Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/39417
Назва: Підвищення ефективності виробництва хлібобулочних виробів у ТОВ «Чернівецький хлібокомбінат»
Інші назви: Efficiency increasing of the bakery goods production at LTD “Chernivtsi bread factory”
Автори: Вузенький, Володимир Іванович
Vuzenkyі, Volodymyr
Бібліографічний опис: Вузенький В.І. Підвищення ефективності виробництва хлібобулочних виробів у ТОВ «Чернівецький хлібокомбінат»: кваліфікаційна робота магістра за спеціальністю „141 — електроенергетика, електротехніка та електромеханіка“ / В. І. Вузенький. — Тернопіль: ТНТУ, 2022. — 78 с.
Дата публікації: гру-2022
Дата внесення: 21-гру-2022
Видавництво: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Науковий керівник: Лупенко, Анатолій Миколайович
Lupenko, Anatolii
УДК: 338.45
664.6
Теми: 141
електроенергетика, електротехніка та електромеханіка
електрична мережа
розрахунок
вторинні енергоресурси
енергоефективність
electrical network
calculation
secondary energy resources
energy efficiency
Кількість сторінок: 78
Короткий огляд (реферат): У кваліфікаційній роботі проведений аналіз технологій підвищення енергоефективності хлібопекарського виробництва методом залучення і використання вторинних енергоресурсів. Сформульована і досліджена математична модель підвищення енергоефективності типового підприємства з визначенням основних факторів впливу. Побудована апріорна діаграма рангів факторів впливу, для кожного з яких визначені питомі ваги їх впливу на результуючий показник - енергоефективність підприємства. Проведений розрахунок потужності розподільних пристроїв і силового трансформатора, визначені розрахункові навантаження виробничого обладнання. Розрахована освітлювальна електромережа підприємства, світильники вибрані з відповідним класом захисту. Проведений розрахунок і вибір площі перерізу проводів і жил кабелів, на основі чого сформований кабельний журнал. Прийняте проектне рішення щодо улаштування системи електропостачання підприємства.
In the qualification work, an analysis of technologies for increasing the energy efficiency of bakery production by the method of attracting and using secondary energy resources was carried out. A mathematical model of increasing the energy efficiency of a typical enterprise with the determination of the main influencing factors was formulated and researched. An a priori diagram of the ranks of influencing factors was constructed, for each of which the specific weights of their influence on the resulting indicator - energy efficiency of the enterprise was determined. The calculation of the power of the distribution devices and the power transformer was carried out, the calculated loads of the production equipment were determined. The lighting power network of the enterprise is calculated, the lamps with the appropriate protection class was selected. The calculation and selection of the cross-sectional area of wires and cable cores was carried out, on the basis of which the cable magazine was formed. A design decision regarding the arrangement of the enterprise's power supply system was made.
Опис: В кваліфікаційній роботі досліджено підвищення ефективності функціонування промислового підприємства з технологією виробництва хлібобулочних виробів, високотехнологічний комплекс обладнання якого використовує енергію вторинних ресурсів для власних потреб. Отримані такі результати: Проведений аналіз проблем енергетичного забезпечення хлібопекарських підприємств й технологічного процесу виготовлення хлібобулочних виробів. Проведений аналіз технологій підвищення енергоефективності хлібопекарського виробництва методом залучення і використання вторинних енергоресурсів. Обґрунтоване підвищення енергоефективності виробництва хлібопродуктів застосуванням вторинних енергоресурсів.
Зміст: ВСТУП 6 1 АНАЛІТИЧНИЙ РОЗДІЛ 9 АНАЛІЗ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИРОБНИЦТВА ХЛІБОБУЛОЧНИХ ВИРОБІВ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ 9 1.1 Аналіз проблем вітчизняної хлібопекарської галузі 9 1.2 Аналіз проблем енергетичного забезпечення хлібопекарських підприємств 11 1.3 Технологічний процес виготовлення хлібобулочних виробів у ТОВ «Чернівецький хлібокомбінат» 14 1.4 Аналіз технологій підвищення енергоефективності хлібопекарського виробництва 15 1.5 Потужності хлібобулочного виробництва і заходи з охорони праці 17 1.6 Оцінка категорій навантажень 19 1.7 Загальна характеристика електропостачання виробництва хлібобулочних виробів 20 1.8 Висновки до розділу 20 2 РОЗРАХУНКОВО–ДОСЛІДНИЦЬКИЙ РОЗДІЛ 22 2.1 Вихідні дані для розрахунку системи електропостачання 22 2.2 Складання схеми електропостачання підприємства 23 2.3 Розрахунок електричних навантажень виробництва 24 2.4 Розрахунок центра електричних навантажень 30 2.5 Розрахунок електричного освітлення 32 2.6 Розрахунок навантаження щитків освітлення 36 2.7 Розрахунок потужності ввідно – розподільчого пристрою 37 2.8 Розрахунок навантаження силового трансформатора 37 2.9 Розрахунок та вибір установок КРП підприємства 38 2.10 Дослідження резервів використання теплових ВЕР у харчовій промисловості України 40 2.11 Підвищення енергоефективності виробництва хлібопродуктів застосуванням вторинних енергоресурсів 42 2.12 Висновки до розділу 48 3 ПРОЕКТНО-КОНСТРУКТОРСЬКИЙ РОЗДІЛ 49 3.1 Вибір площі перерізу проводів і жил кабелів 49 3.2 Кабельний журнал 51 3.3 Вибір захисної апаратури електромережі 51 3.4 Розрахунок максимальних струмів кіл навантаження силового трансформатора 56 3.5 Дослідження факторів щодо проектних рішень підвищення ефективності виробництва 60 3.6 Висновки до розділу 65 4 ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ 66 4.1 Метеорологічні чинники середовища хлібопекарського виробництва та їх вплив на організм людини 66 4.2 Вимоги щодо вибухо- і пожежобезпеки при використанні електроустановок 68 4.3 Організація цивільного захисту на об’єктах харчової промисловості 70 ЗАГАЛЬНІ ВИСНОВКИ 74 ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ 76
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/39417
Власник авторського права: © Вузенький В.І., 2022
Перелік літератури: 1. Батлук В. А. Охорона праці. Підручник / В. А. Батлук, М. П. Кулик, Р. А. Яцюк. – Львів : Вид-во НУ «Львівська політехніка», 2009, 360 с.
2. Белік В. Стан і проблеми хлібопекарської промисловості України // Техніка АПК. – 2012. – №4-5. – С. 11–13.
3. Бойко О. А. Єдина державна система цивільного захисту в умовах реалізації завдань децентралізації влади // Матеріали 20-ї ВНПК «Сучасний стан цивільного захисту України та перспективи розвитку» (9–10 жовтня 2018 р., м. Київ) : Зб. тез доп. – К., 2018. – С. 49–51.
4. Владіміров Ю. В. Вплив промислових споживачів на втрати в електричних мережах / Ю. В. Владіміров, В. С. Доля // Світлотехніка та електроенергетика. – 2008. – №2. – С. 53–56.
5. Довідник з охорони праці на промисловому підприємстві / К. Н. Ткачук, Д. Ф. Іванчук, Р. В. Сабарно. – К. : Техніка, 1991. – 192 с.
6. Електробезпека на промислових підприємствах : довідник / Р. Б. Сабарно, А. Г. Степанов, А. В. Слонченко. – К. : Техніка, 1985. – 288 с.
7. Євдін О. М. Захист населення і територій від надзвичайних ситуацій. Т. 1. Техногенна та природна небезпека : посібник / За заг. ред. В. В. Могильниченка. – К. : КІМ, 2007. – 636 с.
8. Жамойда А. А. Ринковий потенціал хлібопекарської промисловості // Економічний вісник Донбасу. – 2009. - №1 (15). – С. 123–128.
9. Жигулін О. А. Безпека праці в енергоустановках : навч. посібн. - Ніжин : Ніжин. агротехн. ін-т, 2020. - 189 с.
10. Карнаушенко Л. І. Шляхи розвитку хлібопекарської промисловості України // Зернові продукти і комбікорми. – 2011. – №1. – С. 17–19.
11. Коваленко Л. О. Проблеми та перспективи розвитку хлібопекарської промисловості / Л. О. Коваленко, Т. В. Міхеєнко // Науковий вісник ЧДІЕУ. - 2020. - №2 (22). - С. 19–24.
12. Кодекс цивільного захисту України (від 02.10.2012 р.) [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/5403-17.
13. Корнійчук А. А. Аналіз стану та перспектив розвитку підприємств хлібопекарської галузі Житомирської області // Соціально-економічні проблеми і держава. - 2013. - Вип. 2 (9). - С. 67–74.
14. Лупенко А. М. Аналіз ефективності виробництва хлібобулочних виробів / А. М. Лупенко, О. О. Вакуленко, В. І. Вузенький // Матеріали ХІ МНПК молодих учених та студентів ТНТУ «Актуальні задачі сучасних технологій» (7–8 грудня 2022 р., Тернопіль) : Зб. тез доп. – Тернопіль, 2022. – С. 90–91.
15. Майстренко Н. Ю. Резерви використання вторинних теплових енергетичних ресурсів у харчовій промисловості України // Проблеми загальної енергетики. - 2013. - Вип. 2 (33). - С. 43–48.
16. Методичні вказівки до виконання практичних занять з курсу «Проектування промислового освітлення» / Укл. Костик Л. М. - Тернопіль : ТНТУ, 2015 - 28 с.
17. Мілих В. І. Електропостачання промислових підприємств : підручн. для студ. електромех. спец. / В. І. Мілих, Т. П. Павленко. - К. : Каравела, 2018 - 272 с.
18. Ниник Л. Р. Стійкість роботи промислових об’єктів у надзвичайних ситуаціях. – Рівне : Вид-во УДАВГ, 1998. – 162 с.
19. Основи безпечної експлуатації електроустановок : підручн. / С. В. Панченко, О. І. Акімов, М. М. Бабаєв та ін. – Харків : УкрДУЗТ, 2021. – 149 с.
20. Охорона праці в галузі : методичні вказівки / Укл. к.т.н., доц. каф. ТМ І. Г. Ткаченко. – Тернопіль, ТДТУ, 2001. – 32 с.
21. Правила безпечної експлуатації електроустановок споживачів : ДНАОП 0.00- 1.21-1998 / Вид. офіційне. Мінпраці України. – К. : Офіц. вісн. України, 12.03.1998. - №8. – С. 394.
22. Правила будови електроустановок. Електрообладнання спеціальних установок : ДНАОП 0.00-1.32-01. – К. : Київпромелектропроект, 2001.– 80 с.
23. Правила улаштування електроустановок / 3–є вид., перероб. і доп. - Х. : Форт, 2010. - 732 с.
24. Салтиков В. О. Проектування, монтаж і експлуатація освітлювальних установок : консп. лекцій для студ. електромех. спец. - Х. : Харків нац. ун-т міськ. госп., 2020. - 95 с.
25. Сисак І. М. Вибір трансформаторів підстанцій за навантажувальною здатністю / І. М. Сисак, Н. В. Бабанін, А. В. Гапонюк // Матеріали VІ МНТК молодих учених та студентів ТНТУ «Актуальні задачі сучасних технологій» (16– 17 листопада 2017 р., Тернопіль) : Зб. тез доп. Т. 2. – Тернопіль : ТНТУ, 2017. – С. 89–90.
26. Сичевський М. П. Стан та пріоритетні напрямки розвитку харчової промисловості в Україні // Економіка АПК. - 2012. - №1. - С. 38–40.
27. Цивільна оборона на підприємствах харчової промисловості : курс лекцій для студ. вузів / Укл. О. П. Слободян, В. А. Заєць, Т. М. Чорна. - К. : НУХТ, 2011. – 125 с.
28. Шестеренко В. Є. Електропостачання промислових підприємств : посібн. для курс. та дипл. проект. / В. Є. Шестеренко, О. В. Шестеренко. - К. : Нова книга, 2013. - 424 с.
29. Шкрабець Ф. П. Електропостачання : навч. посібн. - Д. : Нац. гірн. ун-т, 2015. - 540 с.
30. Яковлєв В. Ф Проектування систем електрифікації технологічних процесів на підприємствах АПК. Системи електричного освітлення : навч. посібн. / В. Ф. Яковлев, Р. В. Кушлик, С. О. Квітка; за заг. ред. Яковлева В. Ф. - Мелітополь, 2010. - 106 с
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:141 — електроенергетика, електротехніка та електромеханіка

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Вузенький_Авторська довідка.docxАвторська довідка_Вузенький В.І.23,94 kBMicrosoft Word XMLПереглянути/відкрити
Вузенький_КРМ.pdfКваліфікаційна робота магістра_Вузенький В.І.1,71 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора