Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/36547
Назва: Облік фінансових результатів та їх аналіз в системі бухгалтерського обліку (на прикладі ПрАТ «Тернопіль - Готель»)
Інші назви: Accounting of the financial results and their analysis in the accounting system (PJSC «Ternopil - Hotel» as a case study)
Автори: Скочиляс, Михайло Вікторович
Skochylias, Mykhailo
Приналежність: ТНТУ ім. Івана Пулюя
Бібліографічний опис: Скочиляс М. В. Облік фінансових результатів та їх аналіз в системі бухгалтерського обліку (на прикладі ПрАТ «Тернопіль - Готель») : кваліфікаційна робота магістра за спеціальністю „071 — облік і оподаткування“ / М. В. Скочиляс. — Тернопіль: ТНТУ, 2021. — 77 с.
Дата публікації: 2021
Дата внесення: 20-гру-2021
Науковий керівник: Королюк, Тетяна Миколаївна
Члени комітету: Гарматій, Наталія Михайлівна
УДК: 657
Теми: 071
облік і оподаткування
фінансовий результат
прибуток
збиток
звітний період
Короткий огляд (реферат): Робота містить дослідження теоретико-організаційних основ обліку та аналізу фінансових результатів та розробку напрямків їх покращення на вітчизняних підприємствах. Вивчено сутність та значення фінансових результатів як економічної та облікової категорії. Розкрито основні характеристики поняття «фінансові результати» та особливості їх класифікації. Здійснено економічну характеристику діяльності ПрАТ «Тернопіль - Готель». Охарактеризовано основні аспекти методики й організації обліку фінансових результатів, обґрунтовано подавати інформацію про фінансові результати розгорнуто в розрізі аналітичних рахунків. Розкрито особливості подання даних про фінансові результати у звітності. Проведено горизонтальний та вертикальний аналіз фінансових результатів з використанням факторного аналізу. Оцінено рентабельність фінансових результатів підприємства. Розкрито основні підходи до організації охорони праці та безпеки в надзвичайних ситуаціях.
The work contains research of theoretical and organizational bases of accounting and analysis of financial results and development of directions of their improvement at domestic enterprises. The essence and significance of financial results as an economic and accounting category are studied. The main characteristics of the concept of «financial results» and features of their classification are revealed. The economic characteristics of the activity of PJSC «Ternopil – Hotel» are carried out. The main aspects of the methodology and organization of accounting for financial results are described, it is reasonable to present information on financial results in the context of analytical accounts. The peculiarities of presenting data on financial results in reporting are revealed. Horizontal and vertical analysis of financial results is performed using factor analysis. The profitability of the financial results of the enterprise is estimated. The main approaches to the organization of labor protection and safety in emergency situations are revealed
Зміст: ВСТУП 3 РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ОБЛІКУ ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТАТІВ 6 1.1. Обліково-економічна сутність та класифікування фінансових результатів 6 1.2. Економічна характеристика діяльності ПрАТ «Тернопіль - Готель» 12 Висновки до розділу 1 16 РОЗДІЛ 2. МЕТОДИКА ОБЛІКУ ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТАТІВ ПрАТ «ТЕРНОПІЛЬ - ГОТЕЛЬ» 18 2.1. Організаційні основи обліку фінансових результатів 18 2.2. Особливості обліку фінансових результатів ПрАТ «Тернопіль - Готель» 22 2.3. Методика відображення фінансових результатів у фінансовій звітності 32 Висновки до розділу 2 38 РОЗДІЛ 3. АНАЛІЗУВАННЯ ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТАТІВ ДІЯЛЬНОСТІ ПрАТ «ТЕРНОПIЛЬ - ГОТЕЛЬ» 40 3.1. Основи аналізування фінансових результатів 40 3.2. Аналіз динаміки та структури фінансових результатів 43 3.3. Коефіцієнтний аналіз рентабельності підприємства 51 Висновки до розділу 3 57 РОЗДІЛ 4. ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ 59 4.1. Охорона праці на ПрАТ «Тернопіль - Готель» 59 4.2. Аналіз складових потенційної небезпеки, оцінка рівня події та визначення безпосередньої причини події 61 Висновки до розділу 4 64 ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ 65 СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 71 ДОДАТКИ 78
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/36547
Перелік літератури: 1. Ануфриев В.Е. Учет формирования фінансового результата и распределения прибыли организации. Бухгалтерский учет. 2001. № 10. Режим доступу: http://www.lawmix.ru/bux/140627/ 2. Безпека життєдіяльності : підручник / О. І. Запорожець, Б. Д. Халмурадов, В. І. Применко та ін. Київ : «Центр учбової літератури», 2013. – 448 с. 3. Борисов А.Б. Большой экономический словарь. Москва : Книжный мир, 2001. 895 с. 4. Буряк П.Ю, Римар М.В., Бець М.Т. Фінансово-економічний аналіз : підручник ; за заг. ред. П.Ю. Буряка, М.В. Римара. Київ: ВД «Професіонал», 2004. 528 с. 5. Бутинець Ф.Ф., Чижевська Л.В., Береза С.Л. Бухгалтерський облік. Житомир : ЖІТІ, 2000. 672 с. 6. Волощук Л.А., Юдин М.А. Финансовый анализ: учебн. пособ.; под ред. С.В. Филипповой. Київ : Освіта України, 2012. 328 с. 7. Галасюк С.С. Організація готельного господарства: навчально- практичний посібник. Київ : ФОП Гуляєва В. М., 2019. 204 с. 8. Готельний бізнес в Україні зазнав серйозних збитків через пандемію – готельєри. URL: https://www.ukrinform.ua/rubric-tourism/3174593-gotelnij- biznes-v-ukraini-zaznav-serjoznih-zbitkiv-cerez-pandemiu-goteleri.html (дата звернення: 03.11.2021). 9. Грабовецький Б.Є. Економічний аналіз. Київ : Центр учбової літератури, 2009. 256 с. 10. Економічна енциклопедія: у 3 т. / редкол.: С.В. Мочерний (відп. ред.) та ін. Київ : ВЦ «Академія», 2000. 864 с. 11. Жидєєва Л.І., Пінаєва К. О. Облік формування фінансових результатів та використання прибутку: проблеми та шляхи їх вирішення. Економіка і суспільство. 2017. Випуск №9. С.-1117-1122. 72 12. Загородній А.Г., Вознюк Г.Л., Партин Г.О. Облік і аудит: Термінологічний словник. Львів: «Центр Європи», 2002. 671 с. 13. Зеркалов Д.В. Безпека життєдіяльності. Навч. посіб. Київ : Основа, 2011. 526 с. 14. Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій : затв. наказом Міністерства фінансів України від 30.11.1999 року № 291. Дата оновлення: 29.10.2019. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0893-99#Text (дата звернення: 03.10.2021). 15. Ковтуненко Ю.В., Усманова А. Основні підходи дослідження методик аналізу фінансових результатів діяльності підприємства. Економіка. Фінанси. Право. 2016. №5/1. С. 31-33. 16. Кондраков Н.П. Бухгалтерский учёт: Учебное пособие. 4-е изд. перераб. и доп. Москва : ИНФРА-М, 2002. 640 с. 17. Концептуальна основа фінансової звітності від 01.09.2010. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/929_009#Text (дата звернення: 10.10.2021). 18. Король С.Я. Бухгалтерський облік в готельному господарстві: навч. посіб. Київ : КНТЕУ, 2005. 354 с. 19. Королюк Т., Кравчук Н., Карп І. Стан та тенденції розвитку організації документообігу в інформаційній системі управління підприємством. Галицький економічний вісник. 2020. Том 67. № 6. С. 79-89. 20. Королюк Т., Мазуренок О. Діджиталізація діяльності підприємств: тенденції, цифровий облік, перспективи. Галицький економічний вісник. 2021. Том 70. № 3. С. 59-70. 21. Купріна Н.М., Шаталова А.В., Апостолов К.В., Бачинська О.В. Аналіз фінансових результатів діяльності підприємства: теоретичний та практичний аспект. Економіка харчової промисловості. 2018. Т.10, Вип. 4. С. 48-57. 73 22. Луговой В.А. Учет капитала, ссуд и финансовых результатов. Москва : АО «ИНКОНСАУДИТ», 1995. 128 с. 23. Макаренко А.П., Меліхова Т.О., Подмешальська Ю.В., Чакалова Н.С. Бухгалтерський облік: навч.-метод. посібник. Запоріжжя : ЗДІА, 2018. 602c. 24. Малахов В.А., Екгардт А.Е. Особливості організації обліку фінансових результатів промислових підприємств за національними та міжнародними стандартами. Інфраструктура ринку. Електронний науково-практичний журнал. Одеса, 2019. Випуск 32. С. 426-432. 25. Маначинська Ю.А. Облік і аналіз фінансових результатів в готельному господарстві : монографія. Чернівці : Чернів. торг.-екон. інст. Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2014. 423 с. 26. Маначинська Ю.А., Євдощак В.І. Облікові аспекти забезпечення зростання прибутку готелів при реалізації продуктів спектрального характеру. Финансы, учет, банки. 2016. № 1 (21). С. 117–125. 27. Мелень О.В., Майструк О.Д. Дослідження та аналіз проблемних питань організації обліку фінансових результатів. Економіка та суспільство: електрон. наук. фахове вид. 2017. Вип. 13. С. 1385-1390. URL: http://economyandsociety.in.ua/journal/13_ukr/231.pdf (дата звернення 28.10.2021). 28. Методичні рекомендації з формування собівартості продукції (робіт, послуг) у промисловості, затв. наказом Міністерства промислової політики від 09.07.2007 р. № 373. URL: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0373581-07#Text. 29. Міжнародні стандарти фінансової звітності від 01.01.2012. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/929_010#Text (дата звернення: 10.10.2021). 30. Мочерний С.В. Політична економія: навч. посібник. Київ : Знання-Прес, 2002. 687 с. 74 31. Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» : затв. наказом Міністерства фінансів України від 07.02.2013 р. № 73. Дата оновлення: 23.07.2019. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0336-13#Text (дата звернення: 03.10.2021). 32. Оліярник Т.Ю. Організація економічного аналізу діяльності підприємств готельного бізнесу. Економічний аналіз : зб. наук. праць. 2015. Том 20. С. 257-262. 33. Онищенко В. Облік фінансових результатів підприємства. Головбух. 2019. URL: https://www.golovbukh.ua/article/7834-oblk-fnansovih-rezultati- pdprimstva (дата звернення: 15.10.2021). 34. Основи охорони праці : Підручник / К.Н. Ткачук, М.О. Халімовський, В.В. Зацарний та ін. 2-ге видання, доповнене та перероблене. Київ : Основа, 2006. 448 с. 35. Остапенко Я.О. Особливості обліку витрат і доходів підприємств готельного господарства та напрями його вдосконалення // Розвиток бухгалтерського обліку в умовах інтеграційних процесів : монографія / Я.О.Остапенко, В. О. Осмятченко, Є. Ю. Шара, Т. М. Сторожук та ін. ; Ун-т держ. фіскальної служби України, Навч.-наук. Ін-т обліку, аналізу та аудиту. Ірпінь : 2016. С. 291–310. 36. Падіння завантаженості, зниження Rack rates та складне відновлення: готельний бізнес під час COVID 19. URL: https://propertytimes.com.ua/gostinichnaya_nedvizhimost/padinnya_zavantazh enosti_znizhennya_rack_rates_ta_skladne_vidnovlennya_gotelniy_biznes_pid_ chas_covid_19 (дата звернення: 03.11.2021). 37. Панасюк Б.М., Шулик Ю.В. Оцінка та шляхи покращення фінансового стану підприємства. Науковий блог. 2019. № 3. С. 141–148. 38. Пантелєв В.П. Словник бухгалтера та аудитора. Київ : ДП «Інформ.- аналіт. Агентство», 2009. 239 с. 75 39. Патарідзе-Вишинська М.В. Визначення та облік фінансового результату: вітчизняний і зарубіжний досвід. Формування ринкових відносин в Україні. 2016. №2. С. 25-37. 40. Пипко В.А., Булавина Л.Н. Настольная книга бухгалтера и аудитора. 2-е изд., доп. Москва : Финансы истатистика, 2000. 592 с. 41. Побережна Н.М. Фінансова звітність як важливий елемент обліково- аналітичного забезпечення ефективного надання готельних послуг. Вісник НТУ “Харківський політехнічний інститут” (економічні науки). 2017. № 45(1266). С. 97-101 . 42. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 15 «Доходи», затв. наказом Міністерства фінансів України від 29.11.1999 р. №290. Дата оновлення: 29.09.2020. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0860-99#Text (дата звернення: 10.10.2021). 43. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 «Витрати», затв. наказом Міністерства фінансів України від 31.12.1999 р. №318. Дата оновлення: 29.09.2020. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0027- 00#Text (дата звернення: 10.10.2021). 44. Правила користування готелями й аналогічними засобами розміщення та надання готельних послуг, затв. наказом Державної туристичної адміністрації України від 16.03.2004р. №19. Дата оновлення: 18.10.2010. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0413-04#Text (дата звернення: 18.10.2021). 45. ПрАТ «Тернопіль – Готель» : офіційний сайт. URL: http://ternopilhotel.pat.ua/ (дата звернення 25.10.2021). 46. Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні : Закон України від 16.07.1999 р. із змінами та доповненнями №996-XIV. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/996-14#Text.show/996-14 (дата звернення: 01.10.2021). 76 47. Про охорону праці : Закон України від 14.10.1992 р. № 2694-XII. Дата оновлення: 20.01.2018. URL: http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2694-12 (дата звернення: 17.11.2021). 48. Пушкар М.С. Фінансовий облік: Підручник. Тернопіль : Карт-бланш, 2002. 628 с. 49. Рета М.В., Пляка Г.О. Сучасні проблеми обліку фінансових результатів діяльності підприємств. Вісник НТУ «ХПІ». 2015. № 25 (1134). С. 25-34. 50. Сарапіна О., Кутишенко Я. Вдосконалення обліку фінансових результатів. Інститут бухгалтерського обліку, контроль та аналіз в умовах глобалізації : міжнар. зб. наук. праць. 2014. Вип. 2. С. 101-104. 51. Соколов Я.В. Основы теории бухгалтерского учета. Москва : Финансы и статистика, 2000. 496 с. 52. Сокольська Р.Б., Зелікман В.Д., Акімова Т.В. Фінансовий аналіз: Ч. 2.Спеціальні методи фінансового аналізу: навч. посіб. Дніпро : НМетАУ, 2016. 76 с. 53. Стаднюк Т.С. Особливості методики аналізу фінансових результатів діяльності підприємств. Економічний часопис Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. 2016. № 1. С. 127-132. 54. Сябер Є.O. Фaктoри фoрмувaння прибутку. Young Scientist. 2018. № 6(58). С. 431–435. 55. Тютюнник Ю.М., Дорогань-Писаренко Л.О., Тютюнник С.В. Фінансовий аналіз : навч. посіб. Полтава : Видавництво ПП «Астрая», 2020. 434 с. 56. Фірман Н.Я., Вашків О.П. Економічна сутність фінансового результату підприємства. Східна Європа: економіка, бізнес та управління. 2019. № 5. С. 162-168. 57. Чаркіна Т.Ю., Марценюк Л.В., Задоя В.О., Пікуліна О.В. Стратегічні напрями управління готельно-ресторанним бізнесом в умовах кризи. Економіка та держава. 2021. № 2. С. 19–23. URL: http://www.economy.in.ua/?op=1&z=4854&i=2 (дата звернення: 03.11.2021). 77 58. Швець В., Оліярник Т. Інформаційне забезпечення аналізу діяльності готельного бізнесу. Вісник Львівського університету. Серія економічна. 2015. №52. С.223- 232. 59. Школьник І.О., Боярко І.М., Дейнека О.В. та ін. Фінансовий аналіз навчальний посібник / За заг. ред. Школьник І.О. Київ : Центр учбової літератури, 2016. 368 с. 60. Яремко З.М. Безпека життєдіяльності : Навч. посіб. Львів : Видавничий центр ЛНУ імені Івана Франка, 2005. 301 с. 61. Building the potential of an agricultural enterprise / S. Yekimov, I. Sokoly, T. Korolyuk, A. Masenko and N. Grankina. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. 2021, 677(2), 022075. 62. Mazurenok O., Korolyuk T. Evaluation of the Effectiveness of the Application of Information and Communication Component in the Formation of Entrepreneurial Competence of Economists. 11th International Conference on Advanced Computer Information Technologies, ACIT 2021 – Proceedings. 2021. pp. 342-345.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:071 — облік і оподаткування

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Скочиляс Михайло.pdf1,4 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити
Авторська довідка Скочиляс М..doc45,5 kBMicrosoft WordПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора