Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/35360
Назва: Удосконалення операційної діяльності підприємства, на прикладі ПрАТ «ТерА»
Інші назви: Improving the operational activities of the enterprise, on the example of PJSC «TerA»
Автори: Булат, Олеся Миколаївна
Bulat, Olesia
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Бібліографічний опис: Булат О. М. Удосконалення операційної діяльності підприємства, на прикладі ПрАТ «ТерА» : кваліфікаційна робота бакалавра за спеціальністю 073 «Менеджмент» / О. М. Булат. - Тернопіль : ТНТУ, 2021. - 65 с.
Bibliographic description: Bulat O.М. Improving the operational activities of the enterprise, on the example of PJSC «TerA»: bachelor degree thesis on speciality 073 “Management”/ O.M. Bulat. - Ternopil: TNTU. - 65 p.
Дата публікації: 16-чер-2021
Дата подання: 7-чер-2021
Дата внесення: 16-чер-2021
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Науковий керівник: Машлій, Галина Богданівна
Mashlii, Halyna
Члени комітету: Владимир, Ольга Михайлівна
Vladymyr, Olha
УДК: 658.5.012.1
Теми: операційна діяльність підприємства
оцінка результатів операційної діяльності підприємства
показники ефективності операційної діяльності
кондитерська галузь
operational activity of the enterprise
evaluation of the results of operational activity of the enterprise
indicators of efficiency of operational activity
confectionery industry
Короткий огляд (реферат): Предмет дослідження - дослідження напрямків вдосконалення операційної діяльності ПрАТ «ТерА». Об'єкт дослідження – операційна діяльність ПрАТ «ТерА». Метою роботи є розроблення практичних рекомендацій щодо удосконалення операційної діяльності підприємства ПрАТ «ТерА». Методи дослідження: методи аналізу, деталізації, синтезу, порівняння, метод системного підходу. Розроблено рекомендації щодо впровадження технології безвідходного виробництва шляхом переробки відходів кондитерських виробів ПрАТ «ТерА», запропоновано напрями підвищення ефективності операційної діяльності підприємства шляхом розширення асортименту його продукції. Результати роботи впроваджені у діяльність ПрАТ «ТерА».
Subject of investigation: research of directions of improvement of operational activity of PJSC «TerA». The object of investigation: operational activities of PJSC «TerA». The aim of the work is the development of practical recommendations for improving the operational activities of PJSC «TerA». The methods of investigation: methods of analysis, detailing, synthesis, comparison, method of system approach. Recommendations for the introduction of waste-free production technology by processing confectionery waste of PJSC «TerA» have been developed, the directions of increase of efficiency of operational activity of the enterprise by expansion of the range of its production are offered. The results of the work are implemented in the activities of PJSC «TerA».
Опис: ПрАТ «ТерА» у 2020 році забезпечило збільшення чистого доходу від реалізації продукції на 1517 тис. грн., або на 3,5%. Собівартість реалізованої продукції зростала меншими темпами – на 0,6%, або на 301 тис. грн., проте через перевищення її суми величини виручки від реалізації фінансовий результатом роботи був валовий збиток, який у 2019 році складав 4822 тис. грн., а у 2020 році зменшився на 1216 тис. грн., або на 25,2%, що є позитивним. Суми адміністративних витрат та витрат на збут у 2020 році зросли порівняно з попереднім роком, а сума інших операційних витрат – скоротилася. Протягом досліджуваного періодоу інші операційні доходи підприємства збільшилися на 138 тис. грн., або на 0,8%. Фінансовим результатом від операційної діяльності підприємства у 2019 році був збиток у сумі 122 тис. грн., а у 2020 році – прибуток величиною 184 тис. грн., що такоє позитивно характеризує результати операційної діяльності ПрАТ «ТерА». На підприємстві також спостерігалося скорочення середньоспискової чисельності працівників, що було викликано необхідністю економії витрат на оплату праці у непростій фінансовій ситуації, в якій перебувало підприємство у 2019 році. У процесі виробництва кондитерських виробів на окремих фазах утворюються відходи у вигляді сировини, напівфабрикатів і готових виробів, у процесі збуту - зворотні відходи. На ПАТ «ТерА» необхідною є розробка заходів щодо виявлення резервів підвищення ефективності виробництва, скорочення браку, використання частини харчових відходів у кондитерському виробництві повторно. З цією метою доцільно закупити обладнання для отримання крихти, яка утворюється із зворотних відходів цукрового та затяжного печива. Дані відходи можуть бути використані для виробництва та оздоблення кондитерських виробів. Рецептурами дозволяється заміна сировини у затвердженій рецептурі відповідно до вказівок щодо взаємозамінності сировини згідно з національними стандартами України при збереженні органолептичних і фізико-хімічних показників виробів. При виробництві печива допускається додавання зворотних відходів у кількості, що становить не більше 5% від маси борошна. Вважаємо за доцільне ВАТ „ТерА” вирішити завдання розробки та виготовлення харчового продукту з хорошими споживчими і лікувальними властивостями, що дасть можливість: досягнути розширення асортименту кондитерських виробів, що виробляються підприємством; надання лікувальної дії на організм людини в цілому і конкретно на шлунково-кишковий тракт; профілактичної дії і попередження захворювань шлунку; зміцнення імунітету; попередження утворення ракових клітин; зниження споживання лікарських препаратів. Таким продуктом, на нашу думку, є кондитерські вироби з додаванням порошку топінамбуру із вмістом інуліну.
Зміст: ВСТУП РОЗДІЛ 1 ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ОПЕРАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ 1.1 Сутнісна характеристика операційної діяльності підприємства 1.2 Підходи до оцінювання та напрями забезпечення зростання ефективності операційної діяльності підприємства РОЗДІЛ 2 Аналіз операційної діяльності ПрАТ «ТерА» 2.1 Загальна характеристика діяльності підприємства 2.2 Аналіз особливостей операційної діяльності підприємства та її результатів РОЗДІЛ 3 Напрями покращення операційної діяльності ПрАТ «ТерА» 3.1 Заходи щодо переробки відходів кондитерських виробів підприємства 3.2 Напрями підвищення ефективності операційної діяльності ПрАТ «ТерА» шляхом розширення асортименту його продукції Висновки і пропозиції Список використаних джерел Додатки
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/35360
Власник авторського права: © Булат Олеся Миколаївна, 2021
Перелік літератури: 1. Соснін О.С. Виробничий і операційний менеджмент/ О.С. Соснін, В.В.Казарцев: Навч. посібник. К.: Вид-во Європ. ун-ту, 2007. 147 с. 2. Іванова В.Й. Операційний менеджмент у системі управління організацією: навч. посібник/ В.Й.Іванова, О.М. Тімонін, К.В. Лавріна. – Харків: ХНЕУ, 2011. 160 с. 3. Костецький Ю.М. Сфери менеджменту. URL: http://libfor.com/index.php?newsid=994. 4. Капінос Г. І. Операційний менеджмент [текст]: Навч. посіб/ К. : «Центр учбової літератури», 2013. 352 с. 5. Драгун Л.Н. Проект создания системы управления эффективностью производства: формулировка цели, выбор критерия. Економіка: проблеми теорії та практики. Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2000. Вип. 22. С.14-19. 6. Шморгун Л.Г. Менеджмент організацій / Л.Г. Шморгун. URL: http://westudents.com.ua/glavy/44820-61-ponyattya-sistemi-upravlnnya-virobnitstvom-operatsyniy-menedjment.html. 7. Белінський П. І. Менеджмент виробництва та операцій: підручник / П.І.Белінський. Чернівецький нац. ун-т ім. Юрія Федьковича. К.: Центр навчальної літератури, 2005. 623 с. 8. Козловський В. Організація виробництва: Практикум для студ. спец. "Менеджмент організацій". Вінницький національний технічний ун-т. — 2-ге вид. доп. та перероб. Вінниця: ВНТУ, 2005. 154с 9. Пилипенко С. Виробничий менеджмент: Конспект лекцій. - Харківський національний економічний ун-т. Х. : ХНЕУ, 2006. 280с. 10. Пасічник В. Г. Організація виробництва: навчально-методичний комплекс для студентів економічних спеціальностей усіх форм навчання / В. Г. Пасічник, О. В. Акіліна; Ін-т муніципального менеджменту та бізнесу. К.: Центр навчальної літератури, 2005. 293 с. 11. Плоткін Я. Д. Виробничий менеджмент: Навч. посібник, зб. вправ /Я.Д. Плоткін, І.Н. Пащенко. - Державний ун-т "Львівська політехніка"; Інститут підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів. Л.,2009. 257с. 12. Севостьянова С. Виробничий менеджмент: Навч. посіб. — Донецьк : ТОВ "Юго-Восток, Лтд", 2002. 341с. 13. Василенко В. О. Виробничий (операційний) менеджмент: Навчальний посібник/ За редакцією В. О. Василенка. Київ: ЦУЛ, 2003. 532с. 14. Макаренко М.В. Производственный менеджмент: Учеб. пособие для вузов/ М.В. Макаренко, О.М. Махалина. М.: «Издательство ПРИОР», 2008. 384с. 15. Гевко І.Б. Операційний менеджмент: Навчальний посібник. К.: Кондор, 2005 р. 228 с. 16. Козловский В.А. Производственный и операционный менеджмент. Практикум. СПб: «Специальная литература», 2004. 216 с. 17. Чейз Ричард Б., Зквилайн Николас Д., Якобс Роберш Ф. Производственный и операционный менеджмент, 8-е издание/ Пер. англ. – М.: Издательский дом «Вильямс», 2001. – 704 с. 18. Мартинюк В. А. Методи покращення системи виробничого менеджменту на підприємстві. URL: http://intkonf.org/martinyuk-v-a-metodi-pokraschennya-sistemi-virobnichogo-menedzhmenta-na-pidpriemstvi/ 19. Гэлловэй Л. Операционный менеджмент. СПб: Питер, 2001. 320 с. 20. Балабанова Л.В. Маркетинг: Підручник/Л.В. Балабанова. -2-ге вид., перероб. і доп. К.: Знання-Прес, 2004. 645с. 21. Бернес В., Хивранек П. Руководство по оценке эффективности инвестиций. М.: ИНФРА-М, 2005. 65 с. 22. Бланк И.А. Инвестиционний менеджмент. –К.: МП "Итем" Лтд, 2005. 234с. 23. Бойчик І.М. Економіка підприємства. Навчальний посібник. – К.: Атіка, 2002. 480 с. 24. Валуев С.А., Игнатьева А.В. Организационный менеджмент. М., 2003. 25. Соснін О.С, Казарцев В.В. Виробничий і операційний менеджмент: Навч. посібник. К.: Вид-во Європ. ун-ту, 2002. 147 с.
Тип вмісту: Bachelor Thesis
Розташовується у зібраннях:073 — Менеджмент (бакалаври)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Авторська довідка Булат О.М.docx.pdfАвторська довідка234,21 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити
Дипломна робота Булат О.М..pdfКваліфікаційна робота бакалавра1,21 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора