Please use this identifier to cite or link to this item: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/36801
Title: Біологічна активність протеїнів і пептидів молока
Authors: Юкало, Володимир Глібович
Affiliation: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Bibliographic description (Ukraine): Юкало В. Г. Біологічна активність протеїнів і пептидів молока : монографія / В. Г. Юкало. – Тернопіль : Вид-во ТНТУ імені Івана Пулюя, 2021. – 372 с.
Issue Date: 2021
Date of entry: 24-Des-2021
Publisher: Вид-во ТНТУ імені Івана Пулюя
Country (code): UA
Place of the edition/event: Тернопіль
UDC: 577.1
Keywords: протеїни
пептиди молока
казеїн
β-Лактоглобулін
α-Лактальбумін
імуноглобуліни
лактоферин
Number of pages: 372
Abstract: Монографія присвячена біологічній дії протеїнів і природних пептидів молока, а також пептидів, які утворюються в результаті протеолізу. У першому розділі запропоновано класифікацію біоактивних сполук молока і місце в ній біоактивних протеїнів і пептидів. У другому розділі розглянуто будову і властивості основних протеїнів-попередників біоактивних пептидів із казеїнового комплексу і сироватки молока, біологічну дію мінорних протеїнів і природних пептидів молока. У третьому розділі монографії узагальнено дані про біоактивні пептиди, які утворюються з протеїнів молока в процесі їх протеолізу ензимами шлунково-кишкового тракту, протеолітичних систем молочнокислих бактерій, молокозсідальних та інших харчових протеолітичних препаратів. Розглянуто шляхи утворення, виділення та застосування біоактивних пептидів з протеїнів молока у харчуванні людини. Книга призначена для студентів і аспірантів спеціальності «Харчові технології», які спеціалізуються в технології молока і молочних продуктів, а також може бути корисною для біохіміків, мікробіологів, біотехнологів, які працюють у даній галузі.
Content: Перелік умовних скорочень ... 6 Вступ ... 9 РОЗДІЛ 1. ЗАГАЛЬНІ УЯВЛЕННЯ ПРО БІОЛОГІЧНО АКТИВНІ КОМПОНЕНТИ У ХАРЧОВИХ ПРОДУКТАХ ... 11 1.1 Визначення і класифікація харчових біологічно активних компонентів ... 11 1.2 Біоактивні компоненти молока ... 13 РОЗДІЛ 2. ПРОТЕЇНИ І ПРИРОДНІ ПЕПТИДИ МОЛОКА КОРОВИ, ЯКИМ ПРИТАМАННА БІОЛОГІЧНА АКТИВНІСТЬ 20 2.1 Протеїни казеїнового комплексу молока ... 21 2.1.1 Класифікація і номенклатура казеїнів ... 21 2.1.2 Характеристика казеїнових фракцій ... 22 2.1.2.1 αS1-Казеїни ... 25 2.1.2.2 αS2-Казеїни ... 28 2.1.2.3 β-Казеїни ... 31 2.1.2.4 κ-Казеїн ... 34 2.1.3 Міцели казеїну ... 39 2.1.4 Біологічні функції казеїнів... 41 2.2 Протеїни сироватки молока ... 45 2.2.1 Класифікація і номенклатура... 45 2.2.2 Будова, властивості і біологічні функції протеїнів сироватки молока ... 48 2.2.2.1 β-Лактоглобулін ... 49 2.2.2.2 α-Лактальбумін ... 52 2.2.2.3 Альбумін сироватки крові ... 55 2.2.2.4 Імуноглобуліни ... 58 2.2.2.5 Лактоферин ... 63 2.3 Протеїни жирових кульок молока ... 74 2.3.1 Загальна характеристика і номенклатура ...74 2.3.2 Будова, властивості і біологічна дія протеїнів жирових кульок ... 78 2.4 Ензими молока ... 81 2.4.1 Загальна характеристика ензимів молока ... 81 2.4.2 Важливі природні ензими молока ... 83 2.5 Мінорні біологічно активні протеїни і пептиди молока ... 90 2.5.1 Мінорні протеїни ... 92 2.5.2 Природні біоактивні пептиди і гормони молока ... 100 2.5.3 Протеоміка і пептидоміка молока ... 113 РОЗДІЛ 3. БІОЛОГІЧНО АКТИВНІ ПЕПТИДИ З ПРОТЕЇНІВ МОЛОКА ... 118 3.1 Характеристика основних груп пептидів казеїнового походження за їхньою біологічною дією ... 119 3.1.1 Казоморфіни й казоксини – агоністи і антагоністи опіоїдних рецепторів ... 121 3.1.2 Казокініни – пептиди з антигіпертензивною дією ... 128 3.1.3 Імуномодуляторні властивості казеїнових пептидів ... 136 3.1.4 Казофосфопептиди ... 139 3.1.5 Антитромботичні пептиди казеїнового походження 146 3.1.6 Інші види біологічної дії казеїнових пептидів ... 150 3.1.7 Особливості розміщення біоактивних пептидів серед протеїнів казеїнового комплексу ... 160 3.2 Біоактивні пептиди з протеїнів сироватки молока ... 169 3.2.1 Лактокініни ... 170 3.2.2 Бактерицидні, фунгіцидні та антивірусні пептиди ... 176 3.2.3 Імуномодуляторні пептиди ... 180 3.2.4 Пептиди з опіоїдною дією ... 183 3.2.5 Інші види біологічної дії пептидів із протеїнів сироватки молока ... 184 3.2.6 Розміщення амінокислотних послідовностей біоактивних пептидів серед фракцій протеїнів сироватки молока ... 188 3.3 Функціональні продукти та інгредієнти на основі біоактивних пептидів із протеїнів молока ... 193 3.3.1 Загальна оцінка протеїнів молока як попередників біологічно активних пептидів ... 193 3.3.2 Шляхи утворення біоактивних пептидів у молоці та молочних продуктах ... 199 3.3.2.1 Природні ензими молока ... 199 3.3.2.2 Протеолітичні системи молочнокислих бактерій. Протеїнази ... 202 3.3.2.3 Пептидази молочнокислих бактерій ... 206 3.3.2.4 Молокозсідальні протеолітичні препарати ... 213 3.3.2.5 Модельна протеолітична система для виявлення біоактивних пептидів з протеїнів молока ... 216 3.3.2.6 Вторинні біоактивні пептиди в молочних продуктах... 224 3.3.3 Виділення біоактивних пептидів із протеїнів молока ... 229 3.3.3.1 Методи ідентифікації протеїнів-попередників біоактивних пептидів... 229 3.3.3.2 Виділення основних протеїнів-попередників біоактивних пептидів ... 232 3.3.3.3 Отримання біоактивних фосфопептидів з протеїнів казеїнового комплексу ... 244 3.3.3.4 Промислове виробництво біоактивних пептидів з протеїнів молока ... 254 3.3.4 Продукти з біоактивними пептидами ... 257 Висновки ... 264 Список використаних джерел ... 268 Додатки ... 334
URI: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/36801
ISBN: 978-966-305-117-8
Copyright owner: © Юкало В. Г., 2021
© Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2021
Content type: Monograph
Appears in Collections:Зібрання книг

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Monografia_Yukalo_V_2021.pdfМонографія19,97 MBAdobe PDFView/Open
Monografia_Yukalo_V_2021_COVER.jpgОбкладинка9,13 MBJPEGView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.