Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/39517
Назва: Обґрунтування параметрів обладнання індивідуального підприємства для виготовлення ковбасних виробів
Інші назви: Justification of the parameters of the equipment of an individual enterprise for the production of sausages
Автори: Борис, Ірина Ігорівна
Borys, Iryna
Бібліографічний опис: Борис І. І. Обґрунтування параметрів обладнання індивідуального підприємства для виготовлення ковбасних виробів : кваліфікаційна робота магістра за спеціальністю „133 — галузеве машинобудування“ / І. І. Борис. — Тернопіль: ТНТУ, 2022. — 77 с.
Дата публікації: 21-гру-2022
Дата внесення: 23-гру-2022
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: ТНТУ ім. Івана Пулюя
Науковий керівник: Довбуш, Тарас Анатолійович
Члени комітету: Ворощук, Віктор Ярославович
УДК: 621.927
Теми: 133
галузеве машинобудування
фаршмішалка
м’ясопродукти
ковбасні вироби
шприц
вовчок
лопать
шнек
ніж
решітка
mince mixer
meat products
sausages
syringe
wolf
blade
auger
knife
grate
Короткий огляд (реферат): Під час виконання кваліфікаційної роботи досліджено процес виробництва ковбасних виробів, а також фактори, що впливають на якість готового продукту. Проаналізовано актуальні засоби виробництва та сучасні технології в сфері ковбасного виробництва. Здійснено аналіз та розрахунок обладнання для виготовлення ковбасних виробів. До переліку обладнання входить: вовчок (для подрібнення сировини на фарш ), фаршмішалка (для перемішування фаршу та надання масі однорідної структури), шприц (для наповнення фаршем харчової оболонки). Окремо наведені креслення вовчка з переліком компонентів обладнання та змінних решіток з різним діаметром отворів, а також креслення фаршмішалки та шприца. Проведений аналіз принципу роботи обладнання. Серед числа необхідних розрахунків є розрахунок продуктивності вовчка, який залежить від величини помолу м'яса та кількості отворів решіток. Використовуючи ППП Matlab, побудували графіки від цих залежностей. Прийняті конструктивні зміни дозволили скоротити час приготування м'ясного фаршу з 3,07 до 1,36 годин, зменшивши в 2,26 раз, тим самим забезпечивши ритмічність роботи цеху. Розраховано потужність машин та зусилля, яке витрачається на переміщення продукту у вовчку. Проведений розрахунок та аналіз навантаження, що діє на робочі органи вовчка та фаршмішалки (шнек та місильні лопаті відповідно). Підібрано двигун, що забезпечить необхідну продуктивність роботи в потрібному для виробництва режимі. В процесі роботи було систематизовано всі отриманні дані, проведені розрахунки отримано числові результати. Здійснено аналіз заходів з охорони праці у надзвичайних ситуаціях під час роботи досліджуваного обладнання на виробництві.
During the qualification work, the process of production of sausage products, as well as the factors affecting the quality of the finished product were investigated. The actual means of production and modern technologies in the field of sausage production are analyzed. The analysis and calculation of equipment for the production of sausages was carried out. The list of equipment includes: a grinder (for grinding raw materials into minced meat), a mince mixer (for mixing minced meat and giving the mass a homogeneous structure), a syringe (for filling the food casing with minced meat). Separately, drawings of the mincer with a list of equipment components and interchangeable grates with different hole diameters, as well as drawings of the mincer and syringe are given. The analysis of the principle of operation of the equipment is carried out. Among the necessary calculations is the calculation of the productivity of the grinder, which depends on the size of the grinding of meat and the number of holes in the grates. Using PPP Matlab, graphs of these dependencies were built. The adopted design changes made it possible to reduce the time of cooking minced meat from 3.07 to 1.36 hours, reducing it by 2.26 times, thereby ensuring the rhythmic operation of the shop. The power of the machines and the effort that is spent on moving the product in the wolfcatcher are calculated. The calculation and analysis of the load acting on the working bodies of the mincer and minced meat mixer (auger and kneading blades, respectively) was carried out. The engine that will provide the necessary performance in the required mode for production was selected. In the process of work, all the data obtained were systematized, calculations were carried out and numerical results were obtained. The analysis of measures for labor protection in emergency situations during the operation of the studied equipment in production was carried out.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/39517
Перелік літератури: 1. Віннікова Л. Г. Теорія і практика переробки м'яса. Ізмаїл: СМИЛ, 2000. 172 с.
2. Гевко Р.Б., Хомик Н.І., Жаровський О.С., Довбуш Т.А Деталі машин та основи автоматизованого конструювання: навчальний посібник до лабораторних робіт Тернопіль: ФОП Паляниця В. А., 2021. 256 с.
3. Довбуш Т.А. Методи проектування сільськогосподарських машин: навчально-методичний посібник до курсового проектування /Т.А. Довбуш, Н.І. Хомик, А.Д Довбуш. Тернопіль: ФОП Паляниця В. А., 2019. 72 с.
4. Довбуш Т.А. Опір матеріалів: навчальний посібник до виконання розрахунково-графічних робіт і самостійної роботи / Т.А. Довбуш, Н.І. Хомик, А.В. Бабій, Г.Б. Цьонь, А.Д. Довбуш. Тернопіль: ФОП Паляниця В.А., 2022. 220 с.
5. Довбуш А.Д. Прикладна механіка і основи конструювання: навчальнометодичний посібник до розрахунково-графічної роботи / А.Д. ,Довбуш, Т.А. Довбуш, Н.А. Рубінець. Тернопіль: ФОП Паляниця В.А., 2015. 116 с.
6. Машини та обладнання переробних виробництв: Навч. посібник / О.В. Дацишин, A.I. Ткачук, Д.С. Чубов та ін.; За ред. О.В. Дацишина. К.: Вища освіта, 2005. 159 с
7. Сухенко В.Ю. Моделювання технологічних процесів обладнання переробних підприємств АПК: Монографія / В.Ю. Сухенко, Ю.Г. Сухенко, В.В. Сарана, М.М. Муштрук / за ред. д.т.н. Сухенка В.Ю. К.: ЦП «КОМПРИНТ», 2017. 520 с
8. Хомик Н.І. Вступ до фаху: навчальний посібник для студентів спеціальності 208 «Агроінженерія» / Н. І. Хомик, Г. Б. Цьонь, Т. А. Довбуш, І. Й. Блозва, А. Д. Довбуш. Тернопіль: ФОП Паляниця В.А., 2022. 348 с
9. Хомик Н.І. Деталі машин. Курс лекцій для студентів заочної форми навчання. / Н.І. Хомик, А.Д. Довбуш., О.П. Цьонь. Тернопіль: ФОП Паляниця В.А., 2016. 160 с.
10. Хомик Н.І., Довбуш А.Д., Олексюк В.П. Машини та обладнання для тваринництва. Курс лекцій. Частина перша. Тернопіль: ФОП Паляниця В.А, 2021. 240 с.
11. Хомик Н.І., Довбуш А.Д. Олексюк В.П. Машини та обладнання для тваринництва. Курс лекцій. Частина друга. Тернопіль: ФОП Паляниця В.А, 2021. 246 с.
12. Хомик Н.І. Машини та обладнання для тваринництва: навчальний посібник до практичних занять та самостійної роботи / Н. І. Хомик, Т.А. Довбуш, Г Б. Цьонь. А.Д. Довбуш Тернопіль: ФОП Паляниця В. А., 2022. 360 с.
13. Хомик Н.І. Механізація переробки та зберігання сільськогосподарської продукції: курс лекцій / Н.І. Хомик, В.П. Олексюк, О.П. Цьонь Тернопіль: ФОП Паляниця В.А., 2016. 288с.
14. Хомик Н.І. Механізація переробки та зберігання сільськогосподарської продукції: методичні вказівки до лабораторних робіт / Н.І. Хомик, А.Д. Довбуш, Н.А. Рубінець. Тернопіль: ФОП Паляниця В.А., 2016. 52с.
15. Хомик Н.І. Механізація переробки та зберігання сільськогосподарської продукції: практикум для самостійної роботи та практичних робіт / Н.І. Хомик, Н.А. Антончак. Тернопіль: ФОП Паляниця В.А., 2017. 124 с.
16. Хомик Н.І. Механізація переробки та зберігання сільськогосподарської продукції: навчально-методичний посібник до виконання курсової роботи / Н.І. Хомик, Н.А. Антончак. Тернопіль: ФОП Паляниця В.А., 2017. 112 с.
17. Хомик Н.І. Методичний посібник до виконання дипломної роботи для здобуття освітнього ступеня «магістр» для спеціальності 133 Галузеве машинобудування /Н.І. Хомик, М.Я.Сташків, В.П.Олексюк. Тернопіль: ФОП Паляниця В.А., 2018. 164 с.
18. Хомик Н.І. Основи агрономії: навчальний посібник (курс лекцій) / Н. І. Хомик, Г.Б. Цьонь, Т.А.Довбуш, В.П. Олексюк. Тернопіль: ФОП Паляниця В.А., 2021. 232 с
19. Хомик Н.І. Технологія виробництва і переробки сільськогосподарської продукції: курс лекцій / Н.І.Хомик, Н.Б. Гаврон, Н.А. Рубінець. Тернопіль: ФОП Паляниця В.А., 2016. 248 с.
20. Хомик Н.І., Ткаченко І.Г., Довбуш А.Д. Машини та обладнання для тваринництва: навчальний посібник до курсового проєктування / Н. І. Хомик, І.Г. Ткаченко, А.Д. Довбуш. Тернопіль: ФОП Паляниця В. А., 2022. 100 с
21. Хомик Н.І., Цьонь Г.Б., Довбуш Т.А., Антончак Н.А. Основи агрономії: навчальний посібник до практичних занять та самостійної роботи Тернопіль: ФОП Паляниця В. А., 2021. 320 с.
22. Babii, A. Dovbush T., Khomuk N., Dovbush A., Tson A., Oleksyuk V. Mathematical model of a loaded supporting frame of a solid fertilizers distributor Procedia Structural Integrity 36, 203-210. https://doi.org/10.1016/j.prostr.2022.01.025
23. Stashkiv M. and Matsiuk O. nCode GlyphWorks Software Use for Test Data Processing. INFORMATION TECHNOLOGIES:THEORETICAL AND APPLIED PROBLEMS (ITTAP-2021) The 1st International Workshop, 2021.
24. Borys I., Kurylo D. (2019) Otrymannia ta sposterezhennia rukhomykh zobrazhen z dopomohoiu fenakistyskopa [Construction and observation of animated images with phenakistiscope]. Materialy Ⅱ Mizhnarodnoi studentskoi naukovotekhnichnoi konferentsii "Pryrodnychi ta humanitarni nauky. Aktualni pytannia" (Tern., 25-26 April 2019), pp. 180 [in Ukrainian].
25. Borys I. (2020) Pobudova epiur vnutrishnikh sylovykh faktoriv dlia kryvoliniinykh sterzhniv [Drawing diagrams of internal power factors of curved rods]. Materialy Ⅲ Mizhnarodnoi studentskoi naukovo-tekhnichnoi konferentsii "Pryrodnychi ta humanitarni nauky. Aktualni pytannia" (Tern., 23-25 April 2020), pp. 101-102 [in Ukrainian].
26. Borys I. (2021) Obgruntuannia produktyvnosti shnekovoho transportera [Justification of screw conveyor productivity]. Materialy Ⅳ Mizhnarodnoi studentskoi naukovo-tekhnichnoi konferentsii "Pryrodnychi ta humanitarni nauky. Aktualni pytannia" (Tern., 28-29 April 2021), pp. 40 [in Ukrainian].
27. Stashkiv M., Borys I., Bulaienko R., Bulaienko V. (2021) Metody doslidzhennia vzaiemodii robochykh orhaniv kartoplezbyralnykh mashyn z hruntom [Methods of investigation of potato harvesting machines working bodies interaction with soil]. Book of abstracts of the Ⅹ International scientific and practical conference of young researchers and students "Current issues in modern technologies" (Tern., 24th-25th November 2021), vol. I, pp. 57-58 [in Ukrainian].
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:133 — галузеве машинобудування

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Borys_avtorska_magistr.doc50,5 kBMicrosoft WordПереглянути/відкрити
dyplom_Borys_I_2022.pdf2,95 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора