Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/38658
Назва: Трансформації в організації праці на підприємствах ресторанного господарства, спричинені умовами пандемії (на прикладі ресторану «NORI sushi lounge»)
Інші назви: Transformations in the labor organization at restaurant enterprises caused by the pandemic conditions (the restaurant “NORI sushi lounge” as a case study)
Автори: Капаць, Катерина Михайлівна
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет вул. Руська, 56, м. Тернопіль, 46001, Україна
Бібліографічний опис: Капаць К.М. Трансформації в організації праці на підприємствах ресторанного господарства, спричинені умовами пандемії (на прикладі ресторану «NORI sushi lounge»): дипломна робота бакалавра за спеціальністю „241 — готельно-ресторанна справа“ / К.М. Капаць . — Тернопіль: ТНТУ, 2022. — 77 с.
Дата публікації: чер-2022
Дата подання: чер-2022
Дата внесення: 23-сер-2022
Видавництво: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Науковий керівник: Владимир, Ольга Михайлівна
Теми: організація праці
трансформації організації праці
ресторанне господарство
продуктивність праці
система доставки
конкурентоспроможність
обслуговування
пандемія
labor organization
transformations of labor organization
restaurant business
labor productivity
delivery system
competitiveness
service
pandemic
Короткий огляд (реферат): Капаць К. М. Трансформації в організації праці на підприємствах ресторанного господарства, спричинені умовами пандемії (на прикладі ресторану «NORI sushi lounge»). Кваліфікаційна робота бакалавра (77 с., 7 рис., 11 табл., 55 літ. джерел) за спеціальністю 241 «Готельно-ресторанна справа». – Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя. Факультет економіки та менеджменту. – Тернопіль, 2022. Дана бакалаврська робота присвячена розгляду особливостей трансформації організації праці на підприємствах ресторанного господарства. У процесі дослідження розглянуто питання теоретико-методичних засад організації праці у ресторанній діяльності, особливостей змін в організації роботи в умовах пандемії, зумовленої захворюваннями на Covid-19. У роботі досліджено особливості діяльності суші-ресторану «NORI sushi lounge» під час карантину. З метою покращення організації праці, підвищення її продуктивності та посилення конкурентних переваг досліджуваного підприємства запропоновано використовувати систему показників, які допоможуть проводити контрольне оцінювання результатів діяльності працівників та сприятимуть посиленню самомотивації, а також покращенню якості персоналу.Практична значимість роботи. Результати проведеного дослідження створюють основу для подальших досліджень й практичного вирішення проблеми трансформації організації праці у діяльності підприємств ресторанного господарства шляхом впровадження запропонованих рекомендацій для впровадження у роботу суші-ресторану ««NORI sushi lounge».
Kapats’ K. M. Transformations in the labor organization at restaurant enterprises caused by the pandemic conditions (the restaurant “NORI sushi lounge” as a case study). Qualification work of a bachelor (77 p., 7 fig., 11 tab., 55 lit.) on a specialty 241 “Hotel and restaurant business”. – Ternopil Ivan Pul’uj National Technical University. Faculty of Economics and Management. – Ternopil, 2022. This bachelor’s thesis is devoted to the peculiarities of the labor organization transformation in the restaurant industry. In the process of the research the issues of theoretical and methodical bases of the labor organization in restaurant activity, and features of changes in the labor organization in the conditions of the pandemic caused by diseases on Covid-19 is considered as well. In the process of research, the issues of theoretical and methodical bases of definition of administrative processes of restaurant activity, features of administrative forms and methods was considered. The peculiarities of the activity of the sushi restaurant “NORI sushi lounge” during quarantine are investigated in this bachelor’s thesis. In order to improve the labor organization, increase its productivity and strengthen the competitive advantages of the researched enterprise, it is proposed to use a system of indicators that will help conduct a performance appraisal of employees and strengthen self-motivation and improve staff quality.The practical significance of the work. The results of the study provide a basis for further research and practical solution to the problem of labor organization transformation in the activities of restaurant enterprises by implementing the proposed recommendations for the restaurant “NORI sushi lounge”.
Зміст: ВСТУП...6 РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ДОСЛІДЖЕННЯ ТРАНСФОРМАЦІЙ ОРГАНІЗАЦІЇ ПРАЦІ...10 1.1. Сутність організації праці: зміст, мета, завдання та основні елементи... 10 1.2. Трансформації в організації праці спричинені умовами пандемії ...16 1.3. Особливості організації праці на підприємствах ресторанного господарства...23 Висновки до розділу 1...31 РОЗДІЛ 2. АНАЛІЗ ОРГАНІЗАЦІЇ ПРАЦІ НА ПІДПРИЄМСТВІ «NORI SUSHI LOUNGE»….32 2.1. Загальна характеристика підприємства «NORI sushi lounge» .… 32 2.2. Особливості організації праці у закладі «NORI sushi lounge»… 34 2.3. Аналіз фінансових результатів діяльності закладу «NORI sushi lounge» ...42 Висновки до розділу 2…48 РОЗДІЛ 3. НАПРЯМКИ ТРАНСФОРМАЦІЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ПРАЦІ НА ПІДПРИЄМСТВІ «NORI SUSHI LOUNGE» ….50 3.1. Рекомендації щодо збереження та зміцнення конкурентних позицій закладу на місцевому ринку... 50 3.2. Заходи із вдосконалення організації праці у закладі «NORI sushi lounge»….53 Висновки до розділу 3...59 РОЗДІЛ 4. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ, ОСНОВИ ОХОРОНИ ПРАЦІ 60 4.1. Основи охорони праці в галузі ….60 4.2. Засади безпеки життєдіяльності на підприємстві...63 Висновки до розділу 4...67 ВИСНОВКИ ….69 СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ ...72 ДОДАТКИ
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/38658
Власник авторського права: © Капаць К.М., 2022
Перелік літератури: 1. Шемшученко Ю. С. Юридична енциклопедія. К.: «Укр. енцикл.», 1998. 2. Термінологічний словник з економіки праці. URL: http://slovopedia.org.ua/51/53406/362684.html 3. Гриньова В. М., Салун М. М. Організація виробництва: Підручник. К., 2009. 582 с. 4. Скібіцька Л.І. Організація праці менеджера. Навч. посібник. К.: Центр учбової літератури, 2010. 360 с. 5. Сутність і завдання організації праці. URL: http://web.znu.edu.ua/lab/mathdep/mme/IV/econtrud/trud_38.htm 6. Організація праці на підприємстві: основні завдання та напрями удосконалення. URL: http://elar.khnu.km.ua/jspui/bitstream/123456789/1293/1/Стаття%206.doc 7. Безпалько О. В. Економіка праці та соціально-трудові відносини. URL: http://library.nuft.edu.ua/ebook/file/222-10A.pdf 8. Мочерний С. В. Дзюба І. М., Жуковський А. І., Железняк М. Г. Біржа праці // Енциклопедія Сучасної України. Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2004. URL: https://esu.com.ua/search_articles.php?id=35369 9. Бережная А. Береза Ю. Организация труда. Харьков. 2006 с. 10. Владимир О.М. Бізнес-культура: конспект лекцій. Тернопіль. 2020. 148с. 11. Владимир О. Бізнес-культура сфери міжнародного туризму та готельно-ресторанної справи // Феномен культури постглобалізму: зб. мат. І Міжнар. наук.-практ. конф. Маріуполь. 2020. Том 1. С.39-43. 12. Владимир О. Соціальна справедливість – основа розвитку національної економіки України // Актуальн і задач і сучасних технолог і й : зб. тез доповідей міжнар. наук.-техн. конф. Молодих учених та студентів(Тернопіль, 28-29 листоп. 2018). Тернопіль. Том 3. С.140-141 URL: http://tntu.edu.ua/storage/pages/00000742/Book-3-2018.pdf 13. Владимир О. Соціальне забезпечення людей з особливими потребами // Тридцять перші економіко-правові дискусії: матеріали міжнародної науково-практичної інтернет-конференції. Львів. С.109-110. URL: http://repository.vsau.org/getfile.php/19689.pdf 2018/10 14. Владимир О. Порушення соціальної справедливості як фактор дисбалансу розвитку національної економіки України // Соціально-економічні проблеми і держава. 2018. Вип. 2 (19). URL: http://elartu.tntu.edu.ua/bitstream/lib/33410/1/18vomneu.pdf 15. Владимир О. Основні тенденції розвитку підприємств готельно-ресторанного бізнесу та сфери туризму у 2019-2021 роках // Гостинність, сервіс, туризм: досвід, проблеми, інновації: VІІІ Міжнародна науково-практична конференція (9 квітня). 2021. C.311-315. 16. Владимир О. Окреслення основних проблем зростання закладів ресторанного господарства у складних умовах сьогодення та визначення напрямів їх подолання // «Формування механізму зміцнення конкурентних позицій національних економічних систем у глобальному, регіональному та локальному вимірах»: Матеріали VІІ Міжнародної науково-практичної конференції (5 листопада). 2021. C.10-13. 17. Тренди 2021: топ-5 професійних навичок прийдешнього року. URL: https://thepoint.rabota.ua/trendy-2021-top-5-profesiynyh-navychok-pryydeshnoho-roku/?fbclid=IwAR3PCFAbmMgUsqvt8LqXxNppIMOsJsbwFBgMeb0kN58q8SYogafSRxa-uLY 18. Балацька Н. Ю. Ресторанний бізнес в умовах пандемії коронавірусу: проблеми та напрями трансформації моделей розвитку. URL: http://market-infr.od.ua/journals/2020/42_2020_ukr/22.pdf 19. Лещенко О. Метанавички XXI століття: без чого зараз не вижити // Бізнес. URL: https://biz.nv.ua/ukr/experts/yak-rozvinuti-navichki-bez-yakih-nevizhiti-u-biznesi-poradi-psihologa-ostanni-novini-50206957.html 20. Архіпов В.В. Організація ресторанного господарства. К.: Центр учбової літератури, Фірма «Інкос», 2007. 280 с. 21. Оробейко Е.С., Шредер Н.Г. Організація обслуговування: ресторани і бари: посібник. М.: Альфа-М; ИНФРА-М, 2006. 320 с 22. Антонов В.А., Реутова М. А., Стрілець О.А., Чухраєва Л.В. Організація виробництва та обслуговування споживачів в закладах ресторанного господарства. Навчальний посібник. Донецьк: ДонНУЕТ, 2007. 326 с. 23. Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням корона вірусної хвороби (COVID-19)» від 30.03.2020 №540-ІХ URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/540-20#Text 24. Лук’янова Н., Зайцева О. Пандемія коронавірусу: правові механізми захисту трудових та соціальних прав працівників // Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я (LHSI). Київ. 2021 р. URL: http://rv.dsp.gov.ua/wp-content/uploads/2021/02/lhsi_pandemya_koronavrusu.pdf 25. Гончаренко Н.В. Реорганізація ресторанного бізнесу в умовах пандемії коронавірусу COVID-19 // Держава та регіони. 2021. 3 (120). URL: http://www.econom.stateandregions.zp.ua/journal/2021/3_2021/8.pdf 26. Приспособиться и выжить в условиях карантина. 2020. URL: https://www.restorator.ua/post/adapt-and-survive-in-quarantine 27. Результаты опроса гостей кафе, баров и ресторанов: «Возвращение в рестораны после карантина». 2020. URL: https://www.restorator.ua/post/survey-results-for-gue-sts-of-cafes-bars-andrestaurants-return-to-restaurants-after-quarantine 28. Результаты опроса владельцев и управленцев заведений от Украинской ресторанной ассоциации. 2020. URL: https://www.restorator.ua/post/the-results-of-a-survey-of-owners-and-managersofinstitutions-from-the-ukrainian-restaurant-associa 29. Ресторанный бизнес в Украине во время карантина: как удержаться на плаву в небольшом городе. 2020. URL: https://rubryka.com/ru/article/restoran-neggenshil-karantyn/ 30. Як київські ресторани переживають карантин. 2020. URL: https://www.the-village.com.ua/village/food/food-situation/295543-guide-quarantine-2020 31. 5 креативних ідей від закладів, які вижили під час карантину. URL: https://www.coca-cola.ua/fun/interesting-to-know/5-kreativnih-idej-vid-zakladiv-yaki-vizhili-pid-chas-karantinu 32. Владимир О. Еволюційні зміни у розумінні дизайну об’єктів готельно-ресторанного бізнесу // Всеукраїнська науково-практична конференція «Дизайн після епохи постмодерну: ідеї, теорія, практика», Київського національного університету культури і мистецтв (15 квітня). 2021. 51-56. 33. Владимир О. Еволюція дизайну об’єктів готельно-ресторанного бізнесу: від функціонального до системного підходу // Деміург: ідеї, технології, перспективи дизайну. 2021. Том 4. №1. URL: http://demiurge.knukim.edu.ua/article/view/236119 34. Сторінка суші-ресторану «NORI sushi lounge» у соціальній мережі Instagram. URL: https://www.instagram.com/nori.zb/ 35. За 5 років Україна вдвічі збільшила імпорт червоної риби // Економічна правда. 04.03.2021. URL: https://www.epravda.com.ua/news/2021/03/4/671616/ 36. Сторінка закладу «Wasabi» у соціальній мережі Instagram. URL: https://www.instagram.com/wasabikremenets/ 37. Сторінка закладу «Sushimania» у соціальній мережі Instagram. URL: https://www.instagram.com/sushimania_lanivtsi/ 38. Сторінка закладу «Sushitime» у соціальній мережі Instagram. URL: https://www.instagram.com/sushitimeest2018_/39. Сторінка закладу «Sushi_Tako» у соціальній мережі Instagram. URL: https://www.instagram.com/sushi_tako_zbarazh/ 40. Яцун Л. М. Сфера харчування населення як природно-соціально-економічна система: методологія формування та розвитку // Економічний аналіз: зб. наук. Праць. Тернопіль: Видавничо-поліграфічний центр Тернопільського національного економічного університету “Економічна думка”, 2014. Том 16. № 1. С.155-166. 41. Арапова О. М. Фрідріф В.П., Модирка В.А. Компетентнісний підхід як чинник підвищення конкурентоспроможності підприємства // Економіка: реалії часу. Науковий журнал. 2013. № 1 (6). С.207-211. URL: http://economics.opu.ua/files/archive/2013/n1.html 42. Марковіч С. Оцінка якості сервісу в міському ресторані за шкалою DINESERV // Нові відкриття в Бізнес менеджменті та маркетингу. C.176-181. URL: www.wseas.us/e-library/conferences/2013/.../MATREFC-27.pdf 43. Ionica M. Factors of competetiveness in hotel industy. URL: steconomice.uoradea.ro/anale/volume/2008/v2-economy.../036.pdf 44. Вимоги до працівників певних категорій і порядок допуску їх до роботи. URL: http://lektsiopedia.org/ukr/lek-5081.html 45. Конституція України. URL: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80 46. Закон України «Про охорону праці» від 14.10.92 № 2695-XII. URL: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/2694-12 47. Коржик Б.М. Основи охорони праці [навч.пос.]. – Харків, ХДАМГ, 2002. 105с. 48. ДСН3.3.6-042-99. Санітарні норми мікроклімату виробничих приміщень №42. URL: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/va042282-99#Text 49. ДБН В.2.5-28-2006. Природне і штучне освітлення. URL: www.minregion.gov.ua/.../ProektDBNV2528Prirodnetaschtuchneosvitle. 50. ГОСТ12.2.033-78. ССБТ. Робоче місце при виконання стоячих робіт. Загальні ергономічні вимоги. URL:http://online.budstandart.com/ua/catalog/doc-page?id_doc=66665 51. Закон України «Про пожежну безпеку» від 17.12.93 №2694 URL: http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/2694-12 52. НПАОП0.01-95. Правила пожежної безпеки в Україні –1995. – 196с. URL: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/z0252-15 53. ГОСТ 12.1.005 -88. ССБТ. Загальні санітарно-гігієнічні вимоги до повітря робочої зони. URL: http://pidruchniki.com/16850303/bzhd/vimogi_bezpeki_robochogo_mistsya_ergonomichni_vimogi 54. Постанова головного державного санітарного лікаря України від 06.10.2021 № 13 «Про затвердження протиепідемічних заходів в закладах громадського харчування на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)». URL: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0013488-21#Text 55. Капаць К., Владимир О. Співробітництво в туристичній сфері: Україна-Туреччина // Актуальні задачі сучасних технологій: зб. тез доповідей Х міжнар. наук.-практ. конф. Молодих учених та студентів, (Тернопіль, 24-25 листоп. 2021) / М-во освіти і науки України, Терн. націон. техн. ун-т ім. І. Пулюя [та ін.]. Тернопіль: ФОП Паляниця В. А., 2021. Т. 2. С. 72-73.
Тип вмісту: Bachelor Thesis
Розташовується у зібраннях:241 — Готельно-ресторанна справа (бакалаври)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
dyplom_Kapats K_M_2022.pdf2,39 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити
Авторська довідка_Капаць.doc45,5 kBMicrosoft WordПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора