Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43087
Назва: Підвищення ефективності діяльності підприємств готельного комплексу (на прикладі ПАТ "Тернопіль-готель)"
Інші назви: Improving the efficiency of hotel complex enterprises (PJSC “Ternopil-hotel” as a case study)
Автори: Мінько, Назарій Степанович
Minko, Nazarii
Бібліографічний опис: Мінько Н.С.Підвищення ефективності діяльності підприємств готельного комплексу (на прикладі ПАТ "Тернопіль-готель)": кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня магістр за спеціальністю „051 — економіка“ / Н.С.Мінько. — Тернопіль : ТНТУ, 2023. — 67с.
Дата публікації: гру-2023
Дата подання: гру-2023
Дата внесення: 26-гру-2023
Видавництво: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Науковий керівник: Дмитрів, Дмитро Володимирович
УДК: 330.43: 004.42
Теми: 051
економіка
економічна ефективність
готельний бізнес
прогнозування
економіко-математичне моделювання
economic efficiency
hotel business
forecasting
economic and mathematical modelling
Короткий огляд (реферат): Дослідження на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня магістр за спеціальністю 051 «Економіка» - Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя. – Тернопіль. 2023. Кваліфікаційну роботу магістра виконано на 67 аркушах, містить 36 рисунків, 10 таблиць, додатки на 34 сторінках. В ній використано 43, в більшості оцифрованих, літературних джерела за темою досліджень. Об’єкт дослідження: показники ефективності діяльності ПрАТ «Тернопіль-готель». Предмет дослідження: шляхи підвищення ефективності діяльності підприємств готельного комплексу в умовах воєнного стану. Методи дослідження – порівняльний аналіз, фінансовий аналіз, регресійно-кореляційний аналіз, економіко-математичне моделювання, метод узагальнення. У теоретико-методологічному розділі охарактеризовано сучасний стан вітчизняної готельної індустрії, досліджено ефективність готельного бізнесу, порівняно існуючі методики оцінки ефективності діяльності готельних підприємств та описано показники ефективності функціонування підприємств готельного комплексу. В аналітично розрахунковому розділі проведено аналіз діяльності ПрАТ «Тернопіль-готель» за динамікою показників фінансової звітності, зокрема показників ефективності діяльності. В проєктно-рекомендаційному розділі проведено прогнозування показників рентабельності та складено динамічну модель управління фінансами ПрАТ «Тернопіль-готель». У четвертому розділі висвітлені питання охорони праці та безпеки у надзвичайних ситуаціях.
Research for obtaining a master's degree in speciality 051 "Economics" - Ternopil National Technical University named after Ivan Puluj - Ternopil. 2023. The master's thesis is written on 67 pages, contains 36 figures, 10 tables, and 34 pages of appendices. It uses 43, mostly digitised, literature sources on the topic of research. Object of research: performance indicators of Ternopil Hotel PJSC. Subject of the study: ways to improve the efficiency of the hotel complex enterprises under martial law. Research methods: comparative analysis, financial analysis, regression and correlation analysis, economic and mathematical modelling, generalisation method. The theoretical and methodological section describes the current state of the domestic hotel industry, examines the efficiency of the hotel business, compares existing methods for assessing the efficiency of hotel enterprises and describes the performance indicators of the hotel complex enterprises. The analytical and calculation section analyses the activities of Ternopil Hotel PJSC in terms of the dynamics of financial reporting indicators, in particular, performance indicators. The project and recommendation section forecasts profitability indicators and draws up a dynamic model of financial management for Ternopil Hotel PJSC. The fourth section highlights the issues of labour protection and safety in emergency situations.
Зміст: Вступ 7 Теоретико-методичний розділ 9 1.1. Сучасний стан вітчизняної готельної індустрії 9 1.2. Дослідження ефективності готельного бізнесу як складової туристичного комплексу 12 1.3. Методика оцінки ефективності діяльності підприємств готельного комплексу 18 1.4. Визначення показників ефективності функціонування підприємств готельного комплексу 21 Аналітико-розрахунковий розділ 25 2.1. Загальна характеристика ПрАТ «Тернопіль-готель» 25 2.2. Аналіз показників балансу ПрАТ «Тернопіль-готель» 27 2.3. Аналіз фінансових результатів ПрАТ «Тернопіль-готель» 33 Проєктно-рекомендаційний розділ 38 3.1. Прогнозування показників рентабельності ПрАТ «Тернопіль-готель» 38 3.2. Динамічна модель управління фінансами ПрАТ «Тернопіль-готель» 49 Охорона праці та безпека у надзвичайних ситуаціях 54 4.1. Охорона праці на ПрАТ «Тернопіль-готель» 54 4.2. Стійкість роботи підприємства готельного бізнесу в умовах надзвичайних ситуацій 56 Висновки 60 Список використаних джерел 63
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43087
Перелік літератури: 1. Алілуйко М.С., Сопіга В.Б. Реалії та перспективи розвитку готельного господарства Тернопільщини. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія «Міжнародні економічні відносини та світове господарство». Ужгород, 2019. Вип. 27. Ч 1. С. 14–19.
2. Банєва І.О. Величко О.В. Перспективи післявоєнного відновлення готельно-ресторанної галузі в Україні. Інфраструктура ринку. 2022. Випуск 67. С. 46 – 50. ІSSN 2519-2868.
3. Безручко Л., Білоус С., Філь М. Готельне господарство в умовах війни: сучасний стан та перспективи розвитку. Економіка та суспільство. (47). 2023. https://doi.org/10.32782/2524–0072/2023–47–43
4. Борисенко О.Є., Онуфрієнко Н.Л. Оцінка результативності діяльності підприємства готельно-ресторанного господарства за критерієм вартості // Причорноморські економічні студії: науковий журнал. – Одеса: ПУ «Причорноморській науково-дослідний інститут економіки та інновацій», 2016. Випуск 12 (Частина 1). С. 181-184.
5. Бригілевич Г., Мальська М. Вплив міжнародного туризму на соціально-економічний розвиток України в умовах війни. Věda a perspektivy. № 9 (16). 2022. С. 50–58. URL: https://www.researchgate.net/ publication/363934351
6. Влащенко Н. М. Інноваційні технології у готельному господарстві : навч. посіб. / Н. М. Влащенко ; Харків. нац. ун-т міськ. госп-ва ім. О. М. Бекетова. – Харків : ХНУМГ ім. О.М. Бекетова, 2023. – 150 с.
7. Гац Л. Є. Інформаційний аспект в управлінні пріоритетності розвитку бізнесу / Любов Євгенівна Гац // Тези доповідей ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції учених та студентів „Цифрова економіка як фактор інновацій та сталого розвитку суспільства“, 6-7 грудня 2022 року. — Т.: ТНТУ, 2022. — С. 26–27 URL: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/40097
8. Горіна Г.О. Сутність та особливості типології туристичних підприємств як суб’єктів управління // Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. Серія: Економіка і менеджмент. 2016. Вип.20. С.46-49.
9. Д’яконова А., Трішин Ф., Тітомир Л., Коротич О. Інноваційні напрямки розвитку закладів готельного господарства. Економіка харчової промисловості. 2021. Т. 13. № 1. С. 62–68.
10. Давидова О.Ю. Сучасний стан розвитку підприємств готельно-ресторанного господарства України. Інфраструктура ринку. 2019. Вип. 29. С. 157–164.
11. Данько Н.І. Оцінка економічної ефективності інвестицій у готельний бізнес / Н.І. Данько, В. П. Новікова // Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія : Міжнародні відносини. Економіка. Країнознавство. Туризм. - 2017. - Вип. 6. - С. 153-160. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/VKhMv_2017_6_26
12. Домінська О.Я., Батьковець Н.О. Сучасний стан та інноваційні процеси розвитку готельно-ресторанного бізнесу в Україні. Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Економічні науки. 2017. Вип. 52. С. 39–41. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vlca_ekon_2017_52_8
13. Жигулін О. Механізм оцінки, відновлення й підвищення темпів розвитку готельного бізнесу. Економіка харчової промисловості. 2022. Т. 14. № 2. С. 68–76. URL: https://journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/2326/2503.
14. Казанжи О. Ф., Гострик О. М. Особливості розрахунку економічної ефективності підприємств готельного бізнесу // Інформаційні технології в економіці і управлінні: зб. наук. студ. праць. Одеса: ОНЕУ, 2020. Вип. 2. С. 23–29.
15. Кількість гостей у п’ятизіркових готелях зростає попри війну. Чому? – експерт. URL: https://www.epravda.com.ua/publications/2023/06/13/701093/
16. Климчук К. М., Сильчук Т. А. Сучасні інновації в готельній індустрії. Інфраструктура ринку. 2020. Вип. 48. С. 144–148.
17. Колективні засоби розміщування Офіційний сайт Державної служби статистики України. URL: https://ukrstat.gov.ua/ (дата звернення: 19.11.2023).
18. Кондратенко Н. О., Оболенцева Л. В. Аналіз сучасного стану та тенденцій розвитку готельного бізнесу в регіонах України. Проблеми економіки. 2019. № 4. С. 72–80.
19. Кошовий, Б.-П. О., Семчук, Ж. В., Петрик, І., & Децик, О. (2019). ОСОБЛИВОСТІ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО КОМПЛЕКСУ. Scientific Notes of Lviv University of Business and Law, 23, 38-41. Retrieved from https://nzlubp.org.ua/index.php/journal/article/view/194
20. Левицька І.В. Revenue management в готельному бізнесі / Вісник Хмельницького національного університету 2019, № 6, Том 1. – 2019. – С. 84–90.
21. Мазур С.А., Прилуцький А.М. Стан та перспективи розвитку готельно-ресторанної справи в Україні. Ефективна економіка. 2019. № 2. Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/efek_2019_2_2
22. Мазуркевич І. О. Теоретико-методологічні аспекти управління бізнес-процесами на підприємствах індустрії гостинності. Наукові інновації та передові технології. 2022. № 11(13). С. 183-192.
23. Малюга Л. М., Загороднюк О. В., Терещук Н. В. Формування цінової політики готельних підприємств. Інфраструктура ринку. 2021. Вип. 53. С. 51–54.
24. Молодецький А.Е., Васютіна К.С. Структурні зміни в готельному бізнесі в умовах воєнного часу. Вісник Одеського національного університету. Географічні та геологічні науки, 28(1(42), 95–104. https://doi.org/10.18524/2303-9914.2023.1(42).282239
25. На початку війни готельний бізнес України обвалився на 90%. Чи є надія на відновлення – експерт. URL: https://forbes.ua/company/na-pochatku-viyni-gotelniy-biznes-ukraini-obvalivsya-na-90-chi-e-nadiya-na-vidnovlennya-14102022-9033
26. Намагаються вижити. Готелі в Україні заповнені на 10–15%, – експерт. URL: https://www.rbc.ua/ukr/travel/pytayutsya-vyzhit-oteli-ukraine-zapolneny-1657631247.html
27. Організація готельно-ресторанної справи : наук.-допом. бібліогр. покажч. / [упоряд. О. В. Олабоді, Т. П. Фесун] ; Нац. ун-т харч. технол., Наук.-техн. б-ка. – Київ, 2021. – 213 с.
28. Охота В.І. Шляхи підвищення конкурентоспроможності підприємств готельної індустрії / В. І. Охота // Інвестиції: практика та досвід. - 2017. - № 5. - С. 46-49. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ipd_2017_5_11
29. Павлюк С.І. Організація бізнес-процесів у готельно-ресторанному бізнесі. Modern Economics. 2023. № 38(2023). С. 117-124. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V38(2023)-18.
30. Подвальна Н.Е. Аналітичне обґрунтування ефективності функціонування готельних підприємств: автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.09 – бухгалтерський облік, аналіз та аудит (за видами економічної діяльності) / Н. Е. Подвальна. – Одеса: Одеський національний економічний університет, 2014. – 20 с.
31. Полтавська О.В. Забезпечення ефективності функціонування підприємств готельного господарства. Економіка та держава. 2016. №11. С. 25-29.
32. Рябенька М.О. Зменшення ризиків у сфері готельного бізнесу. Сучасний стан та потенціал розвитку індустрії гостинності в Україні : зб. матеріалів І Всеукр. наук.-практ. конф., м. Херсон, 23 квіт. 2021 р. Херсон, 2021. С. 86-89.
33. Сайт https://www.hotelternopil.com/rooms
34. Сайт http://ternopilhotel.pat.ua/
35. Стан та перспективи розвитку туристичного та готельноресторанного бізнесу : колективна монографія / за ред. д.і.н., проф. Чепурди Г.М. Черкаси : ЧДТУ, 2019. 157 с.
36. Стручок В.С. Безпека в надзвичайних ситуаціях. Методичний посібник для здобувачів освітнього ступеня «магістр» всіх спеціальностей денної та заочної (дистанційної) форм навчання / В.С. Стручок. — Тернопіль: ФОП Паляниця В.А., 2022. — 156 с.
37. Сушко Н. В. Впровадження сучасних технологій у розвиток готельного бізнесу. Інфраструктура ринку. 2022. Вип. 68. С. 159–162.
38. Ткаченко А.М., Лелі Ю.Г. Проблеми та перспективи розвитку готельного бізнесу в умовах сьогодення. Причорноморські економічні студії. 2016. Вип. 12-1. С. 185-188.
39. Трансформація готельно-ресторанного бізнесу регіону в умовах євроінтеграції: матеріали Міжнародної науково-практичної конференції, м. Чернівці, 11 травня 2023 р. Чернівці: Технодрук, 2023. 266 с.
40. Чайка Т.Ю., Мартинова В.В., Невмирич Д.В. Система коефіцієнтів рентабельності активів: сучасні тенденції розрахунку й аналізу (на прикладі підприємств сфери гостинності). Проблеми системного підходу в економіці. 2019. Вип. 2(2). С. 113–120.
41. У якій ситуації опинився готельний бізнес під час війни – експерт. URL: https://www.epravda.com.ua/columns/2022/09/28/691984/
42. Шаповал В. М. Фактори та принципи підвищення ефективності діяльності підприємств туристичного комплексу / В. М. Шаповал, Т. В. Герасименко // Економічний вісник Національного гірничого університету. - 2016. - № 3. - С. 79-86. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/evngu_2016_3_11
43. Яровий В.Ф., Юрченко В.В. Соціально-економічна ефективність діяльності туристичних підприємств Причорноморські економічні студії: наук. жур. Вип. № 53, 2020 С. 135 -139.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:051 — економіка

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
КМР_Мінько_Н.pdf1,62 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити
Avtorsyka_dovidka_Мінько_Н.pdf195,26 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора