://life.pravda.com.ua/health/2019/02/17/235670/uk_UA
dc.relation.references37. URL: https://foodplus.in.ua/produce/onion.htmluk_UA
dc.relation.references38. Dziki D., Rozy1o R., Gawlik-Dziki U., Swieca M. (2014), Current trends in the enhancement of antioxidant activity of wheat bread by the addition of plant materials rich in phenolic compounds, Trends in Food Science & Technology 40, pp. 48–61uk_UA
dc.relation.references39. Prior, R. L.,Wu X., Schaich K. (2005), Standardized methods for the determination of antioxidant capacity and phenolics in foods and dietary supplements, J. Agric. Food Chem., 53, pp. 4290–4303.uk_UA
dc.relation.references40. Petkova N., Ivanov I., Mihaylova D., Krastanov A. (2017), Phenolic acids content and antioxidant capacity of commercially available Melissa officinalis L. teas, Bulgarian Chemical Communications, 49(D), pp. 69–74.uk_UA
dc.relation.references41. Benchaar, C., J. Duynisveld, and E. Charmley. 2006. Effects of monensin and increasing dose levels of a mixture of essential oil compounds on intake, digestion and growth performance of beef cattle. Can. J. Anim. Sci. 86:91–96. https://doi.org/10.3168/jds.2008-1903.uk_UA
dc.relation.references42. Doyle, E. 1998. Scientific forum explores CLA knowledge. Inform 9:69–73.uk_UA
dc.relation.references43. Decker, E. A. 1995. The role of phenolics, conjugated linoleic acid, carnosine, and pyrroloquinoline quinone as nonessential dietary antioxidants. Nutrit. Rev. 53:49–58. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.1995.tb01502.xuk_UA
dc.relation.references44. Nicolosi, R., E. Rogers, D. Kritchevsky, J. Scimeca, and P. Huth. 1997. Dietary conjugated linoleic acid reduces plasma lipoproteins and early aortic atherosclerosis in hypercholesterolemic hamsters. Artery 22:266–277. https://doi.org/10.1016/S0271-5317(00)00268-2uk_UA
dc.relation.references45. Miller, C., Y. Park, M. Pariza, and M. Cook. 1994. Feeding conjugated linoleic acid to animals partially overcomes catabolic responses due to endotoxin injection. Biochem. Biophys. Res. Commun. 198:1107–1112. https://doi.org/10.1006/bbrc.1994.1157uk_UA
dc.relation.references46. Wang, L.-L. and E. A. Johnson. 1992. Inhibition of Listeria monocytogenes by fatty acids and monoglycerides. Appl. Environ. Microbiol. 58:624–629. https://doi.org/10.1128/aem.58.2.624-629.1992uk_UA
dc.relation.references47. Houseknecht, K. L., J. P. V. Heuvel, S. Y. Moya-Camarena, C. P. Portocarrero, L. W. Peck, K. P. Nickel, and M. A. Belury. 1998. Dietary conjugated linoleic acid normalizes impaired glucose tolerance in the Zucker diabetic fattyfa/farat. Biochem. Biophys. Res. Commun. 244:678–682. https://doi.org/10.1006/bbrc.1998.8303uk_UA
dc.relation.references48. AbuGhazaleh, A. and L. Holmes. 2007. Diet supplementation with fish oil and sunflower oil to increase conjugated linoleic acid levels in milk fat of partially grazing dairy cows. J. Dairy Sci. 90:2897–2904. https://doi.org/10.3168/jds.2006-684uk_UA
dc.relation.references49. Abu-Ghazaleh, A., D. Schingoethe, A. Hippen, and L. Whitlock. 2002. Feeding fish meal and extruded soybeans enhances the conjugated linoleic acid (CLA) content of milk. J. Dairy Sci. 85:624–631. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(02)74116-7uk_UA
dc.relation.references50. Palmquist, D. L., A. L. Lock, K. J. Shingfield, and D. E. Bauman. 2005. Biosynthesis of conjugated linoleic acid in ruminants and humans. Adv. Food Nutr. Res. 50:179–217. https://doi.org/10.1016/S1043-4526(05)50006-8uk_UA
dc.coverage.countryUAuk_UA
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Гриців_Avtorsyka_dovidka_kvalifikaciyna_magistr.doc50 kBMicrosoft WordПереглянути/відкрити
Гриців_КР.pdf2,04 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора