霂瑞霂��撘����迨��辣: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/33243
Title: Автоматизація та дослідження технологічного процесу виробництва томатної пасти на базі установки вакуумного випаровування
Other Titles: Automation and research of technological process of tomato paste production on the basis of vacuum evaporation unit
Authors: Брощак, Олександр Степанович
Broshchak, Oleksandr
Affiliation: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Кафедра автоматизації технологічних процесів і виробництв
Bibliographic description (Ukraine): Брощак О. С. Автоматизація та дослідження технологічного процесу виробництва томатної пасти на базі установки вакуумного випаровування : кваліфікаційна робота магістра за спеціальністю „151 — автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології / О. С. Брощак. – Тернопіль : ТНТУ, 2020. — 77 c.
Bibliographic description (International): Broshchak O. S. Automation and research of technological process of tomato paste production on the basis of vacuum evaporation installation: qualification work of the master in the specialty "151 - automation and computer-integrated technologies" / O.S. Broshchak. - Ternopil : TNTU, 2020. - 77 p.
Issue Date: 21-十二月-2020
Submitted date: 18-十二月-2020
Date of entry: 20-十二月-2020
Publisher: Тернопільський національний технічний університет ім. І. Пулюя, Факультет прикладних інформаційних технологій та електроінженерії, Кафедра автоматизації технологічних процесів і виробництв
Country (code): UA
Place of the edition/event: Тернопільський національний технічний університет ім. І. Пулюя, Факультет прикладних інформаційних технологій та електроінженерії, Кафедра автоматизації технологічних процесів і виробництв
Institution defense: ЕК №22, 2020 р.
Supervisor: Медвідь, Володимир Романович
Medvid, Volodymyr
Committee members: Карташов, Віталій Віктрович
Kartashov, Vitalii
UDC: 681.5
Keywords: 151
автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології
вакуумне випарювання
в’язкість
автоматична система управління
динамічна модель
передавальна функція
vacuum evaporation
viscosity
automatic control system
dynamic model
transfer function
Number of pages: 77
Page range: 1-77
Abstract: В кваліфікаційній роботі проведено дослідження роботи автоматичної системи управління контролю установкою вакуумного випарювання томатної пасти та її згущення до заданого вмісту вологи у кінцевому продукті. Забезпечення низьких температур кипіння сировини і скорочення тривалості технологічного переходу випарювання найкраще забезпечує кінцеву якість харчових продуктів та ефективність установки в цілому, – підвищення її енергоефективності та скорочення тривалості виробничого циклу. В даній кваліфікаційній роботі запропоновано удосконалену динамічну модель установки вакуумного випарювання, яка враховує зміни по каналах збурення, а саме, – відхилення витратних характеристик, температурні коливання теплоносія та сировини, динамічні зміни параметрів тиску у камері установки. В кваліфікаційній роботі розроблено автоматизовану систему керування установкою вакуумного випарювання на базі програмованого контролера.
Description: In the qualification work, a study of the automatic control system of the control of the installation of vacuum evaporation of tomato paste and its thickening to a given moisture content in the final product. Ensuring low boiling points of raw materials and reducing the duration of the technological transition of evaporation best ensures the final quality of food and the efficiency of the installation as a whole - increasing its energy efficiency and reducing the duration of the production cycle. This qualification work proposes an improved dynamic model of vacuum evaporation installation, which takes into account changes in the perturbation channels, namely - deviations of flow characteristics, temperature fluctuations of the coolant and raw materials, dynamic changes of pressure parameters in the installation chamber. In the qualification work the automated control system of the vacuum evaporation unit was developed - on the basis of a programmable controller.
Content: АНОТАЦІЯ 1 ЗМІСТ 3 ВСТУП 5 1 АНАЛІТИЧНА ЧАСТИНА 7 1.1 Аналіз та обґрунтування тематики кваліфікаційної роботи 7 1.2 Аналіз вихідної інформації кваліфікаційної роботи 8 1.3 Огляд сучасного вакуумновипарного устаткування 9 1.4 Технологічні операції та процеси і їх характеристики 10 2 НАУКОВО-ДОСЛІДНА ЧАСТИНА 11 2.1 Модель установки вакуумного випарювання 11 2.2 Аналіз процесу вакуумного випаровування плодоовочевих сумішей для виготовлення концентратів 22 2.3 Методики проведення експерименту та досліджень процесу вакуумного випарювання багатокомпонентних плодоовочевих сумішей в умовах вакууму. 24 3 ТЕХНОЛОГІЧНА ЧАСТИНА 30 3.1 Визначення виробничої програми в цеху плодоконсервного заводу 30 3.2 Вибір, обґрунтування параметрів технології виготовлення пасти томатної 31 33.3 Технологічні розрахунки установки вакуумного випарювання продуктивністю 20 т/год 34 4 КОНСТРУКТОРСЬКА ЧАСТИНА 38 4.1 Розробка конструкції установки вакуумного випарювання 38 4.1.1 Аналіз структури та складу вакуумновипарної установки. 38 4.2 Розрахунки деталей вакуумновипарної установки. Розрахунок ланцюгової передачі приводу вакуумновипарної установки. 38 4.3 Склад та принцип функціонування вакуумновипарної установки 41 4.4 Розробка системи автоматизації лінії виробництва томатної пасти 43 4.5 Розробка автоматизованої системи управління і контролю установки вакуумно-випарної УВИП-20/5 – на базі програмованого контролера 49 4.5.1 Призначення. 49 4.5.2 Склад і функціонування. 51 4.5.3 Робота з модулем 52 4.5.5 Підключення до комп'ютера 53 5 СПЕЦІАЛЬНА ЧАСТИНА. 54 5.1 Програмування модуля RS 2-1 в мережах MODBUS 54 5.2 Формати команд 54 5.3 Алгоритм обчислення контрольного циклічного коду (CRC16) 58 6 ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ 61 6.1 ОХОРОНА ПРАЦІ 61 6.1.1 Правила безпеки при експлуатації обладнання, що проектується. 61 6.1.2 Розрахунок природнього освітлення для проектованої дільниці. 63 6.2 БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ 65 6.2.1 Основні заходи захисту населення і територій 65 6.2.2 Евакуаційні заходи 67 6.2.3 Розрахунок евакуаційних шляхів із виробничих приміщень (дільниці) цеху що проектується. 68 ВИСНОВОК 73 ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ 74 ДОДАТКИ 77
URI: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/33243
Copyright owner: © Брощак О.С., 2020
References (Ukraine): 1. Брусиловский, Л. П. АСУТП цельномолочных и молочных производств / Л. П. Брусиловский, А. Я. Вайнберг. - М.: Колос, 1993. - 363 с.
2. Xомяков, А. П. Усовершенствование выпарных установок «Виганд» для сгущения молока / Т. К. Трофимов, В. Д. Харитонов // Молочная промышленность. - 1999. - № 2. - С. 17-19.
3. Новое в автоматизации технологических процессов сгущения и сушки молока и молочных продуктов / Л. П. Брусиловский, А. Я. Вайнберг, В. П. Молотков. - М.: ЦНИИТЭИмясомолпром, 1983. - 56 с.
4. Xомяков, А. П. Отечественное оборудование для сгущения молока и молочных продуктов / А. П. Хомяков, Л. К. Трофимов // Молочная промышленность. - 1999. - № 1. -
5. Опыт эксплуатации выпарного и сушильного оборудования на Лианозовском комбинате / Ю. И. Меркулов [и др.] // Молочная промышленность. - 1993. - № 1. - С. 21-24.
6. Брусиловский, Л. П. Приборы технологического контроля в пищевой промышленности / Л. П. Брусиловский, А. Я. Вайнберг. - М.: Агропромиздат, 1990. - 288 с.
7. Ицкович Г. М. Курсовое проэктирование деталей машин М.: Машинострение, 1970-560с.
8. Анурьев В.И. Справочник конструктора-машиностоителя том 2.- М.:Машиностроение, 1980-560с.
9. Горбацевич А. Ф. Курсовое проэктирование по технологии машиностроения М.: Машиностроение, 1975.-340с.
10. Соколов В.Н. Конструирование оборудования пищевых производств.- М.: Пищевая промышленость, 1983-348с.
11. Харламов С. В. Конструирование технологических машин пищевых производств. М.: Машиностроение, 1979 г. – 256с.
12. Зайчик О. С. Сборник задач по расчетам оборудования винодельческих предприятий. М.: Пищевая промышленость, 1973 г. – 235 с.
13. Гулий І.С. Обладнання підприємств переробної та харчової промисловості К.: Нова книга 2000 р. – 575 с.
14. Соколов В.Н. Конструирование оборудования пищевых производств. - М.: Пищевая промышленость, 1979-386с.
15. Иванов К.А., Смирнов Г.А. Механизация погрузочно- разгрузочных, транспортных и складских работ.-М.: Агропромиздат 1980.-231с.
16. Азаров Б. М. Технологическое оборудование пищевых производств. – М.: Агропромиздат, 1988. – 320 с.
17. Красов Б. В. Ремонт и монтаж оборудования предприятий молочной промышлености. изд. 3-е. М.: Легкая и пищевая промышленость, 1982. – 305с.
18. Справочник по монтажу технологического оборудования молочной промышлености. Под ред. Шувалова В. Н. М.:Машиностроение, 1968. – 500с.
19. Справочник конструктора – машиностроителя. Под ред. А. Г. Косиловой, Р. К. Мещерякова – М.:Машиностроение, 1972. – 712с.
20. Цифровые и аналоговые интегральные микросхемы. Под редакцией Якубовского С.В., Справочник. М.: Радио и связь, 1977. – 494с.
21. Самофалов К.Г.,Карнейчук В.І., Тарасенко В.П. «Електронные цифровые вычислительные машины». - К.: Высшая школа , 1978 - 479 с.
22. Савельев А.Я. «Арифметические и логические основы цифровых автоматов». - М.: Наука , 1980 - 555 с.
23. Цифровая и вычислительная техника ( під редакцією Э.В. Евреннова ) - М.: Радио и связь , 1991 -464 с.
24. Васильев В.И., Гусев Ю.М. , Миронов В.Н. «Електронные промышленные устройства». - М.: Высшая школа ,1988 - 303 с.
25. Титце У., Шенк К. «Полупроводниковая схемотехника». - М.: Мир ,1992 - 512 с.
26. Терещук Р.М. и др. “Полупроводниковые приемно–усилительные устройства”: Справочник радиолюбителя. Киев. Наукова думка, 1987.-800 с.
27. Забродін Ю.С. “Промислова електроніка”. – М.: Вища школа, 1982.
28. Александров К.., Кузьмина “Електротехнічні креслення та схеми” – Ененргоиздат – 1990
29. ”Линейные интегральные схемы”. Справочник под. ред. Шило В.Л., М.: 1979.
Брощак О., Медвідь В., Козбур І., Автоматизація та дослідження технологічного процесу згущення томатної пасти на базі установки вакуумного випаровування / О.С. Брощак, В.Р. Медвідь, І.Р. Козбур. Актуальні задачі сучасних технологій : зб. тез доповідей міжнар. наук.-техн. конф. молодих учених та студентів, том 1, (Тернопіль, 25–26 листоп. 2020.) / М-во освіти і науки України, Терн.націон. техн. ун-т ім. І. Пулюя [та ін]. – Тернопіль : ТНТУ, 2020. с.– 44. ISBN 978-966-305-111-6
Content type: Master Thesis
�蝷箔����:151 — автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології

��辣銝剔�﹝獢�:
獢�獢� ��膩 憭批���撘� 
Avtorska Broshchak Oleksandr.docАвторська довідка60 kBMicrosoft Word璉�閫�/撘��
Broshchak_Oleksandr_KAm-61_EARTU.pdfКваліфікаційна робота магістра903,54 kBAdobe PDF璉�閫�/撘��


�DSpace銝剜�������★��������雿��.

蝞∠�極�