Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/34844

Назва: Особливості облікового відображення операцій з давальницькою сировиною в закладах ресторанного господарства
Інші назви: Peculiarities of the accounting display of transactions with the give-and-take raw materials at restaurant institutions
Автори: Цюцяк, Андрій
Цюцяк, Ігор
Tsiutsiak, Andriy
Tsiutsiak, Ihor
Приналежність: Університет Короля Данила, Івано-Франківськ, Україна
King Danylo University, Ivano-Frankivsk, Ukraine
Бібліографічний опис: Цюцяк А. Особливості облікового відображення операцій з давальницькою сировиною в закладах ресторанного господарства / Андрій Цюцяк, Ігор Цюцяк // Галицький економічний вісник. — Т. : ТНТУ, 2021. — Том 68. — № 1. — С. 87–95. — (Облік і оподаткування).
Bibliographic description: Tsiutsiak A., Tsiutsiak I. (2021) Osoblyvosti oblikovoho vidobrazhennia operatsii z davalnytskoiu syrovynoiu v zakladakh restorannoho hospodarstva [Peculiarities of the accounting display of transactions with the give-and-take raw materials at restaurant institutions]. Galician economic bulletin (Tern.), vol. 68, no 1, pp. 87-95 [in Ukrainian].
Є частиною видання: Галицький економічний вісник, 1 (68), 2021
Galician economic bulletin, 1 (68), 2021
Журнал/збірник: Галицький економічний вісник
Випуск/№ : 1
Том: 68
Дата публікації: 2021
Дата подання: 11-лют-2021
Дата внесення: 19-кві-2021
Видавництво: ТНТУ
TNTU
Місце видання, проведення: Тернопіль
Ternopil
DOI: https://doi.org/10.33108/galicianvisnyk_tntu2021.01.087
УДК: 657
640.432
Теми: заклади ресторанного господарства
давальницька сировина
давальницькі операції
виробничо-торговельний спосіб
виробничий спосіб
restaurant institutions
give-and-take raw materials
give-and-take transactions
production and trade method
production method
Кількість сторінок: 9
Діапазон сторінок: 87-95
Початкова сторінка: 87
Кінцева сторінка: 95
Короткий огляд (реферат): Досліджено сутність дефініції «давальницька сировина» та сформовано власне бачення категорії, що використовується підприємствами ресторанного господарства. Наведено схему здійснення операцій із сировиною, отриманою на давальницьких умовах, у закладах ресторанного господарства. Розкрито особливості облікового відображення процесів, зумовлених заготівлею сировини, виготовленням напівфабрикатів і страв власного виробництва, а також висвітлено порядок обліку реалізації таких товарних запасів із використанням виробничо-торговельного та виробничого способів. Наведено переваги та недоліки відображення в системі рахунків бухгалтерського обліку кругообороту господарських засобів за різних способів організації виробничо-торговельної діяльності закладів ресторанного господарства. Акцентовано увагу на тому, що у підприємствах харчування давальницька сировина, напівфабрикати та страви власного виробництва, приготовлені внаслідок переробки давальницької сировини, не є власністю закладу громадського харчування. Тому, з метою належного обліку операцій із давальницькою сировиною, інформацію про зміну вартості досліджуваних активів доцільно відображати в системі позабалансових рахунків бухгалтерського обліку. Висвітлено порядок відображення на рахунках бухгалтерського обліку операцій з сировиною, отриманої на давальницьких умовах. Охарактеризовано особливості калькулювання страв, виготовлених на умовах давальницьких операцій. Встановлено, що формування вартості приготовлених напівфабрикатів чи страв здійснюється за кожним отриманим замовленням окремо, тобто за допомогою позамовного методу обліку витрат. Окреслено особливості й калькулювання страв власного виробництва у закладах ресторанного господарства. З метою достовірного облікового відображення інформації про наявність та рух давальницької сировини запропоновано підприємствам досліджуваного виду економічної діяльності відкрити додаткові аналітичні рахунки. Сформовано пропозиції з удосконалення порядку відображення в обліковій системі закладу ресторанного господарства давальницьких операцій за умови застосування запропонованих аналітичних рахунків.м
The essence of the definition of «give-and-take raw materials» is investigated and the own vision of this category used by restaurant enterprises is formed. The scheme of conducting transactions with raw materials obtained on the give-and-take conditions at restaurants institutions is given. The peculiarities of the accounting process representation caused by the procurement of raw materials, production of semi-finished products and home-produced dishes are revealed, as well as the order of the realization accounting of such commodity stocks using production-trade and production methods is highlighted. The advantages and disadvantages of the representation in the system of bookkeeping accounts of the economic resources cycle in different ways of the production and trade activity organization of restaurant institutions are given. The emphasis is placed on the fact that in catering establishments the give-and-take raw materials, semi-finished products and home-produced dishes, produced as a result of give-and-take raw materials processings, are not the property of the catering establishment. Therefore, in order to maintain the proper accounting for transactions with the give-and-take raw materials, information about changes in the value of the investigated assets should be represented in the system of bookkeeping off-balance sheet accounts. The order of the display on the bookkeeping accounts of the transactions with the give-and-take raw materials obtained on the give-and-take conditions is highlighted. The peculiarities of calculation of dishes produced on the conditions of the give-and-take transactions are described. It is established that the formation of the value of produced semi-finished products or dishes is carried out for each order received separately, i.e. using the out-of-order cost accounting method. The peculiarities of calculation of home-produced dishes at restaurants institutions are outlined. For reliable representation of information on the availability and movement of the give-and-take raw materials, it is proposed for the enterprises of the investigated economic activity type to open the additional analytical accounts. Recommendations for improving the representation order in the accounting system, of restaurant institutions, give-and-take transactions, using offered analytical accounts, are formed.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/34844
ISSN: 2409-8892
Власник авторського права: © Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2021
URL-посилання пов’язаного матеріалу: https://dtkt.com.ua/debet/ukr/2001/06/06pr6.html
http://nbuv.gov.ua/UJRN/
http://nbuv.gov.ua/UJRN/efek_2018_6_4
http://nbuv.gov.ua/UJRN/ecnof_2013_10(2)__24
http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=2755-17
http://nbuv.gov.ua/UJRN/evpe_2015_2_28
https://auditfin.com/fin/2006/2/Safohina/Safohina%20.pdf
http://nbuv.gov.ua/UJRN/ecnof_2012_9(1)__64
Перелік літератури: 1. Ахтирська О. Переробка давальницької сировини на підприємствах громадського харчування. Галицькі контракти. Дебет-кредит, 2001. № 6. С. 28–33. URL: https://dtkt.com.ua/debet/ukr/2001/06/06pr6.html.
2. Іваненко В. О. Особливості бухгалтерського обліку робіт з переробки давальницької сировини. Економічні науки. Cер.: Облік і фінанси, 2012. Вип. (1). С. 437–446. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ ecnof_2012_9(1)__64.
3. Іванченко В. О. Документування операцій з руху давальницької сировини та результатів її переробки. Вісник ЖДТУ. Серія: Економічні науки, 2012. № 1 (59). С. 77–80.
4. Корягін М. В., Чік М. Ю. Особливості обліку операцій з переробки давальницької сировини, ввезеної нерезидентом на митну територію України. Ефективна економіка, 2018. № 6. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/efek_2018_6_4.
5. Михалевич С. Г., Михалевич В. М. Первинний облік давальницької сировини та його удосконалення. Економічні науки. Cер.: Облік і фінанси. 2013. Вип. 10 (2). С. 169–175. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ecnof_2013_10(2)__24.
6. Податковий кодекс України: Закон України від 02.12.2010 № 2755-VI зі змінами і доповненнями. URL: http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=2755-17.
7. Половинчак Л. А. Порівняльний аналіз методів обліку діяльності підприємств ресторанного бізнесу. Європейські перспективи, 2015. № 2. С. 145–150. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/evpe_2015_2_28.
8. Сафохина М. А. Современные подходы к определению себестоимости продукции. Аудит и финансовый анализ, 2006. № 2. С. 22–28. URL: https://auditfin.com/fin/2006/2/Safohina/Safohina%20.pdf.
9. Семенюк Л. В. Обліково-аналітичне забезпечення стратегічного розвитку підприємств ресторанного господарства: дис. … канд. екон. наук.: 08.00.09: захищена. Львівська комерційна академія Укоопспілки. Львів, 2016. 275 с.
10. Цюцяк А. Л. Порівняльна оцінка способів облікового відображення виробничо-торговельної діяльності підприємств ресторанного господарства. Науково-виробничий журнал «Облік і фінанси», 2014. № 1 (63). С. 56–63.
References: 1. Akhtyrs'ka O. (2001) Pererobka daval'nyts'koyi syrovyny na pidpryyemstvakh hromads'koho kharchuvannya [Processing of toll raw materials at public catering establishments]. Halyts'ki kontrakty. Debet-kredyt. No. 6. P. 28–33. URL: https://dtkt.com.ua/debet/ukr/2001/06/06pr6.html.
2. Ivanenko V. O. (2012) Osoblyvosti bukhhalters'koho obliku robit z pererobky daval'nyts'koyi syrovyny [Features of accounting works processing tolling]. Ekonomichni nauky: Oblik i finansy. No. 9 (1). P. 437–446. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ecnof_2012_9(1)__64.
3. Ivanchenko V. O. (2012) Dokumentuvannya operatsiy z rukhu daval'nyts'koyi syrovyny ta rezul'tativ yiyi pererobky [Documentation of transactions with the movement of give-and-take inventories and results of their processing]. Visnyk ZhDTU. Seriya: Ekonomichni nauky. No. 1 (59). P. 77–80.
4. Koryahin M. V., Chik M. Yu. (2018) Osoblyvosti obliku operatsiy z pererobky daval'nyts'koyi syrovyny, vvezenoyi nerezydentom na mytnu terytoriyu Ukrayiny [Features of accounting for operations on the processing of tolling raw materials, imported by a non-resident to the customs territory of Ukraine]. Efektyvna ekonomika. No. 6. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/efek_2018_6_4.
5. Mykhalevych S. H., Mykhalevych V. M. (2013) Pervynnyy oblik daval'nyts'koyi syrovyny ta yoho udoskonalennya [Primary account tolling and its improvement]. Ekonomichni nauky. Cer.: Oblik i finansy. No. 10 (2). P. 169–175. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ecnof_2013_10(2)__24.
6. Podatkovyy kodeks Ukrayiny: Zakon Ukrayiny vid 02.12.2010 No. 2755-VI zi zminamy i dopovnennyamy. URL: http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=2755-17.
7. Polovynchak L. A. (2015) Porivnyal'nyy analiz metodiv obliku diyal'nosti pidpryyemstv restorannoho biznesu [Comparative analysis of methods of accounting for the restaurant business]. Yevropeys'ki perspektyvy. No. 2. P. 145–150. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/evpe_2015_2_28.
8. Safohina M. A. (2006) Sovremennye podhody k opredeleniyu sebestoimosti produkcii [Modern approaches to determining the cost of production]. Audit i finansovyj analіz. No 2. P. 22–28. URL: https://auditfin.com/fin/2006/2/Safohina/Safohina%20.pdf.
9. Semenyuk L. V. Oblikovo-analitychne zabezpechennya stratehichnoho rozvytku pidpryyemstv restorannoho hospodarstva: dys. … kand. ekon. nauk.: 08.00.09: zakhyshchena. L'vivs'ka komertsiyna akademiya Ukoopspilky. L'viv, 2016. 275 p.
10. Tsyutsyak A. L. Porivnyal'na otsinka sposobiv oblikovoho vidobrazhennya vyrobnycho-torhovel'noyi diyal'nosti pidpryyemstv restorannoho hospodarstva [Comparative analysis of accounting methods for reporting of restaurant business production and sales activity]. Naukovo-vyrobnychyy zhurnal “Oblik i finansy”, 2014. No. 1 (63). P. 56–63.
Тип вмісту: Article
Розташовується у зібраннях:Галицький економічний вісник, 2021, № 1 (68)



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.