Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/36801
Назва: Біологічна активність протеїнів і пептидів молока
Автори: Юкало, Володимир Глібович
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Бібліографічний опис: Юкало В. Г. Біологічна активність протеїнів і пептидів молока : монографія / В. Г. Юкало. – Тернопіль : Вид-во ТНТУ імені Івана Пулюя, 2021. – 372 с.
Дата публікації: 2021
Дата внесення: 24-гру-2021
Видавництво: Вид-во ТНТУ імені Івана Пулюя
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопіль
УДК: 577.1
Теми: протеїни
пептиди молока
казеїн
β-Лактоглобулін
α-Лактальбумін
імуноглобуліни
лактоферин
Кількість сторінок: 372
Короткий огляд (реферат): Монографія присвячена біологічній дії протеїнів і природних пептидів молока, а також пептидів, які утворюються в результаті протеолізу. У першому розділі запропоновано класифікацію біоактивних сполук молока і місце в ній біоактивних протеїнів і пептидів. У другому розділі розглянуто будову і властивості основних протеїнів-попередників біоактивних пептидів із казеїнового комплексу і сироватки молока, біологічну дію мінорних протеїнів і природних пептидів молока. У третьому розділі монографії узагальнено дані про біоактивні пептиди, які утворюються з протеїнів молока в процесі їх протеолізу ензимами шлунково-кишкового тракту, протеолітичних систем молочнокислих бактерій, молокозсідальних та інших харчових протеолітичних препаратів. Розглянуто шляхи утворення, виділення та застосування біоактивних пептидів з протеїнів молока у харчуванні людини. Книга призначена для студентів і аспірантів спеціальності «Харчові технології», які спеціалізуються в технології молока і молочних продуктів, а також може бути корисною для біохіміків, мікробіологів, біотехнологів, які працюють у даній галузі.
Зміст: Перелік умовних скорочень ... 6 Вступ ... 9 РОЗДІЛ 1. ЗАГАЛЬНІ УЯВЛЕННЯ ПРО БІОЛОГІЧНО АКТИВНІ КОМПОНЕНТИ У ХАРЧОВИХ ПРОДУКТАХ ... 11 1.1 Визначення і класифікація харчових біологічно активних компонентів ... 11 1.2 Біоактивні компоненти молока ... 13 РОЗДІЛ 2. ПРОТЕЇНИ І ПРИРОДНІ ПЕПТИДИ МОЛОКА КОРОВИ, ЯКИМ ПРИТАМАННА БІОЛОГІЧНА АКТИВНІСТЬ 20 2.1 Протеїни казеїнового комплексу молока ... 21 2.1.1 Класифікація і номенклатура казеїнів ... 21 2.1.2 Характеристика казеїнових фракцій ... 22 2.1.2.1 αS1-Казеїни ... 25 2.1.2.2 αS2-Казеїни ... 28 2.1.2.3 β-Казеїни ... 31 2.1.2.4 κ-Казеїн ... 34 2.1.3 Міцели казеїну ... 39 2.1.4 Біологічні функції казеїнів... 41 2.2 Протеїни сироватки молока ... 45 2.2.1 Класифікація і номенклатура... 45 2.2.2 Будова, властивості і біологічні функції протеїнів сироватки молока ... 48 2.2.2.1 β-Лактоглобулін ... 49 2.2.2.2 α-Лактальбумін ... 52 2.2.2.3 Альбумін сироватки крові ... 55 2.2.2.4 Імуноглобуліни ... 58 2.2.2.5 Лактоферин ... 63 2.3 Протеїни жирових кульок молока ... 74 2.3.1 Загальна характеристика і номенклатура ...74 2.3.2 Будова, властивості і біологічна дія протеїнів жирових кульок ... 78 2.4 Ензими молока ... 81 2.4.1 Загальна характеристика ензимів молока ... 81 2.4.2 Важливі природні ензими молока ... 83 2.5 Мінорні біологічно активні протеїни і пептиди молока ... 90 2.5.1 Мінорні протеїни ... 92 2.5.2 Природні біоактивні пептиди і гормони молока ... 100 2.5.3 Протеоміка і пептидоміка молока ... 113 РОЗДІЛ 3. БІОЛОГІЧНО АКТИВНІ ПЕПТИДИ З ПРОТЕЇНІВ МОЛОКА ... 118 3.1 Характеристика основних груп пептидів казеїнового походження за їхньою біологічною дією ... 119 3.1.1 Казоморфіни й казоксини – агоністи і антагоністи опіоїдних рецепторів ... 121 3.1.2 Казокініни – пептиди з антигіпертензивною дією ... 128 3.1.3 Імуномодуляторні властивості казеїнових пептидів ... 136 3.1.4 Казофосфопептиди ... 139 3.1.5 Антитромботичні пептиди казеїнового походження 146 3.1.6 Інші види біологічної дії казеїнових пептидів ... 150 3.1.7 Особливості розміщення біоактивних пептидів серед протеїнів казеїнового комплексу ... 160 3.2 Біоактивні пептиди з протеїнів сироватки молока ... 169 3.2.1 Лактокініни ... 170 3.2.2 Бактерицидні, фунгіцидні та антивірусні пептиди ... 176 3.2.3 Імуномодуляторні пептиди ... 180 3.2.4 Пептиди з опіоїдною дією ... 183 3.2.5 Інші види біологічної дії пептидів із протеїнів сироватки молока ... 184 3.2.6 Розміщення амінокислотних послідовностей біоактивних пептидів серед фракцій протеїнів сироватки молока ... 188 3.3 Функціональні продукти та інгредієнти на основі біоактивних пептидів із протеїнів молока ... 193 3.3.1 Загальна оцінка протеїнів молока як попередників біологічно активних пептидів ... 193 3.3.2 Шляхи утворення біоактивних пептидів у молоці та молочних продуктах ... 199 3.3.2.1 Природні ензими молока ... 199 3.3.2.2 Протеолітичні системи молочнокислих бактерій. Протеїнази ... 202 3.3.2.3 Пептидази молочнокислих бактерій ... 206 3.3.2.4 Молокозсідальні протеолітичні препарати ... 213 3.3.2.5 Модельна протеолітична система для виявлення біоактивних пептидів з протеїнів молока ... 216 3.3.2.6 Вторинні біоактивні пептиди в молочних продуктах... 224 3.3.3 Виділення біоактивних пептидів із протеїнів молока ... 229 3.3.3.1 Методи ідентифікації протеїнів-попередників біоактивних пептидів... 229 3.3.3.2 Виділення основних протеїнів-попередників біоактивних пептидів ... 232 3.3.3.3 Отримання біоактивних фосфопептидів з протеїнів казеїнового комплексу ... 244 3.3.3.4 Промислове виробництво біоактивних пептидів з протеїнів молока ... 254 3.3.4 Продукти з біоактивними пептидами ... 257 Висновки ... 264 Список використаних джерел ... 268 Додатки ... 334
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/36801
ISBN: 978-966-305-117-8
Власник авторського права: © Юкало В. Г., 2021
© Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2021
Тип вмісту: Monograph
Розташовується у зібраннях:Зібрання книг

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Monografia_Yukalo_V_2021.pdfМонографія19,97 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити
Monografia_Yukalo_V_2021_COVER.jpgОбкладинка9,13 MBJPEGПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.