Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/31137
Назва: Фінансово-економічний механізм забезпечення конкурентоспроможності вітчизняних компаній сільськогосподарської галузі (на прикладі ТОВ «Шумськ Агро»)
Інші назви: Financial-economic mechanism of competitiveness assurance of national agricultural companies (LLC “Shumsk Agro” as a case study)
Автори: Сімчук, Інна Володимирівна
Simchuk Inna
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Бібліографічний опис: Сімчук І.В. Фінансово-економічний механізм забезпечення конкурентоспроможності вітчизняних компаній сільськогосподарської галузі (на прикладі ТОВ «Шумськ Агро») : дипломна робота магістра за спеціальністю „072 — фінанси, банківська справа та страхування“/ І.В. Сімчук. — Тернопіль: ТНТУ, 2019. — 115 с.
Дата публікації: гру-2019
Дата подання: 26-гру-2019
Дата внесення: 27-лют-2020
Видавництво: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Науковий керівник: Мариненко, Наталія Юріївна
Члени комітету: Королюк, Тетяна Миколаївна
УДК: 339.137.2
Теми: 072
фінанси, банківська справа та страхування
конкурентоспроможність
конкурентне середовище
прогнозування
матриця SWOT
диверсифікація
Короткий огляд (реферат): Об’єктом дослідження є виробничо-господарська діяльність та процеси формування фінансово-економічного механізму забезпечення конкурентоспроможності ТОВ «Шумськ Агро». Метою роботи є процес формування фінансово-економічного механізму забезпечення конкурентоспроможності ТОВ «Шумськ Агро». Методи дослідження: методи діалектики, аналізу, синтезу, дедукції, табличний і графічний методи, фінансовий та економічний аналіз господарської діяльності підприємства, економіко-математичне моделювання і кореляційно-регресійний аналіз. Розглянуто актуальні питання управління конкурентоспроможністю підприємства, методи її оцінювання, фінансово-економічний механізм забезпечення. Проаналізовано фінансово-господарську діяльність ТОВ «Шумськ Агро» та зовнішнє середовище його функціонування. Здійснено оцінювання конкурентоспроможності досліджуваного підприємства, обґрунтовано економічну ефективність запропонованого бізнес-плану диверсифікації діяльності ТОВ «Шумськ Агро». Розглянуто питання організації і фінансування заходів з охорони праці на ТOВ «Шумськ Агро», здійснено ознайомлення із правилами охорони праці в сільськогосподарському виробництві та структурою цивільної оборони на підприємстві.
Зміст: ВСТУП……………………………………………………………………… РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ ФОРМУВАННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА………………………………………………………… 1.1. Конкурентоспроможність підприємства: сутність та основні поняття………………………………………………………………………. 1.2. Теоретичні засади управління конкурентоспроможністю підприємства та фінансово-економічний механізм її забезпечення…….. 1.3. Методичні підходи до оцінювання конкурентоспроможності підприємства……………………………………………………………….. Висновки до розділу 1……………………………………………………. РОЗДІЛ 2. АНАЛІЗ ТА ОЦІНЮВАННЯ МАЙНОВИХ І ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТАТІВ ДІЯЛЬНОСТІ ТОВ «ШУМСЬК АГРО»……………………………………………………………………… 2.1. Характеристика основних техніко-економічних показників діяльності ТОВ «Шумськ Агро»……………………………………….. 2.2. Горизонтальний та вертикальний аналізи балансу ТОВ «Шумськ Агро»……………………………………………………………………….. 2.3. Аналіз фінансових показників діяльності підприємства………………………………………………………………. Висновки до розділу 2…………………………………………………….. РОЗДІЛ 3. РОЗРОБЛЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИХ ЗАХОДІВ ЩОДО ФОРМУВАННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ТОВ «ШУМСЬК АГРО»……. 3.1. Прогнозування фінансових результатів роботи ТОВ «Шумськ Агро»………………………………………..……………………………… 3.2. Оцінювання конкурентоспроможності ТОВ «Шумськ Агро».…….. Висновки до розділу 3………………………………………………….... РОЗДІЛ 4. СПЕЦІАЛЬНА ЧАСТИНА………………………………… 4.1. Тенденції розвитку та функціонування вітчизняного сільськогосподарського ринку………………………………………… 4.2. Аналіз зовнішнього середовища функціонування ТОВ «Шумськ Агро»………………………………………………………………………. Висновки до розділу 4…………………………………………………….. РОЗДІЛ 5. ОБҐРУНТУВАННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ………………………………………………………. 5.1. Формування бізнес-плану розширення спектру послуг ТОВ «Шумськ Агро» з метою підвищення рівня його конкурентоспроможності та прибутковості……………………………… 5.2. Прогнозування ефективності диверсифікації діяльності підприємства на основі запропонованого бізнес-плану..………………. Висновки до розділу 5…………………………………………………… РОЗДІЛ 6. ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ………………………………………………………………. 6.1. Організація і фінансування заходів охорони праці ТОВ «Шумськ Агро»…………………………………………………….. 6.2. Правила охорони праці у сільськогосподарському виробництві..… 6.3. Структура цивільної оборони на підприємствах…….……………… Висновки до розділу 6……………………………………………………. ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ………………………………………… СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ………………………………. ДОДАТКИ………………………………………………………………….
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/31137
Власник авторського права: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Перелік літератури: 1. Арнаут І. П. Дослідження підходів щодо дефініції конкурентоспроможності підприємства. Інноваційна економіка, 2012. №3. С. 111-114. 2. Багрій К. Л. Поняття матеріальних запасів підприємства: необхідність їх створення. Науковий вісник Чернівецького торгівельно-економічного інституту КНТЕУ. Чернівці : Книги ХХІ, 2014. 3. Березін О.В., Плотник О.Д. Економічний потенціал аграрних підприємств: механізми формування та розвитку : монографія. Полтава : Інтер Графіка, 2012. 221 с. 4. Бєлов О.В. Кириченко Л.М. Методичні підходи до оцінки рівня конкурентоспроможності торгівельного підприємства. Науковий вісник Ужгородського університету, 2011. Серія Економіка. Спецвипуск 33. Частина 1. С. 18-25. 5. Бурачек І.В. Сучасний стан та перспективні напрями розвитку сільського господарства в Україні. Глобальні та національні проблеми економіки. Випуск 21, 2018. С. 134-137. 6. Васильців Т. Г., Магас Н. В., Маргіта Н. О. Фінансово-економічний механізм забезпечення конкурентоспроможності роздрібних торговельних підприємств : теоретико-прикладні аспекти : монографія. Львів, 2014. 220 с. 7. Великий тлумачний словник. Сучасна українська мова ; за ред. А.П. Загнітко, І.А. Щукіна. Донецьк : ТОВ ВКФ “БАО”, 2012. 704 с. 8. Визначення точки беззбитковості виробництва. URL : https://buklib.net/books/29194/; https://studfile.net/preview/5230030/page:25/ 9. Герасименко І.О. Методичний підхід до визначення чинників конкурентоспроможності підприємств птахівничої галузі. Актуальні проблеми економіки, 2008. № 6(84). 10. Гетьман О.О. Поняття конкурентоспроможності продукції і методи її оцінки. Бібліотека українських підручників URL : http://proces.biz/MS/Book/LightBook/t6.htm 11. Голубко Є. В., Стрижак О. О. Проблеми забезпечення конкурентоспроможності підприємств в умовах економіки України. Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут». Харків, 2011. С.7–9. 12. Горшкова Т. Ю. Методи розрахунку конкурентоспроможності підприємства. Вісник Дніпропетровського університету, 2012. №6 (1). C. 103–106. 13. Донських А.С. Конкурентоспроможність аграрних підприємств та фактори, що її визначають. Ефективна економіка, 2011. № 12. С. 89-92. 14. Житна І. П., Єфременко О. В. Методи оцінювання рівня конкурентоспроможності підприємств. URL : http://www.chtei-knteu.cv.ua/herald_ru/content/download/archive/2010/ v4/NV-2010-V4_34.pdf 15. Кіперман Г. Я. Экономика предприятия. М. : Юристъ, 2000. 544 с. 16. Клименко С. М., Дуброва О. С., Барабась Д. О., Омельяненко Т. В., Вакуленко А. В. Управління конкурентоспроможністю підприємства : навч. Посібник. К, 2006. 527 с. 17. Кобиляцький Л. С. Управління конкурентоспроможністю : навч. Посібник. К. : Зовнішня торгівля, 2008. 304 с. 18. Коваленко О.Є. Стійкість результатів обробки експертних оцінок у системах підтримки прийняття рішень. Актуальні проблеми економіки, 2010. № 10(112). 19. Конкуренция: теория и практика : учебник ; под ред. А. Ю. Юданов. М. : 2008. – 317 с. 20. Корбутяк А. Г. Передумови формування ефективного фінансово-економічного механізму підприємства в сучасних умовах. Scientific Journal «ScienceRise», 2015. №5/3(10). С. 53-57. 21. Кочетов В. Методы оценки конкурентоспособности продукции и производства // Стандарты и качество. – 2006, № 6. – с. 62-64. 22. Кочетов В. Методы оценки конкурентоспособности продукции и производства // Стандарты и качество. – 2006, № 7. – с. 88-91. 23. Кошеленко В. Рейтинговые сопоставления конкурентоспособности предприятий: возможности сопоставления. Экономист, 2010. №1. С. 36-40. 24. Краснокутська Н. С. Потенціал підриємства: aормування та оцінка : навч. посіб. K. : Центр навчальної літератури, 2005. 352 с. 25. Красноруцький О.О., Зайцев Ю.О. Адаптаційний інструментарій управління конкурентоспроможністю аграрних підприємств. Український журнал прикладної економіки. 2016. Том 1. № 1. С. 100-113. 26. Кредісов В. А., Панченко Є. Г. Менеджмент для керівників. К. : Знання, 1999. 556 с. 27. Кукіна А. О. Методи оцінки конкурентоспроможності діяльності сучасних підприємств. Управління розвитком, 2012. №13. С. 15-17. 28. Левицька А. О. Методи оцінки конкурентоспроможності підприємства: вітчизняні та закордонні підходи до класифікації. Механізм регулювання економіки, 2013. № 4. С. 155-163. 29. Литовченко С., Дынин А., Панов П., А. Соколов. Глобализация и конкурентоспособность: стратегии успеха. М. : Ассоциация менеджеров, 2003. C. 39-41. 30. Мазур К. В. Методичні підходи до оцінки конкурентоспроможності підприємницьких структур. Актуальні проблеми економічного розвитку України в умовах глобалізації: збірник наукових праць Міжнародної 98 науково-практичної конференції 24 квітня 2009 року. Вінниця : Центр підготовки навчально-методичних видань ВТЕІ КНТЕУ, 2009. Ч.1. С.434-436. 31. Макконнелл К. Р., Брю С. Л. Экономикс : принципы, проблемы и политика. М. : Инфра-М, 2003. 940 с. 32. Маслюк О. В. Методичні підходи до оцінювання конкурентспроможності підприємства. Фінанси і кредит, 2012. № 1. С 57-61. 33. Мельник О.І. Внутрішні фактори конкурентоспроможності сільськогосподарських товаровиробників. Економіка та бізнес, 2014. №1. С. 55-60. 34. Мішеніна Н. В. Стратегічне управління конспект лекцій. Суми : СумДУ, 2006. 106 с. 35. Непочатенко О.О., Чекалюк С.А. Конкурентоспроможність сільськогосподарських підприємств України. Економіка АПК, 2015. №7. С. 41-46. 36. Николюк О. М. Формування конкурентоспроможності сільськогосподарського підприємства: теорія, методологія, практика. Дис. на … докт. Екон. наук за спеціальністю 08.00.04 – економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності). Житомирський національний агроекологічний університет Міністерства освіти і науки України, Житомир, 2017. 37. Офіційний сайт Державної служби статистики України. URL : www.ukrstat.gov.ua. 38. Офіційний сайт Міністерства аграрної політики та продовольства України. URL : http://www.minagro.gov.ua. 39. Павлова О.М., Ісхаков Є.Ш. Фінансові ресурси аграрного сектору економіки України. Ефективна економіка, 2014. № 5. С. 35-39. 40. Пашина О. А. Теоретичні та прикладні аспекти підвищення конкурентоспроможності підприємств. URL : http://conf.at.ua/ monografija_ehp_t2_v_a5.pdf 41. Перцовский Н. И., Спиридонов И. А., Барсукова С. В. Международный маркетинг: учеб. пособие. Высшая школа, 2001. 239 с. 42. Погребняк Д. В. Методи діагностики конкурентоспроможності підприємства URL : http://yandex.ua/clck/jsredir?from=yandex.ua%3Byandsearch%3Bweb%3B%3B&text 43. Пономаренко В. С., Тридід О. М., Кизим М. О. Стратегія розвитку підприємства в умовах кризи. Х. : ІНЖЕК, 2003. 323 с. 44. Портер М. Конкуренция : учеб. пособие ; пер. с англ. М. : Издательский дом «Вильямс», 2005. 608 с. 45. Радченко К.І. Стратегічний аналіз у бізнесі : навчальний посібник. Видання 2-ге, доповнене. Львів : «Новий світ-2000», 2013. 272 с. 46. Решетникова Т. П. Методы оценки конкурентоспособности предприятия. Вісник Східноукраїнського національного університету, 2001. № 9. С. 166-173. 47. Родионова Л. Н., Кантор О. Г., Хакимова Ю. Р. Оценка конкурентоспособности продукции. Маркетинг в России и за рубежом, 2000. № 1. С. 63-77. 48. Светуньков С. Г., Литвинов А. А. Конкуренция и предпринимательские решения. Ульяновск : Издательство «Корпорация технологий продвижения», 2000. 255 с. 50. Сміт А. Дослідження про природу та причини багатства народів. Эксмо, 2007. 960 с. 51. Сокол П. М., Радченко О. Р. Формування конкурентоспроможності сільськогосподарських підприємств в сучасних умовах господарювання. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія «Економіка і менеджмент», 2016. Випуск 4 (68). С. 123-127. 52. Стахів О.А., Адамчук Т.Л. Фактори конкурентоспроможності сільськогосподарського підприємства. Економіка і суспільство. Випуск 12 / 2017. С. 360-365. URL : http://economyandsociety.in.ua/journal/12_ukr/60.pdf 53. Стоволос Н.Б. Модель формування загальнодержавної системи виробництва органічної продукції. Вісник ЖДТУ. Серія : Економічні науки. № 4 (70). 2014. С. 98-102. 54. Тарнавська Н. П., Макарова І. І. Нові погляди на сутність конкурентоспроможності підприємств. Формування ринкових відносин в Україні, 2010. № 12. С. 57-66. 55. Товариство з обмеженою відповідальністю «Шумськ Агро» (9011.46 га). URL : https://agroxy.com/company/tovaristvo-z-obmezenou-vidpovidalnistu-sumsk-agro?page=20&per-page=8 56. Томсон А. А., Стрикленд А. Дж. Стратегический менеджмент. Искусство разработки и реализации стратегии. М., 1998. С. 151. 57. Ульянко К. В. Основні підходи щодо оцінки конкурентоспроможності діяльності підприємств URL : http://www.repository.hneu.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/1456/1/.pdf 101 58. Фатхутдинов Р. А. Управление конкурентоспособностью организации : учеб. пособие. М. : Эксмо, 2004. 544 с. 59. Хейс Р. Динамичное производство. М. : Дело ЛТД, 1999. 217 с. 60. Хруцкий В. Е., Корнеева И. В. Современный маркетинг. Настольная книга по исследованию рынка. Финансы и статистика, 2002. 528 c. 61. Царенко О. В. Генезис концепцій і методів управління конкурентоспроможністю підприємства. Економіка та держава, 2007. №8. С. 53-56. 62. Юданов А. Ю. Конкуренция : теория и практика : учебник ; под ред. А. Ю. Юданова. М. : 2008. 317 с. 63. Сіренко К. Управління конкурентоспроможністю підприємства URL : http://conference.spkneu.org/ 2012/12/sirenko-k/ 64. Про затвердження Правил охорони праці у сільськогосподарському виробництві. Міністерство соціальної політики України, Наказ від 29.08.2018. №1240. URL : https://pravo.uteka.ua/doc/Pro-zatverdzhennya-Pravil-oxoroni-praci-u-silskogospodarskomu-virobnictvi-1https://pravo.uteka.ua/doc/Pro-zatverdzhennya-Pravil-oxoroni-praci-u-silskogospodarskomu-virobnictvi-1 65. URL : http://divovo.in.ua/1-teoretiko-metodichni-osnovi-upravlinnya-konkurentospromojnis.html
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:072 — фінанси, банківська справа та страхування

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Dyp_Simchuk.pdf3,52 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити
Aref_Simchuk_I..pdf356,09 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора